Matkalla Torontoon: Ruotsissa loistanut kärppäkolmikko

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Puljujärven hymy ei hevillä hyydy.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Kanadassa pelattavissa nuorten MM-kisoissa Suomella olisi mahdollisuus marssittaa kaukaloon lupaava kolmikko Oulusta. Ketju Sebastian Aho-Antti Kalapudas-Jesse Puljujärvi ehti jo tehdä tuhojaan Ruotsissa pelatussa neljän maan turnauksessa.

Pikkuleijonien MM-kisamiehistöön on ehdolla valmis hyökkäystrio Kärpistä. Sebastian Ahon, Antti Kalaputaan ja Jesse Puljujärven yhteispeli on ollut nuorisomaajoukkueissa tehokasta. Aho ja Puljujärvi ovat pelanneet kuluneella kaudella sekä Kärppien edustusjoukkueessa että Nuorten SM-liigassa. Kalapudas on pelannut Mestistä Kajaanin Hokissa.

Kärppien valmentaja Lauri Marjamäki on ollut tyytyväinen nuorten lupausten otteisiin.

"Ei voi Kärppiä pelkästään ajatella, kyllä tässä ollaan Suomi-kiekonkin asialla."

− He ovat hyvässä suunnassa. Hyviä pelaajia kaikki kolme. Todella hienoa, että omasta juniorimyllystä tulee tällaisia pelaajia, Marjamäki hehkuttaa.

Nuorten pelaajien kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, ettei rasitus kasva liian suureksi. Liiga-, Mestis-, Nuorten SM-liiga- ja maajoukkuekomennukset kasvattavat ottelumäärää kuin huomaamatta. Marjamäen mukaan kolmikon kohdalla ei voida ajatella pelkästään Kärppien etua.

− Pitää koko ajan seurata paljonko he pelaavat ja harjoittelevat. Tavoite on, että kaikki pojat pääsevät kisoihin. Ei voi Kärppiä pelkästään ajatella, kyllä tässä ollaan Suomi-kiekonkin asialla.

Kalaputaalle ajatus kisoista syntyi Jönköpingissä

Keskushyökkääjä ja ketjun pelintekijä Kalapudas on kolmikosta vanhin. Vuonna 1996 syntynyt Kalapudas on pelannut Mestiksessä lähes piste per peli -tahdilla. Hän on myös Hokin paras pistemies. Kalapudas oli jo viime kesänä varattavissa NHL:ään, mutta varausta ei vielä tullut.

Sentteri viihtyy Mestiksessä ja nauttii etenkin tarjolla olevasta isommasta roolista.

− Todella hyvin saa vastuuta ja hyvä sarja. Kyllähän täällä pääsee kehittymään, ei voi moittia, Kalapudas toteaa.

Kalapudas saa hyvin vastuuta Hokissa.
Kuva © Timo Savela

Jönköpingissä pelatussa neljän maan turnauksessa Kalapudas merkkautti tehopisteet 2+1. Hyvin mennyt turnaus herätti sentterin mielessä myös ajatuksen Kanadassa pelattavista nuorten MM-kisoista.

− Ruotsin turnauksessa saimme hyvin onnistumisia. Kisat tulivat sen jälkeen takaraivoon tavoitteeksi.

Kisat ovat yksi nuoren sentterin kauden tavoitteista, mutta keskittyminen on vielä täysin Hokin otteluissa. Ajatus pelin rakentelusta tutun kaksikon keskellä kuitenkin kiehtoo.

− Olisihan se todella hienoa. Olemme pelanneet niin pitkään yhdessä, että tietää missä toiset liikkuvat. Yhteispeli on meillä toiminut oikeastaan aina.

Aholle kisat ovat yksi kauden päätavoitteista

Ketjun toisella laidalla viilettää monipuolinen ja taitava Aho. Vuonna 1997 syntynyt laituri on ehtinyt jo debytoimaan Kärppien liigamiehistössä. Hän on entisen liigakiekkoilijan ja nykyisen Kärppien urheilutoimenjohtajan Harri Ahon poika.

Vuodenvaihteessa häämöttävät MM-kisat ovat yksi Ahon kauden tavoitteista.

− Maailmani ei kaadu, jos minua ei sinne valita, mutta onhan se yksi päätavotteistani. Pitää onnistua syyskaudella hyvin. Uskon kyllä mahdollisuuksiini, Aho summaa.

Kisapaikan saavuttamista auttaa varmasti se, että ottelut Kärppien liigajoukkueessa ovat sujuneet lupaavasti. Aho debytoi Liigassa jo viime kaudella, tuolloin otteluita kertyi yhteensä kolme. Tällä kaudella kaudella pelaamissaan kuudessa ottelussa Aho on merkkauttanut yhteispisteet 1+1. 

− Toinen tavoitteeni on päästä liigakokoonpanoon. Jos pääsen pelaamaan Liigaa, nostaa se mahdollisuuksiani.

Aho uskoo pääsevänsä MM-kisoihin.
Aho uskoo pääsevänsä MM-kisoihin.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Aho on varattavissa NHL:ään tulevana kesänä. MM-kisat ovat hyvä paikka päästä mittaamaan tasoaan oman ikäluokkansa pelaajia vastaan. Samalla on hyvä mahdollisuus näyttää osaamistaan NHL-joukkueiden pelaajatarkkailijoille.

Taalaliiga ei kuitenkaan ole muiden puheista huolimatta ole hiipinyt Ahon takaraivoon.

− En ole draftiasiaa miettinyt lainkaan. Jotain juttuja olen kuullut, mutta en ole itse seurannut.

Ketjun kolmas lenkki on kookas maalintekijä

Kärppäkolmikon nuorimmainen on vasta 16-vuotias Puljujärvi. Kookas laituri on Ahon tapaan päässyt haistelemaan liigavauhtia. Maaliverkkokin on heilunut jo kahdesti. Nuorta pelaajaa ei kuitenkaan haluta rasittaa liikaa ja niinpä Puljujärvi on joutunut vieraspelireissuilla seuraamaan joukkueen otteita katsomosta.

− Kyllähän se vähän ärsyttää, kun ei pääse pelaamaan. Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon liigapelejä, Puljujärvi myöntää.

Myös Puljujärvi on pelannut myös Nuorten SM-liigassa. Huippulupaus vakuuttaa, että motivaatiota riittää myös niihin otteluihin, vaikka Liigassakin on kulkenut.

Puljujärvi juhli ensimmäistä liigamaaliaan Hämeenlinnassa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Puljujärvi on ketjukavereidensa kanssa samoilla linjoilla MM-kisojen osalta. Ne eivät pyöri mielessä ja kisapaikka tulee, jos on tullakseen. Ruotsin-turnauksen pistepörssin voitto nosti kuitenkin itseluottamusta. Puljujärvi iski tehopisteet 3+3, vaikka aluksi ajatukset olivat lähinnä epäuskoiset.

− Kun pääsin 20-vuotiaiden joukkueeseen ajattelin, että pärjääköhän siellä ollenkaan ja tuleekohan siitä mitään. Aamujäiden jälkeen venäläiset pelaajat tulivat sinne ja katsoin, että hirveän kokoisia äijiä. Mietin, että olenkohan nyt väärässä paikassa.

Ottelun alettua jännitys kuitenkin karisi pois kuin itsestään.

− Peli alkoi ja heti tuntui hyvältä. Saimme hyvin vastuuta ja tuntui että eihän tämä ole mitään ihmeellistä. Itseluottamus nousi kyllä.

Lupaavan Puljujärven ympärillä on luonnollisesti kohistu paljon. 16-vuotias kookas laituri on ennakkoon yksi kesän 2016 NHL-varaustilaisuuden kuumimpia nimiä. Hän osaa kuitenkin sulkea korvansa korulauseilta ja keskittyä olennaiseen. Siihen auttaa myös se, että Puljujärvi muutti jo 13-vuotiaana pois kotoaan.

− Muutin Torniosta Ouluun ja Kärpät tarjosi kämpän ja ruuan. Kaikki oli viimeisen päälle hoidettu. Kyllä se on kasvattanut. Sekä pelaajana että ihmisenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle