Maanantaijää, viikko 50: Liigan uusiutuneet maalivahtiduot arvosteltavana

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Kai Suikkasella on riittänyt Kärpissä haasteita.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Liigakausi on saavuttamassa puolivälinsä. Maanantaijäällä luodaan katsausta loppukauteen ja joukkueiden muuttuneisiin maalivahtiasetelmiin. Entä mitä Kärppien pitäisi tehdä Kai Suikkasen kanssa?

Menneellä viiden pelipäivän liigaviikolla kuultiin taas loukkaantumis- ja sopimusuutisia. Lauantaina Tapparan ja KalPan välisessä kärkikamppailussa tamperelaiset pitivät paikkansa sarjan piikissä. TPS:n Erik Thorell puolestaan siirtyi maalipörssin kärkeen.

Jukurit ilmoitti tehneensä jatkosopimukset viiden pelaajan kanssa. Mikkeliläiset julkistivat Ville Hyvärisen, Samuli Piipposen, Sami Rajaniemen, Janne Ritamäen ja Miika Roineen jatkosopimukset.

Myös Ässät teki tärkeän jatkosopimuksen. Maalivahti Andreas Bernard jatkaa patapaidassa allekirjoitettuaan kahden kauden jatkopahvin Poriin. Toinen viikon nimekkäimmistä sopimuksista oli Michael Keräsen loppukauden diili Ilveksen kanssa.

KalPa vahvisti rivejään Tapparasta Kuopioon palaavalla Arttu Ilomäellä ja Hokista siirtyneellä Mikael Seppälällä. Sport vahvisti puolustustaan Otto Honkaheimolla, jonka sopimus ulottuu vaasalaisseuran kanssa loppiaiseen saakka.

Sport kuitenkin menetti tällä kaudella tehot 12+5 tehneen Markus Nenosen sairastuvalle. KooKoon pakisto puolestaan koki kolhuja Mikko Jokelan ja Veeti Vainion loukkaannuttua pitkäksi toviksi.

Sarjan puolivälin krouvissa muun muassa tulevaisuutta ennustamassa ovat profeetat Leo Runsas ja Vinski Virtanen, jotka yleisön pyynnöstä huolimatta eivät tee rap-musiikkia, ja areenakiertueitakin lähinnä vain jääkiekon merkeissä.

Maanantaijäällä yksi isoista teemoista on Liigan maalivahtitilanne. Andreas Bernard solmi vastikään jatkosopimuksen Ässiin.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu

Runkosarja saavuttaa seuraavalla ottelukierroksella puolivälinsä. Miltä sarjataulukko näyttää keväällä toisen puoliskon päätteeksi?

Virtanen: Alkaa näyttää selvältä, että pelillisesti muita edellä oleva kärkikolmikko Tappara, KalPa ja TPS menee menojaan. Tästä kolmikosta yksikään ei pullahda kärkinelikon ulkopuolelle, eli täten näistä joukkueista jokainen pääsee aloittamaan pudotuspelit kotiedun kanssa.

Viimeistä kotietupaikkaa kärkkyvätkin sitten useammat joukkueet. Uskon HIFK:n tarraavan materiaalinsa turvin neljänteen sijaan, mutta kristallipalloni kertoo myös JYPin kirivän mukaan taisteluun − ei olisi ensimmäinen kerta. Suoraan pudotuspelipaikkaan yltää jyväskyläläisten lisäksi vielä yllätysvalmis Pelicans.

Pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta pullahtaa ulos Sport. Ensimmäinen puolikas on sujunut vaasalaisilta paremmin kuin odotin, mutta loppukaudella Sport hyytyy jääden ulos jopa kympin sakista. Alamäkeä on jo nyt havaittavissa, enkä näe Sportilla olevan valmistusaineita mikstuuraan kurssin oikaisemiseksi.

Jukurien pistetahti ei voi jatkua nähdynlaisena, mutta rahkeet riittävät juuri ja juuri kymmenenteen sijaan. Ässät, HPK ja Kärpät aloittavat pudotuspelinsä Jukurien tavoin ensimmäiseltä kierrokselta. Sportin ohella Ilves, SaiPa, Lukko ja KooKoo jäävät nuolemaan näppejään.

Loppukaudella Sport hyytyy jääden ulos jopa kympin sakista.

Runsas: Liigan asetelmat toisen puolikkaan pian alkaessa ovat kyllä todella herkulliset. Kärkikolmikon takana esimerkiksi sijat 4-10 ovat kahdeksan pisteen sisällä, joten jo pudotuspelijoukkueiden paikalla olevien joukkueidenkin välillä voi sattua mitä hyvänsä. Sijat 11-15 ovat vaivaisten kuuden pisteen sisällä.

Uskon myös, että JYP voi tehdä hyvinkin huminalla nousua nykyiseltä kymmenenneltä sijaltaan. Sillä on siihen potentiaalia. Toisin kuin Vinski, en laskisi Ilvestä, Kärppiä, SaiPaa, KooKoota ja Lukkoa ihan vielä pois pudotuspelispekuloinneista. Kukin näistä joukkueista on esittänyt paikoittain lupaavia otteita ja jäljellä olevat 30-31 ottelua per joukkue voivat tuoda vielä vaikka mitä.

Joukkueiden maalivahtiasetelmat ovat eläneet huomattavasti kauden alusta. Myllerrystä on tapahtunut, missä nyt mennään?

Runsas: Mielestäni Kärppien Jussi Rynnäs ja Ilveksen Hannu Toivonen ovat mainioita esimerkkejä tältä kaudelta maalivahdeista, jotka ovat joukkueensa ehdoton tuki ja turva. Kumpikin pelaa pudotuspelien ulkopuolelle joutumassa olevassa joukkueessa ja on ollut joukkueensa kantavia voimia koko ajan. Rynnäs johtaa jopa koko sarjan maalivahtitilastoa.

Tapparan maalivahtitandem Teemu Lassila-Dominik Hrachovina on myös mielenkiintoinen pari. Nuori tšekki on pelannut toistaiseksi enemmän pelejä, mutta suomalaiskonkarikin tarjoaa kovan vastuksen. Kumpikin on hakenut myös vauhtia Mestiksen puolelta, joten loppukaudella nähdään mielenkiintoinen taisto ykköstorjujan pallista.

Virtanen: KalPan asetelma on kaikkein mielenkiintoisin. Parin vuoden aikana on jo analysoitu ikään kuin totuutena, että KalPa pysähtyy tasan silloin, kun Eero Kilpeläinen joko loukkaantuu tai myydään. Nyt Kilpeläinen on ollut sivussa jo jonkin aikaa, mutta eipä näytä KalPan meno pysähtyneen, saati edes hidastuneen.

Denis Godlan ja tuuraajaksi hankitun Niko Hovisen on ollut helppo onnistua hyvin pelaavan viisikon takana. Sama tilanne on oikeastaan myös toisella kärkijoukkueella TPS:llä, kun hyvin pelaava joukkue edessä on mahdollistanut Aleksandar Georgijevin ja Oskari Setäsen onnistumiset.

Lukossa Kaapo Kähkösen ja Antti Karjalaisen muodostama tandemi todettiin nopeasti riittämättömäksi. Nyt Raumalla ollaan siitä hienossa tilanteessa, että torjuntaosastoa vahvistanut Jakub Stepanek on Liigan paras maalivahti. Jos Stepanek pysyy kunnossa ja Kari Heikkilä antaa tšekkiveskarin pelata valtaosan peleistä, voi Lukolla sittenkin olla vielä hyppysellinen toivoa.

Lukon maalivahti Jakub Stepanek ja puolustaja Keaton Ellerby ovat kesken kauden Raumalle tulleita vahvistuksia.
Kuva © Jarno Hietanen

Kouvolassa ja Raumalla päädyttiin vaihtamaan valmentajaa. Kaikkien katseet ovat siirtyneet Ouluun − pitäisikö Kärppien jo reagoida?

Virtanen: Kärpissä on vihdoin nähty häivähdyksiä paremmasta. Pelin taso ailahtelee edelleen otteluiden välillä liikaa, mutta esimerkiksi Ässiä ja Jukureita vastaan oululaiset näyttivät ihan Liigan kärkinipulta. Huonoja päiviä tulee silti kiistatta yhä liikaa.

Seuraavaksi Kärpillä on kolmen kotiottelun rupeama. Jukurit, Ilves ja KooKoo ovat — sanotaan se suoraan — vastustajina tässä sarjassa helpoimmasta päästä. Näistä peleistä pitäisi ottaa ainakin seitsemän pistettä. Kolmella voitolla Kai Suikkasen ryhmä voisi saada kosolti itseluottamusta tekemiseensä.

Ennen kauden alkua puhuttiin, että Suikkaselle ja Kärpille on annettava mahdollisesti jouluun saakka aikaa ennen kuin voi alkaa odottaa tuloksia. Kauden alkupuolisko on ollut vaikea, kun joukkueessa meni käytännössä ihan kaikki uusiksi.

Peli ei edelleenkään ole tarpeeksi tuloksekasta, mutta kriitikoiden lyhytnäköisyys kismittää. Aikaa piti antaa, mutta nyt sitä ei olekaan annettu. Kärppien johto toimii oikein antaessaan Suikkasen jatkaa: Kärpät ei nouse tällä kaudella korkealle, mutta kuka vapaana oleva väliaikaisratkaisu muka saisi Kärpät nyt suorittamaan paremmin? Valmentajatilannetta on siis puntaroitava vasta kauden jälkeen.

Runsas: Oulussa olisi mielestäni hyvä aika alkaa jo miettiä Suikkasesta eroon pääsemistä. Mies on näyttänyt toteen joukkueineen, että vire tuskin paranee tällä kaudella kovin merkittävästi. Pudotuspeleihin joukkueella on selviytymismahdollisuudet, mutta menestystä ei tulla näkemään Oulussa saakka.

Olisi mielenkiintoista olla kärpäsenä toimitusjohtaja Juha Junnon toimiston katossa ja tietää, mikä seurajohdon mielipide on tästä tilanteesta tosiasiallisesti. Kriittiset oululaisfanit vaativat jatkuvaa menestystä ja hyvää pelaamista, joten joillain keinoilla tuohon huutoon pitäisi pystyä vastaamaan.

Sen vuoksi Kärpien pitäisi olla valmiita reippaaseen luudan lakaisuun joukkueessa mahdollisimman pian. Ensi kauden päävalmentajaa kun emme tiedä (sikäli jos se ei ole Suikkanen), niin hänen suhteensa on paha spekuloida, mutta nyt olisi kyseisellä henkilöllä iskun paikka. Ensi kauden joukkuetta kasataan kovaa vauhtia ja nyt jos uusi mies on jo olemassa, häntä pitäisi voida hyödyntää.

Viikon pelaaja: Erik Thorell, TPS

TPS:n ruotsalaishyökkääjä teki viikon kahdessa pelissä kolme maalia. Jukureita vastaan toinen oli voittomaali, Ilvestä vastaan tuli tärkeä tasoitusosuma. Thorell nousi samalla koko Liigan maalipörssin kärkeen ohi Tapparan Veli-Matti Savinaisen. Dave Spinan kanssa tuhoa tekevä Thorell on aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Laitahyökkääjä on tehnyt 29 peliin peräti 17 maalia.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle