Maanantaijää, viikko 40: Tasaista kiekkoilua ja töksähtävä poistuminen

CHL, LIIGA / Artikkeli
Malmivaaran aika Espoossa on saamassa tylyn päätöksen.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Tällä viikolla Maanantaijäässä keskustellaan muun muassa Olli Malmivaaran tylystä kohtalosta, Kärppien kankeasta alusta ja tasaisuudellaan iloisesti yllättäneestä Liiga-kaudesta.

Maanantaijään viisaat päät löytyvät tällä viikolla Tampereelta ja Oulusta. Juttusarjan vakijäsen Leo Runsas Tampereen toimituksesta saa seurakseen Kärpät-toimituksen Janne Onnelan.

Bluesin seurajohto tiputti Olli Malmivaaran pois joukkueesta, kun se yrittää päästä pelaajan sopimuksesta eroon. Joukkue ja valmennusjohto eivät olleet päätöksen takana, eikä uutta seuraa ole ainakaan vielä löytynyt, joten Blues maksaa Malmivaaralle pelaamattomuudesta. Miten kommentoit tapausta?

Malmivaaraa ei enää Blues-penkillä nähdä.
Kuva © Timo Savela

Janne Onnela: Koko härdelli on peilikuva Bluesin tämän hetken tilasta. Seuran tulevaisuus on vaakalaudalla. Silloin johtavien henkilöiden toiminta on usein myös paniikinomaista ja juuri tuollaista paniikkia koko Olli Malmivaara -case kuvastaa.

Tapa, jolla joukkue kapteeni Kim Hirschovitsin sekä päävalmentaja Jyrki Ahon suilla kommentoivat tapausta, ei jätä arvailuille sijaa. Seurajohdon päätös tuli joukkueelle järkytyksenä ja täydellisenä yllätyksenä.

GM Peter Ahola kommentoi Malmivaaran potkuja tylysti sanomalla sen olevan normaalia jääkiekkotoimintaa. Normaalia jääkiekkotoimintaa potkia luottopuolustaja pois päävalmentajalta kysymättä? No ehkä, Ahola on jäljillä. Se voi olla normaalia toimintaa seurassa, joka on sellaisessa tilassa kuin Blues tällä hetkellä.

Itsellä on vahva tunne siitä, ettei Malmivaara-case jää tämän kauden ainoaksi Blues-skandaaliksi.

Leo Runsas: Olihan tuo melko tyly tapa kohdella joukkuetta jo kolmatta kautta edustavaa varakapteenia. Malmivaara nauttii suurta arvostusta sekä joukkueen sisällä sekä valmennusjohdon ja fanien keskuudessa. Tämä temppu on melkoinen pyllistys erinäisiäkin tahoja kohtaan, eikä vähiten miestä itseään kohtaan.

Tilanne on vielä siitäkin eriskummallinen, että eihän Blues varsinaisesti edes tällä hetkellä säästä Malmivaaran palkoissa. Peruspalkka juoksee joka tapauksessa, pelasi mies tai ei. Toinen asia on, jos sopimuksessa on joitain bonuksia eri suorituksista, nämä edes säästyvät. Vitsinähän on myös se, että Blues maksaa miehen palkkaa, kunnes uusi seura löytyy.

Eteni tilanne suuntaan mihin hyvänsä, nopea ratkaisu olisi toivottavaa. Bluesin umpisurkea taloustilanne tarvitsee kaikki mahdolliset avut ja tuskin puolustajaa itseään huvittaa enää 33-vuotiaana istuskella katsomossa syömässä popcornia. Pelivuosia ei läjäpäin enää ole jäljelllä. Mutta kyllä espoolaisten maine tästä vain entisestään mustenee.

Kärpät on aloittanut kauden nihkeästi. Oululaisilla on neljästä edellisestä pelistä kolme tappiota. Mikä mättää vai mättääkö mikään? Onko Oulussa vihdoin krapula?

Onnela: Isossa kuvassa mikään ei ole pielessä. Nihkeys on kuitenkin oikea sana kuvaamaan joukkueen nykyvirettä.

Kaksinkertainen Suomen mestari haki täksi kaudeksi piristystä nuorista ulkopuolelta (lue Espoosta) tulleista pelaajista. Se oli juuri oikea liike, sillä pientä verensiirtoa joukkue tarvitsikin säilyttääkseen jollain tapaa tuoreutta ja raikkautta.

Se myös näyttää toimivan - ainakin CHL:n vaatimustasolla mitattuna. Kärpät esitti mestareiden liigassa mukavan iloista hyökkäyspelaamista ja naurettavan tehokasta puolustuspelaamista.

Liiga onkin sitten eri juttu. Kärpät pelaa liigassa vahvasti puolustuksen kautta, eikä hyökkäyspeli hivele tällä hetkellä aina silmiä. Etenkin heikompia vastustajia vastaan Kärpät tekee todellakin vain aivan pakollisen.

Pelillinen muutos kahden sarjan välillä ei tullut yllätyksenä varmasti kenellekään. Lauri Marjamäki ounasteli jo ennen kauden alkua haasteita, kun puolustuspelisarja Liiga alkaa. 

Mihinkään huoleen Oulussa ei ole kuitenkaan syytä. Kärpät on aloittanut Marjamäen aikakaudella joka syksy nihkeästi. Jossain vaiheessa, luultavasti noin loka-marraskuun vaihteessa, peli loksahtaa kohdalleen ja Kärpät karkaa. Kahden mestaruuden jälkeen on aika luonnollista, ettei kone käynnisty heti syksyllä, kun edessä on 60 runkosarjapeliä ja CHL pudotuspeleineen. 

Liigan kärkiseitsikko on todella tasainen nippu. Kaikki joukkueet mahtuvat neljän pisteen sisälle. Uskotko, että tasaisuus säilyy jatkossakin vai repäisevätkö tietyt joukkueet taas runsaammin kaulaa edelliskausien tapaan?

Ilveksen kausi on komeassa liidossa.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Runsas: Liigan tasaisuus on aina mukavaa, on se miten alkukaudesta tahansa. Koko sarjan joukkueetkin mahtuvat 12 pisteen sisään, joten sähinää riittää. Kärkipäähän sijoittujat ovat oikeastaan melko tuttua kauraa, isoimpana yllätyksenä tuikkii ehdottomasti Ilves, joka majailee peräti kolmantena.

Uskon kyllä vakaasti, että esimerkiksi kolmikko Kärpät, Tappara ja JYP nousee vielä selkeästi ylemmäs taulukossa kuin nyt nähtävät sijat 6-8. Tilanne tulee kyllä säilymään hekumallisena koko kauden ajan ja saamme taas nauttia hyvää jääkiekkoa läpi kauden. 

Olen niin optimisti, että jaksan uskoa jonkin pienemmän joukkueen pysymiseen sarjataulukon kuuden parhaan joukossa. Onko se sitten Ilves tai vaikka keskikastissa majailevista seuroista esimerkiksi KooKoo tai Blues, aika näyttää. KalPakin tekee varmasti nousua vielä. Kenenkään joukkueen ei kannata alkaa rypeä itsesäälissä, kaikki on vielä täysin auki.

Onnela: Syksyllä on vielä mukava elää siinä illuusiossa, että Liiga olisi jotenkin erityisen tasainen. Alkukaudesta pienet pärjäävät kovalla tsempillä suurten polkiessa vielä mopojansa käyntiin. Hyvänä esimerkkinä käy KooKoo, joka on napannut enemmän pisteitä kuin kukaan osasi odottaa. Kuitenkin viimeistään ensilumen mukana tulee myös arki Kouvolaan.

Sarjataulukkoa vilkaisemalla on helppo ennustaa Kärppien ja Tapparan nostavan asemiaan. Ässät on sementoinut oman paikkansa liigan hännänhuippuna. Ilmassa on sellaiset ennusmerkit, että porilaisten kaudesta voi tulla sysimusta.

Talven pimeinä ruuhkakuukausina kärki repii eroa keskikastiin ja keskikasti repii eroa häntään. Lopulta tietyiltä joukkueilta usko loppuu ja pyyhe lentää kehään. Se siitä sarjan tasaisuudesta.

Viikon pelaaja

Hannu Toivonen, Ilves. Toivonen on ehdottomasti yksi suurimmista yksittäisistä syistä siihen, miksi Ilves porhaltaa kolmantena sarjataulukossa. On pelannut joukkueen kaikki kahdeksan ottelua hyvällä torjuntaprosentilla 94,88, jolla sijoitutaan torjuntaprosenttitilaston toiseksi. Varmaa ja tarkkaa työtä myös menneellä viikolla.

12 maalia kahdeksassa ottelussa selän taakse. Toivonen on yksi kuumimpia Liiga-vahteja tällä hetkellä.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle