Maanantaijää, viikko 48: Kantolan kakku olisi farssi

LIIGA / Artikkeli
Tuleeko Kantolalle kakkua? Jatkoajan toimittajien mielestä ei saa.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Maanantaijäällä mietitään tällä viikolla kootusti TPS:n, Ässien ja SaiPan tilanteita sekä tuoreita jatkosopimuksia. Siihen päälle tuoreena läväyksenä kommentoidaan Kai Kantolan taklaus, joka päätettiin ottaa Liigan kurinpitokäsittelyyn. Entä mikä mies on Alexander Bonsaksen?

Kulunut liigaviikko poikkesi joistain aiemmista siinä, että sarjan ympärillä keskityttiin pääsääntöisesti vain jääkiekkoon. TPS käänsi kelkkansa komeasti voitolliseksi ensimmäisellä, toisella ja kolmannella Teemu Lassilan nollapelillä.

Lukko menetti paikkansa kärjessä. Pelien hallintakaan ei ole auttanut, sillä joukkue on pelannut nyt yli 180 minuuttia ilman tehtyä maalia. Jonkinlaisena kriisijoukkueena jatkaa SaiPa, joka on pelannut nyt jo 12 ottelua ilman kolmen pisteen voittoa. Toinen taapertaja on Tappara, jonka ongelmia käytiin Jatkoajassa perusteellisesti läpi perjantaina.

Viikon soraäänenä oli Juha Pajuoja, jonka Yle Urheilulle antamien kommenttien mukaan KHL-Jokereille maksettavat kasvattajakorvaukset ovat "täysi vääryys".

Maanantaijäällä kurvailevat tällä viikolla päätoimittaja Antti Wennström sekä Liiga-toimituksen toimituspäällikkö Esko Kallioniemi. Palautetta tai kysyttävää? Pistä meille mielipiteesi Jatkoajan toimituksen sähköpostiin, Twitteriin tai Facebook-sivulla.

Tästä tilanteesta ei tullut jäähyä Markku Flinckille.
Tästä tilanteesta ei tullut jäähyä Markku Flinckille.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/

Kai Kantola täräytti Mikael Seppälän taklauksellaan kanveesiin. Tilanteesta ei tullut jäähyä, mutta asia eteni kurinpitokäsittelyyn. Ansaitseeko Kantola pelikiellon?

Esko Kallioniemi: Kuka mitäkin ansaitsee... Ulosajo ei olisi ollut kovin yllättävä ratkaisu. Toki monta asiaa vain yksinkertaisesti tapahtui Mikael Seppälän kannalta ikävästi, mutta olihan tuossa tiettyjä laitataklauksen piirteitä.

Viime kaudella Porissa Sami Mutasen pää osui laitaan vastaavan paikan taklauksessa ilman mitään jatkoseuraamuksia, jäähyjä tai loukkantumisia.

Siitähän voi jokainen muodostaa oman mielipiteensä, oliko nuori Seppälä vielä kiekollinen. Pohdin kiekottoman taklaamista kauden alussa kolumnissani. Tämä tapaus oli monella tavalla siinä rajoilla.

Viime kaudella Porissa Sami Mutasen pää osui laitaan vastaavan paikan taklauksessa ilman mitään jatkoseuraamuksia, jäähyjä tai loukkantumisia. Ikävintä on toki se, että Seppälä loukkaantui. Niissä on aina sattumallakin pieni osuutensa.

Kaikkia kolhuja ei lajista kuitenkaan saa pois millään tulkinnoilla. Mielestäni pelikielto olisi liian kova rangaistus.

Antti Wennström: Pelikielto tästä olisi farssi. En pidä ollenkaan vääränä sitä, että otteluvalvojat vievät tällaisia tilanteita eteenpäin mietintää ja sääntöjen kehittämistä varten, mutta itse taklauksena raja on mielestäni liian kaukana rangaistavasta.

Pelikielto tästä olisi farssi.

Toisekseen, kun naama kerran on suuntaan, josta taklaaja tulee, niin Seppälä on joko kiekollinen tai sitten hänen pitäisi jo olla valmiina vastaanottamaan taklaus.

Ensin kuitenkin kaikki selästä tulleet torppaukset pois. Sitten laitataklaukset, joissa kohde ei näe edes tämän verran taklaajaansa. Vasta sen jälkeen mietintää ja kehitystyötä siinä, minne rajoja jatkossa vedetään. Tämän ohi en sitä halua.

SaiPan peli menee välillä yliyrittämisen puolelle.
SaiPan peli menee välillä yliyrittämisen puolelle.
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net

SaiPa yrittää ja yrittää, mutta peli ei käänny kolmen pisteen voitoiksi edes selkeästä hallinnasta huolimatta. Kissa pöydälle - mikä siellä oikein mättää?

Kallioniemi: Pekka Tirkkosen suojatit ihastuttivat kaikkia suomalaisen jääkiekon ystäviä varsinkin viime kevään pudotuspelien esityksillään. Kun isoa vastuuta kantaneita pelaajia siirtyi muualle, oli melko selvää, ettei täysin vastaavia korvaajia ollut saatavilla, ainakaan resurssien rajoissa.

pienillä viilauksilla ja muutamilla onnistumisilla tämäkin kausi voi päättyä vasta viikkoja runkosarjan viimeisen pelin jälkeen.

Moni muukin valmentaja on joutunut miettimään, sopiiko itsessään hieno pelitapa olemassa olevaan materiaaliin. Ei SaiPalla kuitenkaan ole mitään hätää; pienillä viilauksilla ja muutamilla onnistumisilla tämäkin kausi voi päättyä vasta viikkoja runkosarjan viimeisen pelin jälkeen.

Vaikka esimerkiksi Simo-Pekka Riikola tekeekin jo lähiaikoina yhden kauden piste-ennätyksensä, on tulituki Dave Spinan ja David McIntyren takana jäänyt liian vähäiseksi.

Wennström: Kaikki joukkueessa ei ole nyt kunnossa. Lähinnä joukkueesta puuttuu nyt positiivinen kierre ja vapautuneisuus, eivätkä painostusjaksot tai jatkuva kiekonhallinta tuota tarpeeksi tulosta.

Tällä hetkellä SaiPalla on vaikeuksia löytää hyökkäysalueella tarpeeksi mielikuvituksellisia kuvioita. Pystyhyökkäykset ovat hieman hengettömiä ja tussuja. Omasta päästä puuttuu puolustusalueen terävyyttä.

Molempiin vaikuttaa viime kesä. SaiPa teki hyviä hankintoja, mutta operoi edelleen rajallisilla resursseilla. Ja jos niillä resursseilla puristetaan liikaa mailaa, eivätkä avainpelaajat kuten Jussi Markkanen tai Ville Koho ole ihan täydessä iskussa, on tulos tällaista hyvästäkin tekemisestä huolimatta.

McIntyre on onneksi ottanut tekemisellään Kohon roolia esimerkillään. Uskon kurssin vielä kääntyvän parempaan.

Ässät on kaivannut Michael Ryanin tehoja.
Ässät on kaivannut Michael Ryanin tehoja.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Ässien kausi ei ole mennyt nappiin, mutta viidestä viimeisestä pelistä se on jäänyt ilman pisteitä vain kerran. Joukkueeseen on hankittu Mike Hedden ja Michael Ryanin sopimuksen purkua huhutaan. Tarvitaanko joukkueessa muutoksia? Miten kommentoit maalivahtitilannetta?

Kallioniemi: Huhut Michael Ryanin lähdöstä saattoivat olla väärinkäsitystä − minä uskon niihin vasta kun näen. Ajatuksen tasolla tuo päätelmä ei toki ole tuulesta temmattu. Täyttä kautta ei odottanut kukaan, mutta skeptisimmätkin uskoivat sentään kymmenen ottelun rajapyykin jäävän taakse.

Ryan hankittiin Ässiin tulosvastuuseen

Mikäli Ryanin kauden pelit on pelattu, on vaikea nähdä sopimuksen pysyvän muuttumattomana. Kukaan ei ole tyytyväinen tähän tilanteeseen. Onko muuten pienelle bostonilaispojalle olemassa hienompaa omaisuutta kuin että passiin on merkitty syntymäpaikaksi Pori, Finland?

Mike Heddenille haetaan valmennuksen mukaan tutkaparia, ja Ryanista olisi hyvin voinut olla siihen tehtävään. Ryan hankittiin Ässiin tulosvastuuseen, ja hänen puuttumisensa aiheuttaa akuutin tarpeen joukkueen vahvistamisesta. Joukkueen pelaamista vaikeuttaa se, että yksi maali vaatii noin seitsemän avopaikkaa, ellei Eero Elo tee neljää osumaa.

Maalivahtiosastolla Juuso Riksman on kyllä kuukauden tasonnostaja. Takavuosien luottosoturi astui estradille silloin, kun joukkue sitä eniten tarvitsi. Mielestäni se osoittaa, että Liigassa saavutetut tunnustukset ja mitalit eivät ole tulleet sattumalta.

Rasmus Rinteen kyvyt eivät ole kadonneet mihinkään. Rinne saa melko varmasti mahdollisuutensa lähiaikoina, sillä kenelläkään ei ole tarvetta ylikuormittaa Riksmaniakaan. Tärkeissä paikoissa vain vahdeista kokeneempi otti paikkansa ansaitusti.

Miika Elomo on saanut käännettyä TPS:n kurssin.
Miika Elomo on saanut käännettyä TPS:n kurssin.
Kuva © Timo Savela

Miika Elomon TPS on nyt mättänyt kolme 3-0-voittoa putkeen. Miten tämä on mahdollista? Kuinka hyvällä mallilla peli oikein onkaan?

Wennström: Olen seurannut Elomon alkutaivalta suurella mielenkiinnolla. Kritisoin seurajohtoa riskinotosta suuresti. Valinnan taustat eivät toki olleet täysin mustavalkoiset, kun varsinaiset kovat nimet Jukka Jalosesta Ari-Pekka Seliniin eivät olleet edes saatavilla hintalapun tai tämän vuoden verotukseen liittyvien syiden takia.

Kaukalossa on vähemmän päämäärätöntä säntäilyä ja enemmän suoraviivaista "kahva kouraan ja vasemmalta ohi" -meininkiä.  

Alku ei ollutkaan lupaava. Viikko sitten kaksi vieraspeliä hävisi TPS, jolla oli kova hönkä päällä, mutta avauspeli oli HIFK:iä ja HPK:ta vastaan melkoista hakuammuntaa. Viikkoa myöhemmin TPS:n avauspeli on vieläkin kysymysmerkki, mutta tulokset ovat parantuneet huomattavasti.

Laiturit näyttävät hakevan kiekkoja syvempää ja myös keskialue on paremmin tukossa vastustajan yrittäessä hyökätä. Kiekonhallinta tasaviisikoin on lyhyellä otannalla piristynyt Kai Suikkasen ajoista.

Tietynlainen määrätietoisuus on myös auttanut siinä, että viime viikon otteluissa TPS ei ottanut paljon jäähyjä. Kaukalossa on vähemmän päämäärätöntä säntäilyä ja enemmän suoraviivaista "kahva kouraan ja vasemmalta ohi" -meininkiä.

Väitän toki vielä, että nyt mennään vielä pitkälti vapautuneen alkuhuuman turvin. Elomon vetämälle valmennukselle on kuitenkin annettava tunnustusta pienistäkin asioista, jotka he ovat tehneet oikein. Maltti ja päämäärä vievät joukkuetta oikeaan suuntaan. TPS on nyt parempi joukkue kuin ennen valmentajanvaihdosta.

Uhkatekijöinä näen avauspelin yksipuolisuuden ja avainmiesten puhkipeluutuksen. Miksi Mikko Rantanen ja Tadas Kumeliauskas eivät pelaa enempää?

Virtanen jatkaa JYPin penkin takana.
Virtanen jatkaa JYPin penkin takana.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Viikon jatkosopimusten tekijöitä olivat SaiPan maalivahti Jussi Markkanen ja JYPin Marko Virtanen. Kuinka kommentoit näitä?

Kallioniemi: Aloitetaan valmentajasta. JYP hakee ihailtavalla tavalla jatkumoa vaihtopenkin taakse. Risto Dufvan jälkeen Jyrki Aho oli luonnollinen valinta, ja sama nähtiin Marko Virtasen kohdalla.

Virtasella saattaa toki olla Ahoa pidempi matka Liigan huippuvalmentajien joukkoon, mutta JYPissä tuskin hötkyillään vieläkään. Peli on jämäkkää ja kärsivällistä, ja näemme tuloksen sarjataulukosta tälläkin hetkellä. Myönnän kyllä, että sopimuksen pituus yllätti.

Wennström: Markkasen videotervehdys näytti ideana siltä, että mies on lausumassa kiitokset ja jäähyväiset kannattajilleen. Toisin kävi − siellä olikin jatkosopimus.

Markkanen ei ole ollut tällä kaudella läheskään siinä kunnossa, mitä hän viime kaudella parhaimmillaan oli.

Markkanen ei ole ollut tällä kaudella läheskään siinä kunnossa, mitä hän viime kaudella parhaimmillaan oli. Tuolloin hän oli ehdottomasti yksi Liigan tärkeimpiä pelaajia joukkueelleen, kun otettiin kilpailukykyisyyden lisäksi huomioon henkinen merkitys.

Nyt veteraanivahti ei ole pystynyt pitämään joukkuettaan samalla lailla reppuselässä. Jatkosopimus on silti tärkeä. Se antaa työrauhaa. Toista soihtua kantanee todennäköisesti ensi kaudellakin Andreas Bernard tai A-nuorissa nyt pelaava Santeri Lipiäinen.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpinä − mikä mies on Alexander Bonsaksen?

Wennström: Tapparan tuore hankinta ei ole mikään turha mies. Mikä tahansa kaveri ei pärjää vuodesta toiseen Norjan maajoukkueen vakiokalustona. Hänellä on kokemusta Ruotsista, mutta ei pidä väheksyä myöskään Vålerengan ja Norja liigan kärjen tasoa yleisesti. "Joku" Craig Schira tuli myös Norjan sarjasta. Ihan Schiraa tai Jonas Holøsia en toki odota.

Pelaajatyyppinä Bondaksen on peruspakkien peruspakki. Hakee yksinkertaisia ratkaisuja ja pelaa jämerästi puolustuspäässä. Kausi näyttää sitten, onko lopputulos pelillisesti lähempänä Markus Kankaanperää vai Tuukka Mäntylää. Lähtökohtaisesti olen kuitenkin positiivisen yllättynyt hyvästä hankinnasta.

Viikon pelaaja: Teemu Lassila, TPS

Hyvin pelaavassa joukkueessa maalivahtien osuutta saatetaan joskus korostaa. Nyt viikon pelaajaksi on vain ja ainoastaan yksi todellinen vaihtoehto, sillä Lassilan kolmen nollapelin viikko on käsittämätön suoritus. Pelit eivät kaiken lisäksi olleet läpihuutojuttuja, vaikka joukkue voittikin laukaukset kahdessa niistä. Lassila kokosi itsensä täysin kahden heikomman pelin (HIFK ja HPK) jälkeen, eikä antanut armoa kenellekään. 

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle