Max Domi – taitavampi kuin Tie Domi

NHL / Artikkeli
Max Domi, NHL-kiekkoa toisessa polvessa.
Kuva © Getty Images
NHL:n varaustilaisuudessa on tarjolla taas muutama entisen NHL-pelaajan jälkikasvu. Heistä kärkijoukkoa edustaa Max Domi, joka eroaa pelaajatyyppinä isästään Tie Domista isosti.

3515 minuuttia. Siinä Tie Domin NHL-uraa parhaiten kuvastava tilasto. Isä, joka tyrmäsi Bob Probertinkin, ottaakseen Probertilta myös kuonoonsa. Jäähytilaston johtaja Toronto Maple Leafsissa; koko NHL:n kaikkien aikojen kolmanneksi suurin minuuttimäärä.

Isä-Domi tunnetaan eräänä NHL:n kovimmista tappelijoista koskaan. Myös Teemu Selänteen joukkuetoverina pelannut Domi hallitsi kiekollista peliä lähinnä periksiantamattomuudellaan, mutta erityisen taitavaksi häntä ei hyvällä tahdollakaan voida jälkikäteen sanoa.

Toisin on Domin pojan Max Domin laita. Max on isänsä tavoin periksiantamaton sisupussi, joka ei ole kaukalon suurin pelaaja, mutta siihen yhtäläisyydet pitkälti loppuvatkin. Max on noussut varauslistoilla jopa kymmenen halutuimman pelaajan joukkoon siksi, että on taitava nimenomaan kiekollisessa pelissä.

Vahvuudet hyökkäyksessä

Max Domi ei ole suuri fyysisesti. 178 senttiä pitkä pelaaja tarvitsee pärjätäkseen muita avuja, eikä Domin pärjääminen junioritasolla ole jäänyt siitä kiinni.

U18-kisoissa Kanadaa edustanut Domi on periksiantamaton taitopelaaja, joka pelaa aina tilanteet loppuun asti. Nuorukainen pystyy pitämään kiekkoa monipuolisiin taitoihinsa nojaten. Rajallisesta koosta huolimatta Domin pelityyli on raameja suurempi, eikä pelivälinettä ole helppoa riistää häneltä pois.

Nuorukaisen kilpailullisuus vaikuttaa rajattomalta. Jopa niin kovalta, että vaikkei Domi ole isänsä veroinen taistelija ilman hanskoja, eivät nujakat myöskään jää perääntymisen takia väliin. Menestys ei jää yrityksen puutteesta kiinni.

Domi osaa rakentaa peliä etenkin hyökkäysalueella, mutta myös maalille ajaminen onnistuu. Luistelu on Domin vahvuuksia liikkeelle lähtiessä sekä huippuvauhdissa – kiekon kanssa ja ilman. Voidaan huoletta puhua eliittitason hyökkäystaidosta – tai ainakin potentiaalista kasvaa sille tasolle.

Tuloksena osaamisesta oli 87 runkosarjapistettä London Knightsin riveissä kaudella 2012-13. Vielä hurjemmaksi Domi pisti pudotuspeleissä, joissa 21 ottelua tuottivat 32 pistettä. Pöytä on katettu nousevaa varaussijoitusta varten.

Tämän jässikän muistavat kaikki.
Tämän jässikän muistavat kaikki.
Kuva © Getty Images

Toronto janoaa Domia

Vaikka Tie Domi edusti NHL-urallaan myös Winnipeg Jetsiä ja New York Rangersia, vietti mies pääosan urastaan seurassa joka hänet alunperin varasi. Kiekkopyhättö Toronto huutaa edelleen kauteen 2005-06 lopettaneen sisupussin perään.

Tie Domi kuului joukkueessa Mats Sundinin johtamaan runkoon, joka taisteli itsensä vuosituhannen vaihteessa parhaimmillaan kahdesti konferenssifinaaliin asti. Mestaruuteen joukkueen potku ei riittänyt, mutta Pat Quinnin luotsaama joukkue pelasi pitkään voittoisaa jääkiekkoa ennen joukkueen rungon eläköitymistä.

Domi muistetaan kaupungissa niin hyvin, että seuran fanit haluavat myös Maxin Torontoon. Vastikään järjestetty äänestys Maple Leafsin Facebook-sivuilla keräsi lähes 3000 ääntä, joista peräti 79 % haluaisi seuran varaavan Max Domin.

Todennäköistä tai helppoa se ei tule olemaan, sillä Maple Leafs varaa virallisesti vasta sijalla 21, kun Domi on ennakkorankingien mukaan jopa kymmenen parhaan joukossa varattava pelaaja. Tämä siis vaatisi pelaajakaupan ylemmäksi.

Kysymysmerkit siirtymisessä NHL-tasolle

Max Domin heikkouksiin ja kysymysmerkkeihin kuuluu eniten taitojen siirtäminen NHL-tasolle. Periksiantamattoman tyylin pysäyttäjiä riittää NHL:ssa enemmän kuin kovimmassakaan juniorisarjassa. Näin, vaikka Domia verrataan Brad Marchandin ja Steve Ottin pelityyleihin kovemmilla taidoilla.

Toinen joskus turhauttava piirre liittyy myös miehen vahvuuteen. Joskus Domin kyky pitää kiekkoa menee yli, eikä peliväline kulje tarpeeksi edes joukkuekavereille. Tämän piirteen voisi tosin uskoa karisevan ajan myötä oikealla valmennuksella.

Peliaikoja ja -vaihtoja silmäillessä myös Domin peluutus nostaa esiin pieniä kysymysmerkkejä. Kuluneella menestyskaudella Domi ei pelannut joukkueensa vaikeimpia vaihtoja. Se johtuu osittain hänen vahvuuksistaan hyökkäys- ja ylivoimapelissä, mutta NHL-tasolle siirtyessä pelaajan täytyy olla valmis haastamaan kenet tahansa.

Max Domi on NHL-tasolla pärjäämisen suhteen pieni kysymysmerkki. Taitojensa ja asenteensa puolesta riski on kuitenkin ottamisen arvoinen. Toronton lisäksi Dallas Starsin ja Columbus Blue Jacketsin voidaan uskoa olevan kärkiluokan taidosta kiinnostunut, vaikka siihen sisältyisi pieni riski.

Lähteet: hockeythisweek.com, hockeyprospectus.com, broadstreethockey.com, The Hockey News Draft Preview, defendingbigd.com, Hockey's Future

» Lähetä palautetta toimitukselle