Leijonien ensimmäiset mitalit ja monet potkut − Pentti Matikaisen elämäkerta on värikästä luettavaa

LIIGA, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Matikainen ja Leijonat oli menestyksekäs yhdistelmä.
Kuva © Jarno hietanen
Pentti Matikaisen valmennuksessa Leijonat saavutti ensimmäiset arvokisamitalinsa. Liigavalmentajanakin Matikainen voitti yhden hopean ja viisi pronssia. Moni pesti on kuitenkin päättynyt potkuihin. Kattavassa elämäkerrassa Matikaisen pitkä ja vaiheikas ura käsitellään monien haastattelujen kautta.

Nykyään Pelicansin hallituksen puheenjohtajana toimiva Pentti Matikainen tunnetaan ehkä parhaiten saavutuksistaan Leijonien päävalmentajana. Kuuden päävalmentajakauden aikana Matikaisen palkintokaappiin kertyi olympiahopea, Kanada-Cupin pronssi ja MM-hopea. Mitalit olivat A-maajoukkueen ensimmäiset laatuaan.

Matikainen muistetaan myös laineilevasta takatukastaan ja taipumuksestaan jauhaa aktiivisesti purukumia.

Toimittaja Hannu Kauhalan kirjoittama teos "Mies, joka vei Leijonat mitaleille − Pentti Matikaisen kiekkoelämä" maalaa huomattavasti laajemman kuvan pitkän uran jääkiekon parissa tehneestä Matikaisesta. Kirjaa varten on haastateltu Matikaisen lisäksi kymmeniä muita jääkiekkovaikuttajia.

Kattava kuva urasta jääkiekon parissa

Useita jääkiekkoaiheisia kirjoja kirjoittanut Kauhala kertaa kronologisesti Matikaisen pitkän uran pelaajana, valmentajana, toimitusjohtajana ja urheilujohtajana. Harva kiekkoihminen on uransa aikana kohdannut samanlaisia vaiheita kuin Matikainen.

Huolimatta saavutuksistaan Leijonien penkin takana Matikainen on ensimmäinen valmentaja, joka on saanut A-maajoukkueesta potkut.

Uran varrella on tullut vastaan myös alkoholiongelmainen päävalmentaja ja vaarallisia vaiheita Pietarin MM-kisoissa vuonna 2000, kun Matikainen oli mukana järjestämässä majoituksia, ruokailuja ja muita oheispalveluja.

Kirja keskittyy tiiviisti Matikaisen uraan. Lapsuuteen, perheeseen ja terveysongelmiin viitataan lyhyesti. Valmentamiseen liittyen Matikainen paljastaa omat ajatuksensa, ja uran varrella tutuksi tulleet ihmiset kuvaavat Matikaista myös ihmisenä.

Henkilökuvan sijaan "Mies, joka vei Leijonat mitaleille" on kuitenkin enemmän urakuvaus. Moni lukija ehkä haluaisi tutustua legendaariseen valmentajaan myös ihmisenä, mutta tämän kirjan perusteella päästään tutustumaan Matikaiseen "vain" kiekkovaikuttajana.

Kirjassa on kuitenkin mukana niin laajasti tuttujen ja tuntemattomien kiekkovaikuttajien kommentteja, että kuvausta Matikaisen siviiliminästä ei jää edes kaipaamaan, vaikka yleensä parhaat tarinat nousevatkin henkilökohtaisesta elämästä.

Mielenkiintoinen historiikki monelta vuosikymmeneltä

Matikainen syntyi vuonna 1950 ja aloitti pelaajauransa vuonna 1965. Kokemusta jääkiekon parista on siis yli 50 vuotta. Matikaisen urakuvauksen lisäksi kirja toimii erinomaisesti myös suomalaisen jääkiekkoilun historiikkina.

Siirtymät ulkojäiltä halleihin ja arvokisojen jumbojoukkueesta vahvaksi haastajaksi kuvataan perusteellisesti ja myös haastattelujen kautta. Moni mielenkiintoinen yksityiskohta Leijonien ja Liigan historiasta on päässyt unohtumaan, jotka kirja palautti mieleen.

Maajoukkuesaavutustensa lisäksi Matikainen on kuitenkin voittanut Liigassa valmentajana yhden hopean ja viisi pronssia.

Helppolukuinen kirja on sujuvasti kirjoitettu, ja itse ahmaisin teoksen yhdeltä istumalta, mitä ei kovin usein tapahdu. Nuoremmalle kiekkoväelle kirja on loistava tapa tutustua legendaariseen valmentajaan ja suomalaiseen kiekkohistoriaan. Matikaisen muistavillekin teosta voi suositella erityisesti kattavien haastattelujen vuoksi.

Hannu Kauhala (2017): Mies, joka vei Leijonat mitaleille – Pentti Matikaisen jääkiekkoelämä. Kustannusosakeyhtiö Tammi. 369 s.

» Lähetä palautetta toimitukselle