Mestarijoukkueen taru päättyi - Uusi luku alkaa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jatkuvatko juhlat Kanadassa?
Kuva © Teemu Eirtovaara
Nuorten maajoukkue kiinnosti hetken kaikkia, kun Rasmus Ristolainen ratkaisi tammikuussa jatkoerässä maailmanmestaruuden. Tuon joukkueen tarina päättyi tuohon maaliin, mutta uusi ikäluokka innokkaan Hannu Jortikan johdolla on valmis ihastuttamaan.

Uusi kisajoukkue on vasta muodostumassa, mutta tämän vuoden ryhmää on vaikea verrata pokaalia nostelleeseen joukkueeseen. Tuon turnauksen suomalaistähdistä Ristolaisen lisäksi esimerkiksi Teuvo Teräväinen, Ville Pokka ja Saku Mäenalanen ovat nyt yli-ikäisiä. Vertailun turhuuden tietää jo kolmatta vuotta Nuorten Leijonien valmennustiimiin kuuluva Petri Karjalainen.

- Yksi rupeama loppuu aina turnaukseen, ja tämä ryhmä on aivan eri kuin edellinen. Uuden joukkueen tarina on nyt alkanut, sanoo Karjalainen.

Joukkueen suuri vaihtuvuus voi olla hyväkin asia - ainakin lisämenestystä janoavan kansan kannalta. Se kun ehkäisee tehokkaasti mestaruuskrapulan kaltaiset ilmiöt, eikä Karjalainen suostu ottamaan myöskään menestyspaineita Suomen harteille.

- Runko on kuitenkin uusi. Suomen ja Ruotsin väliset ottelut ovat tietysti aina yhtä kiihkeitä kuin ennenkin, mutta ehkä jotkut joukkueeet haluavat kukistaa hallitsevan mestarin erityisen kovasti, kuvailee Karjalainen.

Edellinen ikäluokka pääsi juhlimaan.
Edellinen ikäluokka pääsi juhlimaan.
Kuva © Vilja Päätalo - vilja.paatalo@jatkoaika.com

Kokematon puolustus riskinä

Huonolta ei vaikuta uusikaan ryhmä. Mestaruuden torjunut Juuse Saros ja taitava haastaja Ville Husso ovat yhä mukana. Jo viime turnauksessa ykkösketjussa viilettänyt Artturi Lehkonen on edustuskelpoinen, ja niin on myös tämän kesän korkeimmalla numerolla NHL:ään varattu suomalainen, puolustaja Julius Honka.

Karjalainen ei kuitenkaan lähde vielä listaamaan tulevan joukkueen profiilipelaajia.

- NHL-varauksen kautta on noussut esiin esimerkiksi Kasperi Kapanen, ja odotuksia kohdistuu niihin, jotka pelasivat jo viimeksi. Profiilipelaajan paikka otetaan kuitenkin omilla peliesityksillä, mies linjaa.

Karjalainen antaa kuitenkin yhden käytännön esimerkin siitä, kuinka joukkue on muuttunut.

- Meidän pakistomme oli viimeksi kokenut, ja pelaajat olivat pääasiassa sitä 1994-ikäluokkaa. Nyt siellä on kuitenkin mukana nuoria, jopa vuonna 1997 syntyneitä pelaajia, joten puolustuksen rakenne on hyvin erilainen eikä missään nimessä yhtä kokenut.

Jortikka innoissaan uudesta haasteesta

Nuorten maajoukkue sai myös uuden päävalmentajan. Karri Kivi sai pestin KHL-joukkue Traktor Tsheljabinskista, ja miehen suuriin saappaisiin hyppäsi tunnettu nimi. Jortikka on kokenut urallaan paljon, ja Karjalainen on innoissaan yhteistyöstä miehen kanssa.

- En tuntenut Jortikkaa henkilökohtaisesti ennen hänen pestaamistaan, mutta yhteistyömme on alkanut oikein hyvin. Jortikka on kuitenkin kokenempia ja menestyneimpiä suomalaisvalmentajia millä mittarilla tahansa.

Ensimmäisten leirityspäivien perusteella Karjalainen uskoi myös siihen, että joukkueen ja uuden päävalmentajan yhteistyö voi kantaa hedelmää.

- On ollut hienoa huomata, kuinka innoissaan hän on tästä uudesta projektista ja nuorten pelaajien kanssa työskentelystä.

» Lähetä palautetta toimitukselle