Maanantaijää, viikko 7: Liiga-aurinko laskee länteen siirtohulinan keskeltä

LIIGA / Artikkeli
Lukko on viime peleistään napsinut voittoja ja noussut taistelemaan pudotuspelipaikasta.
Koska on maanantai, Jatkoajan toimittajat käsittelevät taas ajankohtaisia aiheita. Tällä kerralla pureudutaan siirtotakarajaan tyhjennysmyynnin näkökulmasta sekä pohditaan satakuntalaisen jääkiekkoilun koostumusta.

Kuluneen viikon suurin uutinen tuli Tampereelta, missä Ilves vaihtoi omistajaa, eikä kauppahinta ollut liian korkea.

Edellisen viikon taklaushulinat saivat jatkokertomuksen Mikkelissä, kun Topi Nättinen jäi Daniel Grillforsin jyrän alle. Rauhattomuutta oli havaittavissa myös Ilveksen ja Pelicansin välisessä ottelussa, ja Ben Bloodin urakka jäikin kesken.

Maalivahtiosastolla nähtiin kamppailua nollapelitilaston hallinnasta. Kokenut Jussi Rynnäs ei suosiolla jättänyt listausta nuoren Emil Larmin haltuun.

Huojentavia uutisia kuultiin Vaasasta, kun pitkään pelejä sivusta seurannut Olavi Vauhkonen palasi tositoimiin.

Luistimiaan viikonlopun jälkeen hiovat Juha Oinonen Tampereen-toimituksesta ja Esko Kallioniemi Porin suunnalta.

Ässät taistelee jopa pääsystä kuuden parhaan joukkoon.
Ässät taistelee jopa pääsystä kuuden parhaan joukkoon.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Satakunnassa on ihasteltu Rauman Lukon taistelua viimeisestä pudotuspelipaikasta sekä laskeskeltu, mihin asti Ässien eväät riittävät. Miten keskiviikkoinen siirtotakaraja vaikuttaa mihinkään?

Kallioniemi: Lukon nousu realistiseen pudotuspelimahdollisuuten silloin, kun kauden piti olla jo ohitse, on osoitus periksiantamattomuudesta. Raumalaiset tekivät niin sanotusti stephendixonit, siis kärkisentteri myytiin muihin sarjoihin.

Kuten Ässien kauden 2012-13 Dixonia, ei Aaron Gagnoniakaan voida syyttää mistään, vaikka kanadalainen ei viime kauden tasolle yltänytkään.

Taustalla tapahtuneessa ilmiössä on silti yhtäläisyyksiä. 23-vuotias Peter Tiivola on vastannut huutoon, ja pisteputki on kasvanut jo seitsemän ottelun mittaiseksi. Tämä on erittäin merkittävää varsinkin, kun Tiivolan sopimus jatkuu kevääseen 2018 asti.

Kaikki joukkueet tarvitsevat pelaajia, jotka eivät piiloudu muiden taakse ja luota siihen, että joku muu tekee tarvittavat osumat. Raumalla pystytään rakentamaan tulevaisuutta Espoosta Lukkoon siirtyneen hyökkääjän varaan.

Kun tämän lisäksi odotetutkin nimet, Toni Koivisto ensin mainittuna, ovat alkaneet tehoilla, Lukon haaveet pysyvät vielä hengissä.

Lukon savotta runkosarjan loppupeleissä on kova, mutta mahdollinen. Varsinkin maaliskuussa joukkue saa edun siitä, että viidestä pelistä neljä pelataan kotona. Onko hienompaa visiota kuin tehdä mahdottomasta mahdollinen omien kannattajiensa edessä?

Ässät-Lukko pudotuspelien avauskierroksella olisi jotain, mitä koko satakuntalainen jääkiekko ansaitsisi.

On.

Sitten kevään 1995 pronssikamppailun Ässät ja Lukko eivät ole olleet pudotuspeleissä vastakkain. Tällä kerralla siihen on vielä mahdollisuus, ja porilaisten toiveiden murskaaminen kuittaisi aika paljon Lukon vaikeasta kaudesta. Niin kuuluukin olla nyky-Liigan selvimmässä paikallisasetelmassa, molemmat seurat tarvitsevat rehellistä vastakkainasetteluaan.

Ässät-Lukko pudotuspelien avauskierroksella olisi jotain, mitä koko satakuntalainen jääkiekko ansaitsisi. Ässillä toki on intressinsä välttää tämä, sillä paikallispeleissä ei ole loogista kaavaa, jonka mukaan pelit menevät. Uhka olisi valtava mahdollisuus ja päinvastoin.

Lukon nousu taisteluun mukaan teki sikälikin hyvää, että oletettu tyhjennysmyynti jää vaimeaksi. Maakunnan pohjoisempiin osiin kauppoja tuskin syntyy, sillä kohtaamisen mahdollisuus on vielä olemassa.

Ässät hankki jo Maksim Matushkinin, mikä on alkumetreillään osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Keskiviikkoon asti on aikaa lisähankinnoille, mutta porilaisjoukkueen ei tarvitse hätäillä tämän asian suhteen.

Loppukauden ajan Kantola hämmentää HIFK-paidassa.
Loppukauden ajan Kantola hämmentää HIFK-paidassa.

KooKoo luopui kolmesta kärkipelaajastaan ja sai HIFK:sta vaihdossa kaksi nuorta hyökkääjää lainasopimuksilla. Oliko tämä siirtomarkkinoiden kovin pommi?

Oinonen: Häntäpään joukkueiden tyhjennysmyynnit aiheuttavat aina keväisin syyttävää keskustelua, mutta seuroja on turha syyttää. Vika on sarjajärjestelmässä, joka mahdollistaa luopumisen parhaista pelaajista ilman pelkoa putoamisesta.

KooKoon kausi on mennyt penkin alle. Yksi syy − mutta ei ainoa − on katastrofaalinen maalivahtitilanne. Yhtensä viisi eri maalivahtia on kauden aikana pelannut kouvolalaisten maalinsuulla, ja alkuperäiseltä ykkösmaalivahdilta Juha Järvenpäältä on mennyt koko kausi ohi.

Teoriassa KooKoolla on vielä mahdollisuus nousta kymmenen parhaan joukkoon, mutta varmempi ratkaisu on hankkia taloudellista hyötyä ja turvata tulevaisuutta. Niinpä on perusteltua sanoa, että Jarkko MalisestaKai Kantolasta ja Ryan O'Connorista luopuminen hyödyttää pidemmällä tähtäimellä myös KooKoota.

Kannattajille on toki pettymys, että kovatasoiset ja tehokkaat pelaajat kaupataan vaihdossa nuoriin ja tuntemattomampiin pelaajiin. Kaikella kunnioituksella, 22-vuotiaiden Panu Miehon ja Miro-Pekka Saarelaisen saavutukset Liigassa ovat toistaiseksi HIFK:hon siirtynyttä kolmikkoa vähäisemmät.

Liigaseurat tekevät kuitenkin urheilutoiminnan lisäksi myös liiketoimintaa. Yhden kevään tyhjennysmyynti saattaa johtaa siihen, että seuraavalla tai sitä seuraavalla kaudella on mahdollista rakentaa joukkuetta isommalla budjetilla.

on perusteltua sanoa, että Jarkko Malisesta, Kai Kantolasta ja Ryan O'Connorista luopuminen hyödyttää pidemmällä tähtäimellä myös KooKoota.

HIFK:lta tämäntasoiset hankinnat olivat elintärkeä osoitus voitontahdosta. Mestarisuosikiksi ennakoitu helsinkiläisryhmä on alisuorittanut koko kauden, myös pelaajahankinnoissa. HIFK:n kokoonpano oli laadukas ennen viimeisimpiä hankintojakin − tosin myös lukuisat loukkaantumiset ovat vaikuttaneet suoriutumiseen.

Malisen, Kantolan ja O'Connorin liityttyä joukkueeseen ei tekosyihin enää ole varaa.

Mestarisuosikiksi ennakoitu helsinkiläisryhmä on alisuorittanut koko kauden. Malisen, Kantolan ja O'Connorin liityttyä joukkueeseen ei tekosyihin enää ole varaa.

Monipuolinen keskushyökkääjä Malinen ei ole tällä kaudella päässyt parhaalle tasolleen, mutta on silti HIFK:n toiseksi paras pistemies Juhamatti Aaltosen jälkeen. Malisen pitäisi pystyä ottamaan loukkaantuneen Corey Elkinsin tontti luotettavana kahden suunnan sentterinä, mutta tehojakin odotetaan.

Isokokoinen ja suoraviivainen Kantola sopii hyvin HIFK-brändiin ja tehoillaan 14+9 kokenut hyökkääjä on HIFK:n toiseksi paras maalintekijä ja kolmanneksi paras pistemies heti Malisen jälkeen.

Kanadalaispuolustaja O'Connor on jatkanut vahvoja otteitaan ja parantanutkin aavistuksen pistetahtiaan. Tehoillaan 6+15 O'Connor on helsinkiläisten tehokkain puolustaja.

HIFK on tällä hetkellä sarjataulukossa yhdeksäntenä, eroa suoraan pudotuspelipaikkaan on 11 pistettä. Tavoite kuuden joukkoon pääsemisestä voi olla liian tiukka toteutettavaksi, vaikka HIFK kohtaakin vielä kotonaan jumbojoukkueet Ilveksen, KooKoon ja SaiPan.

Joka tapauksessa HIFK osoitti haluavansa mennä keväällä pitkälle. Nähtäväksi jää, miten muut pudotuspelijoukkueet pystyvät vastaamaan.

Viikon pelaaja: Toni Koivisto, Lukko

Lukko on herännyt haudan partaalta taistelemaan vielä pudotuspelipaikasta. Päättyneellä viikolla kokenut hyökkääjä Koivisto näytti esimerkkiä. Kahdessa pelissä syntyivät tehot 3+1.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle