Lada Toljatti - ei Ladalla moottoritielle

KHL / Artikkeli
Lada palaa kirkkaisiin valoihin VHL:n varjoista.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Kaksi KHL-historian ensimmäistä kautta sarjassa pelannut Lada Toljatti tekee paluun KHL:ään neljän vuoden tauon jälkeen. Reilun 700 000 asukkaan (2010) Toljattin kaupunki tunnetaan seuran nimessäkin esiintyvästä automerkistä. Seuran kotiareena kantaa nimeä Lada Arena. Areena ei ole sama, missä joukkue pelasi viime visiitillä KHL:ssä. Uusi halli valmistui vuonna 2013 ja sinne mahtuu noin 6000 katsojaa.

Lada Toljatti pelasi viimeiset neljä vuotta VHL:ssä sen suurempaa menestystä saavuttamatta. Seura oli VHL:n runkosarjassa parhaimmillaan sijalla yhdeksän. Pudotuspeleissäkin se eteni vain puolivälieriin asti, mutta tulevan kauden joukkue on muuttunut rajusti viime kauteenkin nähden.

Lada lähtee KHL-historiansa kolmanteen kauteen metsästämään toista paikkaansa pudotuspeleissä, mutta tehtävä saattaa osoittautua liian vaikeaksi, vaikka seuraa valmentaa Atlantin ja Vladivostokin kanssa ihmeitä kahden viime kauden aikana tehnyt Sergei Svetlov. Svetlov tuli molempiin seuroihin kesken kauden ja hinasi joukkueet takamatkalta pudotuspeleihin. Varsinkin Atlantissa temppu oli kova, kun seurajohto myi parhaat pelaajat ja heitti jo hanskat tiskiin toissa kaudella. Seurajohto luovutti - Svetlov joukkoineen ei.

Maalivahdit:

Jeff Glass (CAN)

Sergei Gaidutšenko (UKR)

Maalivahtikaksikko on odotetusti laitettu KHL-paikan myötä täysin uusiksi ja seura onkin saanut haalittua riveihinsä varsin laadukkaan duon.

Ladan selkeä ykkösvahti on seitsemättä kauttaan KHL:ssä aloittava isokokoinen Jeff Glass. Hänet muistetaan varmasti parhaiten U20 MM-kisoista, joissa hän torjui Sidney Crosbyn tähdittämän Kanadan mestariksi pelaten kisojen MM-finaalissa joukkueensa maalilla. Noiden kisojen jälkeen Glass ei päässyt ikinä edes koittamaan NHL:ssä, vaan seuraavat neljä kautta menivät pääosin AHL:ssä. 28-vuotias maalivahti on edustanut KHL:ssä Barysia, Sibiriä, Spartakia, TsSKA:ta ja nyt Ladaa. Hän oli toissa kaudella Sibirissä erinomainen ja pelasi hyvin myös Spartakissa viime kaudella. Glass on ollut vuosia luotettava maalivahti KHL:ssä.

KHL:ssä on puolenkymmentä lähes kaksimetristä tai pidempää maalivahtia ja Ukrainaa edustava Gaidutšenko on yksi heistä. Jättiläinen on pelannut KHL:ssä kuusi vuotta kakkosvahtina ja sama rooli tullee olemaan myös Ladassa, jos mies saa try-outin kautta ensin sopimuksen. Vaikka 25-vuotias maalivahti on kehittynyt, tulee hänelle edelleen liikaa huonoja pelejä, joilloin edes rantapallo ei tarttuisi kiinni. Kakkosvahtina vielä menettelee, mutta ykkösenä hän ei kanna yhtään KHL-joukkuetta.

Seuralla on KHL:n tasolle hyvä, jopa erinomainen ykkösvahti. Glass on osoittanut pystyvänsä kannattelemaan eri joukkueita varsinkin parina viime kautena. Kakkosvahtina monilla KHL-seuroilla on parempi tekijä. Glass on kuitenkin maalivahti, josta seuran mahdollinen menestyminen sarjassa ei jää kiinni. Seuran maalivahtivalmentajana toimii Sakari Lindfors.

Puolustajat:

Dmitri Vorobjev - Peter Podhradsky (SVK)

Karol Sloboda (SVK) - Denis Barantsev

Jiri Hunkes (CZE) - Dimitri Ogurtsov

Vitali Šulakov - Stanislav Romanov

Kesän aikana puolustus on laitettu täydelliseen remonttiin. Kovin hankinta oli slovakialaisen Peter Podhradskyn houkutteleminen Toljattiin. Slovakki jäi ilman työpaikkaa Donbassin jouduttua pitämään välivuoden KHL:stä. Hän on ollut melkoinen pistelinko sarjassa, sillä puolustaja on rikkonut kuuden KHL-kautensa aikana aina 20 pisteen rajan, vaikka edustanut peräti viittä eri seuraa. Miehen pistekeskiarvo KHL:ssä kuuden kauden ajalta on hurjat 27 pistettä. Vertailukohtana tuolle pistemäärälle voi sanoa, että "välihyökkääjänä" tunnettu Kirill Koltsov voitti KHL:n pakkien pistepörssin viime kaudella 35 pisteellä. Slovakki on todellinen ylivoimapelote, erinomainen kiekollisena sekä kelvollinen oman pään luuta. Kova hankinta.

Podhradskyn takana onkin sitten vähän nimettömämpää kaveria. SKA:ssa kausina 2010-13 pelannut Dmitri Vorobjev palaa synnyinkaupunkinsa seuraan. Hän on iso ja vahva puolustava puolustaja. Vorobjev on pyörinyt viimeisen viiden vuoden aikana pääosin KHL:n suurissa seuroissa, joskin rooli ollut välillä todella pieni.

Seuran puolustuksen ulkomaalaishankintoihin kuuluvat Liigasta tuttu Jiri Hunkes ja Slovakiaa ensimmäistä kertaa viime kevään MM-kisoissa edustanut 31-vuotias Karol Sloboda. Hunkes on hyökkäävä puolustaja. Hänen vahvuuksiin kuuluvat hyvä liike ja syöttötaito, mutta miinuspuolena hänellä on suuria ongelmia puolustuspelaamisen kanssa, joka on KHL:ssä nähty jo kausina 2011-13. Viime kauden tšekki vietti maansa pääsarjassa Liberecin riveissä.

Sloboda on hyvin kahteen suuntaan pelaava varsin monipuolinen puolustaja. Hän on edustanut viimeiset kolme kautta Tšekin Extraliigassa pelaavaa Vitkovicea.

Toljattiin saapui kesän aikana Dinamo Moskovassa jo kaksi kertaa Gagarin Cupin voittanut 22-vuotias Denis Barantsev. Kyseessä on kiekollisesti taitava puolustaja, joka tukee rohkeasti hyökkäyksiä. Barantsev jäi Dinamossa todella pienelle vastuulle viimeisen kolmen kauden aikana ja hakee varmasti nyt isoa roolia Ladan riveistä. Barantsevin uran kannalta siirto huomattavasti pienempään KHL-seuraan oli varmasti hyvä. Vastuuta pitäisi olla luvassa selvästi aiempaa enemmän.

Tulevalla kaudella puolustuksessa nähdään TsSKA:ssa 12 peliä viime kaudella pelannut kaksimetrinen kolossi Dmitri Ogurtsov ja Neftehimikistä saapunut Vitali Šulakov. Kesällä 20 vuotta täyttänyttä Ogurtsovia ei ole varattu NHL:ään. Kyseessä on vahva ja hyvään fyysiseen peliin pystyvä puolustaja. Šulakov on kelvollinen peruspakki, joka jäi Neftehimikissä parhaiden puolustajien varjoon.

Puolustuksesta löytyy vahvaa kiekollista osaamista, ja Podhradsky on todellinen pelote ylivoimalla. Ongelmia tulee kuitenkin olemaan ennen kaikkea puolustuspelaamisen kanssa. Seurassa ei ole erityisen vahvaa puolustusosaamista. Pari lähes kaksimetristä järkälettä puolustuksesta löytyy, mutta toinen näistä on vasta nousemassa uransa huipulle. Moni seurassa pelaava puolustaja saa nyt elämänsä isoimman näyttöpaikan KHL:ssä, kun rooli on suurempi kuin koskaan.

Hyökkääjät:

Semjon Valuiski - Martin Zatovic (CZE) - Denis Golubev

Georgi Belousov - Juri Petrov - Aleksandr Tšernikov

Anton Šenfeld - Andrei Nikitenko - Valentin Pjanov

Aleksandr Streltsov - Vasili Streltsov - Stanislav Botšarov

Ladan seurajohto tuntuu käyttäneen hyökkääjien osalta kaikki rahat siihen, että seura saisi edes kohtalaisen sentteriosaston KHL:ään. Laitahyökkääjiksi on hankittu pääosin nuoria ja lahjakkaita pelaajia, jotka ovat varmasti irronneet halvalla. Takuuvarmoja pistelinkoja seuralla ei ole ainoatakaan tälle tasolle, mutta potentiaalisia onnistujia riittää.

Hyökkäyksen ykköshankinta lienee Tšekin Extraliigassa Karlovy Varyssa käytännössä koko uransa kiekkoillut 29-vuotias sentteri Martin Zatovic. Hän toimi viime kaudella seuran kapteenina ja on tehnyt kolmen viimeisen kauden aikana maaleja noin 20 maalin keskiarvolla. Hyvin luisteleva Zatovic pääsi edustamaan Tšekkiä MM-tasolla ensimmäistä kertaa viime keväänä. Tšekkiä saatetaan peluuttaa laidallakin, mutta se olisi taas sentteriosastolta pois.

Muiksi senttereiksi seura sai haalittua Lokomotivista hyvän kahden suunnan sentterin Juri Petrovin ja Vladivostokin viime kauden kapteenin Andrei Nikitenkon. Petrov ei ole pisteillä KHL-urallaan juhlinut, mutta on viimeisen päälle joukkuepelaaja. Nyt hän saattaa hyvinkin pelata Ladan toisessa kärkiketjussa, joten vastuun pitäisi kasvaa. Toljatti on Petrovin synnyinkaupunki, joten hän palaa juurilleen. 35-vuotias konkarihyökkääjä Nikitenko ei ole myöskään KHL:ssä viime vuosina pisteillä juhlinut. Hän on työteliäs sentteri, mutta hyökkäyspään taidot ovat hyvin rajalliset.

Kauden kynnyksellä seura hankki Petrovin kanssa viime vuodet eri seuroissa pelanneen Aleksandr Tšernikovin Lokomotivista. Tšernikov on myös syntynyt Toljattissa. Lokomotivissa varsin keskinkertaisen kauden pelannut hyökkääjä ei ole mikään takuuvarma pistenikkari, mutta on parhaimmillaan hyvä maalintekijä ja varmasti kärkiketjujen mies. Tšernikov voi hyvinkin olla seuran tulevan kauden paras hyökkääjä. Hän esitti ajoittain Lokomotivissa todella pirteitä otteita.

Novokuznetskissa vahvan kauden pelannut 23-vuotias Semjon Valuiski hakee varmasti isoa roolia seurasta. Pienikokoinen, hyvin liikkuva ja taitava hyökkääjä pelasi umpisurkeassa Novokuznetskin joukkueessa vain 39 peliä, mutta teki selvästi uransa parhaat pisteet. Uusi piste-ennätys kirjataan nyt lukemin 9+8=17. Hän kuului siihen joukkueeseen, joka toi U20 MM-kisoista Venäjälle mestaruuden vuonna 2011. Hänessä on potentiaalia nousta KHL:ssä hyväksi pelaajaksi.

Kazanissa hyvin pieneen rooliin jäänyt ja Valuiskin ikäluokkaa oleva Denis Golubev on rymistellyt viime kaudet energisenä ja fyysisenä laitahyökkääjänä lähinnä Kazanin nelosketjussa. Hän kuului Valuiskin tavoin tuohon U20 MM-kisojen mestarijoukkueeseen. Nyt nuoret herrat ovat jälleen yhdessä ja mahdollisesti jopa samassa ketjussa. Golubevilla on varsin hyvä taitotasokin ja hän taistelee kärkiketjujen paikoista.

Magnitogorskissa ja Omskissa pieniin rooleihin jääneet nuoret Anton Shenfeld ja Valentin Pjanov hakevat seurasta säännöllistä peliaikaa ja isompaa roolia. 21-vuotias Shenfeld on pikkunäppärä laitahyökkääjä, joka ei Magnitogorskista omaa paikkaansa löytänyt, mutta pääsi kuitenkin juhlimaan keväällä Gagarin Cupin voittoa. Taitava Pjanov aloitti viime kauden Omskissa, mutta päätti sen Pardubicen riveissä.

Seurassa pelaavat myös Streltsovin kaksoset Vasili ja Aleksandr. Kaksikko on pelannut tätä ennen koko uransa Avtomobilistin organisaatiossa ja he ovat pelanneet paljon pitkälti samassa ketjussa, ainakin viime vuosina. Kaksoset ovat todella työteliäitä ja luisteluvoimaisia pelaajia. Tuskin tätä kaksikkoa eri ketjuissa nähdään Ladan riveissä. He pelasivat Avtomobilistissa pienessä roolissa.

Hyökkäys on todella vaatimaton KHL:ään, vaikka sentterit vielä jotenkin menettelevät niin laiturit ovat paperilla sarjan kolmen heikoimman joukossa, vaikka joku ketjuhahmotelman senttereistä pelaisikin laidalle. Mistä löytyvät maalintekijät? Zatovic on täysin kirjoittamaton kortti tällä tasolla, vaikka pelaakin uransa parasta kiekkoa. Nuoria lahjakkaita pelaajia löytyy useampikin, mutta ei heidän varaansa voi vielä hirveästi laskea, vaikka joku varmasti tekee läpimurron. Työteliäitä hyökkääjiä seuralla riittää, mutta löytyykö ratkaisuvoimaa?

Yhteenveto:

Joukkue on rakennettu niillä vähillä rahoilla, mitä on ollut käytössä niin peräpää edellä. Seuralla on laadukas ykkösmaalivahti ja erinomainen ykköspakki, mutta hyökkäys vaikuttaa aivan liian heikolta pudotuspelitaistelua ajatellen. Usean pelaajan on nostettava selvästi profiiliaan, jos seura meinaa menestyä paluukaudellaan. Valmennuksen voi laskea Svetlovin viime kausien näyttöjen perusteella myös vahvuudeksi. Jos hän vie vielä Ladankin pudotuspeleihin, on hänessä jotain poikkeuksellista.

Arvio:

Ladalla ei mennä kuuhun asti. Pudotuspeleihin pääseminen olisi jo melkoinen pommi. Sijoille 11-13.

» Lähetä palautetta toimitukselle