Lightning-Canadiens: Tiedossa tasaväkinen kamppailu

NHL / Artikkeli
Kamppailu joukkueiden välillä tulee olemaan tiukka.
Kuva © Getty Images
Molemmat joukkueet ovat runkosarjan aikana yllättäneet Jatkoajan toimituksen, sillä ennakkoarvioissa Canadiens jätettiin niukasti ulkopuolelle pudotuspeleistä ja Lightningille ennustettiin takuuvarmaa aikaista lomaa. Joukkueet sijoittuivat divisoonassa toiseksi ja kolmanneksi pisteen erolla Lightningin ansaitessa kotiedun.

Lightning löi heti kauden alussa epäilijöille jauhot suuhun ja kulki hyvässä pistevauhdissa. Kesällä joukkueeseen hankittu Valtteri Filppula osoittautui onnistuneeksi hankinnaksi kakkossentterin paikalle ja viime kaudella joukkueeseen tullut päävalmentaja Jon Cooper on alkanut vaatia enemmän kahden suunnan peliä hyökkääjiltään ja projekti on ollut enemmän kuin onnistunut. Ennen vuodenvaihdetta tapahtunut Steven Stamkosin loukkaantuminen laittoi koko joukkueen kovan paikan eteen ja ylittämään itsensä.

Ottaen huomioon Stamkosin loukkaantumisen, Martin St. Louisin ja joukkueen toimitusjohtajan Steve Yzermanin luottamusongelmat olympialaisten johdosta, joukkue on pelannut hämmästyttävän tasaisen kauden. Pahasti pudotuspelien alla tapahtunut Ryan Malonen pidätys varjostaa pudotuspelien ensimmäistä kierrosta, mutta joukkue on pelannut vastoinkäymisistä huolimatta niin hyvin, että Malonen kaltaisen takaketjujen jyrän puuttuminen kokoonpanosta tuskin vaikuttaa pudotuspelisuoritukseen - edes henkisellä tasolla.

Tilastovertailu runkosarjasta
Tilasto Lightning Canadiens
Voittosaldo 46-27-9 46-28-8
10 viimeistä 7-3-0 7-2-1
Maalisuhde 240-215 215-204
Ylivoima-% 18,5 % 17,2 % 
Alivoima-% 80,7 % 85,1 %
Corsi 5 vs 5 close 51,5 % 47,2 %
Fenwick 5 vs 5 51,3 % 47,9 %
Fenwick 5 vs 5 close 51,7 % 48,4 %
PDO close 101,0 101,5
Keskinäiset voitot 3 (1 vl.-tappio) 1

Kuten Lightning, myös Canadiens näpäytti epäilijöitään kauden mittaan ja osoitti runkosarjassa olevan tasaisen varma suoriutuja. Joukkue patsasteli lähes koko kauden oman divisioonansa kolmen parhaan joukossa. Ainoa notkahdus sattui ennen olympialaisia, jolloin tappioputkessa ja pelin ollessa sekaisin povattiin päävalmentaja Michel Therrienin lähtöpasseja. Canadiens kuitenkin tokeni ja suoriutui lopulta ennakko-odotuksiin nähden yllättävän selvästi pudotuspeleihin.

Vaikka Canadiensin meno on ollut tasaista, niin ei sen peli ole täysin vakuuttanut kuin yksittäisinä hetkinä. Useat joukkueen avainhyökkääjistä uinuivat pitkiä pätkiä kauden aikana ja esimerkiksi suurin odotuksin kauteen lähtenyt Lars Eller taantui kauden aikana tyystin tehottomaksi. Vuosi sitten Eller syttyi pudotuspeleissä ennen kuin hänet teilattiin tajuttomaksi. On mielenkiintoista nähdä, kuinka hän syttyy tänä vuonna. Samoja odotuksia kohdistuu myös Daniel Brièreen, joka on aina ollut parhaimmillaan tosikoitosten alkaessa. Kauden lopulla Canadiens kadotti tehokkuutensa ylivoimalla, mikä ei lupaa hyvä pudotuspelejä ajatellen.

Pudotuspelien untuvikot ja veteraanit

Tampa Bay Lightning: Ylivoimaisesti eniten pudotuspelikokemusta joukkueesta löytyy suomalaiskaksikolta, Sami Salolta ja Filppulalta, jotka ovat tahkoneet yhteensä yli 200 ottelua kannujahdissa. Salolta on kokemusta tappiollisesta Stanley Cup-finaalista ja Filppula on kuskannut kannun kerran Vantaalle. Filppulan vuodet Detroit Red Wingsissä on käytännössä ollut pudotuspelejä kaudesta toiseen.

Kaksikon lisäksi Matt Carlella on 84 ottelun verran kokemusta pudotuspeleistä ja tuoreella hankinnalla Ryan Callahanilla on hyvien johtajaominaisuuksien lisäksi lähes 60 pudotuspeliä vyöllään.

Enimmäkseen joukkueessa on kuitenkin untuvikko-osastoa. Joukkueen pudotuspelikokemus koostuu lähinnä muutaman vuoden takaiselta kaudelta, kun Lightning eteni konfrenssifinaalien seitsemänteen peliin asti, mutta hävisi kokeneelle Boston Bruinsille, joka lopulta vei kannun kotiin.

Ryan Callahan on yksi Lightningin pudotuspelikonkareista.
Ryan Callahan on yksi Lightningin pudotuspelikonkareista.
Kuva © Getty Images

Montreal Canadiens: Kapteeni Brian Giontalla ja viime kesän hankinta Daniel Brièrellä on eniten pudotuspelikokemusta Canadiensin riveissä. Giontan playoff-otteluiden lukema lähentelee täyttä sataa ja Brièren pelimäärä on 108. Nimenomaan viimeksi mainitulta odotetaan paljon. Hän runkosarjassa ollut odotettua pienemmässä roolissa, mutta pudotuspeleissä Brière on aina esiintynyt edukseen. Pudotuspeleissä hän on urallaan naputellut pisteitä 109, eli enemmän kuin pinna per peli.

Joukkueen kokemattomimmat pelaajat ovat Alex Galchenyuk, Brendan Gallagher, Nathan Beaulieu ja Jarred Tinordi. Heistä tosin ensin mainittu on loukkaantumisen vuoksi pudotuspelien ensimmäisen kierroksen sivussa. Beaulieun ja Tinordin mahtuminen kokoonpanoon on epävarmaa, sillä Therrien luottanee kokeneempiin puolustajiin.

Lightning voittaa...

Artukka: Molemmilla joukkueilla on hyvät maalivahdit, joten hyökkäys ja paikoista sisään laittaminen ovat ratkaisevassa asemassa ja tällä osastolla Lightning on selkeästi Canadiensia vahvempi. Ylivoimalla kaksikon Filppula-Stamkos yhteispeli on ollut tappavan näköistä.

Vaikka pudotuspelit ovat täysin eri tilanne, kauden aikana joukkueet kohtasivat neljä kertaa ja kolme kertaa Lightning lähti kaukalosta voittajana.

Canadiens voittaa...

Himanen: Canadiensin voiton avaimet riippuvat kahdessa kliseessä: maalivahtipelissä ja erikoistilanteissa. Kaikki riippuu Carey Pricesta. Jos hän pelaa erinomaisesti, Canadiensillä on mahdollisuus kääntää sarja edukseen.  Hän on kantanut joukkuetta luvattoman monta kertaa kauden aikana, ja joutunee tekemään niin nytkin. Canadiensin pieni toivo on hyökkäyspelin herääminen Max Paciorettyn, David Desharnais’n ja Thomas Vanekin muodostaman lennokkaan ykkösketjun avulla.

Canadiensin alivoimapelaaminen on huipputasolla koko liigassa, mutta ylivoima takkuaa ja pahasti. Joukkueen ylivoima oli alkukaudesta tappavan tehokasta, mutta tehot katosivat vähitellen ja hävisivät lopulta täysin. Joukkue ei kyennyt hyödyntämään ainuttakaan ylivoimaa viimeisissä kahdeksassa runkosarjaottelussaan. Tehokkuutta kaivataan etenkin ylivoiman avainpelaajilta, eli puolustajakaksikolta P.K. Subban ja Andrei Markov, jotka eivät tehneet pistettäkään ylivoimalla maaliskuun puolivälin jälkeen. Jos Canadiens mielii jatkoon, ylivoimatilanteet pitää pystyä hyödyntämään.

Eliittivahdille ei kannata antaa liikaa työrauhaa.
Eliittivahdille ei kannata antaa liikaa työrauhaa.
Kuva © Getty Images

Ratkaisija ja joukkueen yllättäjä:

Artukka: Ottelusarjan ratkaisee kakkosketju ja hienosti pelanneet Filppula ja Callahan. Toki Stamkos hakkaa maalit sisään, mutta kakkosketjun puolustava peli vie ottelusarjan Lightningille.

Jättiläismaalivahti Ben Bishop on nostanut itsensä kauden aikana kärkimaalivahtien sarjaan, jossa Canadiensin Carey Price toki jo on, mutta Bishop tulee yllättämään ottelusarjassa kaikki, jos sitä ei kauden aikana ole jo tehnyt.

Himanen: Canadiensin ykkösketju Pacioretty-Desharnais-Vanek yltyi kauden lopulla vauhdikkaaseen pistetehtailuun. Jos he kykenevät löytämään tehoja myös pudotuspeleissä ja erityisesti ylivoimalla, he voivat ratkaista tämän sarjan kulun Canadiensin hyväksi.

Vaisun runkosarjan aikana Daniel Brière on leimattu entiseksi suuruudeksi, ja hänen on todettu olleen epäonnistunut hankinta GM Marc Bergeviniltä. Tuskin kukaan odottaa tältä pieneltä mieheltä suuria tekoja, joten Brièrellä on mahdollisuus yllättää.

Arvio lopputuloksesta:

Artukka: Vaikka Lightning vei kauden aikana kolme voittoa neljästä, niin ottelut olivat tasaisia. Kaksi otteluista meni voittomaalikilpailuun, yksi ratkesi jatkoajalla ja vain yksi päättyi varsinaisella peliajalla. Lightning voittaa sarjan 4-2.

Himanen: Sarjasta tullee joukkueiden runkosarjakohtaamisten kaltainen tasainen ja tiukka vääntö. Canadiensin ylivoiman toimimattomuus vaikeuttaa joukkueen mahdollisuuksia. Canadiens kuitenkin vääntää sarjan seitsemään peliin, mutta Lightning etenee lopulta jatkoon voitoin 4-3.

» Lähetä palautetta toimitukselle