Lightning on kuin Hockeytownin peilikuva

NHL / Artikkeli
Steve Yzerman on osoittanut kyvykkyytensä Lightningin johdossa.
Kuva © Getty Images
Vaikka Detroit Red Wings ja Tampa Bay Lightning eivät ole koskaan kohdanneet pudotuspeleissä, on ottelupari silti erittäin mielenkiintoinen. Lightningin toimitusjohtaja Steve Yzerman antoi koko uransa Red Wingsille ja ja Valtteri Filppula pelasi joukkueessa kahdeksan kautta ja 105 pudotuspeliottelua. Kahdessa joukkueessa on paljon yhtäläisyyksiä.

Kun Steve Yzerman hieman vajaa viisi vuotta sitten tuli Lightningin peräsimeen, alkoi muutoksia tapahtua Lightningin organisaatiossa. Kaikessa on heijastunut pitkäjänteisyys ja asioiden tekeminen pieteetillä.

Ken Hollandin asema Red Wingsin organisaatiossa on aikalailla sementoitu, joten Yzerman lähti, koska hänellä ei ollut tulevaisuutta joukkueen johtotehtävissä. Tampa Baystä hän sai vastuuta, luottamusta ja valtuudet rakentaa joukkuetta. Jay Feasterin lähdön jälkeen Lightningin toimitusjohtajan palli oli ollut heiluva ja pysyvää henkilöä vaikeaa löytää. Yzermanin ilmoittauduttua markkinoille joukkueen uusi omistaja Jeffrey Vinik soitti välittömästi autokaupungin ikonille. Vinik ymmärsi, että Yzermanin myötä hän palkkaa Tampa Bayhin uudenlaisen mallin rakentaa joukkuetta.

Lightningista onkin kasvanut viiden vuoden aikana hyvin paljon redwingsmäinen organisaatio. Ei ollut sattumaa, että päävalmentaja Jon Cooper tuli omasta organisaatiosta. Nykyisestä farmijoukkueesta Syracuse Crunchista nostettu Cooper on Yzermanin palkkaus vuodelta 2010, jolloin joukkueen farmijoukkueena oli vielä Norfolk Admirals. Tällä hetkellä Crunchin päävalmentajana on Rob Zettler, Cooperin vanha apuvalmentaja, joten pelitavat ovat varmasti hyvin samankaltaisia kahden joukkueen välillä.

Lightningin apuvalmentajilla Rick Bownessilla ja Steve Thomasilla on Red Wings -taustaa ja Yzerman raahasi Red Wingsistä mukaan myös nykyisen apulaistoimitusjohtaja Pat Verbeekin. Joukkueen pelaajakehityksestä vastaa entinen punanuttu Stacy Roest.

Kasvattamisen taika

Vielä tällä hetkellä joukkue toimii pelaajamarkkinoilla aktiivisesti, mutta on todennäköistä, että vuosien varrella aletaan tukeutumaan enemmän seuran omiin kasvatteihin. Viimeiset palaset vanhasta Lightningista lähtivät Vincent Lecavalierin ja Martin St. Louisin myötä ja vikkeläjalkainen keskushyökkääjä Tyler Johnson on malliesimerkki uudesta Lighntingista.

Johnsonilla ei ole NHL-varausta ja hän on kulkenut pitkän tien kakkosketjuun farmin kautta. Johnsonin ketjukaveri Ondrej Palat on ketjukaveri Syracuse Crunchista ja on joukkueen seitsemännen kierroksen varaus neljän vuoden takaa. Hän teki tällä kaudella 75 ottelussa 63 pistettä. Johnsonin ja Palatin ketjun kolmas lenkki, Nikita Kutšerov, on varattu toisella kierroksella. Taidokas venäläinen on kuin luotu vauhdikkaaseen ketjuun. Näin luodaan dynastioita.

Red Wingsiä ja Lightningia yhdistää myös kansainvälisyys. Joukkueen tämänhetkisestä kokoonpanosta löytyy peräti seitsemän pelaajaa Pohjois-Amerikan ulkopuolelta, mikä kertoo Yzermanin hyvistä kokemuksista eurooppalaisista pelaajista. Yzerman tarvitsi joukkueeseensa maailmanluokan kahden suunnan hyökkääjän ja kun Pavel Datsjuk ei ollut saatavilla, Yzerman hankki leipiinsä Valtteri Filppulan, joka kahdeksan Red Wings-vuotensa aikana otti oppia taikurilta itseltään.

Stanley Cup monikossa

Koko pitkäjänteisyyden ideana on kulkea päinvastaista tietä kuin moni muu palkkakattoajan ahdistelema joukkue. Usein päästään alakierroksilla varaamaan supertähti, jonka ympärille luodaan joukkue muutaman vuoden pyrähdystä varten. Kun supertähden tuleva sopimus on imenyt kassan tyhjäksi, aletaan miettimään, miten joukkuetta laitetaan lihoiksi. Tällaisen ratkaisun edessä on muun muassa Pittsburgh Penguins ja Buffalo Sabres viiden tai kuuden vuoden päästä. Sana "jälleenrakennus" on yritetty määritellä Tampa Bayssa uudestaan.

Miksi tavoitella vain yhtä kannua, kun voi tavoitella kolmea? Kärsivällinen pelaajakehitys ja järkevä varaustilaisuuden alempien kierroksien hyödyntäminen on tuonut joukkueeseen syvyyden, joka tuottaa maaleja kolmen ketjun voimin. Se ottaa pois kohtuutonta painetta ykköspyssy Steven Stamkosilta, jonka ei tarvitse kantaa harteillaan samanlaista taakkaa, joka esimerkiksi Aleksander Ovetškinilla on.

Red Wings on viimeksi ollut ulkona pudotuspeleistä, kun lentokoneissa sai vielä polttaa ja Nelson Mandela istui telkien takana. Samanlaista putkea on odotettavissa palmujen katveesta.

Lähteet: cbs sports, tampa bay times

» Lähetä palautetta toimitukselle