Kuka tekee maalit, Ilves?

LIIGA / Artikkeli
Kyykkääkö Ilves jälleen?
Kuva © Timo Savela
Uusi kausi ja uusia pelaajia, mutta paljon samaa kuin viime kaudella. Ilves on Tuomas Tuokkolalle hyvin sopiva ryhmä, jossa ei ole suuria tähtiä eikä egoja. Jotain tärkeää kuitenkin puuttuu.

Hyvää Ilveksen kannalta? Joukkueen leveä materiaali, jonka ansiosta kausi ei kaadu yksittäisiin loukkaantumisiin. Huonoa Ilveksen kannalta? Kärkipelaajien puute. Ilves joutuu pitkän kauden aikana tekemään valtavasti työtä maalien eteen. Uhkana on, että tasaiset ottelut kääntyvät usein niukoiksi tappioiksi.

Ilves luottaa nuorten pelaajien läpimurtoihin ja siihen, ja että joukkueen ankaraan työntekoon ja luisteluun perustuva työnteko riittää. Pelitapa on tismalleen sama kuin viime kaudella, ja se on erityisesti kiekollisilta taidoiltaan rajallisille puolustajille pelastus.

Ei-niin-kädelliselle joukkueelle sopii hyvin Tuokkolan peluuttama suoraviivaistettu kiekkokontrolli. Raimo Helmisen aikaan verrattuna selkeä ero on esimerkiksi siinä, että kiekkoa palautetaan paljon alaspäin tiukoissa tilanteissa.

Mutta kuka tekisi maaleja?

Maalintekopelin voittaminen on vaikeaa, kun joukkueessa ei ole yhtään selkeää kärkihyökkääjää. Yksi mies on harvoin korvaamaton, mutta Michael Keränen saattoi olla sitä Ilvekselle. Viime kaudella hyvin onnistunut Sami Sandell on nyt Ilveksen selvä ykköshyökkääjä, ja sen jälkeen on hiljaisempaa.

B-luokan kanadalaispelaaja Mark Hurtubise vaikuttaa aivan liian hitaalta Liigaan, ja muista uusista hankinnoista Antti Tyrväinen, Joonas Riekkinen ja Tapio Laakso ovat enemmän kovia duunareita kuin maalintekijöitä.

B-luokan kanadalaispelaaja vaikuttaa liian hitaalta Liigaan.

HPK:sta siirtynyt pieni ja näppärä Teemu Rautiainen tehnee lopullisen läpimurtonsa Liigassa, mutta se ei yksin riitä. Turo Asplund, Alexander Ruuttu ja talvinen nuorten maailmanmestari Aleksi Mustonen ovat muita avainhyökkääjiä, mutta heiltäkään ei voi odottaa 40 pisteen kausia. Jussi Pesonen on nimekäs, mutta viime kausi meni täysin pilalle. Onko konkarista enää isoon rooliin?

Ylivoimapelaaminenkin on vaikeaa, kun huippuluokan pelintekijät ja viivapelotteet puuttuvat. Joukkue tarvitsisi kipeästi sitä kliseistä rightin ylivoimapakkia: kaikki Ilveksen puolustajat pelaavat vasemmalta, eikä kokoonpanossa ole ketään, joka pommittaisi säännöllisesti tärkeitä ylivoimamaaleja.

Aika jälkeen Kolppasen

Oman pään puolustuksen ykkösnimi ja luottomies on kevään MM-kisoihin yllättäen noussut Tommi Kivistö. Ilveksen puolustus ei kuitenkaan ole erityisen nimekäs. Paljon siitä kertoo se, että Kiekko-Vantaassa viime kaudella sekä hyökkääjänä että puolustajana pelannut Saku Salmela saattaa harjoituspelien perusteella ottaa suurta roolia nyt, kun nousee ensimmäistä kertaa Liigaan 24-vuotiaana.

Maalivahtipeli on arvoitus. Se voi olla Ilvekselle jälleen ase, mutta tekeminen saattaa myös kaatua siihen. Varmaa on vain se, että mainio Ville Kolppanen jätti isot saappaat täytettäväksi. Jokerikasvatti Joonas Korpisalo on suuri lupaus, jolla on ollut välillä todella vaikeaa. Korpisalo oli kuitenkin hyvä tultuaan kevääksi Ilvekseen, ja jos hän jatkaa sillä tasolla, niin homma toimii.

Toiseen maalivahtiin pätevät pitkälti samat sanat. Juha Järvenpää haastoi Ässissä jopa Antti Raantaa, mutta viime kausi oli vaikea. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että ainakin toinen tasaisesta kaksikosta onnistuu kelvollisesti. Nuori Lassi Yrjöläkin on esiintynyt harjoituspeleissä hyvin.

Harjoituspelit ovat sujuneet muutenkin aurinkoisissa merkeissä, sillä Ilves on voittanut niistä kuusi. Kolme tappiollista ottelua ovat nekin päättyneet vain maalin häviöihin.

Ilves saattaa kovan työnteon avulla jälleen loistaa alkukaudesta, mutta uhkana on, että haastajat tekevät kevätkaudella tarvittavat maalit ja pyyhältävät tamperelaisten ohi. Tuokkolasta ei ole tekemään ihmeitä, ja Ilveksen kausi saattaa hyvinkin päättyä jälleen runkosarjaan.

Yleinen tasonnosto ja palasten loksahteleminen kohdalleen saattaisivat riittää pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle astikin. Edelle arvioiduilla joukkueilla on myös omat kysymysmerkkinsä.

» Lähetä palautetta toimitukselle