Maajoukkuedebyyttejä ja yllätyksiä Hämeenlinnasta

Muut Sarjat / Artikkeli
Naisten MM-kisoihin on enää tasan kuukausi.
Kuva © Julia Heino julia.heino@jatkoaika.com
Jatkoaika tarjoaa kerran kuussa läpileikkauksen naiskiekon mielenkiintoisimpiin tapahtumiin. Helmikuun katsauksessa sukelletaan naisten SM-sarjan pudotuspeleihin ja Ruotsin Oskarshamnissa pelattuun maajoukkueturnaukseen.

Jatkoaika seuraa naisten lätkää myös kuluvan kauden aikana. Kevät lähestyy ja pelit kovenevat niin seura- kuin maajoukkuetasollakin.

Naisleijonat etenevät pala palalta kohti MM-kisoja

Naisleijonat pelasivat helmikuun puolessa välissä Ruotsin Oskarshamnissa kolmen ottelun rupeaman. Suomen vastustajina toimivat Ruotsi, Venäjä sekä Saksa.

Suomi on ollut pitemmän aikaa Euroopan hallitseva naiskiekkomaa, mutta Oskarshamnissa järjestävä maa Ruotsi veti pisimmän korren voittamalla kotiturnauksensa puhtaalla pelillä.

Suomen ja Ruotsin välisessä mittelössä vain toisen joukkueen viimeistely oli vaadittavalla tasolla. Suomella se ei sitä ollut, ja tappiolukemat 1−4 eivät jätä paljoa selittelylle sijaa.

Ruotsin maalilla Minatsu Murase torjui yhteensä 20 laukausta, kun Suomen maalilla Meeri Räisänen ja Tiina Ranne torjuivat yhteensä saman määrän. Ruotsin Lisa Johanssonin hattutemppu oli sillä kertaa suomalaisille liikaa.

Muissa otteluissaan Suomi voitti Venäjän 3−1 ja Saksan selvästi 6−1. Naisleijonien turnauksen tehokkaimpiin pelaajiin lukeutuivat joukkueen kokeneemman osaston pelaajat.

Michelle Karvinen oli koko turnauksen tehokkain pelaaja tehoilla 2+4. Minnamari Tuominen (2+2) ja Jenni Hiirikoski (1+3) komppasivat vahvasti. Tuominen oli lisäksi turnauksen tehokkain ylivoimapelaaja, tehden kolme neljäsosaa tehoistaan ylivoimapelin turvin.

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen ei Ruotsi-tappion johdosta paniikkinappulaa painanut.

− Mustelmia tuli vaikka kotiin asti jaettavaksi. Tällä kertaa Ruotsi käytti vähemmät maalipaikkansa tehokkaammin hyväksi, Mustonen totesi Leijonat.fi-sivustolla.

Paniikkinappulan painaminen olisi muutenkin turhaa, sillä täyttä kuvaa Suomen iskukyvystä ei turnauksessa nähty. Kokoonpanossa oli monia nuoria pelaajia näyttöjä antamassa.

Hyökkääjät Jenniina Nylund ja Petra Nieminen sekä puolustaja Sini Karjalainen pelasivat turnauksessa debyyttinsä naisten maajoukkueen puolella. Nuorisokaartia edustivat myös Suvi Käyhkö, Ella Viitasuo ja Sara Säkkinen.

Positiivisesti tasaiset pudotuspelit

Naisten SM-sarjassa ovat pudotuspelit jo hyvässä vauhdissa. Puolivälierissä kohtasivat Kuortane ja Kärpät sekä HPK ja KalPa.

Oululaiset olivat ensimmäisessä ottelussa Kuortanetta vastaan vaikeuksissa, mutta lopulta voitto irtosi jatkoajalla lukemin 2−1. Toinen ottelu eteni alusta loppuun Kärppien komennuksessa ja 6−1-voitolla matka jatkui välieriin.

HPK ei puolestaan antanut KalPalle paljoa mahdollisuuksia, vaan hoiteli välierät nimiinsä 4−0- ja 4−2-voitoilla. Hämeenlinnalaisten 3.ketju Maija Otamo-Emmi Leinonen-Ida Karjalainen oli puolivälieräsarjassa tehokas, sillä aina vähintään yksi edellä mainituista pelaajista oli mukana peräti seitsemässä HPK:n kahdeksasta maalista.

Välieriäkin on ehditty pelata jo pitkälle. Sunnuntaina laitettiin pakettiin välieräsarjoista toinen, kun JYP asteli Kärppien yli finaaliin puhtaasti voitoin 3−0.

JYP pelaa naisten SM-sarjan finaaleissa neljättä kertaa peräkkäin.
Kuva © J.Laine

Kolme ottelua ja kolme voittoa. Kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei jyväskyläläisille ollut.

Vielä välieräsarjan avausottelussa Jyväskylässä Meeri Räisänen torjui nollapelin JYPin voittaessa lukemin 4−0, mutta kaksi seuraavaa taistoa päättyi vain yhden maalin erolla JYPin hyväksi. Näistä toinenkin vasta jatkoajalla.

Kärppien Niina Mäkinen (0+6) ja Nelli Salomäki (2+3) pelasivat loistavat pudotuspelit, ja he pääsevät muun oululaisryhmän kanssa vielä taistelemaan pronssisista mitaleista.

Pienistä vaikeuksista huolimatta on JYP mestarisuosikki numero yksi, tulee finaalissa vastaan sitten Blues tai HPK.

Ja se toinen finaalijoukkue tässä onkin ehkä naisten SM-sarjan kevään toistaiseksi mielenkiintoisin seikka. HPK johtaa välieräsarjaa Bluesia vastaan voitoin 2−1 ja sarja on ensimmäistä kertaa katkolla tulevana tiistaina.

Aiemmin mainittu HPK:n kolmosketju on jatkanut upeita otteitaan myös välierissä ja lisäksi Riikka Noronen on ollut erinomaisessa vireessä. Pelien kovetessa on kuitenkin yksi nimi noussut hämeenlinnalaisten riveistä selvästi esiin - nimittäin Susanna Tapani.

Tapani on iskenut kolmeen välieräotteluun maukkaat tehot 3+3. Lauantaina maajoukkueestakin tuttu hyökkääjä syötti joukkueensa molemmat maalit ja pisti sunnuntaina vielä paremmaksi tekemällä joukkueensa kaikki maalit.

Eivät espoolaisetkaan huonoja ole olleet, mutta vire ei ole toistaiseksi ollut viime vuoden veroinen. Bluesin maajoukkuetason pelaajat Annina Rajahuhdan johdolla ovat olleet juuri niin hyviä kuin odottaa saattaakin, mutta taustatukea ei tule tarpeeksi.

Vuosi sitten Blues kukisti HPK:n välierissä voitoin 3−0, joten jo nyt on varmaa, ettei vastaavaa tulla näkemään. Riittääkö HPK:n puhti finaaliin asti, sen näyttää ensi viikko.

» Lähetä palautetta toimitukselle