Löytääkö Sveitsi tien pysyvään menestykseen?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Viime vuodet Sveitsi on pyörinyt sijan keskikastin tuntumassa, mutta se varmastikin mielisi takaisin muutaman vuoden takaiseen menestykseensä (vuonna 2000 5. sija). Nimimiehillä tämänvuotinen Sveitsi ei kuitenkaan juhli.

Reto von Arxia ja Michael Rieseniä ei tänäkään keväänä nähdä punavalkoinen paita yllään. Valmentaja Krügerin ja tähtipelaajien välinen mökötys jatkuu siis ennallaan eikä Sveitsille ole tippumassa rapakon takaa vahvistuksia ellei David Aebischerin Colorado Avalanchen ottelut lopu heti alkuunsa. Sveitsin joukkueesta puuttuvat myös mm. kokeneet Edgar Salis ja Cian-Marco Crameri.

Viime hetken valmistelut

Sveitsi pelasi viimeisellä viikollaan ennen MM-kisoja kolme harjoitusottelua: tuloksena kolmen voiton suora. Tanska kaatui kahdesti ja Slovakia kerran. Kun voittoputki on saatu käyntiin, Krügerin suojatit varmasti mieluusti jatkaisivatkin sitä.

Maalivahtipeliin Sveitsi tuskin kaatuu. Joukkueen nestoriosastoon kuuluva Ronnie Rüegerilla on iso tehtävä edessään, sillä arvokisatasolla kokeneiden Marco Bührerin ja Martin Gerberin asemia pelaavina maalivahteina on erittäin vaikea kyseenalaistaa. Itse asiassa Rüegerin mukana olo on pienoinen yllätys, sillä miehellä on ikää jo 31 vuotta ja pelivuosiakin Sveitsin pääsarjassa useampi, mutta tänä keväänä Rüeger on ensimmäistä kertaa MM-kisoissa.

Nuorissa on tulevaisuus

Sveitsin joukkueesta reilu puolet (16/25) pelasi myös viime vuoden MM-kisoissa. Vaihtuvuus on siis suurehkoa eikä lähes tuntemattomien pelaajien paikka kisakoneessa miellytä kaikkia. Kuulostaako suomalaisillekin tutulta? Saamastaan kritiikistä huolimatta päävalmentaja Ralph Krüger on nostanut joukkueeseen monia nuoria pelaajia, (Reto Kobach, Valentin Wirz, Beat Forster, Andres Ambühl) osa näistä ehkä tulevaisuuden tähtiä. Pienellä maalla ei ehkä ole huippujen kaltaisia maajoukkuepelaajavarastoja, mutta jokunen nousee joka vuosi korkeuksiin. Juniorimaajoukkueiden sählätessä omalla sarallaan on A-maajoukkueen otettava ohjat käsiin. 22-vuotias Adrian Wichser on yksi näistä lähivuosien nousijoista: edessä on miehen kolmannet MM-kisat ja

Hyökkäyksessä Sveitsi tukeutunee Wichserin ohella myös vanhoihin tuttuihin naamoihin kuten Patric Della Rossaan, Marcel Jenniin, Ivo Rüthemanniin ja AHL:sta kesken kauden kotiin palanneeseen Luca Ceredaan. Konkariosaston keskelle tunkeutuva 22-vuotias Ceredakin ehtinyt nähdä lyhyen, mutta monipuolisen uransa aikana enemmän kuin moni koko elämänsä aikana. Takana ovat niin menestyksekkäät alle 18-vuotiaiden kisat keväällä 1999, useampi kausi Sveitsin A-liigassa, vajaa parisataa AHL-ottelua kuin kahdet MM-kisatkin. Tässä välissä Cereda lepäsi kokonaan yhden kauden (2000-01) sydänleikkauksensa vuoksi.

Puolustajista Julien Vauclair pelasi loistavan kauden AHL:ssa (78 ottelua, tehot 9+30) eikä olisikaan ihme, jos hänen nimensä löytyisi pistepörssin kärkisijoilta, mikäli Sveitsi vain venyy tavoittelemaan ylemmän keskikastin paikkoja lopullisessa sijoitustaulukossa.

Alkulohkostaan Sveitsi on periaatteessa jo varma jatkaja. Vain erityisen omaperäinen söhläily tai muiden maksimaalinen suoritus voi pudottaa punavalkoiset pois jatkosta heti alkuunsa. Sveitsin tietä jatkopeleihin helpottaa myös Itävallan ja Ranskan olo samassa alkulohkossa, ja olisikin katastrofi, jos Sveitsissä karsittaisin ensi vuonna MM-kisapaikasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle