Leijonat pelaaja pelaajalta: Puolustajat tukevat taitovajeesta kärsivää hyökkäystä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Nuoren Eeli Tolvasen harteille asetetaan iso vastuu hyökkäystehoista.
Kuva © Sami Kemppainen
Leijonien olympiajoukkueen hyökkäyskalusto on yksipuolinen ja duunaripainotteinen. Ratkaisuvoimaa haetaankin puolustuksesta, mikä näkyy pelaajavalinnoissa ja pelitavassa.

Leijonien olympiajoukkueen hyökkäys potee taitovajetta. Luotettavia kahden suunnan pelaajia on vaikka muille jakaa. Jos Eeli Tolvanen ei satu olemaan vireessä, mistä Leijonat kaivaa hyökkäyspään ratkaisupelaajat?

Leijonien keskushyökkääjäosasto, Petri Kontiola, Joonas Kemppainen, Jarno Koskiranta, Jani Lajunen, on kokenut mutta hieman yksipuolinen. Keskikaistalta puuttuu räjähtävyyttä. Laitahyökkääjissä on paljon tunnollisia kahden suunnan pelaajia, mutta selkeitä hyökkäyspään taitopelaajia on vain muutama.

Päävalmentaja Lauri Marjamäen juonimassa pelitavassa on olennaista puolustajien hyökkäyspelaaminen, jolla paikataan hyökkäyksen pienoista taitovajetta. Leijonien pelitapa vaatii puolustajien aktiivisen osallistumisen hyökkäyspeliin, minkä avulla haetaan erityisesti maalinteon tehokkuutta. Puolustajissa onkin paljon kiekollista osaamista, pelirohkeutta ja monipuolisuutta.

Leijonien olympiajoukkueessa on monia tuttua arvokisakävijöitä, mutta myös uusia naamoja. Valtaosa pelaajista oli mukana jo syksyn EHT-peleissä. Vain Oskar Osala, Tommi Kivistö, Jonas Enlund ja Juuso Hietanen eivät ole vielä pukeneet maajuoukkuepaitaa tällä kaudella.

Leijonien olympajoukkueessa on 16 pelaajaa KHL:stä, kuusi Liigasta, kaksi Sveitsistä NLA:sta ja yksi Ruotsista SHL:stä.

Jatkoaika käy läpi Suomen joukkueen pelaaja pelaajalta.

Maalivahdit

Mikko Koskinen, #19

Suomen ykkösmaalivahdista ei liene epäselvyyksiä. Kaksimetrinen Koskinen pelaa viidettä kauttaan KHL:ssä ja on torjunut kuluvalla kaudella Pietarin SKA:n riveissä 28 ottelussa. Ykkösmaalivahdin rooli pietarilaisjoukkueessa on tosin ollut hieman uhattuna, sillä Koskinen on jakanut torjuntavastuuta tasaisesti Igor Šestjorkinin kanssa.

Niin torjuntaprosentin kuin päästettyjen maalien keskiarvossa Koskinen keikkuu KHL:n maalivahtien parhaimmistossa. Koskinen on pelannut neljässä ottelussa kauden EHT-turnauksissa.

Koskiselle annetaan alkulohkossa ehkä yksi peli huilia, mutta hän pelannee loput pelit.

Mikko Koskinen on Suomen ykkösmaalivahti olympiaturnauksessa.
Kuva © Topi Lainio

Karri Rämö, #31

Tälläkin kaudella loukkaantumisista kärsinyt Rämö taisteli tiensä olympiajoukkueeseen, vaikka ei pelannut syksyn EHT-peleissä kuin yhdessä ottelussa. Jokereita edustava 31-vuotias maalivahti on torjunut tasaisesti helsinkiläisjoukkueen maalilla. Tosin otteluita on kertynyt vain 17.

Olympiaturnaus on lyhyt ja pelejä ei ole montaa, joten torjuntavastuuta ei välttämättä ole hirveästi tiedossa. Jos Koskiselle annetaan huilivuoroa alkulohkossa esimerkiksi Saksaa tai Norjaa vastaan, peliaikaa voi olla tideossa.

Juha Metsola, #77

Metsola pelaa jo kolmatta kautaan KHL:ssä Amur Habarovskissa ja pelaa siellä jälleen vakuuttavasti. Torjuntavastuuta on tullut tällä kaudella peräti 50 ottelussa.

Olympialaisissa hän kärkkyy Rämön tavoin, josko peliaikaa irtoaisi Koskisen huilatessa. Metsola oli mukana Moskovan EHT-turnauksessa, mutta jäi siellä hierarkiassa Koskisen ja Rämön taakse, eikä peliaikaa herunut. Sama voi olla tiedossa myös olympialaisissa.

Puolustajat

Mikko Lehtonen, #2

Lehtonen nousi viimeistään viime kaudella ison yleisön tietoisuuteen, kun hän oli mukana kevään MM-kisoissa ja viimeisteli siellä kaksi maalia. Tapparaa edustava puolustaja tunnetaan hyvästä kiekollisesta pelaamisesta, mistä osoituksena ovat tehopisteet tällä kaudella. Lehtonen on nakuttanut 23 tehopistettä Tapparan riveissä.

Lehtonen on kokonaisvaltainen yleispuolustaja. Ylivoima-aikaa ei kuitenkaan ole välttämättä tiedossa, vaikka osaaminen riittäisi. 

Tommi Kivistö, #4

Ei säkenöi tai säväytä, mutta tekee kentällä pienet asiat erityisesti kiekottomana äärimmäisen laadukkaasti. Kivistö on laadukas kokonaisvaltainen puolustaja, jonka voi laittaa kaukaloon tilanteessa kuin tilanteessa. Kiekollinen pelaaminen on varmaa ja tasapainoista.

Jokereita edustava Kivistö ei ole komeillut usein joukkueessaan tehopistesarakkeessa, mutta on noussut Jokereiden yhdeksi tärkeimmistä pelaajista.

Lasse Kukkonen, #5

Kokenut Kukkonen on jälleen arvokisajoukkueessa. Etelä-Korean kisat ovat hänelle jo neljännet olympialaiset, ja aikaisemmista kisoista joka kerta tuliaisina on ollut mitali. Takan on peräti kymmenet MM-kisat ja MM-kulta vuodelta 2011.

Kukkosen valintaa hieman ihmeteltiin, sillä hänen pelilliset avut ovat kyseenalaistettavissa. Kiekollisessa pelissä ja luisteluvauhdissa hänellä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia niin seurajoukkueessa Kärpissä kuin syksyn EHT-peleissäkin. Kukkonen on kuitenkin ennen kaikkea pukukoppipelaaja ja päävalmentaja Marjamäen luottomies. 

Paikka kokoonpanossa ei ole kärkipakkipareissa, mutta vastuuta on luvassa erityisesti alivoimalla.

Kukkosen liike ja kiekolliset taidot eivät säväytä, mutta hän on henkisellä puolella tärkeä pelaaja joukkueelle.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Sami Lepistö, #18

Lepistölle olympialaiset ovat kolmannet. Hän on pelannut urallaan neljät MM-kisat ja voittanut niin ikään MM-kultaa keväällä 2011. 33-vuotias puolustaja on nakuttanut tasaista tahtia tehoja tällä kaudella KHL:ssä Jokereissa. Kiekollisista taidoistaan tunnettu Lepistö istuu täydellisesti Leijonien pelitapaan.

Olympialaisissa roolia on tarjolla mitä todennäköisimmin ylivoimasta. Lepistö ja Eeli Tolvanen muodostivat tulikuuman tutkaparin ylivoimalla Jokereissa alkukaudella, ja Marjamäki yrittää varmasti hyödyntää sitä.

Juuso Hietanen, #38

Varma kiekollinen puolustaja Hietanen nousi olympiajoukkueeseen mukaan, vaikka ei ollutkaan syksyn EHT-turnauksissa mukana. Dynamo Moskovan takalinjoilla luutiva Hietanen pelaa jo seitsemättä kauttaan KHL:ssä. Myös Hietanen on kokenut arvokisakävijä, sillä lukuisten MM-kisojen lisäksi hän edusti Suomea olympialaisissa vuonna 2014.

Hietanen on Leijonien ainoa oikealta ampuva puolustaja, ja hyökkääjissäkin heitä on vain kaksi. Jos Marjamäki rakentaa ylivoimaviisikkonsa siten, että molemmilla siivillä olisi suoran laukauksen uhka, Hietaselle aukenee paikka ylivoimalta.

Miro Heiskanen, #42

Nuori ja säkenöivä Heiskanen on mukana, vaikka kärsikin vuodenvaihteessa loukkaantumisesta jonka myötä nuorten MM-kisat menivät penkin alle. Myös alkukausi meni mönkään, sillä loukkaantumisen vuoksi hän joutui jättämään Dallasin NHL-leirin väliin.

Taitava kiekon kanssa, älykäs, sulava luistelija. Hämmästyttävän pelirohkea. Heiskanen on täydellinen pelaaja Leijonien alakertaan. HIFK:ta edustava 18-vuotias huippulupaus on jo nyt Liigassa dominoiva pelaaja. Ainoa kysymysmerkki on, kuinka hän pärjää oman alueen puolustuspelissä.

Heiskanen oli mukana Helsingin EHT-turnauksessa ja tykitti sielläkin kaksi osumaa. Heiskanen tuo vahvan hyökkäysuhan puolustajan paikalta, mitä Leijonien valmennus haluaa.

Miika Koivisto, #50

Kärpissä pelaava Koivisto on noussut nopeasti Liigan puolustajien eliittiin. Hän on takonut Liigassa tehopisteitä hyvää tahtia tällä kaudella. Koivisto keikkuu Liigan puolustajien pistepörssin kärkenä.

Koivisto kuuluu samaan monipuolisten ja kokonaisvaltaisten, kiekollisena etevien puolustajien kategoriaan kuin moni muukin joukkueessa ja istuu siksi joukkueeseen mainiosti. Ensiesiintymisensä Leijonapaidassa Koivisto teki viime kaudella ja oli mukana myös kevään MM-kisoissa. 

Atte Ohtamaa, #55

Peruspakki Ohtamaa tuo kovuutta ja jämäkkää puolustuspeliä Leijoniin. Hänen kiekollinen pelikin on varsin tasapainoista ja hän pystyy tukemaan myös hyökkäyksiä.

KHL:ssä Ak Bars Kazanissa pelaava puolustaja on edustanut maajoukkuetta neljissä edellisissä MM-kisoissa. Olympialaisissa vastuuta on luvassa erityisesti alivoimalla.

Hyökkääjät

Marko Anttila, #12

Yli kaksimetrisestä Anttilasta tulee Suomen kaikkien aikojen pisin olympiaurheilija. Lempäälän jätti on ollut Jokereille tärkeä pelaaja tällä kaudella.

Iso kokonsa ansiosta Anttila on erittäin vahva päätypelaaja ja pystyy suojaamaan kiekkoa. Sillä on iso arvo Leijonille, joka pyrkii pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä. Anttilan paikka löytynee nelosketjusta ja vastuuta alivoimalla on tiedossa.

Julius Junttila, #13

Hämmästyttävää tahtia tehoja Kärpissä takova Junttila pukee ensimmäistä kertaa miesten maajoukkuepaidan arvokisoissa. Taitava, sähäkkä ja älykäs laitahyökkääjä on tehnyt Kärpissä jo 51 tehopistettä tällä kaudella.

Junttila oli mukana Helsingin EHT-turnauksessa marraskuussa ja muodosti siellä toimivan hyökkäyskolmikon Joonas Kemppaisen ja Teemu Hartikaisen kanssa. Junttilan kaltaisia taitohyökkääjiä ei Suomella jaettavaksi asti ole, joten jos Junttila vain pystyy vastaamaan odotuksiin, rooli voi nousta isoksikin.

Junttila on takonut yli piste per peli -tahtia Kärpissä tällä kaudella. Nyt hänelle tarjotaan ratkaisijan roolia myös maajoukkueessa.
Kuva © Sami Kemppainen

Eeli Tolvanen, #20

Tolvanen kuuluu samaan ikäluokkaan Heiskasen kanssa eli 1999-syntyneisiin. Maalitykki viimeisteli hurjalla teholla alkukaudella Jokereissa, mutta sittemmin tahti on hiipunut. Mikä on Tolvasen vire ja itseluottamus olympialaisissa?

Vahvuudet ovat kiekollinen osaaminen, peliäly ja laukaus. Tolvasen harteille vieritetään paljon erityisesti maalinteon osalta, sillä Leijonien hyökkäys ei pursua tyylipuhtaita taitopelaajia tai maalintekijöitä.

Ylivoimalla nuoren hyökkääjän rooli on elintärkeä. Tolvanen parkkeeraa ylivoimalla b-pisteen tuntumaan, ja hänelle haetaan laukausta suoraan syötöstä.

Joonas Kemppainen, #23

Kokonaisvaltainen keskushyökkääjä muodostaa hyvän tutkaparin Teemu Hartikaisen kanssa, sillä kaksikko pelaa Salavat Julajev Ufassa samassa ketjussa.

Kemppainen pystyy pelaamaan vastustajan kärkiketjuja vastaan ja tekemään tulosta hyökkäyspäässä. Siitä osoituksena on kevään 2015 MM-kisat, joissa hän teki peräti yhdeksän tehopistettä. Kemppainen on käyttökelpoinen pelaaja niin alivoimalla kuin ylivoimalla erityisesti maskipelaajana.

Ei ole mikään räjähtävä luistelija, mutta pysyy hyvin kansainvälisten pelien vauhdissa.

Jani Lajunen, #24

Verkkaisen sentterinelikon puolustavin pelaaja. Lajunen on Leijonien kolmos- tai todennäköisimmin nelossentteri. Hyökkäyspeliin Lajunen ei tuo Leijonille suurta arvoa, mutta on tunnollinen puolustuspään pelaaja.

Lajunen pelaa Sveitsissä HC Luganon riveissä ja on tahkonut kolmet MM-kisat ja MM-kultamitalisti vuodelta 2011. Lisäksi hänellä on hopeamitali kevään 2016 MM-kisista ja kaksi Suomen mestaruutta Tapparan riveistä.

Jonas Enlund, #25

Enlund nousi hieman yllättäen kisajoukkueeseen, mutta taustalla oli vahvat otteet KHL:ssä Sibis Novosibirskissä, jossa on syntynyt 26 tehopistettä tällä kaudella. 30-vuotias laitahyökkääjä valmistautuu ensimmäisiin arvokisoihinsa.

Jokerikortti, joka voi onnistuessaan nousta ratkaisijan rooliin. Jos Tolvanen ei saa tulosta aikaan, Enlund kärkkyy paikkaa kärkiketjuun ja ylivoimalle.

Petri Kontiola, #27

Roolia olisi tarjolla ykkösketjusta, mutta pystyykö Kontiola vastaamaan huutoon? Syksyn EHT-otteluissa ei nähty parasta Kontiolaa. Luistelu oli hieman kankeaa, eikä hän siksi meinannut pysyä vauhdissa mukana.

Tehojen valossa Kontiolan tahti on KHL:ssä hieman hiipunut viime kaudesta. Tällä kaudella Lokomotiv Jaroslavlissa on syntynyt 27 tehopistettä.

Potentiaalia 33-vuotiaalla keskushyökkääjällä on, sillä viime olympialaisissa vuonna 2014 hän teki viisi tehopistettä, ja kiekkokansan muistissa lienee myös kevät 2013, jolloin hän takoi MM-kisoissa huimat 16 tehopistettä.

Mika Pyörälä, #37

Joukkueen vanhin pelaaja, ikää 36 vuotta. Pyörälä on kokenut arvokisakävijä ja tuttu pelaaja Marjamäelle ja muullekin valmennukselle. Luottopelaaja, jonka voi laittaa kaukaloon ketjuun kuin ketjuun, tilanteeseen kuin tilanteeseen, eikä tuota pettymystä.

Tehojen osalta huiman viime kauden jälkeen Kärpissä siirtyi Sveitsiin SC Berniin, jossa tosin armoton kilpailutilanne ja ulkomaalaiskiintiö on syönyt peliaikaa.

Jarno Koskiranta, #40

31-vuotias luotettava keskushyökkääjä luutii Leijonien kolmosketjussa ja alivoimalla. Samaa kategoriaa Lajusen kanssa: tunnollinen sentteri puolstussuuntaan, mutta hyökkäyspään avut ovat vähissä.

Tehot ovat kausi kaudelta hiipuneet KHL:ssä Pietarin SKA:ssa, ja on hän joutunut seuraamaan tällä kaudella välillä pelejä katsomostakin.

Oskar Osala, #62

Osala on kehittynyt KHL:ssä Metallurg Magnitogorskissa monipuoliseksi luottopelaajaksi. 30-vuotias hyökkääjä pystyy pelaamaan niin laidassa kuin keskellä.

Yli 190-senttisen Osalan erikoisosaamista ovat kamppailupelaaminen ja kiekon suojaaminen sekä aloitukset. Hän on voittanut aloituksia tällä kaudella Metallurgissa lähes 70 prosentin tehokkuudella.

Osalalle löytynee rooli kolmosketjusta ja alivoimalta. Osala pystyy myös tekemään tulosta hyökkäyspäässä, mistä osoituksena 14 maalia tällä kaudella KHL:ssä.

Osalan vahvuuksiin kuuluu aloitusten voittaminen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Sakari Manninen, #65

Syksyn EHT-pelien pirteä ilmestys. Manninen latoi Helsingin ja Moskovan turnauksissa kolme maalia ja neljä tehopistettä ja ansaitsi paikkansa olympiajoukkueessa.

Örebrossa pelaava hyökkääjä pystyy pelaamaan niin keskellä kuin laidassa. Tuo kaivattua luisteluvoimaa ja yhdellä yhtä vastaan -haastamista hyökkäykseen. Manninen muodosti toimivan hyökkäystrion Pyörälän ja Lajusen kanssa Helsingin EHT-turnauksessa.

Teemu Hartikainen, #70

Paras suomalainen maalintekijä ja pistemies KHL:ssä toistaiseksi tällä kaudella. Hartikainen on takonut Kemppaisen rinnalla 20 maalia Salavat Julajev Ufassa.

Hartikainen on taitava kiekon suojaaja ja parhaimmillaan hyökkäysalueella. Ajaa röyhkeästi maalille eikä kaihda kamppailupelaamista.

Jukka Peltola, #81

Tapparan kapteeni ja luottopelaaja Peltola vakuutti varmoilla otteillaan kahdessa EHT-turnauksessa, että paikka kisakoneeseen aukesi. Monipuolinen kahden suunnan hyökkääjä, jolta voi odottaa myös hyökkäyspään tehoja. 

Peltola pelasi Helsingin EHT-turnauksessa Suomen ykkösketjussa Tolvasen ja Kontiolan rinnalla, mutta on ehkä omimmillaan kansainvälisissä peleissä jarruketjuissa.

Veli-Matti Savinainen, #86

Liigassa Savinainen loisti maalintekijätilastoissa, mutta KHL:ssä Jugra Hanti-Mansijskissa ei ole pystynyt toisella yrittämälläkään murtautumaan varmaksi tuloksentekijäksi. Kausi on ollut vaikea niin joukkueelle kuin Savinaiselle, joka on iskenyt vain yhdeksän maalia tällä kaudella. Tulosta ei syntynyt syksyn kuudessa EHT-ottelussa, joissa hän jäi tehoitta.

Savinainen on taistelijaluonne, joka pelipäällä ollessaan voi olla täysin pitelemätön. Jos hän ei satu olympialaisissa samanlaiselle pelipäälle kuin viime kaudella maajoukkuepelissä ja seurajoukkueessa Tapparassa, roolia ei pelaavasta kokoonpanosta pitäisi löytyä.

» Lähetä palautetta toimitukselle