Kuopiolaisten unelmien kevät 1991

LIIGA / Artikkeli
Sami Kapanen oli mukana pelaamassa, kun KalPa oli viimeksi finaaleissa keväällä 1991.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Kuopiolaisen KalPan edellisestä finaalipaikasta on vierähtänyt jo 26 vuotta. Keväänä 1991 kuopiolaisjoukkue ylsi finaaleihin TPS:ää vastaan. Turkulaiset ottivat tuona keväänä kolmannen perättäisen mestaruuden kilpipaitojen kustannuksella. Kuopiolaisille hopeamitali oli kuitenkin erinomainen saavutus ja samalla seurahistorian ensimmäinen palkintopallisijoitus.

Kaudella 1990-91 KalPa pelasi tämän kauden tapaan loistavan runkosarjan ja tuli toiseksi TPS:n jälkeen. Se oli kuopiolaisseuran siihen mennessä paras runkosarjasijoitus. Toinen sija takasi kilpipaidoille samalla suoran paikan välieriin.

Finaalipaikasta tuli taistelemaan Hannu Aravirran valmentama Jyp HT, joka oli kaatanut puolivälierissä Tapparan. Historia toisti tänä vuonna itseään välierien suhteen 26 vuoden takaa.

Jyp HT oli tuon kauden runkosarjassa hallinnut joukkueiden keskinäisiä kohtaamisia, mutta kuopiolaiset onnistuivat saavuttamaan seurahistorian ensimmäisen finaalipaikan. Finaaleissa vastaan luisteli Turun ylpeys TPS, joka oli nyt saanut myös olosuhteensa kuntoon. Uusi Turkuhalli oli avattu marraskuussa 1990.

Turkulaisten päävalmentaja Hannu Jortikka oli virittänyt joukkueensa kovaan iskuun ja sillä oli palkintokaapissa mestaruudet jo kahdelta aiemmalta kaudelta.

Joukkueen runko oli erittäin kova ja pelaajaluetteloa selatessa vilisee nimiä, jotka ovat tuttuja myös nuoremmille kiekkoa seuraaville. Marko Kiprusoff, Markus Ketterer, Kai Suikkanen, Pekka Tirkkonen, Kari Jalonen, Hannu Virta ja monia muita.

Juha Junno oli luotsannut KalPaa päävalmentajana jo kaudelta 1987-88 lähtien ja nousujohteinen kehitys huipentui nyt finaalipaikkaan keväällä 1991. Kausi oli KalPalle vasta viides SM-Liigassa.

TPS:n tavoin KalPan pelaajistosta löytää tuttuja nimiä. Nuoret Pasi Kuivalainen ja nykyään vaihtopenkin takana käskevä Sami Kapanen, KalPa-legenda Darius Rusnak, Jari Laukkanen, Juha Tuohimaa, Juha Jokiharju ja niin edelleen.

Juha Junno luotsasi KalPan viimeksi finaaleihin.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

TPS lähti finaalisarjaan luonnollisesti ennakkosuosikkina, mutta KalPa ei halunnut luovuttaa voittoja helpolla. Avausottelu Turussa päättyi selkein 5−1–lukemin isännille, mutta jo seuraavassa ottelussa Kuopiossa oli eri meininki. KalPa pelasi hienosti, mutta turkulaisvieraat hakivat voiton lopulta maalein 3-4.

Kolmas ottelu meni niin ikään TPS:n nimiin ja se johti sarjaa jo voitoin 3-0. KalPa onnistui kuitenkin kaventamaan otteluvoittoja, kun se otti tärkeän kotivoiton neljännessä ottelussa. Viides ottelu Turussa oli lopulta ratkaiseva, ja sen turkulaiset hoitivat tylyisti maalein 7-2. KalPa oli taistellut hyvin, mutta ei pärjännyt kivikovaa TPS-ryhmää vastaan.

Hopeamitali ei kuitenkaan tuntunut tappiolliselta, ja seurahistorian ensimmäistä mitalia juhlittiin kuin voittoa.

26 vuotta tämän jälkeen Kuopiossa on voitettu yksi pronssi kaudella 2008-09. Pekka Virta oli tuolloin ensimmäisellä visiitillään KalPan päävalmentajana. Menestyksestä ei ole Kuopiossa turhan usein päästy nauttimaan, joten nälkää luulisi olevan – sekä joukkueella, että pohjoissavolaisilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle