KooKoon pelaaja-arviot 2012-13: Nousu synkistä vesistä

MESTIS / Artikkeli
Tästä kouvolalaisyleisö pääsi nauttimaan useasti menneellä kaudella.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
KooKoo-käskyttäjä Juha Juujärvi pääsi itse kokoamaan joukkueensa, ja nimekkäältä joukkueelta odotettiin paljon päättyneellä lätkäkaudella. Kolme kertaa putkeen välieriin jäänyt kouvolalaisseura onnistui selättämään välieräpeikon ja nappasi lopulta hopeaa häviämällä finaalissa rakkaalle arkkiviholliselle - Mikkelin Jukureille.

KooKoon alkukausi oli erittäin synkkä, ja joukkue mateli sarjataulukon keskikastissa. Kouvolassa innokkaimmat kannattajat huutelivat Juha Juujärvelle jopa potkuja, kun voittoja ei alkanut kuulua, vaikka pelaajamateriaali oli laadukas. Toisaalta täytyy ymmärtää, millainen puhdistus joukkueessa tapahtui kesän aikana.

Synkkään alkukauteen mahtui myös hyviä hetkiä.

Juujärvi pääsi näpäyttämään kouvolalaisyleisöä oikein kunnolla luotsatessaan joukkueen kuuden ottelun mittaiseen voittoputkeen. Myös NHL-veijari Tommy Wingels toi suuren ilon kannattajien sydämiin.

Mitä pidemmälle kausi eteni, sen paremmin KooKoon pelaajat nostivat tasoaan ja vuoristoratamainen ailahtelu alkoi tasoittua. Runkosarjassa KooKoo sijoittui viidenneksi, mutta pudotuspeleissä oranssimustat antoivat kovan myrskyvaroituksen kukistamalla puolivälierissä Hokin suoraan neljässä pelissä ja välierissä TUTOn voitoin 1-3. Naurut ja huutelut Juujärvelle olivat loppuneet.

Finaaleissa tulikin sitten läpi kauden tasaisen tappavasti porskuttanut Jarno Pikkaraisen kipparoima mikkeliläisryhmä, joka eteni lopulta liigakarsintoihin otteluvoitoin 3-0. Tuosta sarjasta ei numerot toki kerro kaikkea, sillä KooKoo pystyi myös laittamaan Jukurit ahtaalle, ja pienellä tuurilla otteluvoitot olisivat voineet olla myös jotain muuta.

Tulevalle kaudelle KooKoolla ei ole kokoonpanon vakiomiehistä sopimus kuin ainoastaan Markus Västilällä. Junioripuolelta sopimukset löytyy puolustajalupaus Tuukka Laaksolta sekä hyökkääjistä Jere Espolta ja Jesse Koskiselta.

Maalivahdit

#1 Kristian Järvinen

Turun Palloseurasta lainalle saapunut 20-vuotias nuorukainen täytti erittäin hyvin kakkosmaalivahdin saappaat Kouvolassa. Järvisen kautta sotki ikävästi polvioperaatio, jonka takia miehen puolikkaalta puolet kaudesta täysin ohitse. Maalivahdin on huhuiltu jatkavan Kouvolassa ensi kauden, sillä TPS ei käyttänyt miehen optiota tulevasta kaudesta.

Kauden huippuhetki oli toinen välieräottelu TUTOa vastaan, jossa Järvinen laitettiin maalille 0-4-tappiotilanteessa. Maalivahti herätti joukkueensa taistelemaan ja KooKoo voitti ottelun lopulta 6-4.

#35 Mikko Rämö

Mikko Rämö torjui läpi kauden kiekkoja totutun varmasti. Vaikkei tämä kausi Rämöltä ollutkaan aivan parasta tasoaan, pelasti oranssimustien ykköskassari joukkueensa monesti pinteestä. Rämö myös joutui pelaamaan otteluita paljon kakkosmaalivahti Järvisen polvioperaation takia.

Tasaisen varma suorittaja Mikko Rämö tositoimissa.
Tasaisen varma suorittaja Mikko Rämö tositoimissa.
Kuva © Petri Lyytikäinen

Puolustajat

#4 Miihkali Teppo

29. 1+7=8, 57min
(11. 1+6=7, 4min)

Teppo oli alkukaudella kehno, ja miehellä kesti aikansa tottua aikuisten kovaan vauhtiin. Pudotuspeleissä Teppo olikin joukkueen paras puolustaja. Monipuolinen pelaaja, pärjää kiekon kanssa ja osallistuu myös fyysiseen peliin, johon kaipaisi kuitenkin vielä vähän lisää voimaa.

#15 Justin DaCosta

5. 0+1=1, 0min
(10. 0+3=3, 39min)

Erittäin taitava luistelija ja laadukas kiekollinen puolustaja. Saapui Kouvolaan juuri ennen siirtotakarajaa, mutta pystyi sopeutumaan eurooppalaiseen pelitapaan kuitenkin kohtuullisen nopeasti. Temperamenttisen luonteensa vuoksi portugalilais-kanadalainen puolustaja kävi varsinkin pudotuspeleissä lämpöisenä vähän väliä. Ei onnistunut vastaamaan täysin kaikkiin ennakko-odotuksiin.

#26 Julius Nyqvist

14, 5+1=6, 6min
(11. 3+5=8, 2min)

Nyqvistin alkukausi oli hyvä, mutta loukkaantuminen piti miehen pitkään sivussa. Loukkaantumisesta toivuttuaan puolustaja palasi kehiin entistä ehompana ja paukutti maaleja käsittämättömään tahtiin: kolmessa ottelussa syntyi viisi maalia sisältäen yhden hattutempunkin. Piipahti kauden aikana lainalla HIFK:ssa ja pärjäsi liigavauhdissa erinomaisesti. Hämmästys on suuri, mikäli tämä puolustaja ei kiekkoile ensi kaudella kasvattiseurassaan koko kautta.

#33 Markus Västilä

48. 4+10=14, 28min
(10. 0+3=3, 18min)

Oli kouvolalaisten kiekkohermannien sylkykuppi osin ilman syytä. Mielettömän pelirohkea pelaaja, mutta alkukaudella tuli pari hasardia ja sai tämän kautta kouvolalaisyleisön vihat niskaansa. Paransi kuitenkin koko ajan kauden edetessä, ja Västilä oli runkosarjassa KooKoon paras puolustaja tehopisteissä.

#42 Jesse Lustberg

14. 0+0=0, 6min
(2. 0+0=0, 0min)

KooKoon oma kasvatti. Miehellä oli tälläkin kaudella rikkonainen rooli ja pelejä kertyi tilille vain muutamia, mutta oli silti tärkeä palanen kahdeksan puolustajan rotaatiossa. Huhuja on ilmassa, että miehen ura päättyi tähän kauteen ainakin Kouvolassa.

#44 Jaakko Lehtonen

28. 4+1=5, 16min
(0. 0+0=0, 0min)

Hyvä yleismies, joka pystyy pelaamaan niin hyökkääjänä kuin puolustajanakin, ja Lehtonen oli Lustbergin tavoin tärkeä palanen kahdeksan puolustajan rotaatiossa. Pyöri alkukaudesta Titaaneissa seitsemän pelin verran lainalla ja keräsi niissä 81 jäähyminuuttia.

#50 Matt Nickerson

41. 1+11=12, 154min
(10. 1+2=3, 65min)

Kauden alussa Nickersonille naureskeltiin, miten kaksi vuotta jääkiekosta taukoa pitänyt puolustaja ei pysynyt alkuunkaan vauhdissa mukana. Järkälepuolustaja kuitenkin kehittyi kauden aikana paljon eteenpäin, ja suureksi yllätykseksi Nickerson oli KooKoon toiseksi tehokkain puolustaja. Kaikesta huolimatta mies ei kuitenkaan jäähyiltä välttynyt, vaan laittoi seurahistorian yhden kauden jäähyennätyksen uusiksi - 154 minuuttia.

Nickersonilla riitti asiaa monelle vastustajalle kauden aikana.
Nickersonilla riitti asiaa monelle vastustajalle kauden aikana.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

#77 Jarno Lippojoki

46. 3+6=9, 18min
(11. 0+2=2, 0min)

Osoitti kapteenina jokaisessa vaihdossa taisteluhenkeä taistelemalla viimeiseen saakka ja olisi tarvittaessa blokannut laukauksia jopa pää edellä. Pääsi keskittymään enemmän puolustavampaan rooliin ja pelaamaan omilla vahvuuksillaan. Joukkuepelaaja isolla sydämellä.

Hyökkääjät

#3 Santtu Huhtala

28. 7+10=17, 6min
(11. 1+5=6, 0min)

Pienikokoinen TPS-laina kävi Kouvolassa alkukaudella jo pariin otteeseen, kun TPS venkslasi Huhtalaa Kouvola-Turku-väliä. Huhtala teki Kouvolaan tullessaan tappavaa jälkeä päästessään pelaamaan Wingelsin ja Olli Julkusen kanssa samassa ketjussa. Loppukautta kohden vauhti kuitenkin hiipui Wingelsin lähdettyä takaisin Kaliforniaan ja takaisin kaukaloon palanneen Mikko Liukkosen viedessä osan peliajasta.

#9 Timo-Pekka Heikkinen

46. 6+17=23, 20min
(11. 3+5=8, 0min)

Alkukausi monen muun tavoin heikko, mutta peli parantui huomattavasti, kun löysi samaan ketjuun Mikko Alikosken ja Jussi Nättisen kanssa. "Nelosketju" oli runkosarjan lopulla ja pudotuspelien alussa yksi joukkueen johtavimpia ketjuja, mikä takasi Heikkiselle myös tehojen valossa mukavan kauden. Mies pääsi myös loppukaudesta pelaamaan ylivoimalla viivamiehen paikkaa vetonsa ansiosta.

#10 Antti Roppo

43. 10+8=18, 8min
(11. 2+1=3, 4min)

Ropolta odotettiin Kouvolassa taatusti enemmän, mitä mies sai lopulta aikaan. Miehellä oli niin hyviä kuin huonoja hetkiä, mutta tasaisuus täytyy kaivaa jostain esiin. Taitoa kyllä riittää, mutta ei sopeutunut valmentaja Juujärven pelisysteemiin oikein missään ketjussa.

#11 Aatu Hämäläinen

47. 12+18=30, 2min
(11. 3+6=9, 2min)

Savolaismies oli läpi kauden varma suorittaja ja piti alkukauden vaikeina aikoina päässään kultakypärää. Äärettömän taitava pelaaja käsistään, ja Hämäläinen osaa käyttää käsien lisäksi myös rannelaukaustaan hyödykseen. Muodosti Nick Dineenin ja Pasi Salosen kanssa loistavan ketjun, mikä näkyi jokaisen ketjukaverin tehopisteissä.

#12 Niklas Appelgren

19. 0+0=0, 6min
(0. 0+0=0, 0min)

Tämän lätkäsesongin piti olla Appelgrenin "the kausi". Nuorehko hyökkääjä nousi jo viime kaudella edustusjoukkueen vakiomiehistöön, ja nyt odotettiin murtautumista kirkkaimpana kärkeen, mutta toisin kävi. Pelasi alkukaudesta nelosketjussa kohtalaisesti, mutta tehoitta ja lopulta Appelgren löysi itsensä Titaaneista lainapestiltä. Pudotuspelit Appelgren istui sitten katsomossa.

#13 Mikko Liukkonen

19. 2+10=12, 12min
(11. 2+10=12, 4min)

KooKoo-ikoni teki kesken kauden paluun takaisin kaukaloon. Alku oli hieman takerteleva, mutta kovin pahasti puolen vuoden pelitauko ei otteissa näkynyt. Konkarin olikin tarkoitus olla kunnossa vasta helmikuussa, ja tämä toteutui onnistuneesti. Muodosti Julkusen kanssa jälleen tutun tutkaparin ja toi niin pukukoppiin kuin ylivoimallekin tarvittavaa kokemusta.

#14 Olli Julkunen

48. 20+13=33, 28min
(11. 8+5=13, 8min)

Julkunen oli tuttuun tapaan KooKoon varmimpia pistelinkoja ja tärkeimpiä pelaajia. Aivan sama, oliko miehen kanssa samassa ketjussa sitten NHL-tähti tai nuori juniori, yhteistyö pelitti aina. Monipuolisena pelaajana Julkunen pystyi paikkaamaan KooKoon puolustajahuolia pelaamalla itse välillä myös puolustajan tontilla, ja mies olisi varmasti pelannut tarpeen vaatiessa maalillakin.

#18 Mikko Alikoski

42. 6+15=21, 32min
(11. 1+2=3, 10min)

Yli kolmensadan SM-liigaottelun mies oli taatusti yksi kovimmista kahdensuunnan pelaajista Mestiksessä. Taisteli jokaisen vaihdon viimeiseen asti ja vei pienestä koostaan huolimatta taklaukset loppuun asti. Alikoski kävi myös kesken kauden Bluesissa kolmen ottelun mittaisella lainapestillä ja sai aikaan kaksi syöttöpistettä. Saa varmasti kesän aikana monelta liigaseuralta yhteydenottoja.

#19 Jussi Nättinen

31. 8+8=16, 30min
(10. 0+3=3, 18min)

JYP-kasvatti saapui Kouvolaan kesken viime kauden K-Laserin konkurssin jäljiltä ja profiloitui puolustavaksi sentteriksi. Samaan rooliin miestä kaavailtiin kouvolalaisten kiekkojännäreiden pohdinnoissa yhä, mutta kesän leikkauksesta ja pitkästä kuntoutuksesta huolimatta Nättinen pelasi itselleen lopulta myös kiekollista roolia. Johti loppukauden KooKoon parasta ketjua, jonka laidoilla olivat Alikoski ja Heikkinen.

#20 Jesse Koskinen

6. 0+0=0, 2min
(-)

Rouhijapelaajalta odotettiin läpimurtoa vakituiseen Mestis-kokoonpanoon, mutta nilkkatulehdus ja hoitovirhe pilasivat 19-vuotiaan kauden alkupuoliskon. Kevättä vaikeutti puolestaan armeija ja lopulta Koskisen tilille kirjattiin vain kuusi Mestis-kamppailua. Ensi kaudella sitten?

#22 Nick Dineen

48. 17+20=37, 32min
(11. 8+5=13, 10min)

Hankittiin joukkueeseen ykkössentteriksi hieman puskista USA:n yliopistosarjasta. Näytti jo harjoituskaudella lupaavalta pelaajalta ja iski kauden avausottelussa kaksi pistettä, mutta sitten jenkkivahvistukselle koittikin kuiva kausi, ja kouvolalaisyleisö vaati miestä jo lähes ulos joukkueesta. Odotettua pidemmäksi venähtäneen isoon kaukaloon sopeutumisen jälkeen Dineen oli täysin pitelemätön ja joukkueen paras yksilö, sarjan parhaimpiin lukeutuva sellainen.

Nick Dineen oli suuri löytö rapakon takaa
Nick Dineen oli suuri löytö rapakon takaa
Kuva © Miikka Mikkola

#27 Jan-Mikael Juutilainen

34. 12+13=25, 20min
(11. 2+4=6, 0min)

Oli Hämäläisen tavoin varma suorittaja läpi kauden. Wingelsin lähdettyä Juutilainen pystyi täyttämään ykkössentterin saappaat ja piti päässään ajoittain myös kultakypärää, mitä nuorelta liigastatuksella saapuneelta pelimieheltä toki odotettiinkin. Keväällä tehot hiipuivat, kun sitkeä sairastelu vei miehestä parhaat paukut. Ei ehtinyt enää pitkän lääkekuurin jälkeenkään syksyn tehoille, mikä jätti hyvin alkaneesta kaudesta ikävän jälkimaun.

#29 Pasi Salonen

37. 4+17=21, 20min
(11. 3+2=5, 2min)

Vuoden kiekosta taukoa olkapäävaivan takia pitänyt Pasi Salonen saapui Kouvolaan kesken alkukauden testijaksolle ja sai lopulta loppukauden mittaisen sopimuksen. Alku oli todella vaikea ja ailahteleva, mutta kun Salonen-Dineen-Hämäläinen-ketju löysi yhteisen sävelen, alkoi tehojakin tulla. Keväällä isoja soturimaaleja ja kokonaisuudessaan comeback-kausi oli onnistunut.

#51 Mikko Virtanen

17. 0+3=3, 2min
(-)

Ei vielä tällä kaudella läpimurtoa Mestikseen, mutta yksilötasolla Virtaselta loistokausi. Viisas laina HIFK:hon A-nuorten SM-liigaan, mikä kasvatti henkisesti ja sai ansaitut näytönpaikat maajoukkueisiin, jotka nuorimies käytti erinomaisesti. Lupaavin KooKoo-hyökkääjäkasvatti sitten Liukkosen?

#71 Niklas Siren

24. 6+7=13, 6min
(1. 0+0=0, 2min)

Sirenin kausi meni jälleen kerran pipariksi sairasteluiden takia. Tilille kertyi vain 24 ottelua, mutta vikkelä ja periksiantamaton hyökkääjä iski niissä kuitenkin mukavat tehopisteet. Pudotuspeleissä ei sairastelun vuoksi mahtunut enää varsinaiseen kokoonpanoon.

#72 Tomi Peltonen

10. 1+4=5, 6min
(11. 4+5=9, 4min)

Pelaili alkukaudesta KOOVEEssa, josta saapui tammikuussa oranssimustaan paitaan try-outille, ja sentteriosastolle leveyttä tarvinut KooKoo solmi muutaman pelin jälkeen miehen kanssa loppukauden sopimuksen. Runkosarjaa Peltonen ehti tahkota kymmenen peliä mukavin tehoin, mutta pudotuspeleissä mies läjäytti jo kohtuullisen kovat lukemat tauluun sekä pääsi myös kokeilemaan pelaamista Liukkosen ja Julkusen välissä.

#92 Jere Espo

16. 0+0=0, 2min
(-)

Tuli täysin puskista. Ansaitsi kesällä try-outin jälkeen sopimuksen ja pääsi pelaamaankin. Energiapelaaja, jonka kiekolliset taidot eivät ainakaan vielä riitä mihinkään ihmetekoihin. Hieno kausi ihan jo siitä syystä, että sai Mestis-sopimuksen, mitä ei tosiaan viime kauden jälkeen olisi uskonut.

Kääntymässä käyneet ja lähteneet

#3 Matias Loppi

2. 1+2=3, 2min

Lopista olisi ollut ehdottomasti ainesta ykkössentteriksi, mutta kokeneen SM-liigatasoisen pelaajan sopimuksessa oli kuitenkin pykälä siirtyä ulkomaille, jonka mies käytti lähes välittömästi siirtymällä Italiaan ja jätti täten kamalan sivumaun. Oli kahdessa pelaamassaan ottelussaan ehdottomasti yksi kentän parhaimmista tekijämiehistä.

#21 Joonas Valkonen

34. 3+3=6, 38min

Bluesista alkukaudeksi lainalle tullut Valkonen oli yksi KooKoon parhaimmista puolustajista kauden aikana. 19-vuotias nuorukainen oli erittäin varmaotteinen puolustuspäässä, pärjäsi myös fyysisessä pelissä ja muodosti Nickersonin kanssa hyvän pakkiparin. Vietti kuitenkin valitettavan paljon aikaa jäähyaition puolella kaksiminuuttisten merkeissä.

#31 Ville-Matti Koponen

2. 0+0=0, 0min

Koposella ei riittänyt Kouvolassa motivaatio pelata pienellä roolilla ja lähti alkukaudesta Heinolan Peliittoihin, jossa mies pääsi loistamaan ja pelaamaan komean kauden. Joka kerta pelatessaan KooKoota vastaan Koposella oli suuri halu näyttää, mihin hän olisi suuremman roolin kanssa pystynyt.

#31 Tommy Wingels

18. 8+14=22, 33min

San Jose Sharksista työsulun ajaksi saapunut 24-vuotias hyökkääjä oli alkukaudesta KooKoon suurin valopilkku. Joukkueella oli vaikeaa, mutta Wingels kantoi joukkuetta reppuselässään ilman mitään diivailun merkkejä. Tuomarit eivät aina olleet ajan tasalla ja sarjan parasta yksilöä saatiin huitoa ja koukkia lähes miten haluttiin – temperamenttinen jenkki turhautui muutaman ulosajon verran, mutta niistäkin huolimatta esitys oli erittäin hyvä. Kaiken kukkuraksi Wingels maksoi itse omat vakuutusmaksunsa ja suostui pelaamaan Mestis-tasoisella palkalla.

NHL-hyökkääjä oranssimustassa peliasussa oli aivan uusi näky Kouvolassa.
NHL-hyökkääjä oranssimustassa peliasussa oli aivan uusi näky Kouvolassa.
Kuva © Miikka Mikkola

#72 Marko Kiprusoff

12, 0+1, 2min

Maailmanmestaripuolustajan ura Kouvolassa päättyi alkukaudesta, kun selkävaivat osoittautuivat liian rajuksi esteeksi pelaamiselle. Ei ainakaan tehojen puolesta ehtinyt ylivoimalla vakuuttaa, mutta pelisilmä, kokemus ja rauhallisuus kiekon kanssa ovat edelleenkin maailmanluokkaa.

#90 Tomi-Pekka Tuomisto

11, 1+3=4, 2min

Taitava ja fyysinen kaveri, mutta ei saanut tarpeeksi peliaikaa ja lähtikin ennen siirtotakarajan umpeutumista HC Keski-Uusimaan riveihin suuremman roolin perässä.

Joukkueessa pyörähti myös kauden aikana myös pelaajia eripituisilla lainapesteillä. Maalilla kävi yhden ottelun torjumassa Mika Norja, puolustusta paikkailivat Santeri Arousva, Nico Lehto ja Juha-Pekka Pietilä, ja hyökkäyksessä käväisivät Micke Åsten, Robert Rooba sekä Nico Nyberg.

Omista sopimuspelaajista muutaman pelin kävi kokeilemassa maalivahti Miro Hämynen, puolustajalupaus Tuukka Laakso sekä hyökkääjä Konsta Aaltonen.

» Lähetä palautetta toimitukselle