Maanantaijää, viikko 9: Anteeksi, olisiko teillä hetki aikaa puhua pudotuspeleistä?

LIIGA / Artikkeli
Ilves on viime aikojen hyvien otteidensa ansiosta tarraamassa viimeiseen pudotuspelipaikkaan.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti
Maanantaijäillä sirklaillaan kohti kevään ratkaisupelejä. Erimielisyyttä on kevään mustasta hevosesta ja TPS:stä, mutta ainakin yhdestä asiasta on yhteisymmärrys: Ilves pääsee pudotuspeleihin.

Liigan runkosarja lähenee loppuaan. Siirtotakarajan kilpavarustelun jälkeen joukkueet ovat kokeneet kolhuja. Merkittävin uutinen tuli kuitenkin kaukalon ulkopuolelta, kun Kärpät tiedotti Juha Junnon lähtevän toimitusjohtajan paikalta kauden päätteeksi.

Loukkaantumisista kenties kriittisin oli Ässien Jyri Marttisen loppukauden sivussa pitävä vamma. Marttisen tavoin Jukurien puolustaja Keni Karalahti joutuu huilaamaan koko kevään.

TPS tiedotti Curtis Hamiltonin olevan sivussa alustavan arvion mukaan 2-3 viikkoa. Palloseuran puolustaja Jani Forsström puolestaan diagnosoitiin 5-6 viikon sairauslomalle.

Myös JYPin Henri Kanninen seuraa pelejä sivusta pitkään. Positiivisempiakin uutisia tuli, kun Pelicans ja hyökkääjä Arttu Heikkinen solmivat jatkosopimuksen.

Maanantaijäillä runkosarjan loppurutistusta ovat liigatoimituksesta analysoimassa Jere Korkalainen ja Vinski Virtanen.

Ässäpakisto koki ison kolauksen, kun sen johtohahmo Jyri Marttinen joutui loppukaudeksi sivuun.
Kuva © KRISTIAN SALMINEN - KRISTIAN.SALMINEN@JATKOAIKA.COM

Taistelu kymmenennestä sijasta tiivistyy. Mikä joukkue nappaa viimeisen jaossa olevan pudotuspelipaikan? Mitkä jäävät nuolemaan näppejään?

Virtanen: Joulukuussa runkosarjan puolivälissä olin sitä mieltä, että Ilves on yksi kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle jäävistä joukkueista. Uskoin Jukurien etumatkan riittävän, mutta nyt Ilves on kirinyt tasapisteisiin. Lopusta tulee huima, mutta minun on pyörrettävä joulukuiset sanani: Ilves pyyhältää ohi.

Ilveksen kanssa kisassa on parhaiten mukana Jukurit. Lukko on noussut monesti ihan kintaalle, mutta raumalaiset ovat hävinneet aina juuri sen kriittisen ottelun, kun todellinen tilaisuus on tullut. Sportin alamäen näki jo joulukuussa, ja vaasalaisten peli on mennyt vain huonompaan suuntaan. Sport on ollut pitkään Liigan huonoin ryhmä SaiPan kanssa.

Ilveksen meno on sen sijaan ollut hurjaa. Viimeisessä kuudessa ottelussaan se on lähes kaikissa ollut vastustajiaan parempi. Tapparalle tupsukorvat hävisivät paljon puhuttaneen epämaalin takia, ja Ässiä vastaan Liigan parhaana maalivahtina pitämäni Andreas Bernard oli ainut syy, miksi Ilves ei voittanut. Viime viikolla Antti Lehtonen päästi kolmeen peliin vain yhden maalin.

Korkalainen: Jukurit on tällä hetkellä kiinni kymmenennessä sijassa, mutta lopulta sen nappaa Ilves. Ilveksen viime aikojen vire on ollut ihailtavan kova.

Nuoret pelaajat alkavat kantaa heille asetettua roolia vielä aiempaakin paremmin, ja leveyttä on. Taustalta nostettakoon Olli Vainio, jonka nimi kannattaa painaa mieleen. Nuoren puolustajan aktiivisuutta ylivoimalla on ilo katsella.

Myös kummallinen Hakametsän kirous on ollut murtumaan päin, eivätkä pistetoiveet lepää vain vieraspelien varassa. Otteluohjelma on myös lähtökohtaisesti suotuisampi kuin Jukureilla. Kärkijoukkueista tamperelaiset kohtaavat vain TPS:n, muut joukkueet ovat tupsukorvien takana.

TPS kärsi viime viikolla kaksi niukkaa tappiota, jotka vaaransivat turkulaisten kakkossijan runkosarjassa. Millaiset ovat joukkueen näkymät kevättä ajatellen?

Parhaina hetkinä turkulaisten meno on ollut jopa Tapparaa vakuuttavampaa.

Korkalainen: Näin itse molemmat ottelut TPS:lta. Joukkue esitti ajoittain järisyttävän hyvää peliä, mutta pienet puppeloinnit maksoivat jopa neljä pistettä.

Kun joukkueelta on ollut sivussa liuta avainpelaajia, erityisesti vieraskaukalossa turkulaisten puolustustaistelu oli pääosin ihailtavan tehokasta. Parhaina hetkinä turkulaisten meno on ollut jopa suurinta mestarisuosikkia, Tapparaa vakuuttavampaa.

Joukkueen kohdalla herää kuitenkin kaksi kysymystä, jotka olivat suuressa roolissa viikon pistemenetyksissä. Vaikka esimerkiksi Curtis Hamilton on palaamassa viimeistään pudotuspelien alkuun, väheneekö esimerkiksi Tomi Kallion ja Eric Perrinin kuorma riittävästi?

Toinen ongelma joukkuetta katsellessa on kurinalaisuuden puute. Vaikka tietyistä tuomioista olisi mitä mieltä tahansa, ei ole sattumaa, että avainhetkillä housuihin ilmestyi ruskea raita molemmissa peleissä. Varsinkin Jyväskylässä TPS sortui täysin typeriin jäähyihin, joihin ei ole varaa.

Tietynlainen tasainen jylläys koko 60-minuuttisen ajan puuttui, kun puolustuspeli rakoili. Tällaiset ongelmat tiputtavat TPS:n omissa papereissa pois finaaleista.

TPS hankki siirtotakarajalla Curtis Hamiltonin, mutta tämä ehti vahvistaa uutta joukkuettaan vain kaksi peliä ennen loukkaantumistaan.
Kuva © Timo Savela

Virtanen: En ole kanssasi lainkaan samaa mieltä. Palloseuraa koko kauden nähneenä ihmettelen erityisesti toteamustasi kurinalaisuuden puutteesta. TPS on nimenomaan kerännyt kiitoksia läpi kauden kurinalaisuudestaan. Puolustaminen on erinomaista, se on joukkueen vahvuus. Joukkueessa on niin paljon johtajuutta, että mahdollinen kurittomuus on nopeasti käsitelty joukkueen sisällä.

TPS on varmistanut jo suoran pudotuspelipaikan, joten näille loppuhetkien maaleille on turha antaa painoarvoa. Puolustuksen sijaan TPS-henkisten pitäisi olla vähän huolissaan hyökkäyspelaamisesta. Joukkue teki helmikuussa vain kerran yli kaksi maalia. Laitahyökkääjiä on loukkaantuneina iso liuta, ja nämä ovat vielä kärkikorin pelimiehiä.

TPS paikkasi Ilkka Pikkaraisen loukkaantumista Hamiltonilla. Hamiltonin arvioitu paluuaika on 2-3 viikkoa, mutta hiljattain on kuulunut myös huhuja siitä, että vamma olisi epäiltyä pahempi. Sentterivahvistusta ei siirtorajalla tullut. Nyt TPS-valmennus joutuu tekemään kompromisseja, ja Turussa alkaa olla kohta ikävä Dave Spinaa ja Erik Thorellia, jos he eivät pian palaa kaukaloon.

TPS:n bensa on ajoittain ollut lopussa. Tauot ovat tehneet mustavalkoisille hyvää, mutta pudotuspeleissä pelirytmi on kiivaampi. TPS tuskin alisuorittaa keväällä, mutta finaaleissa pelaavat silti materiaaliltaan ylivertainen Tappara sekä loisteliaan kevätvireen löytänyt JYP, jotka vain yksinkertaisesti ovat parempia.

JYP jyllää vakuuttavasti voitosta voittoon. Mikä pysäyttää hurrikaanin − vai pysäyttääkö mikään?

Korkalainen: Pysäyttää − kirvesrintainen joukkue Tampereelta. Vaikka Tapparan otteet ovat viime aikoina olleet ailahtelevia, turhan suuria harmaita pilviä pudotuspelimenestyksen päälle se ei aiheuta.

Ainoa pieni mahdollinen ongelma muodostuu Kristian Kuuselan mukaantulosta, mikä on sotkenut tamperelaisten peluutusta. Mutta kun harmonia löytyy, yksikään joukkue ei kaada Tapparaa neljää kertaa.

Lähimpänä tätä toki on JYP, joka on joulusta lähtien ollut ylivertaisen kuuma joukkue. Puolustus- ja hyökkäyspelin tasapainon löytänyt jyväskyläläisryhmä on 20 ottelun aikana menettänyt vain kymmenen pistettä, mikä on järisyttävä saavutus kauden kevätpuoliskolla.

JYPin rosteri on lähes yhtä laaja kuin Tapparalla, mutta Tapparalla on kokemusta vielä hivenen verran enemmän. Myös ylivoimapeli menee Tapparan nimiin pitkälti JYPistä Tapparaan hypänneen Valtteri Kemiläisen takia. Mikko Kalteva ja Sami Niku ovat kohtalaisen hyviä ylivoiman viivapelaajiksi, mutta eivät mestaruuden arvoisia.

Pelicans ja Kärpät voivat yllättää pudotuspeleissä monet.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Kevään musta hevonen nykyisen kärkinelikon − Tappara, TPS, KalPa ja JYP − ulkopuolelta on...

Virtanen: ...Pelicans. Nimetä voisi useamman joukkueen, mutta lahtelaisilta odotan väkeviä näyttöjä. Pelicansilla on runsaasti kamppailukovuutta ja fyysistä kapasiteettia. Pudotuspeleissä vääntövoima korostuu, ja sitä pussinokilla on varastossa yllin kyllin. Tulipa vastaan mikä joukkue tahansa, en usko Pelicansin taipuvan neljässä tai viidessä pelissä. Jäljen se ainakin jättää.

Pelicansilla on lisäksi useita variaatioita. Jos tarvitsee pelata rymylätkää, sillä on palikat oikean energia- ja tunnetason saavuttamiseksi. Jos taas tarvitsee vastata taitoon taidolla, niin Antti Erkinjuntin, Iikka Kangasniemen ja Vili Sopasen kaltaiset virtuoosit kyllä kestävät vertailun. Justin Hodgmania unohtamatta, jos pahassa jamassa ollut ja TPS-pelin jälkeen oireillut käsi kestää.

Pelicansilla on runsaasti kamppailukovuutta ja fyysistä kapasiteettia.

Lahdessa jännätään Karri Rämön tilannetta. Näinä päivinä ratkeaa, jatkaako hienosti turkoosinutussa torjunut maalivahti kauden loppuun Lahdessa, vai löytyykö ottaja NHL:stä. Eikä Pelicans Janne Juvoseen kaatuisi, mutta Rämö on Liigan ehdotonta eliittiä.

Olisi äärettömän mielenkiintoista nähdä TPS:n ja Pelicansin välinen ottelusarja. Sarjatilanteen perusteella pari on mahdollinen. Petri Matikaisen miehistöllä on henkinen ote turkulaisista, sillä Pelicans on voittanut TPS:n seitsemästi perättäin. Osviittaa antaa vielä 7. maaliskuuta Lahdessa pelattava Pelicans−TPS, joka kannattaa kalenteriin merkitä paksulla tussilla.

Korkalainen: ...Kärpät. Kärpät on osoittanut joulun jälkeen, etteivät menestyksen opit ole kopista kadonneet. Joukkue on jälleen näyttänyt siltä yhtenäiseltä ryhmältä, jota kukaan ei seitsemän ottelun sarjassa halua kohdata.

Joukkue pursuaa meritoituneita konkareita, mutta myös lujaa voitonnälkää. Nimilista ei ole viime kausien tasolla, mutta tätä on vaikea nähdä haittana. Roolit ovat selkeästi viime kautta selkeämmät, eikä viime kauden tapaista Mika Niemi-Kim Hirschovits -tilannetta nähdä, jossa on vain hävittävää.

Siirtorajalla hankitut Ivan Svarny ja Brock Trotter ovat olleet erinomaisia hankintoja, joilla paikattiin puutteita viime kautta paremmin. Ja kirsikkana kakun päälle maalilla on sarjan paras maalivahti, Jussi Rynnäs.

Kun joukkue saa vielä alivoimapelin napsun verran paremmalle tasolle, oululaisryhmässä piilee yllätysvalmius. Jos sitä nyt yllätykseksi voi sanoa, kun mikapyörälät ja lassekukkoset ratkovat pelejä jatkoajalla.

Viikon pelaaja: Antti Lehtonen, Ilves

Ilveksen ykkösmaalivahdin paikan ottanut Lehtonen oli päättyneellä viikolla ilmiömäisessä vireessä. Tupsukorvien veskari päästi kolmessa pelissä vain yhden maalin, ja senkin ensimmäisessä vaihdossa Ässiä vastaan. Kyseisen osuman jälkeen Lehtonen on pitänyt maaliaan puhtaana lähes kolme ottelua putkeen. Pelasi perjantaina ja lauantaina peräkkäiset nollapelit.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle