Liigan syyskauden top 5 -valmentajat: Sarvikuono lähti jytädiskoreissulle

LIIGA / Artikkeli
Yksi Liigan parhaista valmentajista on SaiPan tulokasluotsi Tero Lehterä.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Sami Iilomo ja Vinski Virtanen valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat valmentajat. Runkosarja on saavuttanut puolivälin krouvin, joten on aika katsoa, kuinka hyvin valinnat ennen kautta osuivat.

Syyskautta hallitsivat yllättäen tulokaspäävalmentajat. Suluissa on sijoitus edellisessä listauksessa. Kuten ohesta huomata saattaa, koko viisikko meni täysin uusiksi.

1. Mikko Manner, Kärpät (-)

Iilomo: Jos Kärpät nousee yhdessä kesässä pohjamudista suoraan kirkkaimpaan kärkeen ja joukkueen pelaajista useampi nostaa merkittävästi tasoaan vuoden takaisesta, on vaikea ohittaa Mannerta syyskauden parasta valmentajaa valittaessa. Ilmapiirin muutos on näkynyt yksilötasolla. Mikael Ruohomaa oli tuomittu jo epäonnistumaan myös tällä kaudella, toisin kävi. Julius Junttilan ura polki paikallaan ennen tämän kauden loikkaa, Charles Bertrandin viime kausi Ässissä oli vaisu, eivätkä esimerkit lopu tähän.

Kärppien kohdalla voidaan puhua myös pelillisestä täyskäännöksestä. Vanhemman liiton puristaminen vaihtui moderniin ja aktiiviseen jääkiekkoon, jossa saa pitää hauskaa. Tulos puhuu puolestaan. Kärpät johtaa sarjaa selvällä kuuden pisteen marginaalilla.

2. Tero Lehterä, SaiPa (-)

Virtanen: Uskomatonta mutta totta, että SaiPa on mukana taistelussa suorasta pudotuspelipaikasta, kun lappeenrantalaiset ovat pelanneet 34 ottelua. Tero Lehterä vertasi alkukaudella SaiPan projektia muurahaisen matkaan. Sen piti olla kärsivällisyydestä huolimatta vaivalloinen, mutta niin vain pieni muurahainen on edennyt pitkän matkan vauhdikkaasti.

Ilta-Sanomien toimittaja Tuomas Nyholm innostui Twitterissä nimeämään muurahaisen matkan jo sarvikuonon jytädiskoreissuksi. Siltä SaiPan meno on kieltämättä vaikuttanut. Tulokasvalmentaja Lehterä on sytyttänyt SaiPan hurjaan liekkiin. Moni odottaa SaiPan valuvan sarjataulukossa alaspäin, mutta valuuko se kuitenkaan?

3. Kalle Kaskinen, TPS (-)

Iilomo: Kolmen kärjen täydentää kolmas tulokasvalmentaja. Ennen kauden alkua Kaskisella oli huomattavasti enemmän hävittävää kuin voitettavaa. TPS oli viime kaudella runkosarjassa toinen, joskin hävisi puolivälierissä HIFK:lle. Mutta niin vain Kaskinen on näyttänyt kykynsä ja turkulaiset porskuttavat sarjataulukon kakkosena.

Kaskisen työtä toki helpottaa joukkueen rakenne. Joukossa on paljon kokeneita pelaajia, mutta myös kokeneita johtajia, jotka pystyvät tukemaan Kaskista ja levittämään tämän sanomaa joukkueelle. Silti täytyy muistaa, että huonoa sanomaa konkarit tuskin lähtisivät levittämään.

4. Jyrki Aho, Ässät (-)

Virtanen: Tämän ja viime kauden Ässät tunnetaan joukkueena, joka keskittyy ensin puolustamiseen, sitten vasta hyökkäämiseen. Pata varoo riskejä ja pelaa huolella. Tällä sapluunalla tehokas vastahyökkäysjoukkue on raapinut pisteitä sen verran, että se on uskottavasti mukana taistelussa suorasta pudotuspelipaikasta.

Mahdollisuuksia on jopa puolivälierien kotietuun eli sijoittumiseen neljän parhaan joukkoon runkosarjassa. Aho sai arsenaaliinsa Jarno Kärjen ja Sakari Salmisen, joten nyt Ässiltä pitää odottaakin jotain. Hyökkäys on nimekäs, mutta artistisia vapauksia ei ole varaa kosolti antaa. On jonkinasteinen yllätys, ettei Aho jatka Ässien päävalmentajana enää ensi kaudella.

5. Tuomas Tuokkola, KooKoo (-)

Iilomo: Syyskauden viidenneksi paras valmentaja on joukkueesta, joka ei ole mahtumassa edes pudotuspeleihin. Miksi? Koska Tuokkola on sarjasijoituksesta huolimatta repinyt KooKoon koneesta kaikki tehot irti.

Ensimmäiset mollivoittoiset sävelet tulivat loukkaantumisten ja lopettamisilmoitusten myötä jo ennen kauden alkua, eikä tahti ole hellittänyt joulun lähestyessä. Ennestään kapea kiekollinen osaaminen on Michael Keräsen ja Anrei Hakulisen poissaolojen aikana entistä kapeampaa, mutta taistelun puutteesta kouvolalaisia ei voi syyttää.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Virtanen: Sillä lailla, meni koko lista uusiksi. Arvoituksiksi nähdyt tulokasluotsit ovat olleet erinomaisia. Sami Kapasen olisi heistä voinut melkein myös nimetä. Alkukausi oli vaikea, mutta Kapanen ei puskenut jääräpäisesti pelitapaa, joka ei tuottanut tuloksia. Pieni hienosäätö oli paikallaan, ja viime kauden hopeamitalisti KalPa on nyt mukana pudotuspelitaistossa.

Kokeneemmat ja edelliselle listalle nimetyt valmentajat ovat olleet tällä kaudella pettymyksiä. Esimerkiksi Ilves ja HPK eivät voi pullistella materiaalillaan, mutta eivät Karri Kivi ja Antti Pennanen sen taaksekaan voi piiloutua.

Iilomo: Tosiaan, neljätoista vaihtoehtoa, yksikään ennen kauden alkua valitsemamme valmentaja ei mahdu syyskauden kärkiviisikkoon.

Mutta yleisesti. Mitä Liigassa tapahtuu? Ari-Pekka Selin, Jukka Rautakorpi, Risto Dufva ja kumppanit ovat edelleen penkin takana, mutta ei lähelläkään tämän listan kärkipaikkoja. Ennen kauden alkua myös Jatkoaika puhui pelillisestä vallankumouksesta, sellainen on ilmiselvästi tapahtunut. Samalla meritoituneet valmentajat ovat jääneet jyrän alle nuorten ja nälkäisten valmentajien puskiessa kohti menestystä.

» Lähetä palautetta toimitukselle