Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Kokeneet hyökkääjät Ilja Kovaltšuk ja Pavel Datsjuk voittivat Pyeonchangissa uransa ensimmäisen olympiakultamitalin.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Kovaltšuk ja Datsjuk vihdoin myös olympiavoittajia - "Lähes 30 vuotta jouduin odottamaan"

Venäläisten 26 vuoden odotus tuli vihdoin ja viimein päätökseensä, kun Venäjän OU päihitti olympiaturnauksen finaalissa jatkoerässä Saksan 4-3. On sanomattakin selvää, että uran ensimmäinen olympiakulta maistui niin nuorille kuin kokeneille pelaajille.

Kaksi Stanley Cup -voittoa, jääkiekon maailmanmestaruus sekä olympiapronssi saivat nyt seurakseen olympiakullan, kun Pavel Datsjuk vihdoin ja viimein pääsi himoittuun kolmen kullan klubiin.

Klubiin pääsee, jos on voittanut sekä Stanley Cupin, maailmanmestaruuden sekä olympiakullan. Datsjukista tuli klubin 28. jäsen ja samalla seitsemäs venäläispelaaja kyseisessä kerhossa.

Miehen itsensä mukaan uusin voitto ajaa kuitenkin kaikkien muiden edelle.

- Tämä on erityinen hetki niin meille pelaajille kuin kaikille venäläisille. Saimme pelata maallemme ja voitimme kultamitalin olympialaisissa, joten tämä on tärkeämpää ja erityisempää kuin mikään aiemmin, hän kommentoi finaalin jälkeen.

Olympiakulta on venäläisille valtava asia. Neuvostoliiton aikaan maa hallitsi maailman jääkiekkokaukaloita yhdessä Kanadan kanssa, mutta Neuvostoliiton romahdettua on ollut hiljaisempaa. Vuonna 1992 maa juhli kultaa edellisen kerran, mutta silloin joukkue oli turnauksessa Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY) nimellä.

Ei Venäjä toki tälläkään kertaa saa kultaa omiin nimiinsä, sillä doping-rangaistuksen johdosta se esiintyi kisoissa Venäjän olympiaurheilijat -nimellä. Tämä ei kuitenkaan vähentänyt voiton arvoa joukkueen pelaajien tai kannattajien silmissä.

- Ei sillä ole väliä, ettemme pelanneet Venäjän paidoissa. Näimme paljon venäläisiä faneja, jotka antoivat tukensa meille niin tässä turnauksessa kuin jo ennen sitä. Pelasimme heidän puolestaan ja Venäjä on meidän sydämissämme, Datsjuk huomautti.

Ilja Kovalšuk liikuttui lähes kyyneliin Venäjän OU:n voitettua jääkiekon olympiakultaa.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Venäjän OU:n toinen kokenut tähtipelaaja, Ilja Kovaltšuk, oli Datsjukin kanssa samoilla linjoilla. Vaikka turnauksen finaali alkoi aamuvarhaisella Venäjän aikaa, uskoi Kovaltšuk koko Venäjän olevan mukana joukkueen juhlassa.

Hänelle itselleen olympiakulta tarkoitti sitä, että hän vihdoin saavutti monta vuosikymmentä vanhan unelmansa.

- Olen unelmoinut tästä hetkestä siitä lähtien kun olin 5-vuotias. Lähes 30 vuotta jouduin odottamaan, niin tuntuu käsittämättömän hyvältä olla nyt tässä. Ja huomenna tuntuu varmasti vieläkin paremmalta. Tämä tulee olemaan kansallinen juhlapäivä Venäjällä, Kovaltšuk hehkutti.

Yhteensä seitsemän (5+2) tehopistettä turnauksessa summannut Kovaltšuk valittiin kisoissa paikalla olevan median toimesta myös turnauksen tähdistökentälliseen sekä arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Olympiavoiton hetkellä tällainen huomionosoitus jäi kuitenkin käytännössä huomiotta.

- Se on luonnollisesti kunnia, mutta se olisi voinut mennä monelle muullekin tässä joukkueessa. Esimerkiksi Kirillille (Kirill Kaprizov), joka teki ratkaisumaalin tänään. Se palkinto on todella toissijainen tähän verrattuna. Tämä olympiavoitto tekee hyvää Venäjälle, venäläiselle jääkiekolle ja oikeastaan kaikelle, Kovaltšuk iloitsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Olympiakulta yhden voiton päässä - nostaisi Datsjukin kolmen kullan klubiin

MAAJOUKKUE | 24.2.2018 20:30
Venäjä, tarkemmin Venäjän OU kuten se turnauksessa tunnetaan, on ensimmäistä kertaa jääkiekon olympiafinaalissa sitten Naganon ja vuoden 1998. Olympiakulta olisi itänaapurin ensimmäinen Neuvostoliiton tai IVY-aikojen jälkeen. lue lisää

Välierästä kehkeytyi taktinen näytelmä - Slaavilaisten peli-identiteetit kokeneet päivityksen

MAAJOUKKUE | 23.2.2018 14:08
Pitkät syötöt, venyvät viisikot ja kuriton puolustaminen ovat Tšekin ja Venäjän OU:n kohdalla historiaa. Välieräpelissä joukkueiden välillä nähtiin tiivistä viisikkopeliä, kurinalaista puolustamista ja kiekkokontrollia. lue lisää

Venäjän OU:n vyöryä ei pysäytetä - Saksa hakee toista jättiyllätystä

MAAJOUKKUE | 23.2.2018 7:22
Olympiaturnauksessa on tänään vuorossa välierät. Otteluparien Venäjän OU–Tšekki ja Kanada–Saksa voittajat nähdään sunnuntain olympiafinaalissa. Jatkoajan kisatiimi arvioi joukkueiden mahdollisuudet edetä sunnuntain finaaliin. lue lisää

"Kaikki tietävät, mistä olemme kotoisin" - Venäjä on Venäjä myös olympialipun alla

MAAJOUKKUE | 19.2.2018 15:02
Venäläisille kyse on pelkästä politiikasta, kun maan jääkiekkojoukkue pelaa Venäjän olympiaurheilijoina Pyeongchangissa. Nimenmuutos ja olympialipun alla pelaaminen eivät ole tuoneet merkittävää muutosta pelaajille ja faneille. lue lisää

Venäjän OU: Riittääkö selkeän ennakkosuosikin vire jo tällä kertaa kultaan?

MAAJOUKKUE | 10.2.2018 14:00
Vellova doping-vyyhti ei ole vähentänyt tippaakaan venäläisten iskukykyä olympiakiekossa. Olympialipun alla kiekkoileva punakone onkin suurin ennakkosuosikki olympiakultaan. Neuvostoliiton aikojen jälkeen Venäjä on kuitenkin saanut pettyä joka ainoa kerta, joten paine menestykseen on kova. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Pavel Datsjuk

SKA #13 L h
s. 1978 Sverdlovsk, RUS
180CM / 90KG
SOPIMUS: 2017
VARAUS: 1998 Detroit Red Wings, 6. kierros #171