Oskari Setänen on suurella todennäköisyydellä TPS:n pudotuspelit aloittava vahti.

Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Maanantaijää, viikko 12: Onko TPS:n maalivahtivalinnalla edes väliä HIFK:ta vastaan?

Pudotuspelit alkoivat ja kevätaurinko paistaa. Maanantaijäillä Liiga-aiheista puhuttavat muun muassa valmentajan haasto ja TPS-torjujien peluutus.

Liigan pudotuspelien ensimmäinen kierros miteltiin päättyneellä viikolla. Kärpät ja Ässät päättivät kautensa, kun HIFK ja Ilves etenivät puolivälieriin. Kärpissä kautensa ja samalla koko uransa päätti Ilkka Mikkola, joka voitti peräti kahdeksan suomenmestaruutta.

Toinen merkittävä Kärppiä koskenut uutinen tuli sunnuntaina, kun oululaisten johtohahmoihin lukeutuva Mika Pyörälä sai Liigan runkosarjan parhaan pelaajan palkinnon.

Sopimusuutisten rintamalla ei ollut täysin hiljaista, sillä Lukon hyökkääjä Jere Friberg solmi raumalaisseuran kanssa jatkosopimuksen. Fribergin lisäksi muista optio sopimuksessaan pelanneista Sportin hyökkääjä Aleksi Ainali ja puolustaja Ville Saukko saivat uudet diilit. 

Kevätauringon paisteessa eri kiekkoteemoja käsittelevät Jatkoajan Liiga-toimituksesta Juha Oinonen ja Vinski Virtanen.

Ilkka Mikkola päätti mittavan pelaajauransa,

Riku Laukkanen / https://www.facebook.com/R1kuExposures

Liiga otti pudotuspeleihin käyttöön valmentajan haaston maalivahdin häirinnän osalta. Mitä mieltä ratkaisusta?

Oinonen: Erinomainen päätös, toivottavasti ensi kaudella pakettiin kuuluu myös paitsion haasto. Valmentajan haastomahdollisuus herättää paljon keskustelua. Vasta-argumentteina on käytetty ainakin ottelutapahtuman venymistä ja tuomariratkaisujen tulkinnanvaraisuutta.

ottelutapahtumaa venyttävät enemmän esimerkiksi katsojan kannalta merkityksettömät mainoskatkot.

Samaan aikaan kuitenkin myös kyseenalaisista tuomariratkaisuista purnataan ja nostetaan someraivoa. Jostain syystä tarjolla olevaa ratkaisua ei koeta juuri ongelmaa paremmaksi.

Ensinnäkin, ottelutapahtumaa venyttävät enemmän esimerkiksi katsojan kannalta merkityksettömät mainoskatkot. Maalitilanteita myös tarkistetaan kuvanauhalta ilman valmentajan haastoa.

Kyllä, joskus tarkistuksessa kuluu runsaasti aikaa, mutta kumpi on lopulta tärkeämpää: oikeudenmukainen päätös vai se, että pääsee hallilta kotiin kymmenen minuuttia aikaisemmin?

Toiseksi, maalivahdin häirintä on kieltämättä tulkinnanvarainen asia. Liigan sääntöjen mukaan valmentajan haaston yhteydessä päätöksen tekee kuitenkin otteluvalvoja — oman tulkintansa mukaan toki. Päätös tulee joka tapauksessa tuomariston ulkopuolelta.

"Playoffseissa pelataan isoista asioista ja tilanteet tulevat erotuomareille entistäkin nopeammin. Valmentajan haasto-oikeuden käyttöönotolla pyritään minimoimaan tuomarivirheiden mahdollisuus maalivahdin häirintätilanteissa", kuten Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn päätöksen julkistamisen yhteydessä totesi.

Siirtorajan tuntumassa Poriin siirtyneen Maksim Matushkinin sopimuksessa on optio ensi kaudesta. Tulisiko Ässien pitää Matushkin vai ei?

Virtanen: Maksim Matushkin on siitä enigmaattinen pelaaja, että hänen ympärillään on enemmän kysymyksiä kuin hänen liittyessään Ässiin. Mysteerimiehestä ei vieläkään ota selvää, onko kyseessä lintu vai kala. Jos nyt pitäisi päättää, antaisin hyvin varovaisen puollon jatkolle, koska kallis hän tuskin on.

Parin pelin otannalla moni innostui puhumaan Matushkinista lähestulkoon uutena Shaun Heshkana. Nyt 16 ottelun jälkeen on selvää, että ruotsalaisella on ainakin hyvä rannelaukaus. Väkevän alun jälkeen Matushkinin laadukas kuti oli jo muidenkin liigaseurojen tiedossa, joten ylivoiman viivapelote opittiin eliminoimaan.

Puolustuspäässä pakilla oli suuria ongelmia. Ässien kausi tuli päätökseen, mutta Minskissä syntynyt Matushkin ehti ratkaista useampia otteluita sekä Ässien voitoksi että tappioksi. Jyrki Ahon puolustusvoittoisessa pelitavassa ei ole välttämättä tilaa Matushkinin edustamalle individualismille.

Pudotuspeleissä Matushkin putosi seitsemänneksi puolustajaksi. Hasardialtista Matushkinia ei välttämättä uskalla laittaa loppuhetkiksi jäälle, jos oma joukkue ei pelaa ylivoimaa. Ässien on mietittävä, onko Ahon pelitavasta kovasti poikkeavaa köyhän miehen Juha Leimua viisasta pitää. Kiekollisesti lahjakkaasta 27-vuotiaasta on hyötyä lähinnä ylivoimalla.

Ässillä on optio 16 ottelussa tehot 3+5 tehneen puolustaja Maksim Matushkinin kanssa.

Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Pudotuspelien ensimmäinen kierros pelataan paras kolmesta -järjestelmällä. Onko käytäntö toimiva?

Oinonen: Periaatteessa kannatan Liigan joukkuemäärän kaventamista ja kahdeksan parhaan joukkueen pudotuspelejä. Nykyjärjestelmässä on hyvätkin puolensa.

Esimerkiksi tänä keväänä runkosarjan yhdeksäs ja kymmenes pääsevät pelaamaan puolivälieriä. Pudotuspelien ensimmäinen kierros on kieltämättä armoton painekattila, mutta pelimäärän lisäämistäkään ei otteluohjelma kestä.

Kun kaksi voittoa riittää jatkopaikkaan, niin ehdoton paremmuus ei tule samalla tavalla esille kuin paras seitsemästä -sarjoissa. Tänä keväänä pelattiin ensimmäisellä kierroksella yhteensä viisi ottelua, joista peräti neljä ratkesi vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Voittojen oikeudenmukaisuudesta voi väitellä maailman tappiin asti, mutta vanhaa sanontaa lainatakseni: Tulos ei valehtele. Joukkue, joka voittaa lyhyessä ajassa kaksi ottelua jatkoerässä, on osoittanut teräksistä paineensietokykyä ja ansainnut voittonsa.

TPS on peluuttanut maalivahtejaan tasaisesti. Päävalmentaja Ari-Pekka Selin on vihjannut Oskari Setäsen olevan pudotuspeleissä ykkösvahti. Oikea ratkaisu?

Virtanen: Tarkemmin sanoen Ari-Pekka Selin kertoi, että lähtökohdat pudotuspeleihin ovat sen suuntaiset, että Oskari Setänen on ykkösvahti. Aleksandar Georgijev saanee myös mahdollisuutensa, mutta kolme viimeistä runkosarjapeliä torjunut ja kaikista voitot ottanut Setänen aloittaa TPS:n urakan.

Setänen ja Georgijev ovat täysin eri torjuntatyylien edustajia. Georgijev on teknisempi, eikä hän joudu epätoivoisiin tilanteisiin venyttämään raajojaan paraatipelastuksiin. Vaikka Georgijev on voittanut viimeksi tammikuun lopulla, olisi täyden vastuun antaminen Setäselle erikoinen ratkaisu.

KARRIKOIDEN ILMAISTUNA TPS PUDOTTAISI HIFK:N, VAIKKA MAALISSA OLISI KAROLUS KAARLEHTO.

Georgijev on junioriurallaan osoittanut kestävänsä paineet. TPS:n A-nuoret täyden hallin edessä mestaruuteen torjunut ja Venäjän alle 20-vuotiaat MM-hopealle johdattanut Georgijev ei ole vielä pelannut kovassa paineessa miesten peleissä, muttei hänen kykyjään pidä epäillä hetkeäkään.

TPS:n tulisi jatkaa tasaisella peluutuksella. Molemmat maalivahdit ovat riittävällä tasolla torjumaan Palloseuran finaaleihin, ja kahdesta torjuntatuntumaa saavasta veskarista on vain hyötyä. Toisen mahdollisesti loukkaantuessa mustavalkoisilla olisi laittaa tolppien väliin pelivalmis maalivahti. Tasaisella peluutuksella kuormitus ei olisi tiiviissä tahdissa valtava, ja lepoa tulisi molemmille.

Päätyi TPS lopulta millaiseen ratkaisuun tahansa, on pelaavan vahdin mukava torjua erinomaisen puolustuksen takana. Karrikoiden ilmaistuna olen sitä mieltä, että TPS pudottaisi HIFK:n, vaikka maalissa olisi TUTOssa lainalla kauden pelannut Karolus Kaarlehto.

Viikon pelaaja: Miska Humaloja, Kärpät

Kärpät ei yltänyt puolivälieriin, mutta Miska Humalojasta asia ei jäänyt kiinni. Runkosarjassa nelosketjun raastaja teki neljä maalia, mutta pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella duunari osui kahteen otteluun kolmesti saaden myös syöttöpisteen. Vastustajia jo pelkällä virneellään ärsyttävällä Humalojalla on taitavammat kädet kuin moni arvaakaan.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Maanantaijää, viikko 50: Liigan uusiutuneet maalivahtiduot arvosteltavana

LIIGA | MESTIS | 12.12.2016 9:05
Liigakausi on saavuttamassa puolivälinsä. Maanantaijäällä luodaan katsausta loppukauteen ja joukkueiden muuttuneisiin maalivahtiasetelmiin. Entä mitä Kärppien pitäisi tehdä Kai Suikkasen kanssa? lue lisää

Maanantaijää, viikko 38: HIFK romahti, TPS hurmasi ja Ässät valitti

LIIGA | 25.9.2017 11:00
Tällä viikolla maanantaijää ottaa kantaa HIFK:n alakuloon, TPS:n vahvaan vireeseen sekä Ässien jättämään valitukseen Matti Lambergin saamasta pelikiellosta. lue lisää

Liigaseurojen viime tilikausi näyttää positiiviselta – katso seura seuralta

LIIGA | 11.8.2017 15:03
Moni liigaseura teki viime kaudesta hyvää taloudellisesta tulosta. Mestaruuden voittanut Tappara ja hopeaa saanut KalPa takoivat myös eniten euroja. lue lisää

Pitsiturnausennakko: Seuraa näitä nimiä

LIIGA | 4.8.2017 6:30
Perinteinen Rauman Pitsiturnaus avaa jälleen kiekkokauden. Vuosi sitten TPS katkaisi Lukon nelivuotisen pitsidynastian, vaan onko turkulaisista voittamaan toista turnausta putkeen? lue lisää

Liigan pudotuspelisivusto 2017

LIIGA | 18.4.2017 13:15
Liigan pudotuspelit alkavat 1. kierroksen otteluilla. Jatkoaika seuraa kevään huipennusta aina huhtikuun lopun finaaleihin asti. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Mikä maanantaijää?

Jatkoajan Liiga-toimituksen tekijät niputtavat edellisen viikon puheenaiheet, ilmiöt ja joukkueet tuoreena keskusteluna esille joka maanantai.

Aleksandar Georgijev

NY Rangers #30 L mv
s. 1996 Moskova, Venäjä
184CM / 76KG