Maalivahdit siivittävät Sabresin lentoa

NHL / Artikkeli
Jatkoajan NHL-juttusarja jatkuu keskittyen tällä kertaa Buffalo Sabresiin, joka on juuri tällä hetkellä yksi NHL:n vaarallisimpia joukkueita. Sabres luottaa kovaan työntekoon ja joukkuepeliin, kun jo ennestäänkin harvat tähtipelaajat ovat kaikonneet muille maille. Työnteon ja joukkuepelin lisäksi Sabresin vauhtia on avittanut onnistunut maalivahtipeli.

Monella joukkueella on ollut tällä kaudella ongelmia maalivahtiensa kanssa ja joidenkin ongelmat tällä osa-alueella ovat jatkuneet pidempäänkin. Jonkun sortin probleema on myös Sabresin GM:n Darcy Regierin käsissä, sillä joukkue roikuttaa mukana kolmea NHL-tason maalivahtia.

Sabresin ykkösvahdiksi on noussut 24-vuotias tulokas Ryan Miller, joka nappasi harjoituskaudella päävastuun Martin Bironilta. Joukon kolmantena pyöränä hyörii suomalaisvahti Mika Noronen, joka on tällä kaudella pelannut vain 168 minuuttia. Kolmikko valotti tuntojaan tilanteesta muutama viikko sitten Canadian Pressille.

- Tämä on kehno tilanne. Toivon vain, että he (Sabres-johto) keksivät jotain ja tekevät siirtonsa. Tämä ei ole hyväksi kenellekään. Etenkään minulle, koska en ole edes kokoonpanossa, enkä pääse pelaamaan, harmitteli Noronen.

Vaikeasta tilanteesta välittämättä he sanovat tulevansa toimeen erinomaisesti.

- Mielestäni me kaikki kolme, Mika mukaan lukien, me tulemme hienosti toimeen keskenämme. Keskustelemme paljon ja rohkaisemme toisiamme. Mielestäni tämä on ainutlaatuista. Harvoin löytyy kolmea kaveria, jotka tulevat näin hyvin toimeen keskenään, Miller sanoi.

Kuitenkin jokainen maalivahti haluaa pelata mahdollisimman paljon. Tämä luonnollisesti tekee Sabresin tilanteen tukalaksi, mikä tulee esille sekä Norosen että myös Bironin kommenteissa.

- Haluanko olla mukana tässä? Ehdottomasti. Haluanko olla suuremmassa roolissa kuin olin aiemmin tällä kaudella? Kyllä. Mutta aika näyttää mitä tapahtuu. Voin vain sanoa tämän olleen hienoa, tämä joukkue on uskomaton. Tämä hauskinta aikaa mitä minulla on koskaan ollut tässä organisaatiossa, Biron julisti.

Mutta palataanpa hetkeksi kauden alkuun.

Uusi nokkimisjärjestys

Hartaasti odotettu uusi aikakausi NHL:ssä on pyörinyt muutaman viikon ajan. Useimmat ovat innoissaan maailman tasokkaimman jääkiekkoliigan uudistuneesta ilmeestä. Jaromir Jagr rakastaa jälleen jääkiekon pelaamista, kun NHL on pyrkinyt jäähyparaatien avulla ehdollistamaan pelaajia käyttämään mailaa vain kiekkoon. Jean Beliveau kehuu ja arvostaa liigan pyrkimyksiä. Jopa Brett Hull on ollut suhteellisen hiljainen.

Buffalo Sabresilla on takanaan kymmenen ottelua ja joukkue on menestynyt kohtalaisesti, mutta Biron on apeana. Ei siksi, että olisi pettynyt joukkueensa suorituksiin, mitkä ovat olleet jokseenkin parempia kuin useimmat ennen kautta arvioivat. Biron on tyytymätön, sillä hän on seurannut koko alkukauden joukkuettaan kaukalon väärältä puolelta.

Sabres on sysännyt Bironin syrjemmäksi Millerin ja joukkueen toiseksi maalivahdiksi kaavaillun Norosen tieltä. Entisestä ykkösvahdista on tehty kauppatavaraa, jolla GM Regier pyrkii hyväksikäyttämään muiden negatiivisemmasta maalivahtiongelmasta kärsivien joukkueiden tilannetta ja kahmimaan parhaimman mahdollisen korvauksen.

Media alkaa pian kirjoitella Bironin turhautumisesta ja siitä kuinka pelaajakaupat ovat vain ajankysymys. Colorado Avalanche haluaa uuden veräjänvartijan, Vancouver Canucks on jo vuosia etsinyt parannusta Dan Cloutierille ja Edmonton Oilers ei pitkälle pötki Ty Conklinilla ja Jussi Markkasella. Martin Biron on viimeiset pelinsä Sabresissa pelannut.

Biron kääntää kelkan

Sabresin GM:n Darcy Regierin viritykset Bironin kauppaamiseksi menevät kuitenkin uusiksi, kun Millerin peukalo murtuu epäonnisesti joukkueen harjoituksissa. Selviää, että hän joutuu pahimmassa tapauksessa kahdeksi kuukaudeksi sivuun. Kaikkien haavekuvat Biron-pelaajakaupasta saatavasta Suuresta Vahvistuksesta siirtyvät uuden vuoden puolelle.

Miller oli aloittanut kauden hyvin. Hän pelasi joukkueen ensimmäiset kymmenen ottelua ennen peukalomurtumaa. Biron palaa joukkueensa maalinsuulle, mutta alku on voitosta huolimatta hapuileva. Kauden toisessa pelissään Bironia ja koko Sabres-ryhmää nöyryyttää Ottawa Senators numeroin 10-4. Biron laskee kaksi ensimmäistä vetoa maaliin ja yleisö alkaa pilkallisesti hurraamaan hänen jokaiselle torjunnalleen.

Seuraavat ottelut eivät tuo sen kummallisempaa saldoa. Tappio. Tappio. Tappio. Voitto. Tappio. 15. marraskuuta New Jersey Devilsiä vastaan Biron saa voiton tililleen, kuten myös seuraavasta ottelusta. Noronen aloittaa tämän jälkeen kaksi ottelua peräkkäin, joista suomalainen voittaa ensimmäisen.

Biron palaa maalinsuulle NY Islandersia vastaan. Voitto. Seuraavassa pelissä Biron torjuu 41 kertaa ja päästää Montreal Canadiensin tekemään vain yhden maalin. Voitto. Seuraavaksi Washington Capitals. Voitto. Voitto. Voitto. Ja niin edelleen.

Bironin aloittaessa Sabres voitti 13 peräkkäistä ottelua ennen kuin putki katkesi. Ja fanien reaktiot muuttuivat varsin nopeasti.

Onni onnettomuudessa

Palataan tähän päivään. Tätä kirjoittaessa Sabres on edelleen yksi NHL:n kuumimmista joukkueista. Joukkue on ylittänyt useimpien arviot tarrautumalla vahvasti kiinni Itäisen konferenssin neljänteen sijaan. Joukkue on jopa uhmaamassa Senatorsin kärkipaikkaa koillisessa divisioonassa. Varsinkin, kun Senatorsin peli on viime aikoina enemmän tai vähemmän tökkinyt.

Miller on palannut pelaamaan suurimman osan Sabresin peleistä, mutta Biron on se, joka valoi uskoa ja käänsi joukkueensa suunnan. Kun hän aloitti voittoputkensa, Sabres oli voittanut kahdeksan ja hävinnyt yhdeksän ottelua pelaamistaan 17 pelistä. Tuolloin joukkueen peli oli muutenkin sekaisen oloista ja halutonta.

Tätä kirjoittaessa Sabresin saldo on 29 voittoa, kolme tappiota varsinaisen peliajan jälkeen ja 13 häviötä varsinaisella peliajalla. 61 pistettä ja 12 pistettä pudotuspeliviivan yläpuolella.

Sabresin maalivahtitilanne on kadehdittava monella tapaa, mutta samalla tilanne veskarikolmikon kannalta epämieluisa. Tällä hetkellä Noronen on ollut pelaamatta joulukuun alusta alkaen.

- He ovat hyviä jätkiä. He pelaavat hyvin ja olen iloinen heidän puolestaan. Mutta samalla, en voi olla tyytyväinen omaan osaani. Toivon vain, että jotain tapahtuisi, Noronen totesi äskettäin CP:lle.

Jotain tapahtuu varmasti ennen pelaajakauppojen takarajaa ja kaikesta huolimatta, todennäköisesti lähtijä on juuri Sabresin kauden pelastanut Biron. Miksi? Kahdesta syystä. Ensinnäkin, hän on kolmikon kallein maalivahti, vaikka ei hirmupalkkaa ansaitsekaan. Toiseksi, hän on arvokkaampi, hyödyllisempi ja kiinnostavampi kauppaväline kuin Noronen ja kolmikon nuorimmaisesta Milleristä joukkue tuskin haluaa luopua.

Mutta jos Sabres olisi saanut Bironin kaupattua ennen Millerin loukkaantumista, voisi joukkueen tilanne olla tällä hetkellä varsin toisenlainen. Ehkä vanha NHL-sanonta pitää paikkaansa. Usein parhaat pelaajakaupat ovat niitä, jotka jäävät tekemättä.

Vai mitä, Darcy Regier?

» Lähetä palautetta toimitukselle