Henrik Haapalan johdolla suomalaispelaajat ovat vallanneet pistepörssin kärjen.

Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Maanantaijää, viikko 10: Suosi suomalaisia, unohda ulkomaalaiset

Runkosarjaa on enää viikko jäljellä, joten Maanantaijäällä keskitytään edelleen pudotuspeleihin. Myös ulkomaalaisten pelaajien puuttuminen pistepörssin kärkipaikoilta puhuttaa.

Päättyneen liigaviikon yksi merkittävä teema oli nollapelit. Lukon Kaapo Kähkönen rikkoi 24 vuotta vanhan ennätyksen torjumalla nollapelin peräti 54 torjunnalla. Ilveksen Antti Lehtonen puolestaan torjui liigahistorian viidenneksi pisimmän nollapeliputken.

Kärpät teki jatkosopimuksen nuoren hyökkääjän Saku Mäenalasen kanssa. JYPin slovakkivahvistus Michel Miklik puolestaan palasi tehokkaasti kaukaloon loukkaantumisen jälkeen.

Pudotuspelien läheisyys alkaa näkyä pelaajien tunnetilassa, kun kokenut Niklas Hagmankin hölmöili itselleen ulosajon potkaisusta.

Maanantaijäällä pudotuspelipartojaan kasvattavat Tampereen toimittajat Juha Oinonen ja Leo Runsas.

Ässät on vielä sarjataulukon kuudentena, mutta Kärpät janoaa myös suoraa pudotuspelipaikkaa.

Ässät on vielä sarjataulukon kuudentena, mutta Kärpät janoaa myös suoraa pudotuspelipaikkaa.

Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Runkosarja lähenee loppuaan, ja neljä joukkuetta taistelee paikasta kuuden parhaan joukkoon. Ottaako suoran pudotuspelipaikan Ässät, Pelicans, Kärpät vai HIFK?

Oinonen: Pelicansilla on nelikosta yksi peli muita enemmän jäljellä ja pisteitä vain kaksi vähemmän kuin kuudentena olevalla Ässillä. Lahtelaisten urakkaa kuitenkin vaikeuttaa se, että vastaan asettuu vielä kärkijoukkueista TPS ja Tappara sekä pudotuspelitaistossa mukana olevat Kärpät ja Jukurit.

Muilla kuuden joukkoon pyrkivillä ei otteluohjelma ole juuri helpompi. Ässät pelaa vielä KalPaa, HIFK:ta ja TPS:ää vastaan. Kärpät kohtaa Pelicansin lisäksi TPS:n ja HPK:n, HIFK haastaa Ässien lisäksi JYPin ja Lukon.

HIFK on joukkueista tällä hetkellä kovakuntoisin, mutta helsinkiläisillä on myös eniten takaa-ajettavaa. Ero Ässiin on neljä pistettä, mutta jos seuraavassa pelissä HIFK voittaa Lukon ja Ässät häviää KalPalle, olisi ero keskinäiseen kohtaamiseen lähdettäessä vain yksi piste.

Runkosarjan viimeisillä kierroksilla riittää joka tapauksessa mielenkiintoa. Suoran pudotuspelipaikan voi napata nelikosta kuka tahansa, mutta oma veikkaukseni on HIFK. Kuntopuntarissa helsinkiläiset ovat muita kilpailijoitaan edellä, ja viime kevään finalistilla on nelikosta myös kovimmat menestyspaineet.

Runsas: On totta, että HIFK:lla on kovat paineet menestyä, mutta joukkueella on tällä kaudella myös ollut sellaisia ongelmia menestyspaineiden käsittelyn kanssa, että en usko joukkueen ilomarssiin oikein mitenkään. Helsinkiläiset ovat hyvässä vireessä, mutta takamatkaakin on riittävästi.

Alan itse julkeaksi ja uskon Pelicansin nousuun kuudenneksi. Joukkueella on tosiaan se yhden ottelun etu muihin verrattuna ja vain kaksi pistettä matkaa viivan päälle, joten pullat ovat kohtalaisen hyvin uunissa. Taistosta tulee tiukka joka tapauksessa, ja kuka tahansa voi vielä rykäistä suoraan pudotuspeleihin.

Lehtosen torjuntavire ei riittänyt nollaputkiennätykseen asti, mutta monivuotinen Mestis-maalivahti pelaa erinomaista tulokaskautta Liigassa.

Lehtosen torjuntavire ei riittänyt nollaputkiennätykseen asti, mutta monivuotinen Mestis-maalivahti pelaa erinomaista tulokaskautta Liigassa.

Kirsi Teiskonlahti

Ilveksellä kulkee lujaa. Antti Lehtonen piti maalinsa koskemattomana yli 200 minuuttia, ja neljän ottelun voittoputkessa liitävä joukkue on tiukasti kiinni viimeisestä paikasta pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Mistä tupsukorvien vahva vire johtuu?

Runsas: Ilves on Karri Kiven johdolla viimein löytänyt lääkkeet joukkuetta koko kauden riivanneeseen ailahteluun. Pelin tason heittely on estänyt tasaisen pistesaaliin kerryttämisen, ja jälleen kerran massiivisena pyörinyt loukkaantuneiden pelaajien ruletti ei ole ainakaan auttanut asiaa. Nyt joukkue puksuttaa voittoputkessa ja esitykset ovat olleet vakuuttavia.

En olisi ihan helpolla uskonut Lehtosen korvaavan Hannu Toivosta ykkösmaalivahdin paikalla. Lehtonen on kuitenkin esiintynyt vakuuttavasti, eikä hän hevillä luovu asemastaan. Yksi muista pääsyistä tamperelaisten nousuun on myös ollut konkareiden nouseminen takaisin johtavaan asemaan. Tapio Laakso ja Jerry D'Amigo miehittävät joukkueen pistepörssin kärkisijoja, ja Teemu Aalto on ottanut roolia puolustuksessa.

Otto Koivula on myös yksi itseäni miellyttänyt pelaaja. Nuorukaisen kausi on ollut vaihteleva, mutta kokonaisuutena menestyksekäs. Vuoden tulokkaan palkintoa jaettaessa Koivulan nimi on varmasti kärkipäässä, ellei jopa voittajana.

Ruotsalaishyökkääjä Thorell on Liigan tehokkain ulkomaalainen.

Ruotsalaishyökkääjä Thorell on Liigan tehokkain ulkomaalainen.

Timo Savela

Liigan pistepörssin kärkikymmenikössä on pelkkiä suomalaispelaajia, ja maalipörssissäkin vain yksi ulkomaalainen. Kertooko tämä enemmän kotimaisten vai ulkomaisten pelaajien tasosta?

Oinonen: Tehokkain ulkomaalaispelaaja on TPS:n Erik Thorell, joka on maalipörssin kolmas ja pistepörssissä sijalla 12. Ulkomaalaisten joukossa on myös selviä pettymyksiä, kuten Charles Bertrand ja Aaron Gagnon.

Toisaalta esimerkiksi Jukureiden Zach Budish ja Ilveksen D'Amigo ovat esittäneet hyviä otteita, vaikka he eivät mahdukaan pistepörssin kärkeen − puhumattakaan loukkaantumisista kärsineestä Eric Perrinistä tai kesken kauden hankitusta Justin Hodgmanista.

Suomalaispelaajien tehokkuus on sen sijaan todella ilahduttava asia. Mika PyörälänVille Vahalahden ja Tomi Kallion kaltaisten konkareiden tehokkuuteen on totuttu, mutta Henrik Haapalan ja Antti Suomelan kaltaisten nuorten nousu huipulle on suomalaisen kiekkoilun kannalta vielä positiivisempaa.

Toki positiivinen ilmiö on myös, että kokeneemmat hyökkääjät Veli-Matti SavinainenVili Sopanen ja Teemu Nurmi ovat yltäneet uransa tehokkaimpaan kauteen.

Kokonaisuutena kotimaisten pelaajien tehokkuus on ollut todella kovalla tasolla. Pistepörssin 30 parhaan joukossa on vain kaksi ulkomaalaista, Thorell ja Budish. Maalipörssin 30 kärkeen mahtuvat Thorellin ja Budishin lisäksi Curtis Hamilton sekä Terry Broadhurst.

Viikon pelaaja: Roope Hintz, HIFK

HIFK voitti viikon molemmat pelinsä, ja nuori keskushyökkääjä oli vahvassa vireessä kerättyään tehot 3+1. Isokokoinen Hintz on piristynyt kevätkaudella. Yli puolet kauden tehopisteistä on syntynyt vuodenvaihteen jälkeen.

Viikon twitaatti:

Lue myös

Ainutlaatuinen tilastoselvitys paljastaa: Liigan uskottomimmat fanit ovat Turussa ja Kuopiossa

LIIGA | 26.1.2018 11:59
Rauman Lukolla on Liigan uskollisin kotiyleisö. KalPalla ja TPS:llä puolestaan uskottomin. Jatkoajan laaja tilastoselvitys kymmenen edellisen kauden ajalta paljastaa, millä Liiga-paikkakunnilla kiinnostaa eniten kiiltävä ja missä ovat seuroille uskollisimmat elämänkumppanit. lue lisää

Liigaseurojen viime tilikausi näyttää positiiviselta – katso seura seuralta

LIIGA | 11.8.2017 15:03
Moni liigaseura teki viime kaudesta hyvää taloudellisesta tulosta. Mestaruuden voittanut Tappara ja hopeaa saanut KalPa takoivat myös eniten euroja. lue lisää

Analyysi loppukaudesta: Ilves nousee pudotuspeleihin, HIFK kuivilla

LIIGA | 23.2.2017 11:00
Liigan runkosarjan lopun tasaisin taisto käydään pudotuspeliviivan ympärillä. HIFK:n jatkopelipaikka on kriisipuheista huolimatta jo käytännössä varma. lue lisää

Liigan pudotuspelisivusto 2017

LIIGA | 18.4.2017 13:15
Liigan pudotuspelit alkavat 1. kierroksen otteluilla. Jatkoaika seuraa kevään huipennusta aina huhtikuun lopun finaaleihin asti. lue lisää

Konkursseja ja jämäkkää johtamista − “Urheiluseurojen sisäpiirissä” nostaa seurajohtajat valokeilaan

LIIGA | KHL | Muut Sarjat | 14.4.2017 14:00
Tero Auvisen ja Arto Kuuluvaisen kirja “Urheiluseurojen sisäpiirissä - tarinat tunteen takana” valottaa kattavasti suomalaista urheilujohtamista. Mukana on tarinoita yhteensä 12 suomalaisesta jääkiekkoseurasta ja monen muunkin lajin parista. lue lisää

Kommentit

Mikä maanantaijää?

Jatkoajan Liiga-toimituksen tekijät niputtavat edellisen viikon puheenaiheet, ilmiöt ja joukkueet tuoreena keskusteluna esille joka maanantai.

Luetuimmat

Eric Perrin

TPS #10 L kh
s. 1975 Laval, QC, CAN
175CM / 80KG
SOPIMUS: 2018