Kumpi on parempi, Tallinder vai Porseland?

Vesa Pöppönen / Aleksi Manninen

Liigan paras pakki on länsinaapurista

Liigassa pelaa paljon huippupuolustajia, mutta kaksi on ylitse muiden. Puolustajia yhdistää sama kotimaa.

Kuka on Liigan paras puolustaja? Jollekin se voi olla Lasse Kukkonen, toiselle Janne Niskala. Kumpikin on kokenut ja meritoitunut puolustaja. Nuoremman polven puolustajista esimerkiksi Lukon Jesse Virtanen ja Jukureiden Miika Koivisto haastavat konkareita.

Jatkoajan toimittajien Lauri Meriläisen ja Vinski Virtasen mukaan Liigan parhaan puolustajan titteli ei ole ainakaan suomalaisen nimissä. Kaksi pelaajaa ovat ylitse muiden. Aivan yksimielisyyteen Virtanen ja Meriläinen eivät päässeet siitä, kumpi kahdesta ruotsalaisesta on parempi. Henrik Tallinder vai Mathias Porseland?

Meriläinen: Viime kaudesta voimme olla varmasti yhtä mieltä siitä, että Henrik Tallinder oli Liigan paras puolustaja. Tällä kaudella ruotsalaisen valta-asema on uhattu. Itse asiassa kaukalossa lähes ohittamattoman Tallinderin pää pyöriikin nyt ihmetyksestä, kun haastaja on painellut ylväällä luistelullaan ohitse.

Liigan ykköspakin valtikka pysyy silti länsinaapurissa. Joko arvaat kenestä on kyse?

"Nopea ykkössyöttö, jalalla alueelle, puolustuksia halkovat oivallukset keskialueella. Hänellä on ne kaikki."

Virtanen: Helpon heitit! Eiköhän nyt ole puhe vastikään joulukuun liigapelaajaksi valitusta Mathias Porselandista. HPK-puolustaja on ollut kieltämättä hyvä, ja on otteillaan kiinni Liigan toiseksi parhaan puolustajan tittelissä.

Mieluusti silti lukisin perusteluja väitteellesi, sillä Tallinderin taso ei ole viime kaudesta miksikään muuttunut. Tallinder on yhä Liigan paras puolustaja. Mikä Porselandista tekee muka paremman?

Henrik Tallinder on Liigan kärkipakkeja, mutta onko hän paras?

Timo Savela

Meriläinen: Porseland on muuten ensimmäinen kuukauden pelaajaksi valittu puolustaja sitten työsulkukauden ja Erik Karlssonin. Kauden alku oli Porselandille tahmea, mutta joulukuussa alkoi liito, jonka aikana HPK ei jäänyt kertaakaan pisteittä.

Tallinder saattaa olla karvan verran parempi puolustussuuntaan kuin Porseland, tai sitten kyse on illuusiosta. Tallinderin puolustuspelaaminen on fyysisempää ja samalla näyttävämpää. Porseland sen sijaan puolustaa, sanotaanko modernimmin kuin 37-vuotias kilpakumppaninsa. Luistelemalla ja järkevällä mailapelaamisella. Tallinderin vanhan liiton möyhintä on myös jäähyherkempi tyyli.

Hyökkäyspelaamisessa tulee se suurin ero. Tallinder on kenties Liigan paras antamaan yksinkertaisen ykkössyötön, mutta siinä missä hänen kiekollinen pelinsä on napakkaa vasarointia isoon naulaan, operoi Porseland täydellä työkalupakilla. Nopea ykkössyöttö, jalalla alueelle, puolustuksia halkovat oivallukset keskialueella, Porselandilla on ne kaikki.

"Isoimman eron heidän välilleen tekevät kokemus ja johtajuus."

Virtanen: Karlsson-fakta olikin jo tiedossa, kun olin muutaman kuukauden ajan ehtinyt puolustajille kyseistä tunnustusta toitottaa. Palkinto meni oikeaan osoitteeseen, kyllä Porseland sen ansaitsi − ei kahta kysymystäkään. Hän on ollut iso tekijä HPK:n orastavasti parantuneissa peliesityksissä.

Tallinderin tyylissä on nähtävissä viitteitä vanhasta koulukunnasta, mutta kokeneen TPS-varakapteenin luistelu ei suinkaan ole huonoa. Porselandin tavoin Tallinder tuo kiekon usein jalalla alueelle. Kokeneella tukholmalaisella on vahva potku, ja ennen kaikkea 37-vuotias pakki jaksaa iästään huolimatta luistella täydet 60 minuuttia. Nyt vastuu on jakautunut tasaisemmin, mutta viime kaudella puolen tunnin ottelutkaan eivät kuntoihmeen pohkeisiin maitohappoja tuoneet.

Tilanne 10.1.2017
O M S P AIKA Corsi%
Tallinder 36 3 13 16 23:40 63,3
Porseland 21 4 13 17 20:29 59,6

Nopeimpia luistelijoita vastaan Tallinder tunnistaa oikeat luistelulinjat ollen usein kiekossa ensin erinomaisen sijoittumisensa ansiosta. Mailapuolustus on ulottuvaa, ja Tallinderin parina oppia ammentanut Elmeri Eronen on myös saanut peliinsä näitä ominaisuuksia. Isoimman eron Tallinderin ja Porselandin välille tekevätkin ensinnä mainitun eduksi kokemus ja johtajuus: TPS ei taistelisi läheskään näin hyvistä sijoituksista ilman häntä. Tähän Porseland ei kykene vastaamaan.

Porselandin suurimmat avut ovat kiekollisessa pelissä.

Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com

Meriläinen: "Orastavasti parantuneet peliesitykset" on samanlaista HPK:n vähättelyä kuin Porselandin väittäminen muuksi kuin sarjan parhaaksi puolustajaksi. Hän liittyi joukkueeseen vasta marraskuun puolivälissä. Ei ole sattumaa, että Porselandin saatua pitkän tauon jälkeen pelituntuman takaisin, myös HPK:lla alkoi hyvä liito.

Kokemus menee Tallinderille, siitä ei ole kahta sanaa. Se menisi hänelle lähes kaikkiin muihinkin liigapelaajiin verrattaessa. Kovimmat haastajatkin taitavat tulla omasta leiristä. Eronen on kehityskelpoisena yksilönä hyvässä koulussa, mutta Porseland kantaa isompaa vastuuta. Tallinderin ei tarvitse kantaa kiekollisesta pelistä kykyjään suurempaa viittaa, kiitos Ilkka Heikkisen. Porselandinkin takana oleva joukko on toki kärjen osalta laadukas, mutta täynnä yleispuolustajia.

Puolustustaidoissa, kuten sanoin, on tyylillisiä eroja. Tilastojen valossa Tallinder on hiuksenhienosti maanmiestään edellä, mutta ei merkittävästi. Suurin ero minun papereissani tuleekin nimenomaan hyökkäyspelaamisessa ja se nostaa Porselandin ykköseksi. Johtajuudelle voi toki laittaa oman painoarvonsa, mutta se ei tällä kertaa riitä, valta on vaihtunut, mutta pysyy länsinaapurilla.

Virtanen: Olet oikeassa: Tallinderin ei tarvitse kantaa kiekollisesta pelistä suurta viittaa. Hän tekee sen silti. Tallinder oli meidän molempien mielestä viime kaudella paras, ja pistetahti on nyt jopa viime kautta parempi. Vastustajat osaavat lukea Heikkisen lyöntilaukauksen pois, mutta Tallinder on loisteliaan puolustamisensa ohessa tehnyt vain pisteen Heikkistä vähemmän.

TPS-puolustuksen tukipilarin tehotilasto jäi vuosi sitten hienoon lukemaan +18. Nyt sama tilasto on +13, ja vaikka vastuu on jakautunut tasaisemmin, on Tallinder peliaikatilastossakin Liigan kolmosena majailevan TPS:n kärki kellottaen ottelua kohden liki 24 minuutin keskiarvolla.

Edistyneissä tilastoissa Tallinder on Palloseuran ylivoimainen ykkönen. Hän on myös koko Liigan paras Corsi-tilastossa, eli laukausten erotuksessa, kun vertaillaan kohti vastustajan maalia ja omaa maalia tulevia laukauksia pelaajan ollessa jäällä. Tasaviisikoin laukaustasapainoa mittaavassa prosentissa hän on Liigan puolustajista paras.

On silti myönnettävä, että Porseland on erinomainen puolustaja. Liigan paras pakki tulee joka tapauksessa Ruotsista, sillä Tallinder ja Porseland ovat kaksi parasta.

Lue myös

Karjalainen ja Virtanen vielä tämän viikon pelikiellossa

LIIGA | 12.12.2017 10:13
HPK:n Miro Karjalainen on saanut kolmen ja TPS:n Jonne Virtanen kahden ottelun pelikiellon perjantaisesta nyrkkitappelusta. lue lisää

TPS:n puolustuksen kulmakivi viikkoja sivussa

LIIGA | 1.12.2017 13:28
Ylävartalovamma pitää TPS:n profiilipuolustajan sivussa 4-6 viikkoa. lue lisää

Oulussa mätkitään maaleja, Lukolla mahdollisuus yllättää

LIIGA | 17.11.2017 8:00
Perjantain liigakierros tarjoaa jälleen mielenkiintoisia otteluita ja pelattavia kohteita. Katseet kääntyvät erityisesti Ouluun, jossa kohtaavat tulikuumat Kärpät ja HIFK. lue lisää

Porseland paareilla ulos - HPK:n puolustaja loukkaantui pahannäköisesti

LIIGA | 17.10.2017 19:50
HPK:n puolustaja Mathias Porseland loukkaantui pahannäköisesti kesken ottelun. lue lisää

Ryöpytykset Oulussa ja Jyväskylässä, Turkuun voi povata yllätystä

LIIGA | 28.9.2017 7:00
Torstain kierroksella lähes koko kierroksen kaava on selkeä. Kolmeen otteluun löytyy selkeä ennakkosuosikki, jolloin katse kääntyy tasoitusvetoihin. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

IlvesTPS
"Ilves maksaa virheistään"
Tampereella kohtaavat kaksi sarjan eliittiin kuuluvaa joukkueetta tasakentällisin pelaamisen viimeistelytehokkuuden osalta. Ilveksen suhdanne on ollut nousussa, kun taas TPS:lla kenties pienessä laskussa. Isompia virheitä puolustusalueella sattuu Ilvekselle, mikä puoltaa turkulaisten vierasvoittoa. Myös historia on TPS:n puolella: edellisestä kymmenestä kohtaamisesta tupsukorvat ovat voittaneet vain yhden.
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
JYPHPK
"JYP nappaa kotivoiton"
Jyväskylässä kohtaavat viime aikojen kaksi alavireisimpiin kuulunutta joukkuetta. JYPin pelaamisen taso heittelee voimakkaasti jopa erien sisällä, kun kontrolli ei pysy pelissä. Tämä kasvattaa yllättävien tapahtumien roolia pelissä, joita HPK tarvitsee vierasvoiton hakemiseksi. Viimeistelytehokkuus on kuitenkin hämeenlinnalaisille suuri ongelma, mikä estää ryöstöretken toteutumisen.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
LukkoHIFK
"Lukko ei katkaise tappiokierrettään"
Lukko ei ole onnistunut saamaan peliään toivotulle tasolle pahojen loukkaantumisten keskellä. Nimekkäät vahvistukset väläyttelevät, mutta hakevat vielä tason vakiintumista parhaaksi mahdolliseksi. Virtaa kuitenkin riittää viikon ensimmäisessä ottelussa. HIFK saapuu Raumalle sisuuntuneena tappiosta. HIFK haluaa rikkoa isäntien kiekollista peliä, mikä tuo tarvittavan tuloksen viimeistään erikoistilanteiden turvin.
 • 2
 • 3
 • 4
PelicansKärpät
"Kärpät nauttii Pelicansin virheistä"
Kärpät kuuluu sarjan parhaimpiin viimeistelijöihin niin ylivoimalla kuin tasakentällisin. Tämä tietää rankkaa iltaa lahtelaisille, jotka sortuvat jatkuvasti pahoihin virheisiin omalla alueellaan. Pelicansin ylivoimapelaaminen ei ole ollut enää alkukauden tasolla, mikä on hidastanut pistepussin karttumista. Lisäpisteitä ei tule tästäkään ottelusta, kun Kärpät hakee voiton tylyllä esityksellä.
 • 0
 • 2
 • 3
 • 4
SportTappara
"Tappara jatkaa pisteputkeaan"
Sportin yllä on ollut varsin harmaita pilviä, jotka ovat hiljalleen väistyneet kahdella peräkkäisellä voitolla. Erityisesti viimeistelytehokkuus on parantunut aiempaan verrattuna. Tapparaa vastaan paikkoja ei kuitenkaan tule läheskään niin helpolla. Tappara on tottunut pelinhallinnan ailahteluun, eikä takaiskutkaan hätkäytä. Näin kirvesrintojen pisteputki kasvaa seitsemän ottelun mittaiseksi.
 • 1
 • 4
 • 5
ÄssätJukurit
"Ässien ilta positiivisempi"
Ässillä ja Jukureilla on menossa kauden vahvin vaihe, kun Ässät on voittanut kymmenestä viimeisimmästä ottelusta kahdeksan ja Jukurit liitää kolmen ottelun voittoputkessa. Molemmat joukkueet ovat kuitenkin haavoittuvaisia, mistä kertoo erityisesti Jukurien heikko avaus- ja alivoimapelaaminen. Ässien rutiini tiukkojen pelien voittamisesta on suurempi, mikä kallistaa vaakakupin oululaisille.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3

Luetuimmat

Henrik Tallinder

TPS #7 L p
s. 1979 Tukholma, SWE
193CM / 95KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 1997 Buffalo Sabres 2.kierros #48