Leijonat on taktisesti kovan paikan edessä. Kanada-peli osoitti, että Suomi ei pystynyt kovassa pelitemmossa luomaan riittävän laadukasta hyökkäyspeliä.

Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Kuinka Leijonat vastaa vauhtilätkään?

Voiko Leijonat päihittää Yhdysvallat pelaamalla kovatempoista, nopeaa kiekkokontrollijääkiekkoa? Kanada-ottelu ei antanut hyviä viitteitä.

Liian hidasta. Liian passiivista. Liian vähän tunnetta.

Muun muassa tällä tavalla on Leijonien pelaamista arvosteltu turnauksen alussa. Sittemmin Lauri Marjamäki valmennustiimeineen on saanut aktiivisen leijonajoukkueen esiin. Norja-, Sveitsi- ja Kanada-ottelut olivat Suomelta aktiivista ja rohkeaa jääkiekkoa.

Kylmä totuus nopeasta kiekkokontrollijääkiekosta Suomen tasoisella pelaajamateriaalilla nähtiin Kanadaa vastaan. Jos joukkueiden pelitavoissa ei ole merkittävää eroa, paremman pelaajamateriaalin ja maalivahdin joukkue voittaa.

Niin myös kävi. Suomi pyrki pelaamaan aktiivista, kovatempoista kiekkokontrollipeliä, mutta Kanada osasi sen paremmin ja voitti ilman vaikeuksia.

Suomi paineisti, mutta Kanadan puolustajat lähinnä leikittelivät paineen alta pois. Suomi hyökkäsi pääsääntöisesti kahdella rytmillä eli nopeasti tai nopealla kontrollilähdöllä. Hitaat viivelähdöt olivat vähissä.

Toki Kanada paineisti, mikä osaltaan hieman muutti pelin rytmittämistä omalla alueella, mutta paikkoja myös hitaille lähdöille oli. Niitä vain ei käytetty.

Leijonat hyökkäsi repaleisilla viisikoilla ja pyrki pitämään temmon kovana. Leijonat ei onnistunut luomaan riittävästi laadukkaita hyökkäyksiä ja pitkiä kulmapelejä. Kanada sen sijaan huomattavasti paremman pelaajamateriaalinsa turvin pystyi kovassa pelitemmossa hyökkäämään laadukkaasti ja vaarallisesti.

Muuttaako Suomi pelaamistaan?

Marjamäki valmennustiimeineen on pahan kysymyksen edessä: kuinka Leijonat pärjää vauhtilätkässä? Torstain puolivälierässä vastaan astuu Yhdysvallat, joka yhtälailla pelaa kovatempoista, suoraviivaista ja nopeaa jääkiekkoa, kuten Kanada.

Marjamäki totesi Kanada-ottelun jälkeen, että ottelu oli hyvä opetus joukkueelle. Mitä johtopäätöksiä opetuksesta tehdään? Uskotaanko, että Yhdysvallat on kaadettavissa tempolätkällä?

Toki aina on mahdollisuus vetäytyä kuoreen, puolustaa tiiviisti ja toivoa parasta. Kilpikonnapuolustukseen vetäytyminen on aina yksi vaihtoehto, kun pelataan ratkaisupelejä paras yhdestä. Silloin sattuman, hyvän päivän ja onnen osuus on suuri.

Siinä tapauksessa maalivahtipelin olisi onnistuttava täydellisesti, erikoistilanteiden oltava timanttia ja maalinteon tehokkuuden huipputasoa. Suomen aikaisempia otteluita tarkastelemalla mikään edellämainituista ei ole varsinaisesti loistanut.

Mitä Lauri Marjamäki oppi Kanada-ottelusta ja miten se näkyy kentällä Yhdysvaltoja vastaan?

Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Kiekollisen pelin kannalta kilpikonnapuolustus tarkottaisi suurta määrää siirtokiekkoja etenkin omalla alueella. Hyökkäyssiniviiva pystyttäisiin ylittämään kiekon kanssa suhteellisen usein, mutta hyökkäykset olisivat vähissä. Maalipaikkojen osalta suurin toivo olisi ylivoimapelissä.

Tai sitten vaihtoehtona on kiekkokontrolli ja pelin temmon hidastaminen eli ikään kuin paluu "tylsään, passiiviseen ja hitaaseen". Se vaatisi äärimmäistä sitoutumista ja malttia joukkueelta. Jokainen tilanne omalla alueella tulisi tunnistaa äärimmäisen hyvin: milloin lähdetään nopeasti ja milloin otetaan viivelähtö?

Keskialueella pelin ja viisikon tulisi lähteä kiihtymään kohti vastustajan päätyä, jotta päätykiekoille ehdittäisiin ja kulmapeli saataisiin käyntiin.

Illan kamppailussa pelillisesti isoon rooliin nousee se, että kun Yhdysvaltojen viisikko menee vaihtoon, mitä Leijonat tekee. Lähteekö se nopealla kontrollilähdöllä, kuten Kanadaa vastaan, vai viivytteleekö se oman maalin takana samalla tappaen pelistä tempoa?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Olympiajoukkueen rakennus loppusuoralla, Marjamäki tarkkailee nuoria myös MM-kisoja varten

MAAJOUKKUE | 2.1.2018 17:00
Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki tarkkailee Buffalossa nuoria pelaajia myös kevään MM-kisoja silmällä pitäen. Tammikuun lopulla julkistettavaan olympiajoukkueeseen hän ei usko enää mustia hevosia löytyvän. lue lisää

Marjamäki nuorten MM-kisoissa: Suomi-kiekon tulevaisuus näyttää erinomaiselta

MAAJOUKKUE | 2.1.2018 16:00
A-maajoukkueen valmennusjohdon Lauri Marjamäki ja Jussi Tapola saapuivat nuorten MM-kisoihin Suomen kolmanteen otteluun. Kaksikko tekee paikalla pelaajatarkkailua ja tekee havaintoja siitä, mihin suuntaan jääkiekko on lajina menossa. lue lisää

Pihlströmin olympiaunelma sirpaleiksi - kuukausien sairauslomalle

MAAJOUKKUE | KHL | 18.12.2017 21:58
Sunnuntaina Moskovassa loukkaantunut Antti Pihlström on sivussa kolme kuukautta. Samalla se merkitsee hänen jäämistään sivuun helmikuussa pidettävistä olympialaisista. lue lisää

Korpikoski palasi maajoukkueeseen ja debytoi EHT:lla - "Korkeatasoisia otteluita"

MAAJOUKKUE | 17.12.2017 19:33
Lauri Korpikoski saapui Leijonien matkaan muita myöhemmin. Lisäksi miehen kausi alkoi toden teolla vasta marraskuun alussa. Lyhyt valmistautumisaika näkyi miehen mukaan ratkaisevissa suorituksissa. lue lisää

"Emme saaneet takaa-ajoa käyntiin" - liian myöhään syntynyt maali harmitti Hartikaista

MAAJOUKKUE | 17.12.2017 18:59
Suomi ei Teemu Hartikaisen mukaan päässyt omalle parhaalle tasolleen ottelussa Venäjää vastaan. Erityisesti miestä harmitti toisessa erässä liian myöhään syntynyt maali ja Leijonien kunnollisen takaa-ajon puuttuminen. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Lisää artikkeleita