Maanantaijää, viikko 15: Huuma, kirves ja Kivi

LIIGA / Artikkeli
Huuma lähenee huippuaan. Tappara saa vielä odottaa vastustajaansa.
Kuva © Jarno Hietanen
Pudotuspelien sykkivä huuma on saavuttamassa huipennuksensa. Maanantaijäällä ei tälläkään kertaa turhia kierrellä. Jäikö Lukolle jossiteltavaa? Kuka JYP-pelaajista on sukeltanut pahiten? Entä onko Karri Kivi kiistämättömästi vuoden valmentaja?

Pudotuspelikevät on kääntymässä kohti kiihkeää loppusuoraa, kun kevään paremmusjärjestys alkaa hiljalleen hahmottua. Tappara saa vielä ainakin maanantai-iltaan asti odottaa jännittyneenä finaalivastustajansa selviämistä. 

Kanada-maljan orastava kiilto silmissään jäille sirklasivat tällä kertaa tiukasti playoff-huumaa läpi kevään hengittäneet toimittajat Micke Suopuro, Manu LempinenIlari Savonen ja Hannu Viinikkala

Tappara marssi finaaleihin otteluvoitoin 4-0. Kaksi otteluista ratkesi jatkoajalla, mutta jäikö Lukolle oikeasti jossittelun varaa?

Hannu Viinikkala: Kaksi ensimmäistä peliä ratkesivat vasta jatkoerässä, joten pieni jossittelun vara Lukolle jäi. Tosin pelitavalliset erot olivat niin suuret, ettei Lukon yksi tai jopa kaksi voittoa olisi sarjaa kääntäneet mihinkään suuntaan.

Sekin on hyvä muistaa, että Lukko oli pelannut neljä ottelua enemmän kun sarja käynnistyi. Energiavarat olivat Tapparan puolella.

Ilari Savonen: Tietenkin sarjan alussa Lukko oli lähellä "yllätystä", mutta jääkiekko on julma peli, kun et käytä paikkoja hyväksesi. Tulosta pitää kunnioittaa, joten sinänsä kaikenlainen jossittelu on lopulta turhaa. Tappara oli kuitenkin pitkässä juoksussa selvästi parempi, se on ihan päivän selvä fakta.

Onko Tapparalla vielä pelaajia, jotka voivat nostaa profiiliaan finaaleissa?

Savonen: Jussi Makkonen on hukannut aivan poskettomia paikkoja. Vaikka aikaisemmalle maalikuningas-tittelille voi nykyään naureskella, löytyy Makkosen varastosta oikeasti potentiaalia. Puolustaja Dale Clarke pystyy varmasti myös venymään vielä parempiin suorituksiin.

Alisuorittajia sinänsä Tapparalla on hyvin vähän. Päävalmentaja Jukka Rautakorpi on saanut joukkueesta paljon irti niin puolivälierien kuin välierien saralla.

Viinikkala: Pisteitä on tullut jo tosi monelle miehelle. Niclas Luceniukselta on maalitili vielä avaamatta, joten siinä on potentiaalinen ratkaisija finaaleihin.

JYP heräsi sarjan neljännessä ottelussa täyteen taisteluun. Mitä JYP teki toisin kuin kolmessa ensimmäisessä pelissä?

Micke Suopuro: Hurrikaanimiehistö teki yksinkertaisesti viimein maalinsa. Paikkoja JYPillä on riittänyt, mutta viimeistely on ollut luokatonta. Lauantaina vuorostaan Ässien tehokkuus oli kateissa. 

Manu Lempinen: JYP oli hereillä alusta asti, toisin kuin Ässät. Samanlainen tasaisuus leimasi itse peliä kuin aiemmissakin kohtaamisissa, mutta tällä kertaa JYP pääsi kahden maalin karkumatkalle. Sitä ei Pata kyennyt tavoittamaan, vaikka Eero Elo ylärimaan osuikin.

Minkä JYP-pelaajan otteisiin olet pettynyt eniten?

Lempinen: Tähän on pakko vastata Jonne Virtanen. Odotin yleistä hämmennystä ja fiksua psyykkaamista, mutta tähän mennessä käteen on jäänyt tyhmiä jäähyjä ja vääränlaista sankaruutta. Vaipparallista huolimatta odotan parannusta.

Suopuro: Kysymykseen on vain yksi mahdollinen vastaus, Ramzi Abid. JYPin runkosarjan ykköstykin maalitehtailu on jäätynyt pudotuspeleissä täydellisesti. Kanukkihyökkääjä elää maaleistaan ja JYP Abidin maaleista. Herkästi tulistuva peluri on jyväskyläläisille täysin hyödytön ilman onnistumisia. 

Onko Karri Kivi vuoden valmentaja SM-liigassa?

Lempinen: Niin. Tammikuussa potkut, nyt vuoden valmentaja. Ensisijaisesti odottaisin sitä, että tämä nykyinen valmentajakultti poistettaisiin liigastamme. Karri Kivi on ihan yhtä pätevä työhönsä kuin tammikuussakin.

Toki näillä näytöillä vuoden valmentajan titteli on lähellä, mutta ilman Stephen Dixonin myymistä Venäjälle tästä ei edes puhuttaisi.

Suopuro: Kivi taistelee ehdottomasti palkinnosta erittäin tiukasti. Rautakorpi on tässä kamppailussa kuitenkin myös todella vahvoilla.

Pudotuspeleissä Kivi on osoittanut, että ei ole missään nimessä keltanokka. Luotsi on onnistunut taktisesti jäädyttämään lähes täydellisesti niin KalPan kuin JYPinkin terävimmän aseistuksen. 

Savonen: Rautakorpi on vuoden valmentaja. Kävi miten kävi finaaleissa.

Viinikkala: Jos joku muu valitaan kuin Rautakorpi, raati on epäonnistunut työssään.

» Lähetä palautetta toimitukselle