Lapa jäähän ja loistamaan - tosipelit alkavat nyt

CHL / Artikkeli
Ovatko joukkueet jo toipuneet kesästä?
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Nyt mennään taas CHL:n merkeissä! Suomalaisista mukana ovat viime kaudelta tutut joukkueet plus Espoon Blues. Toimituksemme selvittää jälleen, mitä Euroopan yhteiseltä kiekkoliigalta voi odottaa.

CHL:n ensimmäistä pelipäivää arvioivat Helsingin Henri Havusela, Turun Vinski Virtanen ja Vilja Päätalo Espoosta. Onko poikkeuksellisesti Espoossa pelinsä aloittava HIFK yksi suosikeista? Onko myllerryksen kokenut TPS jälleen heikko? Kuka nostelee pokaalia?

Kesä on takana ja CHL:n avauskaudesta on kulunut jo tovi jos toinenkin. Mitä kaudesta jäi mieleen - vai jäikö mitään?

Vilja Päätalo: Hieno finaaliottelu, jossa Luulaja käänsi viimeisessä erässä pelin itselleen kuin ihmeen kaupalla. Se oli yksi jännittävimmistä jääkiekkopeleistä, jota olen katsonut.

Muuta ikimuistoista olivat ainakin TPS:n tappio Bolzanossa hurmioituneet kotiyleisön edessä. On ollut myös hauska seurata seurojen hyväntuulista twiittailua toisilleen. 

Vinski Virtanen: Vietin alkukauden armeijan kurkkusalaatinvihreissä, joten CHL:n seuraaminen jäi syystä vähemmälle. Intissä oli kuitenkin monia kiekkofaneja, joiden kanssa pääsin keskustelemaan turnauksesta. Päällimmäisenä on mielessä se, kuinka turnaukseen suhtauduttiin.

On ymmärrettävää, että vasta lähtölaukauksensa saanut kilpailu kärsii kasvukivuista ja osallistuvien seurojen kannattajien suhtautuminen on vielä nuivaa. Toivoakseni CHL-ottelut pääsevät ajan kanssa irti harjoituspelien maineestaan ja kansainväliset mittelöt täyttävät lehterit jo alkulohkopeleistä alkaen.

Tämä oli sääli, sillä isoimpien seurojen pelit olivat kovatasoisia ja viihdyttäviä.

Henri Havusela: Katsojaluvut jäivät erityisesti Suomessa ja Ruotsissa yllättävänkin alhaisiksi, mihin toivottavasti saadaan parannusta tälle kaudelle. Tämä oli sääli, sillä isoimpien seurojen pelit olivat kovatasoisia ja viihdyttäviä. Esimerkiksi HIFK:n ottelut Frölundaa vastaan muodostivat trillerin keskelle kautta.

Toivoisin myös todella, että pienemmistä kiekkomaista nousisi joukkueita paremmin haastamaan isompiaan, ettei sarjaa ratkottaisi jälleen samojen joukkueiden kesken.

 

TPS:n CHL-avauskausi muistetaan erityisesti Bolzano-otteluista: Turussa kotijoukkue voitti peräti 9-0, mutta vieraissa turkulaisia nöyryytettiin upean italialaisyleisön edessä. Olisko tällä kaudella jo tasaisempaa?

Päätalo: TPS, suuri tuntematon. Muutoksia tapahtui kesän aikana paljon, ja ne olivat hyviä. Onko paketti kuitenkaan vielä kasassa? Ei välttämättä. 

Selin oli loistohankinta valmennukseen. Hyökkäys vaikuttaa kovalta. Tomi Kallio ja Petteri Nummelin tuovat johtajuutta. TPS menee tällä kaudella isosti eteenpäin - mutta ei välttämättä vielä elokuussa.

Virtanen: Bolzanon joukkue oli vielä pahasti rakennusvaiheessa ennen Turussa nähtyjä murskajaisia. Yhteisiä harjoituksia oli tietojen mukaan ollut ennen ensimmäistä CHL-peliä hyvin vähän, ja pelaajahankintoja tehtiin aivan viime tingassa. Toiseen otteluun italialaisjoukkue pääsi paremmin valmistautuneena ja kohtaamisesta muodostui odotetunlaisesti tasaisempi.

Tänä vuonna tuskin nähdään samanlaisia maalikarkeloita ainakaan TPS:n lohkossa. Omissa sarjoissaan välieriin yltäneet Linz ja Düsseldorf ovat Palloseuralle ihan varteenotettavia vastuksia, vaikka Itävallan ja Saksan pääsarjojen joukkueet eivät viime vuonna menestyneetkään kovin hääppöisesti.

Havusela: No ainakin TPS:n paletti on kokonaisuudessa astetta tasaisempi kuin viime kaudella. Muutenkin on helppo ennustaa parempaa kauden alkua, kun Ari-Pekka Selin tarttuu ruoriin penkin toisella puolella.

Turkulaisille arvottiin helpohko alkulohko, joten Turussa saatetaan pitkäänkin pelata CHL-otteluita tällä kaudella. Sekin toisi mukavan piristyksen sysimustan viime kauden jälkeen.

Toisten arpaonni oli parempi kuin toisten.
Toisten arpaonni oli parempi kuin toisten.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

HIFK joutui tiukkaan alkulohkoon. Uskotko, että Stadin punaiset ovat valmiita tosipeleihin jo nyt elokuussa?

Päätalo: Tämä on etukäteen yksi mielenkiintoisimmista lohkoista. Samalla rungolla ja valmennuksella jatkava, mutta heikkoa puolustustaan paikannut HIFK pääsee heti alkukaudesta todella näyttämään, mihin pystyy. Nuoret maalivahdit Ville Husso ja Kevin Lankinen ovat kevään jäljiltä hieman kokeneempia. IFK:n tähtihyökkääjä Tomas Zaborsky totesti CHL-tiedotustilaisuudessa osuvasti, että kovan pelitempon löytyminen jo nyt on vain hyvä juttu.

Perjantain pelissä HIFK joutuu evakkoon Espoon Barona Areenalle. Vastaan asettuu Antti Törmäsen ennen valmentama SC Bern, jonka kokoonpanosta voisi nostaa esiin vaikka Nashville Predatorsissakin muutaman ottelun pelanneen Simon Moserin ja kokeneen Martin Plüssin. Molemmat ovat tuttuja kasvoja Sveitsin maajoukkeesta. 

Vastaus kysymykseen: HIFK on valmis, sen ovat kertoneet loistavasti sujuneet harjoituspelit.

Virtanen: Bern ja Linköping ovat kieltämättä ennakkoon vahvoja, mutta yhtä lailla nekin pelaavat ensimmäiset tosipelinsä elokuussa. Lohko on kova helsinkiläisten näkökulmasta, mutta uskoisin, että vastaavasti Bernissä ja Linköpingissä IFK mielletään haastavaksi viholliseksi. Lohkossa ei ole selkeää ennakkosuosikkia, mikä toisaalta palvelee kaikkia joukkueita. Yhtään "helppoa" peliä ei ole tiedossa ja sen pitäisi olla hyvä juttu niin yleisön kuin pelaajienkin kannalta.

Havusela: Uskon jo pelkästään sen takia, että nyt HIFK:lla on puolustus kasassa jo ennen kauden alkua, mikä on näkynyt jo ensimmäisissä harjoitusotteluissa.

Puolustuksesta tyhjennettiin epäonnistujat ja tilalle tuli EHT-tason osaamista Tommi Taimen ja Joonas Järvisen liityttyä joukkueeseen. Lisäksi vaihtuvuus on ollut hyökkäyksen osalta maltillista, sillä HIFK sai pidettyä tehokkaimmat hyökkääjänsä viime kaudelta.

Törmäsen toisella kaudella HIFK tulee olemaan vahva, ja se näkyy myös CHL-otteluissa kovasta alkulohkosta huolimatta.

Leikitäänpä ennustajia nyt, kun kaikkien joukkueiden kunto on vielä täysi arvoitus. Kuka voittaa CHL:n kaudella 2015-16? Entä mikä suomalaisjoukkueista on paras?

Päätalo: (Lähes) mitä tahansa voi tapahtua nyt, kun pudotuspelien ensimmäinen kierros pelataan peräti 32 joukkueen voimin. Voittajaksi yltää Ruotsin hallitseva mestari Växjö Lakers. Tai joku muu Ruotsista, niin tylsää kuin se onkin.

Suomalaisista paras on joko leveällä materiaalilla operoiva Kärpät tai harjoituspeleissä vakuuttanut HIFK.

Yllätän jopa itseni ja veikkaan Tšekin Extraliigan hopeamitalisti Oceláři Třinecin kaappaavan Euroopan kiekkovaltikan.

Virtanen: Olen tunnetusti surkea veikkaaja, joten vedonlyöntivinkkejä etsivien kannattaa suhtautua arvauksiini tietyllä varauksella. Haluan uskoa, että Ruotsin ja Suomen ensimmäisen kauden dominanssi vaihtuu maittain tasaväkisempään kilpailuun. Yllätän jopa itseni ja veikkaan Tšekin Extraliigan hopeamitalisti Oceláři Třinecin kaappaavan Euroopan kiekkovaltikan. Joukkue jäi viime kaudella alkulohkoon, mutta piti muun muassa Berniä pilkkanaan voittamalla sveitsiläiset peräti 7-0 ja 4-0.

Suomalaisjoukkueiden kohdalla otan huomattavasti ennalta-arvattavamman linjan ja veikkaan Kärppien menevän viime vuoden tapaan pisimmälle. Oululaisten alkulohko ei ole turnauksen helpoin, muttei toisaalta järin hankalakaan esimerkiksi IFK:n arpaonneen verrattaessa. Kärpillä on tänäkin vuonna kaikki edellytykset menestyä turnauksessa.

Havusela: Skellefteå korjaa potin, ja HIFK on kauden paras suomalainen joukkue.

» Lähetä palautetta toimitukselle