Laine vastaan Forsberg: Säkenöivä Predators-taituri pudotuspeleissä selvästi tehokkaampi kuin runkosarjassa

NHL / Artikkeli
Filip Forsberg laittoi ensimmäisellä kierroksella Avalanche-puolustuksen polvilleen.
Kuva © Getty Images
Patrik Laineen parasta maalivirettä ei toistaiseksi ole nähty pudotuspeleissä. Filip Forsberg sen sijaan on viimeistellyt sekä tehokkaasti että näyttävästi. Huippuhyökkääjät ottavat toisistaan mittaa pudotuspelien toisella kierroksella.

Runkosarjassa Winnipeg Jetsin Patrik Laine teki 16 prosenttia joukkueensa maaleista. Ylivoimamaaleja nuori suomalainen teki eniten NHL:ssä, 20 kappaletta. Nashville Predatorsin Filip Forsberg oli runkosarjassa joukkueensa paras pistemies, mutta joukkuekavereista Viktor Arvidsson teki enemmän maaleja.

Pudotuspeleissä Laine on kuitenkin tehnyt vasta kaksi maalia ja pelannut kolme peliä maaleitta sekä kaksi viimeisintä ottelua pisteittä. Forsberg on tehnyt kuudessa pelissä neljä maalia, joista yksi oli ottelun voittomaali.

Kahden huippuvaarallisen maalitykin kaksintaistelu on yksi avaintekijöistä tässä kahden mestarisuosikin välisessä ottelusarjassa.

Kahdessa pelissä ruotsalaishyökkääjä myös valittiin ykköstähdeksi. Laine puolestaan valittiin ottelusarjan kahdessa ensimmäisessä ottelussa kolmostähdeksi.

Molemmilla tehohyökkääjillä on allaan NHL-uransa paras kausi. Laine ylsi tulokaskaudellaan aavistuksen tätä kautta tehokkaampaan pistetahtiin, mutta rikkoi runkosarjassa maali- ja piste-ennätyksensä.

Forsberg puolestaan sivusi yhden kauden piste-ennätystään, vaikka kausi jäi 15 peliä vajaaksi. Myös yhden kauden syöttöennätys meni rikki, mutta kahden kauden tauon jälkeen 30 maalin raja jäi ylittämättä.

Vaikkei hienoista soolomaaleista tyylipisteitä tai muuta ekstraa saakaan, iski Forsberg ensimmäisellä kierroksella kaksi niin upeaa maalia, että vastustaja varmasti haluaa karsia ruotsalaistaiturilta kaiken ylimääräisen tilan.

− On huippupelaajan ominaisuus, että hän pystyy toistamaan tällaisia temppuja. Pudotuspeleissä näkee aina isoja suorituksia, käänteentekeviä hetkiä ja pelaajia, jotka nousevat uudelle suoritustasolle. Filip on osoittanut pystyvänsä tähän joka pelissä, hehkutti Predators-GM David Poile huippuhyökkääjäänsä NHL.comin jutussa.

− Filip on yksi harvoista huippupelaajista, jolle tulee mieleen poikkeuksellisia juttuja verrattuna tavallisiin pelaajiin. Hän on ilmiömäinen kiekonkäsittelijä, joka pystyy myös räjähtävällä luistelullaan murtamaan puolustuksen, kehui puolestaan Predators-puolustaja Mattias Ekholm NHL.comille.

Forsbergin viimeistely on ollut pudotuspeleissä todella tehokasta. Viidellä viittä vastaan -pelissä ruotsalaisen 60 peliminuuttiin suhteutettu maaliodottama on ollut 2,28, mutta Predatorsin kärkihyökkääjä on viimeistellyt yli kaksi kertaa tehokkaammin − 60 peliminuuttiin suhteutettu maalitoteuma on 4,82.

Laineen maaliodottama suhteutettuna 60 peliminuuttiin on aavistuksen korkeampi, 2,49. Viimeistely on toteutunut suomalaisnuorukaisellakin selvästi maaliodottamaa paremmin, eikä lukema 4,49 juurikaan jää Forsbergin vastaavasta. Sekä Laine että Forsberg ovat tehneet pudotuspeleissä myös yhden ylivoimamaalin.

Korkean todennäköisyyden maalipaikkoja on tasakentällisin syntynyt Forsbergin jäällä ollessa kuudessa pelissä 13. Laineen vastaava lukema on 12. Sekä maaliodottaman että korkean todennäköisyyden maalipaikkojen suhteen molemmat huippuhyökkääjät ovat joukkueidensa sisäisissä tilastoissa yllättävän kaukana kärjestä.

Wildia vastaan Laineen laukaukset eivät napsuneet maaliin samalla tahdilla kuin runkosarjassa.
Kuva © Getty Images

Laineen maaliodottama suhteutettuna 60 peliminuuttiin on vasta yhdeksänneksi paras Jets-pelaajista. Korkean todennäköisyyden maalipaikoilla mitattuna Laine on Jets-pelaajista kymmenentenä. Myös Forsberg on 60 peliminuuttiin suhteutetulla maaliodottamalla mitattuna joukkueensa yhdeksänneksi paras pelaaja.

Laine on tämän kevään pudotuspeleissä laukonut ahkerammin kuin kahdella runkosarjakaudellaan keskimäärin. Onnistumisprosentti 13,3 on kuitenkin heikompi kuin NHL:n runkosarjoissa.

Korkean todennäköisyyden maalipaikoissa vain yksi Predators-hyökkääjä − Kyle Turris − on Forsbergia edellä. Turrisin lisäksi joukkueen kärkipuolustajat Roman Josi, Ryan Ellis, P.K. Subban ja Ekholm ovat suoriutuneet Forsbergia paremmin.

Laine on tämän kevään pudotuspeleissä laukonut jopa aavistuksen ahkerammin kuin kahdella runkosarjakaudellaan keskimäärin. Onnistumisprosentti 13,3 on kuitenkin monta prosenttiyksikköä heikompi kuin NHL-runkosarjoissa − tulokaskaudella 17,6 prosenttia ja tällä kaudella 18,3 prosenttia.

Forsbergin tilanne on päinvastainen. Tämän kevään pudotuspeleissä laukaukset ovat menneet maaliin 16,7-prosenttisesti. Päättynyt runkosarja oli ruotsalaishyökkääjältä toistaiseksi NHL-uran paras 14,5 prosentin osumatarkkuudella.

Forsberg on myös toistaiseksi laukonut kevään jatkopeleissä ahkerammin kuin aiemmin urallaan sekä runkosarja että pudotuspelit huomioiden.

Maalivahteja tarkastellessa etu on Jetsillä. Connor Hellebuyck on suoriutunut selvästi paremmin kuin Pekka Rinne.

24-vuotias amerikkalaismaalivahti on Rinnettä edellä päästettyjen maalien keskiarvolla, kokonaistorjuntaprosentilla ja korkean todennäköisyyden sekä keskitason laukausten torjuntaprosentilla mitattuna. Matalan todennäköisyyden laukauksia Rinne on torjunut Hellebuyckia varmemmin.

Myös Hellebuyckin torjuntaodottama on vajaan prosenttiyksikön verran Rinnettä edellä − Predatorsin nimivahvalla puolustuksella on siis peiliin katsomisen ja tason nostamisen paikka. Rinne on kuitenkin torjunut tasan prosenttiyksikön verran torjuntaodottamaansa heikommin, joten Vezina-ehdokkaallakin on petrattavaa pelissään.

Kahden huippuvaarallisen maalitykin kaksintaistelu on yksi avaintekijöistä tässä kahden mestarisuosikin välisessä ottelusarjassa.

Lähteet: NHL.com, Natural Stat Trick, Corsica

» Lähetä palautetta toimitukselle