Viimeisillä kierroksilla väännetään paljosta.

Antti Varonen

Mestiksen huipennus analyysissä: viivoilla täyttä hitchcockia

SaPKo voittaa runkosarjan, mutta alemman puoliskon viivoilla on Mestiksessä enemmän draamaa ja rytinää kuin Liigassa. Viisi joukkuetta voi yhä realistisesti sekä päästä pudotuspeleihin että joutua karsintoihin, joissa yksi joukkue putoaa varmuudella.

Mestiksen runkosarjan viimeiset noin neljä kierrosta analysoitiin kuten Liigassa viikko takaperin. Huomioon otettiin niin joukkueiden tämän hetken vire, kokoonpanotilanne kuin otteluohjelmakin.

Vaikka kierroksia on Mestiksessä jäljellä vähemmän kuin Liigassa, sijoitukset ovat silti enemmän auki. Loppuhuipentumasta on luvassa hyvinkin mielenkiintoinen.

Myös panokset ovat kovat. Kolme viimeistä joutuvat karsintoihin, joissa on tarjolla vain kaksi paikkaa ensi kauden Mestikseen. Yksi joukkue putoaa siis varmasti.

Ennen viimeisiä kierroksia karsinta- ja putoamisuhka koskee realistisesti peräti kuutta joukkuetta.

SaPKo vie runkosarjan, TUTO mestaruuden

Kärjessä SaPKo ja TUTO ottavat pääroolin mestaruustaistossa, mutta runkosarjan loppu on niiden osalta lähinnä pelailua. Savonlinnalaisten seitsemän pisteen johto on niin suuri, että runkosarjan voitto menee SaPKolle jopa 98 todennäköisyydellä.

Mestaruustaistossa roolit ovat toisinpäin. Vaikka Pasi Räsänen on tehnyt SaPKon peräsimessä kerrassaan huikeaa työtä, nostaa vahvistunut ja laajempi materiaali TUTOn mestarisuosikiksi prosentein 41-33.

Mutta sitä ennen analysoidaan se runkosarjan huikea loppu.

Sen osalta ovat myös Kiekko-Vantaa ja Hermes jäämässä soittelemaan toista viulua, mikä on tietysti vaan myönteinen ongelma, eli pudotuspelien kotietu alkaa olla saavutettuna. Vielä ei tosin auta himmailla, sillä kummallakin on noin kymmenen prosentin uhka pudota sijoille 5.-8.

1. 2.-4. 5.-8. 9.-10. 11.-13.
SaPKo 98 % 2 %
TUTO 2 % 98 %
Hermes 91 % 9 %
K-Vantaa 89 % 11 %

Espooseen todennäköisemmin kotietu kuin kesäloma

Viidentenä olevasta Peliitoista on piste-eroa sarjan perää pitävään RoKiin 13 pistettä. Sellaista ihmettä ei tapahdu, että RoKi ohittaisi Peliitat, mutta kun piste-eron sisään mahtuu hurjat yhdeksän joukkuetta, ovat sijoitukset tiiviin nipun osalta vielä kovin eläväisiä.

Tästä kastista varmin pudotuspelijoukkue on alati parantava Espoo United. Raimo Summasen valmennustiimiin liittymisen jälkeen täyskäännöksen tehnyt syksyn kriisijoukkue on ensimmäisenä haaskalla, jos Hermes tai Kiekko-Vantaa löysäilevät viimeisissä peleissään.

Nöyrentyneen Espoo Unitedin nykyinen suoritustaso on kilpakumppaneitaan parempi. Myös otteluohjelma on suotuisa perjantain TUTO-vierailun jälkeen. Vaikka sarjan paras maalivahti Rasmus Tirronen tappeli itselleen kahden ottelun pelikiellon, putoaa EU pudotuspeleistä vain neljän prosentin todennäköisyydellä.

Yli 90 prosentin varmuudella ylemmissä jatkopeleissä esiintyy myös Peliitat. Heinolalaiset menettivät siirtorajalla Pelicans-hyökkääjiä, pakisto on ollut varamiehinen ja otteluohjelma on kova. Pelejä on kuitenkin jäljellä enemmän kuin useimmilla muilla ja etumatkaa sen verran, että yksittäiset irtopisteetkin riittävät jatkopaikkaan. Kelvollisten peliesitystensä myötä Peliitat niitä myös saa.

Karsintoihin asti Peliitat ei putoa millään, kuten ei myöskään KeuPa. Keuruulaisten ongelma on, että otteluita on jäljellä enää kolme. Neljän pisteen etumatkan myötä KeuPa saanee kuitenkin tarvittavat lisäpisteet kotiotteluistaan LeKiä ja Hokkia vastaan, joissa KeuPa on suosikki. Keuruulla pelataan pudotuspelejä yli 80 % varmuudella.

1. 2.-4. 5.-8. 9.-10. 11.-13.
Espoo United 13 % 83 % 4 %
Peliitat 6 % 86 % 8 %
KeuPa HT 84 % 16 %

Kaikkien mahdollisuuksien Jokipojat, LeKi ja Hokki

Arvoituksellisin on perinteikkään Jokipoikien tilanne. Jos kymmenen ottelun tappioputken katkaisu ei pian onnistu, tuska voi suistaa kriisijoukkueen vielä karsintoihin asti. Perustasoltaan Jokipojat on vaatimattomasta suorittamisestaan huolimatta silti jonkin verran pahimpia kilpailijoitaan edellä. Niinpä pudotuspelipaikka on edelleen todennäköisempi vaihtoehto kuin aikainen kesäloma – saati sitten karsinnat.

Lomille pääsee tai joutuu sijoilta yhdeksän ja kymmenen. Se on todennäköisin vaihtoehto LeKille ja Hokille. Toisaalta kääntäen: LeKi on todennäköisemmin pudotuspeleissä tai karsinnoissa kuin kesälomalla. Samoin Hokki. Eli kaikki on yhä täysin auki, kun sarjaa on enää kymmenen päivää jäljellä.

Kiitos nuorten pelaajien liikkumisen mahdollistavan säännön ja Niclas Luceniuksen hankinnan LeKi ei juuri heikentynyt siirtorajalla. Kuuma maalivahti Christian Heljanko tasapainottaa hieman alavireisiä peliesityksiä.

Otteluita LeKillä on jäljellä vain kolme, mutta ne ovat helpoimmasta päästä. Lempäälän ylpeys nousee huomattavasti todennäköisemmin pudotuspeliviivan päälle kuin putoaa karsintaviivan alle.

Pitkä talvi on osoittanut, että mitalisuosikkina kauteen lähtenyt Hokki on suoritustasoltaan vain sarjan keskikastia, ja maalivahtipeli ei sitäkään. Odotettua petrausta ei ole nähty, mutta viime aikojen vire on ollut hitusen nousujohteinen.

Lopun otteluohjelma on vieraspainotteinen, muttei mahdoton. Viime kierroksen LeKi-voitto kavensi matkaa viivan päälle sen verran, että Hokilla on vielä noin 20 % mahdollisuudet yltää pudotuspeleihin. Pelastukseksi saattaa osoittautua, että viimeisen kierroksen TUTO-ottelussa turkulaisilla tuskin on enää mitään panosta. Täyttä realismia on silti sekin, että Hokki vajoaa karsintoihin asti.

1. 2.-4. 5.-8. 9.-10. 11.-13.
Jokipojat 57 % 35 % 8 %
LeKi 41 % 48 % 11 %
Hokki 22 % 48 % 30 %

Viivan alla JYP-Akatemian tilanne paras ja huonoin

Karsintaviivan alla potentiaalisin asetelma on JYP-Akatemialla. Siirtorajan menetysten ja vaisujen otteidensa myötä se on perustasoltaan tällä hetkellä sarjan heikoin joukkue. Otteluita on kuitenkin jäljellä eniten ja piste-ero ylöspäin on pienin. Tasoerot ovat maltillisia, ja seitsemän prosentin todennäköisyydellä JYP-Akatemia kohoaa vielä pudotuspeleihin asti.

Seuraavat ottelut ovat jyväskyläläisittäin kriittisiä, sillä jos Akatemia jää viivan alle, se on todennäköisin putoaja, kiitos IPK:n ja RoKin paremman vireen.

IPK:n mahdollisuudet karsintojen välttämiseksi ovat näyttäneet jo jonkin aikaa käytännössä olemattomilta. Paineettomasti pelaamaan päässyt sarjanousija onkin esittänyt uuden valmentajansa Janne Sinkkosen johdolla lähes hurmosmaisen kirin. Myös materiaali vahvistui sarjan loppua kohden Henri Auvisen, Ville Leskisen, Roberts Locansin ja viimeisimpänä hurjan tehokkaasti aloittaneen Ainars Podzinsin myötä.

Iisalmelaisilla on kuitenkin enää kolme ottelua jäljellä, eivätkä ne ole helppoja, joten sauma suoraan säilymiseen on vain parin prosentin luokkaa. Olemassa se kuitenkin on.

Rovaniemellä on aihetta suurempaan toiveikkuuteen, vaikka sijoitus on tällä hetkellä sarjan viimeisenä. Ongelmana on piste-ero ylöspäin, sekä se, että hurjasta yritteliäisyydestään huolimatta RoKi on perustasoltaan hitusen viivan yläpuolisia joukkueita heikompi.

Mahdollisuuden RoKille avaa otteluohjelma. Jäljellä on viisi peliä, eivätkä ne ole pahimmasta päästä. Ei RoKi nouse karsintaviivan päälle kuin kerran kymmenestä, mutta sinänsä realistinen yhden prosentin todennäköisyys on yhä myös pudotuspelipaikalle.

1. 2.-4. 5.-8. 9.-10. 11.-13.
JYP-Akatemia 7 % 29 % 64 %
RoKi 1 % 10 % 89 %
IPK 2 % 98 %

 

Kirjoittaja on Veikkauksen jääkiekkokertoimenlaskija.

Lue myös

Mestis-kierros: Joutuuko IPK sijaiskärsijäksi ärsytetyn TUTOn kynsissä?

MESTIS | 3.11.2017 7:00
Perjantain Mestis-kierroksella pisteistä mitellään neljällä paikkaunnalla. Kotonaan yllättäen LeKille hävinnyt TUTO hakee hyvitystä IPK:n kustannuksella. Hermes hamuaa pois jumbosijalta Ketterän vieraana, ja lisäksi yhteen iskevät Jokipojat ja K-Vantaa, sekä Espoo United ja RoKi. lue lisää

Mestis-kierroksella mielenkiintoisia vahvistuksia - Hermes tarvitsee voiton kipeästi

MESTIS | 13.10.2017 14:07
Perjantai-illan Mestis-kierroksella pelataan neljällä paikkakunnalla. Sarjakärki KeuPa hamuaa takaisin voittojen tielle Iisalmessa IPK:n vieraana. Sarjataulukossa perättäin olevat TUTO ja RoKi mittaavat paremmuuttaan Turussa. Muita taistelupareja ovat Ketterä-LeKi ja Hermes-SaPKo. lue lisää

Mestiksessä neljän ottelun ilta - Kärkiottelu Keuruulla

MESTIS | 6.10.2017 10:53
Mestiksessä tulee viikko kauden aloituksesta täyteen. Illan taisteluparit ovat KeuPa HT - Jokipojat, RoKi - LeKi, TUTO Hockey - IPK ja Ketterä - Espoo United. lue lisää

Mestis-kauden parhaimmisto sai palkintonsa - Tanuksen tykkikausi keräsi arvostusta

MESTIS | 27.4.2017 21:47
Mestis jakoi palkinnot kuluneen kauden parhaimmistolle. Palkintorohmuna esiintyi erityisesti piste- ja maalipörssin voittanut Jonatan Tanus. lue lisää

Karsintasarjan kaksi parasta selvillä - JYP-Akatemia putosi Mestiksestä

MESTIS | 31.3.2017 21:06
Hokki ja IPK varmistivat sarjapaikkansa Mestiksessä, kun joukkueet voittivat perjantaina omat ottelunsa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Erik Ahopelto

LeKi #9 L h
s. 1996 Tampere
186CM / 80KG
SOPIMUS: 2018