Matkalla Torontoon: Kisakonkari ja keltanokka Jyväskylästä

LIIGA, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Juuso Ikonen nauttii pelaamisesta.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Jyväskylästä Kanadassa pelattaviin nuorten MM-kisoihin on tyrkyllä kiekollista osaamista. Hyökkääjä Juuso Ikoselle kisat olisivat viimeiset, puolustaja Sami Nikulle ensimmäiset.

JYP-puolustaja Sami Niku on vasta 18-vuotias, mutta on silti ollut alle 20-vuotiaiden maajoukkueen vakiokalustoa kauden harjoitusturnauksissa. Puolustaja on päässyt pelaamaan myös Liigaa 12 ottelun verran.

Jyväskyläläisten päävalmentaja Marko Virtanen on  tyytyväinen nuorukaisen otteisiin.

"Mahdollisimman paljon kiekollista peliä ja ylivoimaa"

− Niku on ollut rotaatiopakeissa mukana ja näyttänyt, että pystyy pelaamaan tällä tasolla. Olen aina nuorille sanonut, että pelaisivat rohkeasti omilla vahvuuksillaan eivätkä tule Liigaan vain selviytymään. Sami on tehnyt juuri sitä, Virtanen kehuu.

Vuonna 1996 syntyneiden "pääkisat" eivät ole vielä tänä vuonna. Nikulle kisat ovatkin enemmän haave kuin varsinainen tavoite tälle kaudelle.

− Onhan niitä pelejä tullut monena vuotena tullut uutena vuotena katsottua. Samalla ajatellut, että kisoissa voisi itsekin pelata. Nyt kun vielä Kanadassa kisat, niin mikäs sen hienompaa, Niku kertoo.

− Totta kai se on tavoite, mutta ei se ehkä ykköstavoite ole. Olen kuitenkin vielä nuorempi ja ensi vuonna ovat minun ikäluokkani kisat.

Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Vastuuta on kuitenkin jo tullut vanhempien pelaajien mukana. Niku on eniten alle 20-vuotiaiden maajoukkuepelejä tällä kaudella pelanneiden pelaajien joukossa. Lake Placidissa puolustaja iski maalin Ruotsin verkkoon. Lisäksi hän oli mukana myös Ruotsissa ja Tšekissä pelatuissa turnauksissa.

− Viime turnaus meni hyvin. Sain pelata paljon ja kyllä mahdollisuudet kisoihin varmasti ovat olemassa. Ei se kuitenkaan valtaisa pettymys olisi, vaikka ei pääsisikään.

Tavoiterooli on kuitenkin kristallinkirkkaana mielessä, vaikka Niku tiedostaakin realiteetit.

− Mahdollisimman paljon kiekollista peliä ja ylivoimaa. Kahteen ensimmäiseen pariin on kuitenkin todella kova kilpailu.

Mestarin kauden ykköstavoite

JYPin laitahyökkääjä Juuso Ikonen oli viime vuonna voittamassa nuorten maailmanmestaruutta Malmössä. Vieläkö mestaruuden voittanutta kisakonkaria sytyttää nuorten MM-kisat?

− Sytyttää todellakin! Eikä yhtään vähempää kuin viime vuonna. Kisat Kanadassa ja kun tietää miltä se voittaminen maistuu, niin kyllä sen haluaa kokea uudestaan, Ikonen hehkuttaa.

"Ikonen tekee maalipaikan tilanteesta, jossa ei ole maalipaikkaa"

Vaikka Ikonen on vakiinnuttanut paikkansa JYPin liigajoukkueessa, toteaa hyökkääjä kisojen olevan kauden ykköstavoite.

Kisoissa Ikonen pelaisi myös viimeiset juniorimaajoukkueottelunsa. Samalla NHL:ään varaamaton hyökkääjä saisi hyvän paikan näyttää osaamistaan paikalla oleville NHL-joukkueiden pelaajatarkkailijoille.

− Hieno mahdollisuus, mutta en ole NHL:n kannalta miettinyt sitä matkaa. Haluan auttaa omaa jengiä ja jos joku tykkää, niin se on tietysti hyvä.

Ikonen pelaa nyt toista kauttaan JYPissä. Hän siirtyi Espoo Bluesista Jyväskylään kesken kauden. JYP-käskijä Virtanen hehkuttaa estoitta taitavaa hyökkääjää.

− Ikonen parantaa koko ajan juoksuaan, ja selvästi näkee, että nauttii pelaamisesta. Sellainen pelaaja, että voi tulla tyhjästä ja ratkaista ottelun. Tekee maalipaikan tilanteesta, jossa ei ole maalipaikkaa. Sellainen ominaisuus voi ratkaista otteluita.

Tällä kaudella tehopisteet 8+6 iskenyt Ikonen ottaa valmentajansa ylistykset vastaan vaatimattomasti, mutta pilke silmäkulmassa.

− Kaverit tekevät paikkoja, joten välillä saatan tehdä maalinkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle