Lätkähullujen maa osuu syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kuvankaappaus Ylen dokumentista.
Kuva © Kuvankaappaus Yle
Yleisradion dokumentti "Lätkähullujen maa" on ansiokkaasti tehty ja jokaiselle suomalaiselle jääkiekon seuraajalle katsomisen arvoinen.

Ylen Urheilu-Suomi dokumenttisarjan toinen osa, keskiviikkona esitetty "Lätkähullujen maa", kertoo kattavasti suomalaisen jääkiekon tarinan. Voit katsoa dokumentin Ylen verkkosivuilta Areenassa.

Dokumentissa käydään läpi Suomi-kiekon eri vaiheet aina järven jäällä pelatuista ensimmäisistä sarjaotteluista Patrik Laineen urotekoihin asti. Dokumentaarista kerrontaa höystävät tunnettujen suomalaisten pelaajien, valmentajien ja kiekkovaikuttajien värikkäät tarinat.

Mukaansatempaava dokumentti tuo esiin miten merkittävästi jääkiekko ja siihen suhtautuminen ovat vuosien varrella Suomessa muuttuneet.

Ulkopeleistä alkanut harrastusmuoto on askel askeleelta kehittynyt kovien ammattilaisten lajiksi, jota koko kansakunta seuraa äärimmäisen suurella mielenkiinnolla.

Siinä missä maan ensimmäiset sarjaottelut miteltiin järven jäällä, on nykypäivänä tilanne se, että erikokoisia ja –näköisiä jäähalleja löytyy liki kaikilta paikkakunnilta. Tämä on mahdollistanut myös sen, että nykyään huippupelaajia tulee muualtakin kuin Tampereelta.

"Mansen" asema suomalaisen jääkiekkoilun kehtona tuleekin vahvasti esille myös Lätkähullujen maa -dokumentissa. Eikä suotta, sillä Tampereeltahan kaikki on aikanaan lähtenyt; ensimmäinen jäähalli, ensimmäiset sarjaottelut ja ensiaskeleet kohti ammattimaisuutta.

Moni ei välttämättä edes muista, että tälläkin hetkellä menestyksestä nauttiva Tappara oli suomalaisseuroista ensimmäinen, jossa jääkiekon pelaamisesta ja harjoittelemisesta tuli 1970-luvulla ammattimaista.

Rauno Korven ja kumppanien johtamana pelaajat usutettiin tahdon portaisiin, jotka kuuluvat tamperelaisseuran harjoitusohjelmaan vielä tänäkin päivänä.

Mitä taas ammattimaisuuteen tulee, niin tuntuu nykypäivänä jopa hieman absurdilta katsoa dokumentin historian havinaa huokuvia pelaajahaastatteluja. Niissä pelaajat yksi toisensa jälkeen toteavat, ettei lajin harrastaminen ole taloudellisesti kannattavaa.

Suostuisivatkohan tämän hetken kiekkotähdet pelaamaan ilman lihavaa tilipussia?

Suomi todellakin on lätkähullujen maa

Tapparan ohella myös HIFK:n, Jokereiden ja Kärppien tarinaa käydään dokumentissa läpi.

Seurojen historiassa tapahtuneiden käännekohtien kautta katsojille piirretään kuva Suomi-kiekon asteittaisesta kehityskulusta, jossa yksi asia on johtanut toiseen ja pikkuhiljaa jääkiekko on noussut kansakunnan ykköslajiksi niin kiinnostavuuden kuin menestyksenkin osalta.

Nostalgisten historiaklippien lisäksi dokumentissa sukelletaan myös kulissien taakse, kun tunnetut kiekkovaikuttajat kertovat kokemuksiaan ja näkemyksiään tapahtumien ja ilmiöiden takana.

Mehukkain paljastuksista lienee Kalervo Kummolan kertomus maajoukkuepestin ehdottamisesta ensimmäistä kertaa Curt Lindströmille. Se tapahtui nimittäin hotellin baarissa.

Kummolan, Kalevi ja Teppo Nummisen, Heikki Riihirannan, Timo Jutilan, Teemu Selänteen, Juha Junnon ja kumppaneiden elämänmakuisten tarinoiden ansiosta dokumentti osuu syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan.

Laaja haastateltavien kirjo lisää myös viihdearvoa ja uskottavuutta, minkä ansiosta dokumenttia katsoisi mielellään toisenkin tunnin. 

Lisäksi ohjelmaa on elävöitetty muun muassa lavastetuilla kohtauksilla suomalaista kodeista ja kuppiloista, joihin on hyvin onnistuttu tiivistämään suomalaisten intohimoinen suhtautuminen jääkiekkoon. 

Oli kyse sitten koko kansakuntaa yhdistäneestä vuoden 1995 MM-kullasta tai karvaita tappion kyyneliä kirvoittaneesta Torinon vuoden 2006 olympiahopeasta, niin yksi asia on varma. Suomi todellakin on lätkähullujen maa ja sen tämä taidokkaasti tehty dokumentti osoittaa.

"Lätkähullujen maa" -dokumentti on katsottavilla Ylen verkkosivuilta Areenassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle