Matkalla Torontoon: Viisi turkulaista Kanadassa? - osa 1

MAAJOUKKUE / Artikkeli
TPS:n nuoret toivot rivissä.
Kuva © Vilja Päätalo
Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa saatetaan nähdä peräti viisi Turun Palloseuran pelaajaa. Jatkoaika kyseli heiltä kaikilta kisamietteet.

Kisakoneeseen on tunkua, mutta TPS-kvintetin vahvuutena on, että kaikki viisi harjoittelevat ja pelaavat jo liigaringin mukana. Kokemusta kovista peleistä on karttunut ja tarttuu matkaan koko syksyn ajan.

Ehkä vahvimmin kisakoneeseen on tyrkyllä porukan nuorin, vielä 17-vuotias Mikko Rantanen. Ensi kesän NHL-varaustilaisuuden mitä todennäköisin ykköskierroksen varaus hakee kisapaikkaa ihan tosissaan, mutta nöyryyttäkin on.

− Kisat ovat ehdottomasti tavoite, mutta se matka on paljon itsestä kiinni. Joka päivä täytyy yrittää kehittää itseään, että olisi aina vaan parempi pelaaja. Ilmaisia paikkoja ei ole tarjolla, muistuttaa Rantanen.

Rantasen meriittilista on vielä alaikäiselle kovaa luettavaa. TPS:n historian nuorin maalintekijä pelasi ensimmäisen Liiga-pelinsä hieman 16-vuotispäivänsä jälkeen - TPS-historian nuorimpana. Pistetehtailu on aina lukeutunut Rantasen vahvuuksiin, ja maalienteko myös Kanadassa houkuttelisi.

− Hyökkäävää roolia toivoisin, eli paikkaa ensimmäiseen kahteen kenttään. Siihen pätee taas tämä, että se ei ole mikään ilmainen paikka. Ei sinne noin vaan mennä.

Kisat järjestävä maa sytyttää Rantasen.

− Jääkiekon kotikonnuilla Kanadassa pelaaminen ja vielä Toronto ja Montreal, kaupungit, jotka elävät jääkiekosta. Se tuo lisämausteen kisapaikan hakuun ja lisää sitä nälkää, miksi siinä joukkueessa haluaa olla.

Rantanen toivoo, että kaikki turkulaispelaajat nähdään Kanadassa.

− Toivottavasti koko Tepsin viisikko nähdään siellä, uskon siihen kyllä! Helppoa se ei ole, sillä siellä on kova nippu tyrkyllä ja kaikki yrittävät parhaansa. Hyviä jätkiä on muitakin, mutta valmentajat päättävät.

Onko U18-kisoissa talvella pelannut Rantanen valmis vanhempien matkaan?
Onko U18-kisoissa talvella pelannut Rantanen valmis vanhempien matkaan?
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

"Kesällä laitoin tavoitteeksi kisoihin pääsyn"

Kookas hyökkääjä Julius Vähätalokin pitää viisikon kisamatkaa mahdollisena.

− Se, että olemme kaikki miesten ringissä mukana, antaa vahvat mahdollisuudet päästä kisoihin.

"Kaupungit, jotka elävät jääkiekosta. Se tuo lisämausteen tähän."

Vähätalo eroaa muista turkulaisista siinä, että NHL-varaus on jo taskussa. Kanadassa ei siis tarvitse hurmata kykyjenetsijöitä - mutta kyllä Pohjois-Amerikasta seurataan, kuinka pelit sujuvat.

− Aina välillä joku käy Detroitista katsomassa pelejä täällä ja juttelemme heidän kanssaan ihan kauden aikanakin. Ei jää pelkästään kesäisiin harjoitusleireihin.

Neljässä Liiga-ottelussa tällä kaudella pelannut Vähätalo on määrätietoinen tavoitteensa suhteen.

− Kesällä laitoin itselleni tavoitteeksi kisoihin pääsyn. Se vaatii sitä, että pystyy pelaamaan miesten vauhdissa. Oma alkuni kauteen oli kuitenkin hankala, kun tuli loukkaantuminen kesken harjoittelukauden. Nyt on pystyttävä parempaan.

Vähätalo ei kilpaile samoista pelipaikoista esimerkiksi Rantasen kanssa, vaan toiveissa on monipuolinen rooli.

− Pelaan mielelläni sentterinä melko puolustavassa roolissa, jossa pystyn pelaamaan molempiin suuntiin tasapainoisesti.

Kotikisojen jälkeen hienointa

Raisiolaislähtöisen Matias Pullin, 19, mielipide kisapaikan tavoittelusta on napakka.

− Ovathan nämä kisat varmaan kaikkien maajoukkueringissä mukana olleiden tavoite.

Pulli on pelannut tällä kaudella kaikissa TPS:n liigajoukkueen seitsemässä ottelussa.

− Joukkueella ei ole mennyt kauhean hyvin, mutta omaan peliini olen ollut tyytyväinen. Olen pitänyt tasoni, eikä ole tullut sellaisia välipelejä, Pulli selvittää.

Pullikin ylistää Kanadaa, mutta hienoin pelipaikka se ei suinkaan ole.

− Kotikisojen jälkeen Kanada on varmasti hienoin paikka pelata. Tunnelma hallissa on varmasti aikamoinen. Oman roolini siellä toivoisin olevan vähän kuin seurajoukkueessa, eli ylivoima-aikaa ja pelaamista tasakentällisin.

Turkulaisilla on puolellaan myös salainen ase: apuvalmentaja Mikko Haapakoski, joka on mukana myös alle 20-vuotiaiden valmennuksessa.

− Hapaakoski on joka päivä kanssamme jäällä ja myös alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana. Sitä kautta tulee pidettyä kontaktia niihin kuvioihin kauden aikanakin, muuten ei niinkään, Pulli kertoo.

Kaksi muuta turkulaislupausta esitellään toisessa osassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle