Maanantaijää, viikko 52: Syyskauden Topit ja Flopit

LIIGA / Artikkeli
Hyvää joulua!
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Liigan jäätyä joulutauolle Jatkoaika niputtaa syyskauden pakettiin. Syynissä ovat topit ja flopit pelaajien, joukkueiden ja kaukalon ulkopuolisten tapahtumien osalta.

Jouluun on enää pari päivää aikaa ja Liigassakin on jo aloitettu joulutauko.

Viimeisen liigaviikon uutisaiheita olivat muun muassa Masi Marjamäen pelikielto, Jarkko Ruudun peliuran päätös ja Blues-miehistön jatkosopimus ja pelaajakauppa

Lisäksi HPK uutisoi toisaalta jatkosopimuksia sekä pelaajistossa että valmennuksessa, mutta myös juniorien valmennuspäällikkö Timo Lehkosen vapauttamisen tehtävistään.

Syyskauden viimeisessä Maanantaijäässä arvioitaan jakavat Blues-toimituksen Eero Hurmerinta ja Tampereen toimituksen Juha Oinonen. Oletko samaa mieltä valinnoista? Kerro mielipiteesi toimituksen sähköpostiin, Twitteriin tai Facebook-sivuille.

HPK on saanut syyskauden aikana juhlia.
HPK on saanut syyskauden aikana juhlia.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Minkä Liiga-joukkueen nostat syyskauden topiksi?

Eero Hurmerinta: HPK oli kovassa iskussa viime kauden lopulla, vaikka hetken joukkue näytti jo luovuttaneelta kahden tärkeän pelaajan siirtyessä SHL:ään. Henkinen nousu oli kuitenkin mahtava, mutta sen kestävyys syksyllä oli kysymysmerkki.

Pasi Arvonen ei ennen tätä kautta kuulunut sellaisiin valmentajiin, joka olisi erityisesti kerännyt hehkutusta, mutta nyt on. HPK on pelityyliltään yksi mielenkiintoisimmista joukkueista ja siitä täytyy antaa plussaa, varsinkin kun joukkue on onnistunut.

Joulutauon jälkeiset pari viikkoa ovat kuitenkin vaikeat, kun Juuse Saros on Kanadassa. Tähän mennessä heikkous on ollut juuri kakkosmaalivahdin esityksissä.

HPK on pelityyliltään yksi mielenkiintoisimmista joukkueista ja siitä täytyy antaa plussaa

Juha Oinonen: Kukaan tuskin uskoi, että puolessa välissä kautta KalPa taistelisi Liigan kärkipaikasta. Pekka Virta palautti Kuopioon uskottavuuden. KalPaan toki hankittiin kesän aikana tärkeitä vahvistuksia kuten Eero Kilpeläinen, Mikko Jokela ja Michal Birner - lisäksi Kasperi Kapanen palasi Pohjois-Amerikasta.

Oleellisinta KalPan syyskaudessa on kuitenkin ollut se, että Virta on saanut joukkueen pelaamaan haluamallaan tavalla. Pilkattu kiekkokontrolli on pitänyt sekä kiekon että sarjapisteet kuopiolaisten hallussa.

Tällä kertaa Suikkanen ei johdattanut turkulaisia mestaruuteen.
Tällä kertaa Suikkanen ei johdattanut turkulaisia mestaruuteen.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com

Mikä joukkue on mielestäsi flopannut?

Hurmerinta: Kai Suikkanen sai täksi kaudeksi huomattavasti vahvistuneen joukkueen, joka sisälsi vielä paljon hänelle tuttuja pelaajia. Siitä huolimatta TPS ei vakuuttanut, vaikka pärjäsikin Suikkasen aikana kotiotteluissa. Valmentajanvaihdoksen jälkeenkään meno ei ole parantunut.

Se ei ole itseäni yllättänyt, sillä kun valmentajaa vaihdetaan, uuden valmentajan tulisi olla parempi kuin vanha. Tässä tilanteessa niin ei ole ja se oli nähtävissä jo vaihtohetkellä.

Maalinteko ja ylivoimapeli ovat tökkineet koko alkukauden, ja kokoonpano vilisee alisuorittajia

Oinonen: Kahden edellisen kevään finalisti ja mestarisuosikiksi ennakoitu Tappara rämpii liigan häntäpäässä.

Kirvesrinnat käväisivät kärkipäässä Juha Metsolan ilmiömäisen torjuntavireen turvin, mutta maaottelutauon jälkeisistä 11 ottelusta Tappara voitti vain kaksi ja molemmat varsinaisen peliajan jälkeen.

Maalinteko ja ylivoimapeli ovat tökkineet koko alkukauden, ja kokoonpano vilisee alisuorittajia kuten Jan-Mikael Järvinen ja David Kolomatis.

Kuka yksittäinen pelaaja ansaitsee tulla mainituksi syyskauden tähtenä?

Hurmerinta: Jääkiekon MM-kisoja seuratessa herää aina mielenkiinto, miten jonkun pienemmän maan kisapelaaja pärjäisi Liigassa. Esimerkkejä on niin hyviä kuin huonoja, mutta Damien Fleury on saanut ison roolin Sportissa ja vakuuttanut. Ei varmasti ole huono asia, että joukkueesta löytyy myös toinen ranskalainen Charles Bertrand. 

Mutta kun kumpikaan ei ole aikaisemmin esiintynyt mitenkään erikoisesti huipputason pääsarjassa, heidät on nostettava esiin Fleuryn maalipörssin kakkos- ja Bertrandin pistepörssin kasisijan myötä.

Elon syyskausi on ollut täynnä onnistumisia.
Elon syyskausi on ollut täynnä onnistumisia.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/

Oinonen: Käsi ylös, kuka veikkasi Ässien Eero Elon johtavan Liigan maalipörssiä. Lukko-kasvatin potentiaali on pitkään ollut tiedossa, mutta heikon viime kauden jälkeen ilkeimmät kiekkoihmiset julistivat Elon jo menetetyksi lupaukseksi.

Syyskauden otteillaan isokokoinen ja hanakasti laukova laituri rykäisi itsensä kertaheitolla Liigan mielenkiintoisimpien ja vaarallisimpien hyökkääjien joukkoon.

Tällä kaudella Green on näkynyt enimmäkseen jäähytilastoissa.
Tällä kaudella Green on näkynyt enimmäkseen jäähytilastoissa.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Kenen pelaajan otteet ovat jääneet pahiten pakkasen puolelle?

Hurmerinta: Viime kaudella Josh Green vaikutti johtajatyypiltä, jota Tappara todella tarvitsi. Tällä kaudella siitä ei ole ollut merkkejä. Jotenkin kuvaavaa on, että kirvesrinnat olivat pitkässä voittoputkessa siinä vaiheessa, kun Green vietti aikaa sairastuvalla.

Ikämiehillä tason tippuminen voi tapahtua hyvinkin pikaisesti ja Greenin kohdalla näyttää siltä, että se tapahtui kesällä.

Oinonen: Petr Zamorsky tuli kesällä kovalla hehkutuksella Bluesin puolustuksen johtohahmoksi, kunnes siirtyikin New York Rangersiin ennen kauden alkua. Tšekkipuolustaja kuitenkin palasi lainasopimuksella Espooseen vähintään yhtä kovalla rummutuksella. Blues ei kuitenkaan ole saanut sitä, mitä Zamorskylta on odotettu.

Pisteitä on 16 ottelussa kertynyt vain kolme, ja tehomerkintäkin seitsemän pykälää pakkasen puolella.

Erityisesti entisten erotuomareiden kohdistama arvostelu Arto I. Järvelään herätti huomiota.

Mitä positiivista on tapahtunut kaukalon ulkopuolella?

Hurmerinta: Sikäli olen tässäkin negatiivisen ympärillä, että joidenkin tärkeässä asemassa olevien henkilöiden kompetenssi on aiheuttanut keskustelua.

Erityisesti entisten erotuomareiden kohdistama arvostelu Arto I. Järvelään herätti huomiota.

Myös toimitusjohtaja Kimmo Ranniston ja hallituksen puheenjohtaja Vesa Puttosen asemaa on kyseenalaistettu. En ota kantaa siihen, ovatko he tehtäviensä tasalla kun en niin tarkkaan heidän toimintaansa kabineteissa tunne. On kuitenkin aina hyvä, että asioista keskustellaan myös julkisesti.

Oinonen: Menen itsekin hieman negaation kautta. Olen nimittäin tykännyt oivaltavista tv-mainoksista, jotka kauppaavat kanavapaketteja Liigan seuraamiseen. Seurat kaipaisivat kipeästi vastaavia ideoita, jotta väkeä saataisiin halleihin.

Täydet katsomot olivat syyskaudella liian harvinaisia.
Täydet katsomot olivat syyskaudella liian harvinaisia.
Kuva © Jarno Hietanen

On tuotava esiin se, kuinka kiekkoilu on parasta nimenomaan paikan päällä katsoessa

Entä minkä ilmiön näet negatiivisena?

Hurmerinta: Yleisömäärät on pakko nostaa esiin. Alkukaudesta tuotiin perinteisiä selityksiä hyvistä säistä ja muista urheilutapahtumista, mutta suurta muutosta kauden mittaan ei ole tullut.

Toivottavasti tämä kausi herättää joukkueiden organisaatioita siinä, kuinka isossa roolissa markkinointi on - ennen kaikkea positiivinen sellainen.

On tuotava esiin se, kuinka kiekkoilu on parasta nimenomaan paikan päällä katsoessa, vaikka TV-otteluiden katsomiseen onkin nykyään hyvät mahdollisuudet.

Oinonen: Tähän on pakko tarjota KooKoon liiganousu. Älkää käsittäkö väärin. Toivotan KooKoon joukkueena tervetulleeksi takaisin Liigaan, kun nousu tapahtuu karsintojen kautta.

Tällä kaudella on jo nähty, että kaikesta yrityksestä ja sympaattisuudesta huolimatta Sportilla ei taida olla realistista saumaa jumbosijan yläpuolelle. Niin kauan kun Liiga on suljettu sarja, tarvitaanko todella toinen Mestis-tason joukkue taistelemaan toiseksi viimeisestä sijasta?

Viikon pelaaja: Arttu Luttinen, HIFK

Kahdessa pelissä kokenut laituri iski tehot 4+2. Tätä suoritusta on vaikea ylittää, vaikka viikolla olisi pelattu enemmän pelejä.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle