Maanantaijää: Tuomiopäivä

LIIGA / Artikkeli
Liigakausi räjähtää käyntiin torstaina.
Kuva © Jussi Kivimäki
Ultimaattinen kausiennakko avaa runkosarjan ensimmäisen peliviikon. Maanantaijää käy läpi jokaisen joukkueen vahvuudet ja heikkoudet, voimavarat ja kompastuskivet.

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita.

Jatkoajan kausiennakko on viimeistä vaille julkaistu. Maanantaijää kiteyttää alkavan kauden asetelmat heti syyskuun toisen viikon alkuun paljastamalla voimasuhteet, vahvuudet ja heikkoudet sekä sarjan parhaat pelimiehet.

1. Tappara

Menestyy...

Strozyk: Koska senttereitä lukuun ottamatta jokainen osa-alue on SM-liigan top 3 -tasoa. Koska näin hyvin kootun joukkueen puolustuksessa on kokoa, kokemusta ja monipuolisuutta ja sillä pärjää jo pitkälle.

Lempinen: Koska sillä on sarjan paras pelaajamateriaali. Jukka Rautakorpi on tehtäviensä tasalla. Lisäksi viime kevään finaalitappio jäi (rauta)korventamaan.

Ei menesty...

Strozyk: Jos SM-liiga päättää yhtäkkiä palauttaa täydellisen nollatoleranssin. Silloin ehkä.

Lempinen: Jos joku muu joukkue sattuu jälleen kevään korvalla olemaan jostain syystä parempi. Jos Juha Metsola ei ole oppinut mitään edellisestä finaalisarjasta.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Mestari

Ennakkojutut 10.9.

Tampereen teräsmiehet tavoittelevat hopeaa kirkkaampaa.
Tampereen teräsmiehet tavoittelevat hopeaa kirkkaampaa.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

2. JYP

Menestyy...

Strozyk: Koska jatkuvuus ja päämäärä - Jyväskylässä on SM-liigan vahvin menestymisen kulttuuri. Koska Eric Perrin ja Jani Tuppurainen ovat liigan parhaita pelaajia. Koska iso ja vahva puolustus suoritusvarman maalivahtiparin edessä ovat vastustajan hyökkäykselle helvettiä. Koska iskuvoima on yhtä tai kahta ketjua laajempi.

Lempinen: Koska siellä nyt vain menestytään. Jos puheet aavistuksen monipuolistuneemmasta pelityylistä pitävät kutinsa. Jos Eric Perrin ei ole vielä ikäloppu.

Ei menesty...

Strozyk:  En tiedä. Jälkiviisastellaan sitten.

Lempinen: Jos Ramzi Abid pelaa joukkueessa vielä kevätkaudella. Jos Marko Virtasesta ei olekaan toteuttamaan tuhkimotarinaa.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Mestari

Analyysi: Uuden ilmeen JYPillä kasassa mestarillinen keitos?
Pelaajakartta: Laatua ja leveyttä
Haastattelu: Oletko keltanokka, Marko Virtanen?
Haastattelu: Lahden mielessä häämöttävät Berliini ja pitkä kevät
Kuvakooste: Peruskalliot, yllättäjät ja kysymysmerkit

Perrinin JYP-dynastia tähtää kuusivuotiseen mitaliputkeen.
Perrinin JYP-dynastia tähtää kuusivuotiseen mitaliputkeen.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

3. Kärpät

Menestyy...

Strozyk: Koska Jussi Rynnäs, Mika Pyörälä ja Lasse Kukkonen ovat kukin roolinsa top 5 -pelaajia SM-liigassa. Koska Juhamatti Aaltonen on halutessaan SM-liigan paras pelaaja. Koska Lauri Marjamäki on iso hyppy eteenpäin Hannu Aravirran ajoista. Jos David Kveton ylittää kaikki odotukset.

Lempinen: Koska Lauri Marjamäki palauttaa eksyksissä olleen junan raiteilleen. Koska Jussi Rynnäs löytää itseluottamuksensa ja vaihtuu ihmisestä muuriksi.

Ei menesty...

Strozyk: Koska sentterikalusto ei riitä. Jos Aaltonen ostetaan ulkomaille. Jos hyökkäystehot jäävät Pyörälän ja Ivan Humlin varaan. Koska David Kvetonilta odotetaan liikoja.

Lempinen: Jos Oulussa luotetaan liikaa Jari Viuhkolan kykyyn pysyä terveenä. Jos Ivan Humlin päähän ei ole vaihdettu kasettia. Koska KHL-seurat vaihtelevat ulkomaalaisia, ja yhtäkkiä sieltä on kuultavissa "nuin, ostettiin se suomalainen takatukka".

Maanantaijään Maksimisuoritus: Mestari

Analyysi: Marjamäen johdolla menestystä metsästämään
Pelaajakartta: Paluu huipulle

4. Jokerit

Menestyy...

Strozyk: Koska veskaripari on SM-liigan paras. Koska puolustus on kovaotteinen ja kiekollinen - tasapainoinen. Koska Janne Lahti on yksi 20 maalin mies lisää. Koska Teuvo Teräväinen on aiempaakin parempi.

Lempinen: Koska kokemuksen, taidon ja menestysnälän suhde on viimeinkin kohdallaan.

Ei menesty...

Strozyk: Jos sentterit pettävät. Jos Steve Mosesin kupla puhkeaa. Jos Trevor Gillies -kuviot vievät Jarkko Ruudun huomion pois olennaisesta, johon hänellä on muutoin paljonkin sanottavaa.

Lempinen: Jos ajatukset ovat jo KHL:ssä ja Tomi Lämsä tietää olevansa käytännössä työtön mies. Jos paineet ovat sittenkin liian kovat. Jos Jokerit-johto unohtaa keskushyökkääjien tarpeellisuuden jääkiekossa.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Mitalisti

Analyysi: Tärkeimmät paikat täyttämättä
Pelaajakartta: Peräpää edellä
Haastattelu: "Puolustaminen on jokeripelin moottori"
Haastattelu: KAMRAT 10
Kolumni: Hjallis palasi vanhaan

Meneekö jokerimaaliin kaikki vai ei mikään?
Meneekö jokerimaaliin kaikki vai ei mikään?
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/

5. HIFK

Menestyy...

Strozyk: Jos Raimo Summanen saa kiekon ja pelaajat liikkumaan ennen siirtorajaa. Koska hyökkäyskalusto on sarjan kovatasoisin. Jos Brad Thiessen suorittaa tasaisesti 50 ottelun ajan.

Lempinen: Jos päävalmentaja ei muodostu menestyksen esteeksi. Koska joukkueessa on valtava potentiaali maalintekoon.

Ei menesty...

Strozyk: Jos menneisyyden haamuista ei vain osata päästää irti.

Lempinen: Jos päävalmentaja muodostuu menestyksen esteeksi. Jos maalivahti- ja puolustuspeli eivät nousekaan odotetulle tasolle.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Mitalisti

Analyysi: Haastaja suosikin vaatteissa
Pelaajakartta: Leveällä rintamalla
Artikkeli: Kiireinen kesä toimistolla

6. Ässät

Menestyy...

Strozyk: Jos Niklas Hagman on sarjan tehokkaimpia hyökkääjiä. Jos Elvis nousee kuolleista, Tuomas Pihlman tekee 10 maalia ja saa heti perään meteorin niskaansa, nykyvireellä tuossa järjestyksessä. Jos Juuso Riksman pysyy terveenä. Jos Eero Elo tekee läpimurtonsa ja 15 maalin sekä 30 pisteen rajapyykit ylittyvät.

Lempinen: Jos viime kevään flow jatkuu. Jos Eero Elo ja Niklas Hagman heiluttelevat verkkoja. Jos ylisuorittaminen jatkuu ja tuurimestaruuden voi voittaa uudelleen. Ei nyt sentään unohdeta näitä termejä tälläkään kaudella Ässistä puhuttaessa.

Ei menesty...

Strozyk: Jos Hagman on ainoa tasainen suorittaja hyökkäyssuuntaan. Koska Pekka Virran pelitapa hämmentää. Koska kaikki on mennyt uusiksi. Koska Dragan Umicevic onnistuu joka kahdennessatoista erässä.

Lempinen: Jos Juuso Riksman hajoaa. Jos vaihtuvuus onkin ollut liian suurta, eikä hitsautumista tapahdu. Jos hyökkäykseen ei hankita lisää leveyttä.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Puolivälierät

Analyysi: Mestareiden virta
Pelaajakartta: Hallitsevan mestarin sekava pakka
Artikkeli: Nuorisokaarti esittelyssä

Jatkuuko Isonmäen ilotulitus?
Jatkuuko Isonmäen ilotulitus?
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/

7. Lukko

Menestyy...

Strozyk: Koska laiturit ovat sarjan eliittiä ja odotettavissa on kiitettäviä maalimääriä. Koska puolustuksessa on valtavasti kokemusta ja sarjan paras kiekollinen pakki.

Lempinen: Koska Risto Dufvan kokoama pappaosasto pullistaa vanhoja, menestymään tottuneita hauiksiaan. Koska Toni Koivistosta tulee liigan maalikuningas.

Ei menesty...

Strozyk: Jos Ryan Zapolski epäonnistuu, eikä pätevää paikkaajaa löydy (osteta). Jos Ryan Zapolski onnistuu, mutta loukkaantuu jossain vaiheessa, eikä pätevää paikkaajaa löydy (osteta). Jos Aleksi Saarelan luullaan olevan valmis isoon liigavastuuseen. Jos Jamie Arnielin taso ei riitä.

Lempinen: Koska jo alun pitäenkin sekavaa maalivahtifarssia ei saada korjattua missään vaiheessa.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Mitalisti

Analyysi: Kokemus tukijalkana
Pelaajakartta: Laajuudella tähtiä korvaamaan

8. TPS

Menestyy...

Strozyk: Jos Charles Bertrand ja Matias Sointu lunastavat potentiaalinsa. Koska Dan Sexton tekee 50 pistettä. Jos Kai Suikkanen palauttaa peli-ilon. Koska Brian Willsie iskee 25 maalia ja täydentää hyökkäyksen tulosyksiköt.

Lempinen: Koska Kai Suikkanen niin haluaa. Koska Brian Willsie on Johtaja. Koska kyntämiseen kyllästyy.

Ei menesty...

Strozyk: Jos top 4 -pakki loukkaantuu ja puolustus kaatuu. Jos 39-vuotias Fredrik Norrena ei kykenekään pelaamaan enää 40-45 ottelun kautta. Koska kakkossentteriä ei ole. Jos Rasmus Ristolainen kelpuutetaan Sabresin NHL-rinkiin. Koska valtava vaihtuvuus puhdisti ilmapiirin, mutta vaatii totteluajan.

Lempinen: Jos Fredrik Norrena ei jaksakaan enää vetää huippukautta. Jos Kroatia on Willsien mielestä kiva maa.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Puolivälierät

Analyysi: TPS on kyllästynyt pohjamutien kyntämiseen
Pelaajakartta: Potentiaali edellä ja sormet ristissä
Artikkeli: Kaikessa hiljaisuudessa
Artikkeli: Täällä vartioi Morrisonn
Haastattelu: Fredrik Norrena ei vaikene
Haastattelu: Reppureissaajana unelman perässä
Haastattelu: Sointu lähti maailmalle

Kroatian lämpö houkuttelee TPS:n maalinsylkijää.
Kroatian lämpö houkuttelee TPS:n maalinsylkijää.
Kuva © Timo Savela

9. HPK

Menestyy...

Strozyk: Jos Joonas Vihko ja Ville Viitaluoma toimivat sarjan tehokkaimpana tutkaparina. Jos Tuomas Santavuori ja Jesse Saarinen löytävät vanhan vireensä. Koska Kari Lehtonen tekee ihmeitä. Jos Kai Rautio yllättää.

Lempinen: Jos nuoret maalivahdit siivittävät joukkueen hurmokseen muutaman kokeneemman johtajan avulla.

Ei menesty...

Strozyk: Jos maalivahdit osoittautuvat liian kokemattomiksi menestymään vielä tällä kaudella.

Lempinen: Koska kysymysmerkkejä on liikaa. Koska maalivahtien kokemattomuuden lisäksi päävalmentaja Kai Rautio ei tuo riittävää johtajuutta.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Puolivälierät

Analyysi: Sama keitto, uusi hämmentäjä
Pelaajakartta: Viitaluoma ja Vihko tähdittävät Kerhon joukkuetta
Haastattelu: Kanadalainen kamikaze
Haastattelu: Vihko palasi Kerhoon
Haastattelu: Frans Tuohimaa - kasetti kasassa, kiekko tarttuu
Haastattelu: "Viimeinen 20 senttimetriä ratkaisee"

10. KalPa

Menestyy...

Strozyk: Koska puolustus toimii, jos pakisto vain pysyy terveenä. Sama pätee Jukka Voutilaiseen, jolta kaivataan 40 pisteen kautta. Jos riski Artturi Lehkosen ja Kasperi Kapasen kaltaisiin lupaaviin, mutta kasvaviin pelaajiin luottamisessa ei kostaudu.

Lempinen: Tähän hassutteluun en edes lähde.

Ei menesty...

Strozyk: Koska hyökkääminen kaipaa potkua. Koska ratkaisumateriaali rajoittuu korkeintaan yhteen viisikkoon. Koska suurin riski on yhä monella tapaa Kapasissa: toivottavasti Kasperi ei joudu ja Sami ei hakeudu liian suureen rooliin - ja toivottavasti Kasperin jalat pysyvät maassa.

Lempinen: Koska ei vain yksinkertaisesti menesty. Kimmo Kapanen uhosi Porissa viime keväänä puolivälierien jälkeen, kuinka jokainen alkavalle kaudelle jatkuva sopimus katsotaan kriittisesti, eikä rajujakaan muutoksia pelätty. Minulla on selvästi erilainen käsitys rajuista muutoksista kuin Kimmolla.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Villi kortti -kierros

Analyysi: KalPan tavoite kevättä pidemmällä
Pelaajakartta: KalPa nuorten tähtien varassa
Haastattelu: Pitherille luvassa vastuuta
Kolumni: Tuho vai tulos?

Rapakon takana kesällä käynyt Lehkonen on KalPan avainpelaaja.
Rapakon takana kesällä käynyt Lehkonen on KalPan avainpelaaja.
Kuva © Getty Images

11. SaiPa

Menestyy...

Strozyk: Koska Pekka Tirkkosen vauhdikas ja aktiivinen pelitapa osaa yhä yllättää. Koska median kausiennakot ovat pukukopin seinällä. Jos Patrick Davis, Jesse Mankinen ja Stefano Giliati kantavat pelillisen vastuunsa ja näyttävät suunnan.

Lempinen: Koska joukkue tekee jälleen helvetisti töitä. Jos joukkueen potentiaaliset pistenikkarit onnistuvat. Jos orastava hurmos jatkaa kasvuaan.

Ei menesty...

Strozyk: Jos Jussi Markkanen ei olekaan enää entisensä.

Lempinen: Koska materiaali ei ole sittenkään kilpailukykyinen.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Puolivälierät

Analyysi: Jatkuvuutta metsästämässä
Haastattelu: Nopeutta, asennetta ja rohkeutta
Haastattelu: Jussi Markkanen palasi SaiPaan
Kolumni: Kesän kovin hankinta

12. Blues

Menestyy...

Strozyk: Jos Kim Hirschovits pelaa täyden tai lähes täyden kauden. Jos Daniel Widing pystyy 20 maaliin. Jos Miro Aaltosen kehityskäyrä jatkaa nousuaan. Jos Jyrki Ahon JYP-tutut Olli Malmivaara ja Kalle Kaijomaa riittävät arveluttavan alakerran liidereiksi.

Lempinen: Koska Tommi Huhtala keskittyy vain pelaamiseen ja nousee tasapaksun joukkueen johtajaksi. Koska joukkue on sitoutunut pelaamaan Jyrki Aholle.

Ei menesty...

Strozyk: Koska joukkue on nuori ja vaatimaton. Koska Hirschovitsin puuttuminen lamauttaa hyökkäyksen. Koska tehokkuus ei riitä.

Lempinen: Koska Kim Hirschovits ei voi olla missään liigajoukkueessa noin vastuullisessa asemassa.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Puolivälierät

Analyysi: Tällä kertaa ilman romahdusta?
Pelaajakartta: Uudet Blues-nimet pelipaikkojen kärjessä

Miro Aaltonen kuuluu Bluesin lupaaviin nuoriin.
Miro Aaltonen kuuluu Bluesin lupaaviin nuoriin.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

13. Ilves

Menestyy...

Strozyk: Jos Daniel Corso vaivautuu pelaamaan yli 40 ottelua. Jos Roberts Jekimovs nousee eliittilaiturien joukkoon. Jos Jussi Pesonen pysyy terveenä.

Lempinen: Jos tuore ilme ja koko organisaatiota leimaava innostus kantavat pitkälle. Jos aiempaa siedettävämpi pelaajamateriaali on tehtäviensä tasalla.

Ei menesty...

Strozyk: Jos Masi Marjamäki jää joukkueen tehokkaimmaksi pelaajaksi. Koska pakisto on yhtä lottoriviä. Koska varmoja kortteja riittää hädin tuskin pokerikädeksi.

Lempinen: Jos lähihistorian painolasti onkin yhä liian raskas. Jos tasaisesta maalivahtikaksikosta ei löydy yhtä riittävän hyvää.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Villi kortti -kierros

Analyysi: Viimeistä kertaa viimeinen?
Pelaajakartta: Useampi kysymysmerkki
Haastattelu: "Hyvä fiilis tästä joukkueesta"
Haastattelu: Alexander Ruuttu läpimurron partaalla
Haastattelu: "Tykkään Ilveksestä"
Haastattelu: "Parhaimmillaan meidän hyökkäys on erittäin vaarallinen"
Kolumni: Neljä kysymysmerkkiä ja Kanki
Kuvakooste: Muutosten kesä

14. Pelicans

Menestyy...

Strozyk: Jos pystyy iskemään kolmella ketjulla myös käytännössä. Jos Jesse Niinimäki ja Tyler Redenbach osoittavat olevansa tähtitasoa. Jos Timo Pärssinen osuu tolppien väliin vielä vanhoillakin päivillään. Jos Radek Smolenak taistelee maalipörssin voitosta.

Lempinen: Jos tasaisuus on positiivista eikä negatiivista. Jos Radek Smolenak on viime kauden iskussaan ja pysyy joukkueessa kauden loppuun asti.

Ei menesty...

Strozyk: Jos Jere Myllyniemi onkin yliarvostettu. Jos Hannu Aravirta on liian vanhanaikainen. Koska puolustus vuotaa. Koska taso ei pakota heittopussiksi, mutta ei riitä tasaiseen pistetahtiin, mikä verottaa sijoitusta.

Lempinen: Koska Hannu Aravirta on jo varhaiseläkkeellä johtamassa joukkuetta, jonka menestyminen vaatisi ihmeitä.

Maanantaijään Maksimisuoritus: Villi kortti -kierros

Analyysi: Ilman tähtiä taisteluun pudotuspelipaikasta
Pelaajakartta: Keskinkertaisuudesta kultaa

Maanantaijään Top 5 -pelaajat
Keskushyökkääjät Laitahyökkääjät Puolustajat Maalivahdit
Eric Perrin Juhamatti Aaltonen Petteri Nummelin Juha Metsola
Ville Viitaluoma Jani Tuppurainen Ossi Väänänen Jussi Rynnäs
Philip McRae Ville Nieminen Shaone Morrisonn Jussi Markkanen
Mika Niemi Dan Sexton Jere Karalahti Eero Kilpeläinen
Daniel Corso Pekka Jormakka Lasse Kukkonen Brad Thiessen

» Lähetä palautetta toimitukselle