Liigan syyskauden top 5 -maalivahdit: Tolppien välissä on useita yllättäjiä

LIIGA / Artikkeli
Frans Tuohimaa on yksi SaiPan mainion syyskauden mahdollistaneista pelaajista.

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Sami Iilomo ja Vinski Virtanen listasivat ennen kauden alkua sarjan parhaat maalivahdit. Runkosarja on saavuttanut puolivälin, joten on aika ottaa katsaus syyskauden parhaisiin torjujiin.

Aiempiin valintoihin verrattaessa vain yksi nimi pysyy listalla. Maalivahtien osalta syyskausi on ollut yllätyksellinen. Suluissa on sijoitus edellisessä listauksessa.

1. Atte Engren, HIFK (3.)

Virtanen: HIFK lähti kauteen Kevin Lankisella ja Niklas Bäckströmillä, mutta Lankisen loukkaantuminen pakotti stadilaiset heti ostoksille. HIFK:lla kävi todellinen mäihä, että Engren oli yhä vapailla markkinoilla.

Kevään 2010 mestarivahti palasi KHL- ja SHL-kausiensa jälkeen Liigaan ja osoitti heti olevansa huipputasolla. Kun HIFK alkukaudesta rämpi, Engren seisoi päällään ja otti kiinni kaiken mahdollisen ja mahdottoman. Maalivahti kirjaili tuoreeltaan puumerkkinsä HIFK:n tarjoamaan jatkosopimukseen, joten Engren on HIFK:n onneksi joukkueen tolppien välissä myös ensi kaudella.

2. Frans Tuohimaa, SaiPa (-)

Iilomo: Tuohimaan ura ei ole kulkenut odotuksien mukaan. Juniorina lupaava maalivahti oli vielä kolme vuotta sitten aikataulussa suunnitelmiensa suhteen, kun Tuohimaa lähti valloittamaan paikkaa Edmonton Oilersin NHL-miehistöstä. Sittemmin mies tuli takaisin Eurooppaan, ensin Ruotsiin ja sitten Suomeen. Viime kausi SaiPassa oli jo hyvä, mutta tällä kaudella ura on ottanut räjähdysmäisen loikan.

Ennakko-odotukset eivät mairitelleet SaiPaa, mutta toisin on käynyt. Yksi suuri syy menestykseen on ollut Tuohimaa. Varsinkin lokakuussa maalivahti oli liekeissä. SaiPa hävisi varsinaisella peliajalla vain yhden kahdeksasta ottelustaan ja Tuohimaan päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohden oli 1,35. Jussi Markkasen loukkaantumisen myötä Tuohimaa joutui urakoimaan lähes tauotta lappeenrantalaisten maalilla, mutta varsinaisia ohipelejä ei nähty.

3. Veini Vehviläinen, Kärpät (-)

Virtanen: Kauden alussa olisin voinut lyödä vaikka vetoa, että joulutauolla Vehviläisen nimi ei komeile Liigan viiden parhaan veskarin listalla. Olisin hävinnyt vedon. Jussi Rynnäksen piti olla Kärppien ykkösvahti, mutta Vehviläinen on yksinkertaisesti ollut parempi.

Kärpät porskuttaa sarjan kärjessä ja Vehviläinen on kärkisijalla lähes kaikissa maalivahtien tilastoissa. Joskus on ihan mukava olla väärässä.

4. Kaapo Kähkönen, Lukko (-)

Iilomo: Lukko aloitti kauden vahvasti, eikä Kähkösen roolia sovi tuossa väheksyä. Joulutauon lähestyessä Lukon kone on alkanut yskiä, mutta Kähkönen on pitänyt tasonsa korkealla ja tarjonnut joukkueelle mahdollisuudet voittoihin. Joukkueen heikko viimeistely on pudottanut Kähkösen voittoprosenttia.

Sekä pelatuissa minuuteissa että torjutuissa laukauksissa Kähkönen on Liigan ykkönen. Suuresta taakasta ja runsaista pelimääristä huolimatta Kähkösen torjuntaprosentti sekä päästetyjen maalien keskiarvot ovat toiseksi parhaat. Tunnustusta pitää kuitenkin antaa myös Lukon puolustukselle, joka pystyy ohjaamaan vastustajien hyökkäykset kovalla teholla pois parhaalta maalintekosektorilta. Modernin, peittävän ja hyvin liikkuvan maalivahdin otteita kannattaa seurata vielä tarkasti, kovin pitkään näistä saadaan tuskin nauttia.

5. Dominik Hrachovina, Tappara (-)

Virtanen: Hrachovina nousee listalle, mutta valinta ei ollut helppo. Tšekkiveskarilla oli vaikeahko vaihe, ja kakkosmaalivahtina kauteen lähtenyt Christian Heljanko on pelannut viime aikoina Hrachovinaa enemmän. Kauden alkuun Hrachovina urakoi jättimäisen määrän, ja alkoi vaikuttaa siltä, että Hrachovina ei huilaa otteluakaan.

Tapparan maalivahdin otteet ovat olleet suurimman osan ajasta hyviä. Tilastot ovat mainiot, ja pienen heikomman jakson jälkeen koppi tarttui taas mukavasti KooKoota vastaan. Nollapeli antoi hyviä viitteitä tulevasta. Heljanko kuitenkin kirittää, joten Hrachovinalla on täysi työ pitää kirvesrintojen ykkösvahdin paikka itsellään.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Ilman mitään ikärasismia on pakko todeta, että nuorten maalivahtien nousu lämmittää. Esimerkiksi Vehviläisen kohdalla oli ennen kautta suuria kysymysmerkkejä ja lähtökohtaisesti nuorukaisesta piti tulla pidemmän ajan projekti, jonka ei pitänyt haastaa Rynnästä. Toisin kävi ja Vehviläinen käytti tilaisuutensa hyväkseen. 

Vaikka Tuohimaa ei ole enää varsinaisesti nuori maalivahti, on hän sitä Markkaseen verrattuna. Jos suuntaa katseet tulevaisuuteen, on nuorempien veräjänvartioiden nousu ilo silmille.

Virtanen: Valitsimme ennen kauden alkua parhaaksi maalivahdiksi Andreas Bernardin. Italialainen on joinakin iltoina Liigan paras maalivahti: Kärppiä vastaan 45 torjuntaa ja yksi päästetty jatkoaikavoitossa. Lukkoa vastaan nollapeli 31 torjunnalla. Mutta sitten TPS:ää vastaan uppoaa helppo siniviivakuti, eikä KalPaa vastaan Bernard saa ikkunaakaan kiinni.

Tällaisen ailahtelun takia Ässien veskari oli pakko pudottaa listalta. Kärkiviisikko on yllätyksellinen, ja siihen olisi voinut harkita myös esimerkiksi HPK:n Emil Larmia ja TPS:n Oskari Setästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle