Maanantaijää, viikko 2: Pelicansin tähtipelaaja Hodgman ajojahdin kohteena

LIIGA / Artikkeli
Pelicansin Justin Hodgman on arviolta kuukauden loukkaantuneiden kirjoissa.
Kuva © Jarno Hietanen
Liigan kevätkausi pyörähti käyntiin. Vuoden toisen Maanantaijään aiheita ovat Nuorten Leijonien liigapelaajat, Pekka Virran mahdollinen Lukko-siirto ja Liigan tähtipelaajiin kohdistuvat rikkeet.

Vuoden 2017 ensimmäisellä viikolla pelattiin kolme liigakierrosta. Uutisrintamalla oli aiempaan viikkoon nähden hiljaisempaa, ja isoimmat otsikot keräsikin MM-kisoissa pahasti epäonnistunut Nuorten Leijonien ryhmä.

Sport vastasi ainoasta uudesta pelaajahankinnasta, kun kärkihyökkääjänsä sairastuvalle menettänyt vaasalaisseura paikkasi loukkaantumisiaan ennen KalPassakin pelanneella Tomas Kubalikilla.

Ilves puolestaan teki useita jatkosopimuksia. Uudet paperit tupsukorviin allekirjoittivat maalivahti Antti Lehtonen, puolustaja Valtteri Ilomäki ja hyökkääjät Juho Liuksiala ja Eemeli Suomi. Puolustaja Olli Vainion sopimuksessa ollut optio lunastettiin. Ilves tiedotti samalla purkaneensa hyökkääjä Miiko Hintzin sopimuksen.

Kuopiosta kuultiin harmillisia uutisia, sillä Antti Halonen päätti uransa aivotärähdyksen takia. Muista loukkaantuneista SaiPan Brett Carsonin kausi on ohi, ja Pelicansin Justin Hodgman huilannee kuukauden.

Maanantaijäällä vuoden ensimmäisen viikon ajankohtaisimpia aiheita ovat käsittelemässä päätoimittaja Antti Wennström sekä liigatoimittaja Vinski Virtanen.

Otto Koivula edusti Suomen alle 20-vuotiaita Kanadassa.

Suomi oli alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa umpisurkea. Mitä joukkueessa pelanneilta liigapelaajilta voi odottaa loppukauden osalta?

Virtanen: Vuosi sitten maailmanmestaruus aiheutti koko maassa suuren kiekkobuumin, ja nuoret liigatähdet nousivat koko kansan ykköspuheenaiheiksi. Nyt jäähalleilla ei pelaajien sisäänkäynneillä isoja nimmarijonoja nähdä.

Vehviläisen lähdettyä kisoihin JYP on voittanut kuusi peliä seitsemästä.

Viime kaudella nähdyn valtavan itseluottamuspuuskan tapaista ilmiötä ei ainakaan ole luvassa. Nuorten kisoissa mukana olleet liigapelaajat eivät ole seurajoukkueissaan kantavia voimia varauksin JYPin Veini Vehviläistä ja Ilveksen Otto Koivulaa lukuun ottamatta.

En ole missään vaiheessa pitänyt Vehviläistä sarjan kärkivahtina, enkä usko hänen nousevan eliittiin tulevan kevään aikana. JYP on sitä paitsi menetellyt vallan hyvin ilman nuorta maalivahtiaan: Vehviläisen lähdettyä kisoihin JYP on voittanut kuusi peliä seitsemästä.

Koivula on yksi tärkeistä palasista Ilveksen taistelussa pudotuspelipaikasta, mutta tähtiloistoa ei kevätkaudella nähdä. Yksittäisiä väläytyksiä voidaan kylläkin Miro Heiskaselta, Joona LuodoltaUrho Vaakanaiselta ja kumppaneilta päästä todistamaan hyvän perustekemisen lomassa.

Wennström: Itse olen kokonaisuuden kannalta optimistisempi. Tämän joukkueen liigapelaajilla on kokonaisuutena pieni vaikutus Liigan vetonauloina, eikä merkitys voimasuhteisiin ole kovin kummoinen, mutta pelkistä täytepelaajista ei silti ole kyse. Useammalla heistä on mahdollisuudet vähintään kevään piristysruiskeeksi.

Heiskanen tuo "draivia" HIFK:n jokseenkin aneemiseen pakistoon ennakkoluulottomalla pelillään ja kasvaa hiljalleen johtajaksi.

Heiskasen panos on voimasuhteiden kannalta kenttäpelaajista ratkaisevin. Heiskanen tuo "draivia" HIFK:n jokseenkin aneemiseen pakistoon ennakkoluulottomalla pelillään ja kasvaa hiljalleen johtajaksi.

Pienen huomion nostan Arttu Ruotsalaiselle. Hän pelasi harjoitusottelut tehokkaasti, mutta sama ei onnistunut liigapeleissä ja hän on valunut jämäminuuteille. Pystyykö Ruotsalainen vielä murtautumaan tästä roolista tehoille, vai onko luvassa siirto toiseen joukkueeseen?

Pekka Virtaa ollaan viemässä Lukon päävalmentajaksi.
Kuva © Timo Savela

Kauden jälkeen Kuopiosta poistuvaa Pekka Virtaa viedään nyt huhuissa Raumalle. Miltä kombinaatio Rauman Lukko ja Pekka Virta kuulostaisi?

Virtanen: Mikä ettei, jos Pekka Virta saa Kuopiosta tai muualta mukaansa sellaisia pelimiehiä, jotka sopivat Virran kiekollisuutta painottavaan pelitapaan. Virran taktiikka edellyttää pelaajiltaan vikkeliä jalkoja ja jonkin verran myös käsiä.

Tässä valossa ajatus tosin kuulostaa huvittavalta, sillä tämän kauden Lukosta ovat vikkelät jalat olleet kaukana. Mikäli Virta Raumalle saapuu, täytyy hänen päästä eroon piimäpohkeisimmista pelaajista. Lukkoa on vaivannut juuri hidas pelaaminen, joten ehkä Virran näkemys pelistä olisi oiva troppi ensi kaudeksi.

Lounaisessa Suomessa Virran valmennuspestit ovat epäonnistuneet TPS:ssä ja Ässissä, mutta aiemmasta oppineena Virralla voisi olla hyvä mahdollisuus onnistua Lukossa. Virta on tehnyt KalPan peräsimessä erinomaista työtä pienellä budjetilla. Raumalla hänellä olisi valmennettavanaan isommilla resursseilla koottu ryhmä.

Wennström: Tämä kausi on ollut mahtava kasvojenpesu Virralle. Tietysti myös viime kausi runkosarjan osalta, mutta nyt Virta on lisäksi onnistunut viemään peliä eteenpäin.

Jos loput palaset asetellaan oikein palaa Lukko lähivuosina taas mestaruustaistoon.

Täten minulta löytyy luottoa häneen enemmän valmentajana kuin urheilutoimenjohtajana. Erittäin lupaava yhtälö joka tapauksessa − edelleen kehittyvä konkarivalmentaja ja isompi budjetti. Tärkeintä on toisaalta se, että hän veisi Raumalle mukanaan ison annoksen malttia.

Kyllä, pidän erittäin hyvänä valintana. Jos loput palaset asetellaan oikein, palaa Lukko lähivuosina taas mestaruustaistoon.

Justin Hodgman on ottanut sosiaalisessa mediassa kovasti kantaa. Mitä Hodgman kritisoi? Entä oliko huippuhyökkääjä hajonneine ranteineen tuomarilinjan uhri?

Wennström: Minä luulen, että hänen sanansa näyttäytyvät tässä henkilökohtaisempana kuin mitä ehkä oli tarkoitus. Hän ei todennäköisesti tarkoittanut ketään yksittäistä jahtaajaa, vaan enemmän uhreiksi joutuvia tähtipelaajia.

Ongelman olemassaolo jakaa mielipiteet. Minun mielestäni tämä käsillehuitominen joka tapauksessa kuuluu kolmen tasaisin väliajoin ilmenevän ongelman joukkoon; kaksi muuta ovat kiekottoman pelaajan estäminen (ehdottomasti suurin ongelma Liigassa) sekä maalivahtien filmaaminen tahi ylisuojelu. Viimeinen on toki ongelmista aika marginaalinen.

Ei Hodgman missään tapauksessa täysin väärässä ole. Liiga ei tarvitse yhtään ylimääräistä huitomalla aiheutettua loukkaantumista. Toivoisin myös erotuomareilta näkemystä asiaan − liioitellaanko ongelmaa?

Virtanen: On kiistatta selvää, että liigajoukkueiden riveissä tunnistetaan vastustajien huippupelaajat. Esimerkiksi TPS:n Dave Spina saa osakseen pelistä toiseen jatkuvasti iskuja ja hakkaamista. Spina on helppo kohde, sillä hänen on todettu hermostuvan tökkimisestä keskimääräistä helpommin. Ei hänenkään silti tarvitsisi joutua sietämään lakkaamatonta halonhakkuuta.

Ei Spinankaan tarvitsisi joutua sietämään lakkaamatonta halonhakkuuta.

Oma numeronsa ovat vielä parhaiden pistemiesten kultakypärät. Joukkueiden ykkösnimet erottuvat kentältä kuin hattivatit pimeässä. Katsojille kultakypärät saattavat olla kiva lisä, mutta pelaajat eivät tarvitse jäällä minkään sortin heijastimia. Kultakypärä on vastustajan nelosketjun laiturille kutsu taklata vähän tavallista kovempaa, vaikka vahingoittaminen ei olisikaan perimmäisenä ajatuksena.

Pyörälälle merkkipaaluja ja kunniaa.
Pyörälälle merkkipaaluja ja kunniaa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Viikon pelaaja: Mika Pyörälä, Kärpät

Mika Pyörälä on toista kertaa kuluvalla kaudella Maanantaijään viikon pelaaja. Lukkoa vastaan Pyörälä hurjasteli tehopisteet 1+4, Ässiä vastaan mies teki joukkueensa ainoan maalin ja myös SaiPan kaadossa hyökkääjä pääsi pisteille. Viikon tehot 2+5, eikä pistepörssin kärkipaikkaa pitävä Henrik Haapala ole enää kuin pisteen päässä.

Pyörälä nousi kuluneella viikolla lisäksi Kai Suikkasen ohi Kärppien kaikkien aikojen pistetilaston sijalle neljä.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle