Liettuan maajoukkueen faniryhmä haluaa tehdä lajista isomman – ”Olemme odottaneet tällaista joukkuetta vuosia”

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Zalgiris Arenassa kiersi aalto Liettua-Kroatia-ottelun toisessa erässä.
Kuva © Mika Pukkinen
Liettua on tunnettu lähinnä koripallosta, jossa se lukeutuu koko maailman parhaisiin maihin. Jääkiekko on Liettuassa pienehkö laji, jolle kuitenkin löytyy oma kannattajakuntansa; intohimoinen sellainen.

Liettuan turnausavausta IB-divisioonan MM-kisoissa Kaunasissa seurasi reilut 6000 silmäparia. Siis reilusti enemmän kuin keskiverto Liiga-ottelussa on väkeä.

Enemmänkin yleisöä paikalle olisi voinut saapua, sillä koripallojoukkue Zalgiris Kaunasin kotihalli vetää lähes 14 000 katsojaa jääkiekko-otteluissa. Odotettavissa kuitenkin on, että turnauksen loppupään ratkaisupeleihin yleisöä saapuu enemmänkin paikalle.

− Tämä oli vasta alkua ja uskon, että tulevissa peleissä halli on täynnä. Me voitamme jokaisen ottelun ensimmäisestä viimeiseen saakka, Liettuan maajoukkueen kannattajaryhmää johtava vilnalainen Marius Bankauskas luottaa.

Marius Bankaukas (oik.) johti faniryhmää "rummun varressa".
Marius Bankaukas (oik.) johti faniryhmää "rummun varressa".
Kuva © Mika Pukkinen

Bankauskas pelaa myös itse jääkiekkoa Geležinis Vilkas Vilnius U-80 -joukkueessa. Kaunasissa IB-divisioonan MM-kisoissa hän on kuitenkin puhtaasti rakkaudesta lajiin johtamassa faniryhmää. Sama ryhmä kiertää aina mahdollisuuksien mukaan myös ikäkausimaajoukkueiden pelit.

− Tämä on fanaattisuutta jääkiekkoa kohtaan. Me pyrimme olemaan aina paikalla kannustamassa maajoukkuetta ja ikäkausimaajoukkueita, jos se vain on mahdollista. Haluamme tukea heitä mahdollisimman paljon, Bankauskas kertoo.

Bankauskasin johtama ryhmä on epävirallinen faniryhmä, mutta he kulkevat silti yhdessä turnauksissa. Mies itse on rummun takana johtamassa orkesteria.

− Yritämme tuoda rummuilla lisää tahtia ja tunnelmaa, että saisimme enemmän kannustusta aikaiseksi. Rakastamme vain jääkiekkoa, mutta emme ole virallinen faniryhmä. Haluamme silti olla ylimääräinen hyökkääjä joukkueelle, hän kertoo.

Nuorempi ja vanhempi Liettua-fani.
Kuva © Mika Pukkinen

Kuten aiemmin mainittua, jääkiekko ei ole Liettuassa ykköslaji. On kuitenkin merkkejä siitä, että laji on nousemassa jaloilleen myös Liettuassa. Ennen liettualaisen jääkiekon keskittymiä ovat olleet Vilna ja etenkin pikkukaupunki Elektrenai, josta ovat lähtöisin kaikki suurimat liettualaistähdet, kuten Darius Kasparaitis, Dainius Zubrus ja Tadas Kumeliauskas.

Laji on kuitenkin saanut jalansijaa enemmän myös muualla maassa. Hallejakin on saatu enemmän pystyyn, joka luonnollisesti auttaa lajin harrastajia merkittävästi. Osin itsekin pelaavista kannattajista koostuva ryhmä haluaakin viedä lajin ilosanomaa ympäri Liettuan.

− Myös tyttöjä on saatu enemmän mukaan toimintaan, ja jääkiekosta on tullut koko ajan suositumpaa koko kansan keskuudessa. Se on hyvä uutinen. Yritämme omalla toiminnallamme näyttää, että jääkiekko on elämämme Liettuassa, Bankauskas tunnelmoi.

Liettuan jääkiekkokanta on kasvamassa.
Kuva © Mika Pukkinen

Kotikisoihin Liettua sai kasaan erinomaisen ryhmän. Mukana on nykyisten liettualaiskiekon huippujen, kuten KHL-vahti Mantas Armaliksen, lisäksi NHL-legendat Kasparaitis ja Zubrus. Bankauskas kuvaakin Liettuan MM-joukkuetta ainutlaatuiseksi.

− Olemme odottaneet tällaista joukkuetta vuosien ajan. Parhaimmat pelaajat tästä joukkueesta ovat Kasparaitis, Zubrus ja Armalis. Kaikki ovat hyviä, mutta he ovat suurimmat sankarimme.

Liettua on kotiturnauksessaan hyvin potentiaalinen nousijaehdokas IA-divisioonaan. Sen tiellä ovat ainakin Japani ja Ukraina, jotka ovat divisioonatason kestomenestyjiä, ja usein sahaavat hissiliikkeellä IB- ja IA-divisioonan välillä. Ukraina ja Japani ovat kuitenkin olleet hieman jäässä turnauksen alussa, mikä pelaa Liettuan pussiin.

Zubrus oli suosittu nimi paidan selässä.
Kuva © Mika Pukkinen

Tänä vuonna nousu on kuitenkin mahdollinen myös Liettualle. Mikäli Bankauskasta on uskominen, ei tällaista joukkuetta Liettualla ole ennen nähtykään.

− Tämä on Liettuan unelmajoukkue. Olemme puhuneet Vilnassa asuvien ystävieni kanssa, että ehkä tämä on kovin joukkue, mitä Liettuasta on koskaan tullut. Tästä turnauksesta tulee hieno show meille kaikille, hän päättää.

Nuori fani oli kerännyt liki koko joukkueen nimmarit pelipaitaansa.
Nuori fani oli kerännyt liki koko joukkueen nimmarit pelipaitaansa.
Kuva © Mika Pukkinen

» Lähetä palautetta toimitukselle