Maanantaijää, viikko 42: Anna kakkua, anna sakkoa

LIIGA / Artikkeli
Arttu Luttisella ja Antti Tyrväisellä oli erimielisyyksiä.
Tällä viikolla Maanantaijäässä puidaan muun muassa Ilveksen ja HIFK:n paljon puhuttanutta kohtaamista. Lisäksi katseita suunnataan Lahteen ja Jyväskylään.

Maanantaijään tämän kertaiset suunpaukuttajat löytyvät Jyväskylästä ja Lahdesta. Juttusarjan vakijäsen Valtteri Tahkola Jyväskylän toimituksesta saa seurakseen Lahden toimituksesta Miska Miettisen. 

Ilveksen ja HIFK:n välisessä ottelussa riitti tunnetta.

Ilveksen ja HIFK:n otteluita pyöritettiin kurinpidossa edestakaisin. Menivätkö seuraamukset lopulta oikein?

Tahkola: Liiga veti tämän ottelun jälkilöylyt aivan vihkoon. Ensimmäiseksi, mielestäni Luttisen saama pelikielto oli liian kevyt. Toisekseen, Liiga puppeloi tapauksen melkein kurinpidon ohi, kunnes toimitusjohtaja Kimmo Rannisto puuttui asiaan. Silti kurinpidolta jäi huomioimatta Markku Flinckin taklaus.

Liiga veti tämän ottelun jälkilöylyt aivan vihkoon

Otan ensiksi käsittelyyn Arttu Luttisen tapauksen. Tilanne on aivan selkeä päähän kohdistuva haku, törkeä taklaus. Teemu Rautiainen oli vääntämässä mies miestä vastaan kulmassa, kun Luttinen hyökkäsi ylimääräisenä miehenä tilanteeseen.

Luttinen kohdisti taklauksen suoraan Rautiaista kupoliin. Mielestäni tämän kaltaisista noudoista pitäisi rankaista paljon tuntuvammin, kuin antamalla vain kaksi peliä banaania. Jos Markus Jokinen sai polvitaklauksestaan kolme ottelua kakkua, oli Luttisen tapaus mielestäni vielä astetta törkeämpi.

Vihkoon mentiin myös siltä osalta, että tässä tapauksessa asia eteni kurinpitoon vain Liigan toimitusjohtaja Ranniston oman reagoinnin tuloksena.

Toinen ihmetyksen aiheeni on Flinckin pääseminen taklauksestaan Teemu Ramstedtia päähän kuin koira veräjästä. Vaikka Luttisen pelikielto oli mielestäni hieman liian köykäinen, olisin pystynyt hyväksymään Liigan linjauksen paremmin, jos Flinckiä olisi myös rangaistu tilanteestaan vähintään muutamalla ottelulla pelikieltoa.

Viime aikoina on paljon painotettu sitä, että päähän kohdistuneista taklauksista halutaan eroon rankaisemalla niistä tuntuvammin. Nyt vihkoon vedettiin siinä, että ottelun kahdesta tilanteesta toinen jäi kokonaan huomioimatta.

Miettinen: Tämä on vaikea aihe. Luttisen taklaus oli ainakin minun silmien mukaan kohdistettu Rautiaista suoraan nimenomaan päähän. Pitää muistaa se, että Ilves-hyökkääjän peliasento ei muuttunut juuri ennen taklausta, Luttinen puolestaan kohdensi taklauksen päähän nostamalla vielä asentoaan hetki ennen osumaa.

Tätä seurannut Luttisen poikittainen Jyri Niemeen oli päivän selvä tahallinen teko. Täten oma näkemys on se, että Luttisen kahden ottelun kakku oli oikea tuomio.

Toinen puhuttanut asia oli Flinckin taklaus, joka kohdistui Ramstedtia päähän. Mielestäni tilanteesta olisikin pitänyt antaa päähän kohdistumisen takia pelikieltoa.

Antti Erkinjuntin otteet ovat kiinnittäneet myös median huomion.
Kuva © Pasi Lepola - http://www.pasilepola.com

Pelicansin alkukausi on ollut vuoristoratamainen. Mitä muuta positiivista kuin Antti Erkinjuntti Pelicansin pelaamisessa nyt on? 

Miettinen: Antti Erkinjuntin kunniaksi on pakko sanoa muutama kehuva lause. Moninkertainen Liigan mitalisti on ottanut joukkonsa reppuselkään, ehkä roimasti nousseen itseluottamuksen ansiosta.

Moninkertainen Liigan mitalisti on ottanut joukkonsa reppuselkään, ehkä roimasti nousseen itseluottamuksen ansiosta.

Rovaniemen lahja teki viime viikolla kahdessa pelissä neljä maalia, ja nimenomaan näiden myötä Erkinjuntin itseluottamus näytti kasvavan hurjasti. Lahtelaisten ylivoiman moottori saa ketjunsa kanssa ylivoiman lisäksi myös tasaviisikoin hyökkäyspään pelin hyvin useasti pyörimään huikeiden syöttöjensä sekä mainion kiekonsuojaamisen ansiosta.

Esimerkiksi HIFK:ta vastaan kolmikko Erkinjuntti-Hannes Björninen-Juhani Tyrväinen sai muutaman pidemmän ja vaarallisen hyökkäyspään paineen käyntiin. Uusi johtava rooli tuntuu sopivan johtajatyyppiselle mailataiturille hyvin.

Pelicansin kautta on taas kerran häirinnyt ihmeellinen loukkaantumissuma. Positiivisimpia asioita ovat kuitenkin Erkinjuntin johtama ylivoimapelaaminen, joka on ollut uomissaan kipparin panoksen lisäksi myös Sebastian Revon maalien ansiosta. USHL-visiitin jälkeen Pelicansin suureksi tähdeksi kasvanut Repo on joukkueen paras maalintekijä, sekä koko Liigan mittapuulla viidenneksi ahkerin laukoja hyökkääjistä.

Yksilöistä lupauksia antavia otteita on myös esittänyt mailan kanssa yllättävän näppärä sekä muutamista puolustuspään rohkeista syötöistä huolimatta erittäin varma pakki Ben Blood.

Viime viikolla Pelicans haastoi Kärpät ja HIFK:n kotonaan aggressiivisen hyökkäämisen ansiosta oikein hyvin - vaikka pistepussi kasvoikin vain yhdellä. Tämä viikko on lahtelaisten kannalta suuri, kun vastassa ovat "päävastustajiin" lukeutuvat Blues, HPK ja Ässät. Jos aktiivinen hyökkääminen ja tehokas ylivoimapelaaminen jatkuvat, tulee pistepussi kasvamaan.

Veini Vehviläinen haastaa Tuomas Tarkkia tosissaan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Jyväskylästä kuuluu kummia. Loukkaantumisista kärsivän hurrikaanilauman maalivahtiosastolla on käymässä melkoinen myllerrys, kun nuori Veini Vehviläinen on esiintynyt pelaamissaan otteluissaan erinomaisesti. Kumpi JYPin maalivahtikaksikosta on keväällä ykkösvahti - voiko valtikka vaihtua Tarkilta Vehviläiselle?

Tahkola: Täytyy myöntää, että tilanne on todella mielenkiintoinen. Veini Vehviläinen sai loistavan näytönpaikan, kun jyväskyläläisten pitkäaikainen ykkösvahti, Tuomas Tarkki oli muutaman pelin sivussa vatsataudin takia. 

Vehviläinen esiintyi todellakin edukseen, ja tarjoaa jo nyt ainakin erinomaisen lisävariaation JYPin maalivahtiosastolle. Tarkki on tottunut olemaan joukkueessaan selkeä ykkösvahti ja pelaamaan niin paljon kuin kroppa kestää. Nyt Jyväskylässä on luotettava luukkuvahti Tarkin takana.

Uskon että valtikan vaihtuminen on mahdollista, mutta helppoa se ei Vehviläiselle tule olemaan. Tarkki on edelleen yksi Liigan eliittivahdeista. Vehviläinen on kuitenkin osoittanut, että nuorella miehellä ei päätä palella joutua kovassakaan paikassa uuniin. 

Tilanteesta mielenkiintoisen tekee juurikin se, että Tarkin asema on ollut pitkään sementoitu. Jo takavuosina Oulussa miehellä meni paketti hieman sekaisin, kun taustalta tuli kovaa haastetta.

Eero Kilpeläinen on pitänyt vastustajan hyökkäyksiä pilkkanaan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Viikon pelaaja: Eero Kilpeläinen, KalPa

Viikon sisään kaksi nollapeliä, ja kolmessa ottelussa miehen taakse tehtiin vain kaksi osumaa. Tällaisilla otteilla paikka viikon pelaajana on taattu. 

Viikon twitaatti:

 

» Lähetä palautetta toimitukselle