Kultaiset kypärät jakavat huippupelaajien mielipiteitä − "Se on pienimuotoinen rasite"

LIIGA / Artikkeli
Kultainen kypärä herättää erimielisyyksiä jääkiekkopiireissä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Veikkauksen kultainen kypärä on ollut jo yli 20 vuoden ajan Liigassa symboli parhaimmasta pistemiehestä. Varsinkin alkuaikoinaan kultainen kypärä herätti paljon närää, mutta mitä nykyiset liigapelaajat ajattelevat asiasta tänä päivänä?

Jääkiekon SM-Liigaottelua katsoessa erottaa kentältä helposti joukkueen parhaan pistemiehen. Hän on Veikkauksen kultaista kypärää kantava pelaaja, mikä on ollut parhaimman pistemiehen symboli Liigassa jo yli 20 vuotta.

Kultaisesta kypärästä ei alkuksi pidetty, sillä se nosti ja nostaa aina yhden pelaajan muiden yläpuolelle helpommin huomattavaksi.

Se olikin 1990-luvun alkupuolella syy, miksi Veikkauksen silloinen tiedotusjohtaja Risto Nieminen sekä Jokerit-pomo Hjallis Harkimo halusivat tuoda Liigaan jotain, millä paras pelaaja huomattaisiin nopealla silmänvilkaisulla.

Silloin syntyi ajatus kultaisesta kypärästä.

Ensimmäisen kerran Veikkauksen kultaisia kypäriä käytettiin kaudella 1994-1995. Nyt se on vakiintunut Liigaan ja myös Mestiksessä on alettu käyttämään kultaisia kypäriä.

Mutta mitä mieltä ovat tänä vuonna kypärää kantaneet pelaajat sen toimivuudesta? Jatkoaika kysyi viideltä liigapelaajalta, otetaanko häntä fyysisesti kovemmin ja mikä on hänen mielipiteensä kultaisesta kypärästä.

Tällä kertaa haastatteluun päätyivät JYPin Antti Suomela, Jukureiden puolustaja Miika Koivisto, Kärppien Mika Pyörälä, Tapparan Henrik Haapala sekä Ilveksen Aleksi Mustonen.

Suomelaa on jouduttu rikkomaan kauden aikana useampaankin kertaan jäähyn arvoisesti.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Välillä katsomoon näyttää siltä, että kultaista kypärää kantava pelaaja on silmätikkuna vastustajien toimesta. Ylimääräiset koukut, huitomiset sekä kovemmat taklaukset ovat saattaneet viedä parhaita pelaajia sairastuvalle, mutta otetaanko pelaajaa kovemmin, kun päässä on kultainen kypärä?

− Kyllä sen huomaa varsinkin, kun runkosarja lähenee loppuaan.

− Onhan se totta, että kultainen kypärä sieltä erottuu. En ole omasta mielestäni kokenut että olisin erityistä kohtelua saanut, kokenut Pyörälä heittää.

Jukureiden puolustaja Miika Koivisto on kuitenkin huomannut selvän eron pitäessään kultaista kypärää.

− Varsinkin, kun puolustajana menee päätykiekkoihin, niin kyllä huomattavasti enemmän tulee niitä loppuun asti vietyjä taklauksia, jopa vähän myöhään tulevia verrattuna siihen kun on normaalikypärä päässä.

− Se on mielestäni pienimuotoinen rasite. Kyllä sitä itsekin olen enemmän varuillaan, kun huomaan, että kultakypärä on jäällä, Koivisto myöntää.

Myös Aleksi Mustosen mielestä kultainen kypärä päässä saa kanssapelaajilta erityiskohtelua.

− Ehkä vähän sellaista pientä häirintää tulee tilanteiden jälkeen ja vähän kovempaa otetaan se päässä, mutta ei sen suurempaa.

 − Kyllä sen huomaa varsinkin kun runkosarja lähenee loppuaan. Kauden alussa kukaan ei huomioinut, mutta nyt viimeisinä kuukausina on otettu selvästi tiiviimmin, Antti Suomela pohtii.

Suomela kertoo, ettei hänelle tule omia maalintekopaikkoja niin paljoa kultakypärä päässä verrattuna normaaliin kypärään.

− Kun pelataan tiiviisti ja kultakypärät pois niin on tietysti vähän vaikeampaa tehdä maaleja. Se vaan pitää pelata oikein, sitten muille tulee niitä paikkoja enemmän, Suomela kuittaa.

Miika Koivisto on kantanut Jukureiden puolustuksessa isoa vastuuta.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com

Otetaanko pois vai annetaanko olla?

Kultaiset kypärät saivat aluksi suurta kritiikkiä, mutta hiljalleen niistä puhuminen on kuitenkin laantunut. Jukurit-puolustaja Miika Koivistolla on kuitenkin selvä näkemys siitä, pitäisikö ne poistaa liigakaukaloista.

− Kyllä ne voisi ottaa pois. Ei ne pelaajalle ainakaan itselle lisäarvoa tuo, Liigan toiseksi tehokkain puolustaja täräyttää.

− Jotkut ovat varmaan sitä mieltä, ettei sitä tarvitsisi olla. Ehkä itsekin käännyn sille kannalle, Pyörälä tuumii.

Myös Henrik Haapala näkee fiksumpana, että pelaajilla olisi samanväriset kypärät kentällä. Suurta väliä sillä ei kuitenkaan hyökkääjälle ole.

Suomela ja Mustonen kuitenkin sanovat, että kultaiset kypärät voivat olla jatkossakin kentällä.

− Vaikka ne otettaisiin pois, niin ei se minuun vaikuttaisi. Nyt, kun ne on, niin annetaan niiden olla, Suomela tuumaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle