Markus Granlundin tehot ovat olleet kateissa alkukaudesta.

Getty Images

Markus Granlundin mollivoittoinen alkukausi

Markus Granlund teki läpimurtonsa NHL:ssä viime kaudella iskemällä 19 maalia vain 69 ottelussa. Odotukset tähän kauteen lähdettäessä olivat kovat, mutta näitä odotuksia Granlund ei ole pystynyt alkukauden aikana lunastamaan.

Vancouver Canucksin viime kauden toiseksi parhaalta maalintekijältä odotettiin paljon tähän kauteen lähdettäessä. Kauden ollessa lähes puolessavälissä Markus Granlundilla on kasassa seitsemän tehtyä maalia ja kymmenen tehopistettä, joista kuusi on syntynyt joulukuun aikana.

Canucks-miehistössä on kymmenen pelaajaa, joilla on Granlundia enemmän tehopisteitä, ja viisi joilla on enemmän maaleja. Jotain Granlundin tuskasta kertoo se, että kauden ensimmäinen maali syntyi vasta seitsemännessä pelissä ja koko marraskuun aikana oululaislähtöinen hyökkääjä saalisti vain yhden vaivaisen tehopisteen.

Peliajastakaan ei Granlundilla ole ollut pulaa, sillä 24-vuotias suomalainen on pelannut viidenneksi eniten koko Canucksin hyökkääjistä. Esimerkiksi lokakuun otteluissa Granlund pelasi lähes 18 minuuttia peliä kohden.

Syyt vaisuun alkukauteen

Green on peluuttanut Granlundia puolustavassa roolissa.

Granlundin viime kausi loppui jo maaliskuussa loukkaantumiseen, kun hyökkääjä joutui ranneleikkaukseen. Ranteen kuntouttaminen on varmasti vaikuttanut Granlundin valmistautumiseen uuteen kauteen.

Canucks vaihtoi myös päävalmentajaa heikosti sujuneen viime kauden jälkeen. Uudeksi valmentajaksi nimettiin Canucksin farmijoukkuetta Utica Cometsia neljä kautta valmentanut Travis Green. Green on peluuttanut Granlundia puolustavassa roolissa.

Myöskään ylivoimapeliaikaa Granlund ei saanut juuri ollenkaan alkukaudesta. Vasta joulukuun aikana Granlund on päässyt pelaamaan ylivoimaa vakituisesti, kun normaalisti ylivoimaa pelaavat Bo Horvat ja Sven Bärtschi ovat olleet loukkaantuneina.

Kesällä Canucks hankki hyökkäykseensä Tomas Vanekin, Sam Gagner'n ja Aleksandr Burmistrovin. Vanek otti alkukaudella paikan Henrik ja Daniel Sedinin ketjusta, jossa Granlund pelasi viime kaudella paljon. Gagner sekoitti lisäksi Canucksien sentteriosastoa, ja Granlund onkin joutunut pelaamaan paljon kolmos- ja nelosketjujen keskellä.

Lisäksi Canucksin ehdoton alkukauden komeetta on ollut tulokashyökkääjä Brock Boeser, joka on koko NHL:n tulokkaiden paras pistemies ja maalintekijä. 

Canucksin alkukausi ei myöskään ole ollut kovin hohdokas. Joukkue on läntisen konferenssin toiseksi viimeinen, takanaan ainoastaan Arizona Coyotes. Pudotuspelipaikkaan on tällä hetkellä matkaa seitsemän pistettä. Canucks on tehnyt keskimäärin 2,72 maalia ottelua kohden, joka on läntisen konferenssin viidenneksi heikoin lukema.

Canucksin loukkaantumishuolet

Canucks on myös kärsinyt alkukaudesta pahoista loukkaantumisista. Tällä hetkellä hyökkääjistä ovat sivussa viime kauden paras pistemies Horvat sekä Bärtschi ja Brandon Sutter.

Lisäksi kovaotteinen hyökkääjä Derek Dorsett joutui lopettamaan koko uransa kesken kauden kaularangan ongelmien takia. 31-vuotias Dorsett ehti aloittaa kauden vahvasti ja oli pelaamassa uransa tehokkainta kautta.

Canucks menetti myös pienelle peliajalle jääneen venäläishyökkääjä Burmistrovin, joka purki sopimuksensa kanadalaisjoukkueen kanssa ja suuntasi KHL:ään.

Granlundin sopimus Canucksissa päättyy meneillään olevan kauden jälkeen.

Granlundin tulevaisuus Canucksissa

Canucksien loukkaantumishuolien mahdollisesti jatkuessa on Granlundille tarjolla huomattavasti isompaa roolia joukkueessa kauden jälkimmäisellä puoliskolla. Granlundin saadessa jatkaa Canucksien ylivoimakentällisissä heilunee myös maaliverkko alkukautta tiuhempaan tahtiin. Viime kauden 19 maalia ei sekään ole mahdoton rajapyykki rikottavaksi.

Granlundin sopimus Canucksissa päättyy meneillään olevan kauden jälkeen. Sedinin veljesten ollessa jo 37-vuotiaita on selvää, että Canucks satsaa nuorempiin pelaajiin.

24-vuotias Granlund kuuluu Boeserin, Horvatin, Bärtschin ja Jake Virtasen ohella siihen nuoreen ryhmään, jossa Canucksin hyökkäyksen tulevaisuus lepää. Todennäköisesti GM Jim Benning sorvaa Granlundille jatkosopimuksen vielä tämän kauden aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Markus Granlundille uusi alku Canucksissa − “ Uskon, että tästä tulee hyvä kausi”

NHL | 8.10.2017 9:58
Vancouver Canucksin viime kausi oli suuri pettymys, eikä Markus Granlundin hyvin alkanut runkosarja saanut positiivista päätöstä. Maaliskuussa murtunut ranne piti hyökkääjän sivussa viime kevään otteluista, mutta nyt mies on terve ja valmis uuteen alkuun. Jatkoaika tapasi Granlundin Vancouverissa ennen kauden avausottelua. lue lisää

Markus Granlund terveenä ja valmiina soitattamaan lisää JVG:tä Vancouverissa

NHL | 18.9.2017 13:30
Viime kaudella Markus Granlundin hyvä kausi Vancouver Canucksin riveissä päättyi ikävästi loukkaantumiseen. Kesä on kuitenkin kulunut, paikat tervehtyneet, ja nuori suomalaishyökkääjä on valmiina uuteen vuoteen. lue lisää

Markus Granlund ranneleikkaukseen

NHL | 20.3.2017 19:46
Vancouver Canucksin suomalaishyökkääjä Markus Granlund menee ranneleikkaukseen. Tarkka toipumisaikataulu selviää vasta leikkauksen jälkeen. lue lisää

NHL 65:00 -podcast: Jaromir Jagr umpikujassa - suomalaisille tiedossa kesällä uusia koteja

NHL | 17.1.2018 12:00
Tämän kertaisessa NHL 65:00 -podcastissa toimittajat keskustelevat vapaille markkinoille kauden jälkeen todennäköisesti päätyvistä suomalaishyökkääjistä. Lisäksi aiheina pyörivät Sebastian Ahon loukkaantuminen ja Buffalo Sabresin jatkuva alamäki viimeisimpiä kauppoja unohtamatta. lue lisää

NHL-laitahyökkääjien topit ja flopit: Kutšeroville odotettavissa pokaalisadetta

NHL | 4.1.2018 18:00
NHL-kausi on saavuttamassa puolivälin runkosarjan osalta, minkä takia Jatkoaika tarkastelee alkukaudella onnistuneita ja epäonnistuneita laitahyökkääjiä. Kummaltakin puolelta listaa löytyy vanhoja tuttuja tähtiä, mutta myös nuoria lupauksia. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Markus Granlund

Vancouver #60 L h
s. 1993 Oulu
178CM / 84KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2011 Calgary Flames 2. kierros #45