Latvia tutuin eväin sarjapaikkaa varmistamaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Vuosikausia MM-kisojen suosituimpiin joukkueisiin hyökkäysvoittoisen pelitapansa ja innokkaan fanijoukkonsa ansiosta kuulunut Latvia lähtee Tsekin kisoihin tuttuakin tutummalla joukkueella. Kokeneen joukkueen ainoana tavoitteena on säilyttää paikkansa MM-kisojen A-sarjassa, sillä mahdolliset kotikisat ovat enää kahden vuoden päässä.

Ozolinsh ja Zholtok johtotähtinä

Latvia sai joukkueeseensa 3 NHL-vahvistusta, jotka saavatkin kantaakseen suuren vastuun joukkueen menestyksestä. Uransa ehtoopuolella olevan maalivahdin Arturs Irben merkitys lienee lähinnä henkisellä puolella, mutta Sandis Ozolinsh ja Sergei Zholtok ovat ehdottomia avainhahmoja myös kaukalon puolella. Ozolinsh on latvialaisen jääkiekkomentaliteetin ilmentymä. Kaikki tietävät Anaheimissa nykyään kiekkoilevan puolustajan ajoittain uhkarohkeuteen saakka yltävän hyökkäysvoittoisen pelityylin. MM-kaukaloissakin maaliverkot soinevat molemmissa päissä kenttää Ozolinshin jäällä ollessa.

Zholtokia on pidetty taitavana ja potentiaalisena pelaajana aina NHL:n huipulle saakka, mutta lukuisat seuravaihdot kertovat siitä, ettei Zholtok ole kunnolla onnistunut löytämään paikkaansa taalakaukaloissa. Nashvillessä NHL-kautensa päättänyt Zholtok teki tänä vuonna kelvolliset
31 tehopistettä ja on Latvian joukkueen tärkein hyökkääjä.

haastattelu

MM-kisat Fandulille juhla-aikaa
[lue lisää]

Latvian tämänkin kevään MM-miehistö vilisee tuttuja pelimiehiä. Mm. Olegs Sorokins, Vjatseslavs Fanduls, Aleksandrs Kercs, Leonids Tambijevs ja Aigars Cipruss ovat suomalaisille kovin tuttuja pelaajia niin SM-liigasta kuin monista arvokisoistakin. Kokenutta kaartia edustavat lisäksi vielä
Normunds Sejejs, Aleksandrs Macijevskis, Grigorijs Pantelejevs ja Aleksandrs Semjonovs. Vaihtuvuus Latvian joukkueessa on vuosittain erittäin pientä, mikä kertoo karua kieltä maan heikosta juniorityöstä tai ennen kaikkea junioreiden kehnoista harjoitusolosuhteista.

Miehistön mielenkiintoisimpiin nimiin kuuluu Ilvestä kesken viime kauden vahvistamaan liittynyt Kaspars Astashenko, joka pelasi runkosarjassa erittäin vahvasti, mutta floppasi pudotuspeleissä totaalisesti. Astashenko on todella kylmähermoinen pelaaja kiekon kanssa, mutta ajoittain liika rauhallisuus tuo mukanaan myös suuria ongelmia. Latvian kalustossa Astashenkon luulisi joka tapauksessa kuuluvan joukkueen profiilipelaajiin.

Löytääkö Lindström Latvialle toimivan pelityylin?

Suomen ikimuistoiseen ensimmäiseen MM-kultaan johdattanut Curt Lindström on nyt toista vuotta Latvian peräsimessä. Lindströmin oppien luulisi iskostuneen nyt joukkueeseen paremmin kuin vuosi sitten. Latvian iloinen hyökkäyspeli ei ole enää viime vuosina tuonut odotetun kaltaista tulosta. Lindströmin tavoitteena onkin varmasti ollut saada joukkue puolustamaan kurinalaisemmin ja pitämään pelin siten aikaisempaa paremmin tasapainossa. Haasteellisen tavoitteen onnistuminen punnitaan turnauksen aikana.

Kokenutta joukkuetta pidetään yleensä hyvänä asiana, mutta Latvian runkopelaajat ovat lähes kaikki pelanneet jo parhaat pelinsä urallaan. Latvian ehdottomia valtteja on perinteisesti ollut nopeus, mutta kun pelaajien mittariin kertyy ikää lisää, häviää tämäkin vahva osa-alue pikkuhiljaa. Ylivoimapeli lieneekin Latvian suurin vahvuus tulevissa kisoissa. Kiekollisesti taitava joukkue saattaa takoa sarjapaikan varmistamiseen riittävät osumat tehokkaan ylivoiman ansiosta.

Latvia pelaa alkusarjansa A-lohkossa yhdessä Tsekin, Saksan ja Kazakstanin kanssa. Isäntämaa Tsekki on latvialaisille lähes mahdoton lyötävä ja Saksakin saattaa osoittautua liian kovaksi yhdistelmäksi. Lohkon päävastustaja onkin ehdottomasti Kazakstan, jonka lyömiseen Latvian
rahkeet riittänevät hyvin.

Harjoitusotteluissa Latvia pelasi mm. tasan 3-3 Slovakian kanssa. Hurmoksen päälle saadessaan Latvia saattaa siis järjestää tänäkin vuonna isojakin yllätyksiä, mutta yhtä hyvin joukkue saattaa vaikka tippua sarjaporrasta alemmaksi. Sitä ei sympaattiselle pikkumaalle varmastikaan kukaan jääkiekkoa seuraava toivo varsinkaan kun Latvian on määrä isännöidä MM-kisoja vuonna 2006.

» Lähetä palautetta toimitukselle