Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Steve Moses tulee olemaan todella arvokas hyökkääjä Jokereille pudotuspeleissä.

Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Maltilla Mosesin kanssa, arvo nähdään vasta pudotuspeleissä

Helsingin Jokerit teki ennen KHL:n siirtotakarajaa kovan hankinnan, kun kolmen vuoden takainen maalikuningas Steve Moses saapui takaisin Helsinkiin. Mosesiin lyötiin kovat odotukset pöytään heti kättelyssä, mutta maalintekijälle on annettava aikaa.

Petr Koukal, Steve Moses ja Linus Omark loivat maagisen kentän Helsingin Jokereiden seurahistorian ensimmäisellä KHL-kaudella. Ketju tunnettiin nimellä LoKoMo, ja parhaimmillaan kyseiset veijarit olivat täysin pitelemättömiä KHL:n isoissa kaukaloissa.

Jokaisella kaudella, kun jääkiekkoa jossain päin maailmaa pelataan, löytyy aina joitain ainutlaatuisia ketjukokonaisuuksia. KHL:ssä Metallurg Magnitogorskia kantoi muutaman vuoden ajan kenttä Danis Zaripov, Jan Kovar ja Sergei Mozjakin. Mozjakinin johtama kenttä on ehkä koko KHL:n historian kovin - ja se toi Magnitogorskiin mestaruuksia.

Jääkiekossa jokaista huippuketjua yhdistää aina sama fakta: jokainen pelaaja täydentää toisiaan, ja siten syntyy pettämätön kemia. Esimerkiksi Jokereiden seurahistorian kultaisella 90-luvulla Juha Lind, Otakar Janecky ja Petri Varis loivat saumattomaan yhteistyöhön ja kemiaan perustuneen kentän.

Ei näiden pelaajien tarvinnut jutella pelistä. Kun Janecky heitti lätyn ilmoille, oli Lind tehnyt tarvittavan tilan Varikselle, joka pystyi ottamaan syötön vastaan ja lataamaan kiekon reppuun. Jokaisella huippuketjun pelaajalla on rooli ja niin oli myös LoKoMo-ketjussa.

LoKoMo-ketjussa Koukal oli kahteen suuntaan puurtava keskushyökkääjä, joka teki tilan Omarkille ja Mosesille. Ruotsalainen mailavirtuoosi nautti tilasta ja loi paikkoja jenkkihyökkääjälle, joka sai tehdä maalit.

Tuo kenttä teki runkosarjassa 133 tehopistettä. Moses iski 36 maalia ja 57 tehopistettä. Tuon kaltaisia maalimääriä Moses tuskin enää tulee tekemään, mutta siihen on syy, miksi yhdysvaltalaiselta odotetaan Jokereissa paljon.

Joten hätäily on turhaa, mikäli maaleja ei alakaan tulla odotetulla tavalla. 

Joten hätäily on turhaa, mikäli maaleja ei alakaan tulla odotetulla tavalla.

Mosesin arvo nähdään vasta pudotuspeleissä

Peilattaessa nykyhetkeä esimerkiksi kolmen vuoden takaiseen kauteen on juuri Mosesilla täysin eri tilanne Jokereissa. Nyt joukkueen menestys ei ole pelkästään hänen tehoistaan kiinni. Joukkueessa on kolme tuloksentekoon kykenevää kenttää. Moses on vain yksi panos lisää jo valmiiksi ladattuun aseeseen.

Tammikuu näyttää, mihin kenttään Moses lopulta asettuu. Pelaako hän kakkoskentässä yhdessä Brian O'Neillin ja Eeli Tolvasen kanssa, vai nouseeko hän Henri Ikosen tilalle ykköskenttään Peter Reginin ja Nicklas Jensenin kaveriksi?

Jokerien päävalmentaja Jukka Jalosella on kuitenkin monia hyviä vaihtoehtoja. Mikäli Moses istutetaan ennen pudotuspelejä Jensenin ja Reginin viereen, saavat tanskalaiset kaverikseen todellisen uhan vastustajalle. Siinä samalla voivat molemmat juutit nousta uudelle tasolle.

Mikäli jenkkihyökkääjä pelaa Tolvasen ja O'Neillin kanssa, saatetaan Hartwall Arenalla nähdä huikeita syöttökuvioita ja kulmapyörityksiä nopeiden, pienikokoisten hyökkääjien toimesta.

Joka tapauksessa tilanne Jokereissa on nyt loistava. Ensimmäistä kertaa KHL:ssä organisaatiolla on ilman loukkaantumisia tulikuuma TOP-6 hyökkääjäosasto pudotuspeleihin ja alakentissä potentiaalia myös maalintekoon.

Alkukaudesta muun muassa Jokereiden ylivoima oli KHL:n parasta. Puolustaja Sami Lepistö syötti Tolvaselle ja kiekko oli maalissa. Kauden edetessä tämä vaihtoehto on Jokereilta otettu melko hyvin pois ja tehot ovat laskeneet.

Loppukauden aikana Lepistölle aukeaa myös vasemmalle mahdollisuus, kun niin ikään hyvästä one-timerista tunnettu Moses on uhkana. Molempia syöttösuuntia eivät Jokerien vastustajat kykene poistamaan, joten ylivoimatehojen nousua voitaneen odottaa.

Jokereiden runkosarjaa on jäljellä jutun kirjoitushetkellä kolmetoista ottelua. Siinä on kolmetoista ottelua hyvää aikaa ajaa kolmen vuoden takaista KHL:n maalikuningasta sisään pelitapaan ja nähdä todellinen arvo, kun pudotuspelit alkavat maaliskuun alussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Näkökulma: Jokerit pelaa KHL-historiansa parasta lätkää

KHL | 29.9.2017 15:28
Helsingin Jokerit on aloittanut historiansa neljännen KHL-kauden mallikkaasti. Yhdentoista ottelun jälkeen takana on yhdeksän voittoa ja vain yksi täysi pistemenetys, kun joukkue taipui Pietarin SKA:n vieraana toisella ottelukierroksella. Alkukauden menestys ei ole ollut sattumaa, sillä Jokereiden pelin taso on hämmästyttävän korkeaa luokkaa. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 49: Missä on Tolvasen maalijyvä?

KHL | 12.12.2017 11:57
Kahdeksan ottelua on Jokerien alkukauden komeetta Eeli Tolvanen joutunut tahkoamaan ilman ainuttakaan täysosumaa. Samalla Juuso Hietanen on tehnyt vahvan paluun loukaantumisen jäljiltä, mutta rahkeita olisi vieläkin parempaan. lue lisää

Jukka Jalosen ikuinen klisee muututtava todeksi

KHL | 16.3.2018 14:14
Helsingin Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen on latonut kliseitä, joiden mukaan Jokerit on näyttänyt pystyvänsä voittamaan isot pelit. Nyt olisi aika muuttaa kliseet teoiksi ja kääntää tiukat pelit oman joukkueen eduksi. lue lisää

O'Neill: "Sarjan katkaisemisesta valtavasti etua"

KHL | 10.3.2018 9:00
Jokereiden Brian O'Neill sai jännittää sarjan ratkaissutta maalia hetken, kun tuomarit kelasivat videolta HK Sotšin haastetta hänen olemisestaan maalivahdin alueella. Osuma kuitenkin hyväksyttiin ja Jokerit sai kaivatun tauon ennen TsSKA-sarjan alkamista. lue lisää

Epävireisen Tolvasen valinta ei olisi pitänyt olla itsestäänselvyys

MAAJOUKKUE | KHL | 22.1.2018 21:58
Eeli Tolvanen on mukana Leijonien olympiajoukkueessa Etelä-Koreassa. Alkukaudesta kohuttu maalipyssy on kuitenkin hiljentynyt lähes täysin viime aikoina. Miten Tolvasen valinta saattoi silti olla itsestäänselvyys? lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Steve Moses

Jokerit #11 R lh
s. 1989 Leominster, MA, USA
176CM / 78KG
SOPIMUS: 2020