Leijonien valmennuksen isot kysymykset ennen MM-valintoja

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Juhamatti Aaltonen on palaamassa MM-kisoihin vuoden tauon jälkeen.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Leijonien MM-ryhmään tehdään viimeisiä säätöjä. Pariisin lohkoon lähtevä toimittaja Lassi Seppä ja kisoja Suomesta käsin koordinoiva projektipäällikkö Juha Oinonen löivät tiskiin omat näkemyksensä.

Lyhyessä turnauksessa tutkaparien ja yksittäisten ketjujen yhteispelin löytyminen nopeasti on ratkaisevassa asemassa.

Juhamatti Aaltonen on piristynyt Kärpistä tuttujen miesten rinnalla, mutta yritys ei toistaiseksi ole näkynyt tehoina. Onko toimiva kolmikko ansainnut kisapaikkansa?

Lassi Seppä: Ketju, jossa pelaavat Juhamatti Aaltosen lisäksi Joonas Kemppainen ja Mika Pyörälä toimi EHT-peleissä mallikkaasti. Ketjun kahta muuta lenkkiä ei hyökkäyspäässä liiaksi nähty, mutta kolmannen pelimiehen ollessa herra Aaltonen, ei tarvitsekaan.

Aaltonen on saanut heti leiritykselle tultuaan hyvän pelihuumorin päälle. Vaikka maaleja ei ole vielä syntynytkään, on taitoniekka kolisutellut pariinkin otteeseen vastustajan maalirautoja. 

Aaltonen, Kemppainen ja Pyörälä tuntevat toisensa ja ovat siksi hyvä kolmikko jopa MM-kisoihin asti. Lyhyessä turnauksessa tutkaparien ja yksittäisten ketjujen yhteispelin löytyminen nopeasti on ratkaisevassa asemassa.

Koneeseen vain, sanon minä.

Isokoinen Osala on pelannut fyysisesti ja tehokkaasti Leijonien nelosketjussa.
Isokoinen Osala on pelannut fyysisesti ja tehokkaasti Leijonien nelosketjussa.

Leijonien nelosketju on MM-tasolla melko kokematon. Riittävätkö näytöt vai tapahtuuko vielä muutoksia kokoonpanoon?

Juha Oinonen: Näytöt olivat varsinkin Ruotsi-pelissä vähän kaksijakoiset. Hyökkäyspäässä Oskar OsalaTomi Sallinen ja Markus Hännikäinen olivat vahvoja. Kulmaväännöt, taklaukset, maalineduspelaaminen ja viimeistely, kaikki toimivat.

Puolustuspäässä nelosketjulta ei nähty yhtä vahvaa suorittamista. Kolmikko jäi useamman kerran pitkään pyöritykseen, eikä kiekkoa saatu purettua pois puolustusalueelta. Myös Osalan ajoittain yliaggressiivinen pelityyli saattaa aiheuttaa jatkossa jäähyjen lisäksi myös ylivoimahyökkäyksiä.

Ainoat haastajat kolmikolle tarjoaa tuore suomenmestari Tappara. Ainakin Jani Lajunen on vahva haastaja Salliselle nelosketjun sentteriksi. Nykyisen nelosketjun etu on kuitenkin siinä, että kolmikko on ehtinyt jo totutella toisiinsa.

Oli Leijonien nelosketju MM-kisoissa koostumukseltaan mikä tahansa, joukkueen pelaaminen tuskin siihen kaatuu. Jos Sallisen johtama kolmikko saa puolustuspeliin saman vaihteen kuin hyökkäyspäähän, niin koossa on luotettava ja monipuolinen ketju.

Maalivahtikolmikko on Joonas Korpisalo, Joni Ortio ja Harri Säteri. Onko NHL-torjuja Korpisalo kiistaton ykkösmaalivahti?

Seppä: On. Ei siksi, että hän tulee NHL:stä vaan siksi, että hän on esiintynyt valmistavissa otteluissa edukseen ja voittanut joukkueen ja valmennusjohdon luottamuksen.

Korpisalo oli niin vakuuttava Venäjä- ja Ruotsi-otteluissa, että nuori maalivahti on ehdottomasti ykkösvalinta.

Ortio pelasi loistokauden seurajoukkueessaan Skellefteåssa, eikä Säterikään Vitjaz Podolskissa huonosti pelannut. Korpisalo oli kuitenkin niin vakuuttava Venäjä- ja Ruotsi-otteluissa, että minun papereissani nuori maalivahti on ehdottomasti ykkösvalinta.

Korpisaloon kallistuttaessa Leijonat saavat vielä senkin edun, että kovin moni vastustajien pelaajista ei ole pelannut kauden aikana Blue Jacketsia vastaan Korpisalon ollessa tolppien välissä.

Honka teki tällä kaudella NHL-debyyttinsa, ja seuraava askel on debyytti aikuisten MM-kisoissa.
Honka teki tällä kaudella NHL-debyyttinsa, ja seuraava askel on debyytti aikuisten MM-kisoissa.
Kuva © Getty Images

Leijonien ykköspuolustajaparina pelaavat Atte Ohtamaa ja Julius Honka. Riittääkö taso alkulohkossa Kanadaa ja kumppaneita vastaan? Entä jatkopeleissä, kun vastukset kovenevat?

Oinonen: Puolustajien ominaisuudet tukevat toisiaan erinomaisesti. Ohtamaasta on kasvanut leijonapuolustuksen gladiaattori, joka antaa kaikkensa estääkseen vastustajaa tekemästä maalia.

Honka pelasi ensimmäiset aikuisten maaottelunsa, mikä näkyi tietynlaisena hermoiluna ja epävarmuutena kiekollisissa ratkaisussa. Jonkin verran varmasti vaikuttaa sekin, että Honka on pelannut koko kauden pienemmässä kaukalossa.

Honka tavoittelee ensi kaudeksi NHL-paikkaa, niin mikä olisi parempi näyttö kuin läpilyönti MM-kisoissa.

Ohtamaan taso tiedetään ennestään ja Kärpistä maailmalle ponnistanut isokokoinen puolustaja on loistava mentori nuorelle Hongalle, jonka vahvuudet ovat hyökkäyssuuntaan.

Puolustuspäässä pienikokoinen Honka saattaa olla vaikeuksissa Kanadan isojen NHL-miesten kanssa, mutta kiekon kanssa Honka pystyy haastamaan myös kovempia maita vastaan. Ylivoimalla oikealta laukova puolustaja on jo vastuuta saanutkin.

Ykkösparinsa lisäksi Leijonilla on kolme muuta tasavahvaa kaksikkoa, joten liian isoon testiin kisadebytantti ei joudu. Alkulohkon jälkeen vastus luonnollisesti kovenee, mutta Honka tavoittelee ensi kaudeksi NHL-paikkaa, niin mikä olisi parempi näyttö kuin läpilyönti MM-kisoissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle