Maanantaijää, viikko 48: Missä konttaat, Rauman Lukko?

LIIGA / Artikkeli
Lukon alkukausi on ollut kompasteluja täynnä.
Kuva © Anna Ahola - anna.ahola@jatkoaika.com
Rauman Lukko on aloittanut kautensa ailahtelevasti. Maanantaijäillä keskitytään siihen, mikä raumalaisten pelissä mättää tällä hetkellä. Kuinka riippuvainen joukkue on oikeasti tanskalaisvahvistuksistaan?

Lukon kuluneeseen viikkoon voi tiivistää koko alkukauden. Alkuun tulivat tappiot SaiPalle ja Jokereille. Lopulta kolmen ottelun viikko päättyi kuitenkin pientä toivoa antavaan voittoon Tapparasta.

Lukon nykyongelmia pohtivat Rauman toimituksen Ilari Isotalo ja Samu Komulainen. Tämän lisäksi mukana on Länsi-Suomen kokenut kiekkotoimittaja Marko Leppänen.

Välillä kulkee, välillä ei. Mikä raumalaisten pelissä mättää tällä hetkellä pahiten?

Marko Leppänen: Vierasvoitto Tapparasta antoi jo vähän viitteitä paremmasta. Silti Lukon pelin taso on kaukana siitä, että joukkue alkaisi nakuttaa tavoitteensa mukaan pisteitä 1,75 keskiarvolla. Oma pää pysyy alkukautta vähän paremmin tukossa lähinnä Petri Vehasen hyvän vireen ansiosta. Suurimmat ongelmat ovat hyökkäyspelissä. Taito ei tahdo riittää kontrolloitujen suorien hyökkäyksien luomiseen. Toisaalta kiekonriistoihin ei ole riittävästi jalkoja ja fyysisyyttä. Hyökkäykset ovat liian usein yksittäisiä ryntäilyjä, jossa yksi poloinen lukkolainen painii kolmea vastustajaa vastaan. Viisikoiden rytmit ovat hukassa.

Ilari Isotalo: Tällä hetkellä tuntuu, ettei materiaali riitä alkuunkaan siihen pelitapaan, jota Risto Dufva joukkueeltaan haluaa. Joukkue on tällä hetkellä täynnä itseluottamuksensa kanssa painivia pelaajia, joiden peruspelaamisen taso heittelee liikaa. Tämä on näkynyt erityisesti Lukon alakerran pelaamisessa. Puolustus säntäilee pahasti, mikä on näkynyt useasti koko pakan leviämisenä.

Samu Komulainen: Ensimmäisenä mieleen nousee ehdottomasti maalinteko. Lauri Tukosen ja Jussi Pesosen poissaolo näkyy, ja tällä hetkellä Lukon pelaavasta kokoonpanosta löytyykin ainoastaan yksi puhdas maalintekijä, Mikkel Bödker. On täysin käsittämätöntä, miten ottelusta toiseen Lukon budjetilla operoivan joukkueen ykkösketjun laidasta löytyy kolmos- nelosketjun rikkovassa roolissa liigan eliittiä oleva Filip Riska

Tanskalaiset nousevat aina esille Lukosta puhuttaessa. Kuinka riippuvainen raumalaisryhmä on kolmen NHL-vahvistuksen panoksesta?

Leppänen: Hirvittää ajatellakin, millainen ryöpytys esimerkiksi kotipelistä SaiPaa vastaan olisi tullut ilman tanskalaisia. Varsinkin Bödkerin panos on lähes korvaamaton. Välillä tuntuu, että Bödker on eri universumista suomalaispelaajiin verrattuna. Philip Larsenin tasoista pakkia Raumalla ei ole nähty sitten Janne Niskalan. Frans Nielsen ei ole koko ajan niin näkyvä, mutta hän tekee jatkuvasti oikeita ja joukkuetta hyödyttäviä asioita kaukalossa.

Isotalo: Tanskalaisten lisäksi tällä hetkellä ainoastaan Justin Azevedo ja Tukonen saavat myös hyökkäyspäässä jotain aikaiseksi. Ja näistäkin toinen pystyy pelaamaan vain ajoittain. Karu fakta on se, että Lukko kaatuu tai nousee tällä hetkellä tämän kolmikon mukana. Eikä tilanne taustalla näytä ainakaan paremmalta.

Komulainen: Pelottavan riippuvainen. Larsen on yksi parhaita Lukossa koskaan pelanneita puolustajia, ja onkin loistavasti hoitanut ykköspakin roolin, jota alkuun kaavailtiin pahasti epäonnistuneille Tommi Kovaselle ja Ryan Caldwellille. Boedker johtaa jo nyt Lukon sisäistä pistepörssiä. Yhdessä Frans Nielsenin kanssa Boedker muodostaakin sellaisen hyökkäyspään tutkaparin, jota ilman Lukon pistesarakkeessa olisi huomattavasti vähemmän täytettä.

Näetkö joukkueen ongelmien olevan enemmän pelitavallisia vai materiaalista johtuvia?

Leppänen: Nämä kaksi asiaa ovat käsi kädessä. Dufvan ajama pelityyli perustuu pitkälti kaksinkamppailuiden voittamiseen, ja nyt hänellä on käsissään melko heiveröinen ryhmä. Lukko ei ole erityisen taitava, nopea tai vahva. Mihin silloin voi perustaa pelinsä? Laittaa kädet ristiin että Vehanen torjuu unelmapelin ja tanskalaiset iskevät jonkun osuman ylivoimalla. Dufva on antanut hyväksyntänsä Lukossa pelaaville pelaajille. Ehkä hän ei sittenkään tuntenut kaikkien pelaajien todellista luonnetta.

Isotalo: Jo pelkästään Lukkoon kauden alla tulleita vahvistuksia katsoessa näkee, ettei pelaajamateriaali riitä alkuunsa. Joukkueen rakenne varsinkin hyökkäyspäässä on äärimmäisen vääristynyt. Kuvaavaa oli, että keskiviikon SaiPa-pelissä Lukon ykkössentteri Azevedo sai tärkeässä kirivaiheessa laidoilleen Riskan ja Kimmo Koskenkorvan tasoiset laiturit. Dufva ei luota tällä hetkellä selvästikään valitsemaansa pelaajamateriaaliin. Tämä näkyy tiettyjen luottopelaajien vääristyneinä peliaikoina tilastoissa.

Komulainen: Näkisin ongelmien lähtevän ensisijaisesti materiaalista. Jo alussa mainitun maalintekijöiden puutteen lisäksi Lukon kivijalaksi kaavaillussa puolustuksessa pelaa tällä hetkellä odotuksiinsa nähden omalla tasollaan ainoastaan Larsen sekä Otto Honkaheimo. Harri Tikkanen on tällä kaudella ollut pelkkä varjo omasta itsestään. Ykköspari Kovanen-Caldwell on puolustuspäässä täysi hasardi, ja molempien herrojen tehotilasto näyttääkin lukemia, joita lähellekään ei menestyvän joukkueen yköspuolustajien pitäisi valua.

Ketkä ovat olleet Lukon suurimpia pettymyksiä alkukaudesta?

Leppänen: Tähän voisi luetella melkein koko joukkueen. Ehkä suurin floppi on ollut kuitenkin puolustaja Caldwell. Ulospäin näyttää siltä, ettei kanadalaista juurikaan edes kiinnosta Lukossa pelaaminen. Juhani Jasulta ei voinut odottaakaan älyttömiä tehoja, mutta se on uutta, että hän tekee virheitä puolustuspelissäkin ja menettää kiekkoja. Charles Bertrand kuskaa kiekkoa yksin niin pitkään että menettää sen. Koskenkorva luistelee ympäri kaukaloa ilman kiekkoa, eikä kukaan oikein tunnu tietävän, miksi hän pelaa Lukossa.

Isotalo: Jos unohdetaan tanskalaiset, ovat lähtökohtaisesti kaikki tulleet vahvistukset olleet varsin suuria pettymyksiä. Liikkeensä ja asenteesta puolesta koko ajan jälkeenjäävä Caldwell etunenässä. Toisaalta voiko esimerkiksi Koskenkorvaa tai Petri Koskista syyttää siitä, että heidät hankittiin joukkueeseen toivoen jotain epärealistista?

Komulainen: Tähän kategoriaan löytyy raumalaisilta paljonkin ehdokkaita, mutta nostan esille kaksi. Ensimmäinen on ranskalaislaituri Bertrand, jolta hyvän viime kauden jälkeen oli lupa odottaa sitä viimeistä läpilyöntiään. 25 pelatun ottelun jälkeen tilastot näyttävät ainoastaan yhtä tehtyä maalia, sekä lukemaa -7. Ranskalaisen pelaaminen on läpi kauden ollut pelkkää yksin puskemista, sekä vääriä ratkaisuja tilanteesta tilanteeseen. Toinen helppo valinta on viime kaudella EHT:llakin esiintynyt Jasu. Kakkossentterin rooliin kaavaillun Jasun hyökkäyspeli ei ole ollut lähelläkään sitä tasoa, jota odotettiin. Jasu on loistava kolmos- nelosketjun alivoimaa tappava sentteri, mutta näyttäisi siltä ettei ”Junnusta” koskaan kasva ylempien ketjujen pelaajaa.

Kenelle Lukko-organisaatiossa haluat lähettää terveisiä?

Leppänen: Huoltaja Koskisen Matille. Kettubändin kovin äijä. Olen saanut pari kertaa kunnian maistaa Koskisen kuuluisaa kahvia. Ja se on maineensa veroista. Vahvojen huhujen mukaan Bödker ottaa Masan mukaan Phoenixiin, kun NHL alkaa...

Isotalo: Lähetän terveisiä Lukko-johdolle. Viime keväällä Lukolla ei ollut tarvetta täysipäiväiselle urheilutoimenjohtajalle, koska yhteistyö pelaaajakordinaattorin kanssa on muuten saumatonta ja onnistunutta. Tämän kauden hankintoja pohtiessa kysyisin kuitenkin, olisiko aika harkita uudelleen?

Komulainen: Huoltohommat on kuulopuheiden mukaan pelannut loistavasti, ja varsinkin paikallislehdessä jopa sankarihuoltajaksi tituleerattu Juho Rakkolainen on ollut hommiensa tasalla. Hienoa, näkymätöntä duunia päivästä toiseen, joten jatkakaa samaan malliin!

» Lähetä palautetta toimitukselle