Liigan tärkeimmät hankinnat, top 10: Ykkösnimi löytyy Ässistä

LIIGA / Artikkeli
Ässiin siirtynyt Bertrand huudettiin parhaaksi hankinnaksi.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Liigakausi 2016-17 on alkamassa, ja jokaisen joukkueen kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia. Jatkoajan päätoimittaja Antti Wennström ja toimittaja Juha Oinonen listasivat kesän kymmenen tärkeintä hankintaa. Painotuksena on käytetty sitä, kuinka paljon pelaaja kyseisessä joukkueessa ja pelipaikalla nostaa joukkueensa osakkeita Liigan sisäisissä voimasuhteissa.

Viime kauden valinnat löydät täältä. Mitä mieltä olet niiden onnistumisesta? Entä tämä vuosi? Kumman poiminnat ovat parempia? Lähetä meille palautetta toimituksen sähköpostiin, Facebookiin tai Twitteriin.

1. Charles Bertrand, Ässät

Wennström: Vaasassa läpimurtonsa tehnyt pelaaja on kesän tärkein hankinta, jota ilman Ässät olisi jokseenkin lirissä. Joukkue menetti viime kaudella 20 maalia keränneen Aleksi Saarelan, mutta se löysi tilalle samantasoisen ja jopa siivua kovemman maalintekopotentiaalin pelaajan.

Ässien tämän kauden joukkue ei ole HMV, mutta hyökkäyksessä vaarallisia pelaajia on rajallisesti. Bertrand tarvitsee tietyn määrän vapauksia onnistuakseen, mutta ratkoo kiitoksena pelejä. Hän on tasokkaan maalivahtipelin ohella ratkaisevia tekijöitä siinä, selviääkö Ässät pudotuspeleihin vai ei.

2. Juha-Pekka Hytönen, JYP

Oinonen: Viime kaudella JYPiltä puuttui sekä ykkössentteri että johtajatyyppi. Jyväskylään päätettiin hankkia molemmat, mihin riitti yksi pelaaja: Juha-Pekka Hytönen. Kokenut ja monipuolinen keskushyökkääjä, jonka odotetaan tuovan Jyväskylään taas menestystä.

3. Sami Rajaniemi, Jukurit

Wennström: Kesän aikana siirtyi kovempiakin maalivahteja, mutta Jukurien hankinta oli niistä panoksiin ja kilpailuasemaan nähden tärkein. Pelasi erinomaisen kevään Kärpissä, ja jos seura ei aika-ajoin sortuisi mammuttitautiin hankinnoissaan, olisi saanut jatkaakin. Saa Jukureissa kantaa isoa vastuuta peräpäässä sarjaa opettelevan nousijan takana, sillä Mika Norjan taso ei riitä kilpailemaan ykkösvahdin paikasta. Mikkelissä oltiin hereillä.

4. Juhamatti Aaltonen, HIFK

Oinonen: Bertrandin hankinta oli Ässiltä kova peliliike, mutta HIFK hankki vielä astetta kovemman laitahyökkääjän. Viimeksi Liigassa pelatessaan iski Kärpille mestaruuden ratkaisseen maalin. Jotain vastaavaa odotetaan myös Helsingissä.

5. Niko Kapanen, HPK

Wennström: Kolmas valintani on samantyyppinen pelaaja kuin Hytönen. Vuosikausia odotettu johtaja tekee paluun Hämeenlinnaan. Teki vielä "relevanttia" jälkeä KHL-jäillä, mutta Jokerit katseli tilalle jo nuorempaa pelaajaa. Hyökkäyssuuntaan ihan eri pelaaja kuin Riku Hahl. Terveenä pysyessään vetää ihmiset hallille ja saa kaikki puolelleen. Yksi kaikkien aikojen parhaita HPK:ssa pelanneita jääkiekkoilijoita.

Olisi ylempänä listalla, mutta HPK:n sentteritilanne on joka tapauksessa hyvä.

Aaltonen on jo ehtinyt pukea päälleen HIFK:n punasinisen.
Aaltonen on jo ehtinyt pukea päälleen HIFK:n punasinisen.

6. Kaapo Kähkönen, Lukko

Oinonen: Molemmat maalivahdit ovat kovassa paikassa. Rajaniemi joutuu kannattelemaan nousijajoukkue Jukureita, Kähkönen taas astumaan Ryan Zapolskin kohtuuttoman isoihin saappaisiin ensimmäisellä kokonaisella liigakaudellaan. Kähkönen kuitenkin todisti paineensietokykynsä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

7. Otso Rantakari, Tappara

Wennström: Tappara oli kesällä menettävänä osapuolena useiden kärkipelaajien osalta, mutta pakkihankinnoillaan joukkue jopa vahvistui. Ainakin kiekollinen taito nousi, sillä Rantakari ja Valtteri Kemiläinen ovat iso lisä hyökkäystehoilta tylsistyneeseen pelaajanmateriaaliin. 35 pinnaa ei ole mahdottomuus.

8. Ville Viitaluoma, Sport

Oinonen: Rantakarin kylkeen olisi voinut niputtaa Tapparan muutkin puolustajahankinnat Valtteri Kemiläisen ja Tapio Sammalkankaan. Samoin Sport oli aktiivinen pelaajamarkkinoilla.

Viitaluoma oli kokeneena ykkössentterinä isoin hankinta, mutta ei pidä unohtaa myöskään nuoria laitahyökkääjiä Markus Nenosta ja Olavi  Vauhkosta tai kokeneita puolustajia Markus Kankaanperää ja Markus Nordlundia.

9. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Wennström: Loistava kaappaus. Siinä missä Kärppien kesä on ollut hankintojen suhteen melko värikästä, oli Ruohomaan 43 pisteen siirtäminen omaan talliin hieno nappaus. Siinä missä edes John Albertin kokemuksella ja pistemäärillä tuleva pelaajakin vaatii totuttelunsa uuteen pelisysteemiin ja kaukaloon, On Ruohomaalla selkeät edellytykset tulla esimerkiksi maajoukkuepelaajien tietoisuuteen.

10. Shaun Heshka, Kärpät

Oinonen: Ässissä ihastuttanut isokokoinen kanadalainen ei ole ensimmäisen KHL-kautensa jälkeen vakuuttanut tehoilla, mutta Kärppien ylivoimassa on iso oikealta laukovan puolustajan paikka Adam Masuhrin siirryttyä KHL:ään. Heshka on myös kokemuksensa takia tärkeä palanen nuoressa kärppäpuolustuksessa.

Wennström: Sain mieleiseni listan. Listalle oli papereissani tunkua myös Lukosta (Aleksi Saarela), mutta hirveästi en näkemykseni suhteen nyt jossittele. Niklas Bäckström voi olla täysosuma HIFK:lle, mutta siellä on muutenkin kova puolustus sekä hyvä kakkosvahti. Näen, että Bäckströmin tulo ei siis kovin valtavasti vahvista HIFK:n prosentteja.

Kunniamaininnan antaisin kaikille seuroille, jotka ovat nostaneet omia junioripelaajia joukkueeseensa. Elinehto ja vaihtoehto kovan kilpailun aikana. Juhamatti Aaltonen ei olisi ollut niin iso nimi viime vuonna, mutta tänä vuonna hänen maalejaan ja ylösnousujaan tarvitaan enemmän.

Oinonen: Uusia ulkomaalaisvahvistuksia en tietoisesti lähtenyt nostamaan kymmenen parhaan joukkoon. Etenkin Kärppien ja SaiPan ulkomaalaishankinnoilta odotetaan paljon, mutta Liigaan sopeutuminen ei ole itsestäänselvyys, vaikka muissa sarjoissa tehoja olisikin syntynyt.

Kärkijoukkueista voisi vielä nostaa pari nimeä. Kärpät hankki laitahyökkääjäosastolle kaksi kovaa kotimaista, Toni Kähkösen ja Mikko Lehtosen. Viesti on selvä, Oulussa janotaan mestaruutta.

JYP taas hankki Hytösen lisäksi kokeneen laitahyökkääjän Ossi Louhivaaran, jolta odotetaan maalien lisäksi vahvaa panosta myös kokonaisvaltaisessa pelaamisessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle