KooKoo-TUTO: tyssääkö Liiga-nousijan tie turkulaisiin?

MESTIS / Artikkeli
KooKoo ja TUTO lähtevät taistelemaan finaalipaikasta kynsin ja hampain.
Kuva © Timo Savela
Mestiksen pudotuspelien välierissä kohtaavat viimeistä Mestis-kauttaan tahkova KooKoo ja välieräpaikan jännittävien vaiheiden jälkeen kaapannut TUTO. Joukkueiden tasaisuus nousee tässä sarjassa varmasti esiin ja joukkueet tarjoilevat aivan taatusti yleisölleen viihdettä koko rahan edestä. KooKoon ja TUTOn alkavaa sarjaa pysähtyivät pohtimaan TUTO-toimituksen Milla Sundell ja KooKoo-toimituksen Tommi Manninen.

Milla Sundell: KooKoolla ja TUTOlla oli molemmilla melko haastavat puolivälierät. Maanantaina yhteen ottavat siis kaksi aivan päätyyn asti vääntänyttä joukkuetta, sillä molemmilla pelit venyivät aina maagiseen seitsemänteen peliin asti. LeKi pisti TUTOn välillä kyllä todella ahtaalle ja samoin KooKoolla oli omat vaikeutensa SaPKon kanssa. Miltä ottelusarja kaiken kaikkiaan vaikutti?

Tommi Manninen: KooKoon peli ailahteli SaPKoa vastaan melko hurjasti, kuten tuloksetkin osoitti. Aina kun peli luisti, se myös luisti ja tulosta tuli. Puolestaan kun peli ei lähtenytkään odotetulla tavalla käyntiin, joukkueen päälle laskeutui erikoinen lukko, eikä kiekkoa saatu reppuun edes tyhjistä maaleista.

Yhtään ei voi myöskään väheksyä SaPKon panosta sarjalle. Talvisalo on ollut aina vaikea paikka pelata muun muassa pienemmän kaukalonsa takia. Siihen päälle kun lisäsi vielä SaPKon aktiivisen pelitavan, niin he pystyivät haastamaan KooKoon kunnolla. TUTOlla oli ilmesesti saman kaltaisia ongelmia LeKin kanssa?

Sundell: LeKi oli kyllä TUTOlle todellinen piikki lihassa. Suurin osa, minä mukaan luettuna, oletti, että sarja menee TUTOlle selvin lukemin. Itse veikkasin 4-1 ja LeKi-toimituksen Lassi Seppä arveli 4-2. LeKi kuitenkin yllätti meidät kaikki aivan totaalisesti.

Voi olla, että LeKi laittoi TUTOn ahtaalle Mika Norosen varman maalityöskentelyn avulla, mutta mielestäni tämä on ehkä hieman hätäinen johtopäätös. Totta on, että Noronen oli suurimpia LeKin kantavia voimia, mutta pakko myöntää, että lempääläispoppoo pelasi alun alkaenkin paremmin joukkueena. Etenkin sarjan alkupeleissä LeKillä oli hyökkäyspeli hyvässä kuosissa ja puolustus oli äärimmäisen tiivis. TUTO puolestaan oli todella sekaisin ja joukkueen tekeminen jäällä oli aika ajoin turhauttavaa katseltavaa.

Sarjan aikana TUTO kuitenkin kasasi itsensä kuin ihmeen kaupalla. On kuitenkin aivan selvää, että KooKoota vastaan TUTO ei voi sekoilla yhtään. Tuntui, että LeKi-sarjassa TUTO alkoi pelata vasta kun oli aivan pakko. Tämä ei missään nimessä saa toistua KooKoota vastaan tai sarja on todella pian taputeltu.

KooKoo ja TUTO lähtevät välieriin allaan varsin hankalat puolivälieräpelit.
KooKoo ja TUTO lähtevät välieriin allaan varsin hankalat puolivälieräpelit.
Kuva © Timo Savela

Yllättäjiä ja pieniä pettymyksiä

Manninen: KooKoon kokoonpanosta täytyy kyllä nostaa SaPKo-sarjasta esiin nuori, vasta 19-vuotias Pelicans-laina, Hannes Björninen. Mies on pelannut odotuksiin nähden täysin yli rajojen, ja iski muun muassa seitsemännessä pelissä 1+2-tehot. Björninen on myös saanut Olli Julkuseen uutta eloa pirteillä esityksillään. Julkunen itseasiassa aloittaa TUTO-sarjan kultakypärä päässään.

Toinen esille nostettava pelaaja on ehdottomasti Teemu Rinkinen. Rinkinen on jatkanut runkosarjasta tuttua maalitehtailuaan myös pudotuspeleissä, ja iskipä Savonlinnassa hattutempunkin. Mies on tällä hetkellä heittämällä Mestiksen paras pelaaja ja vielä tämän kevään aivan väärässä sarjassa.

Puolestaan KooKoon hienoisiksi epäonnistujiksi puolivälieräsarjasta voisi nostaa Joona Karevaaran ja Markus Västilän. Karevaara ei ole saanut peliään kulkemaan oikein missään ottelussa, jonka todistaa miehen tehot 1+2 seitsemään peliin, vaikka hän pääseekin pelaamaan ottelusta toiseen isoja minuutteja, niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin. Västilältä puolestaan tulee ajoittain pahoja virheitä kiekon kanssa, eikä hän ole lähelläkään viime kevään tasoaan. Tuntuu välillä kun miehen itseluottamus kiekon kanssa puuttuisi kokonaan. Löytyykö TUTOlta mainittavia onnistujia tai epäonnistujia?

Sundell: Etenkin LeKi-sarjan alkupuolella TUTOn puolustus teki aika ajoin karmiviakin virheitä. LeKi vyöryi päälle sellaisella tarmolla, että turkulaiset tulivat usein pahasti jäljessä. Usein maalivahti Kaapo Kähkönen jätettiin tilanteisiin aivan yksin. En tiedä, oliko kyse hermostuneisuudesta vaiko siitä, ettei pelaajilla ollut selvyyttä siitä, kuka hoitaa mitäkin tonttia, mutta KooKoota vastaan kaiken tämän olisi parempi olla menneen talven lumia.

TUTOn pelatessa selkä seinää vasten alkoi joukkueesta kuitenkin näkyä todellista taistelutahtoa ja erottua onnistujia. Vaikka kuuluisa Keni-Tuke-Pärä-ketju olikin taas koossa, ei siitä hehkunut läheskään samaa intoa kuin kauden alussa. Tuukka Pulliainen kuittasi itselleen tehot 1+4, mikä on runkosarjan alkuun verrattuna melko heikosti. Tuntuu ettei Pulliainen ole päässyt aivan takaisin omalle tasolleen loukkaantumisen jälkeen, mikä on ikävää, sillä juuri Pulliaisen kaltaista johtohahmoa TUTO tärkeissä peleissä tarvitsee. Ketjun kaksi muuta lenkkiä Aki Keinänen ja Timo Pärssinen eivät myöskään aivan ole pelanneet omalla tasollaan, mutta syöttöpisteitä nämäkin herrat ovat jokusen keränneet.

Osittain tätä maalintekovoimaa tulivatkin korvaamaan muun muassa Mikko Lehtonen, joka iski seitsemässä playoff-ottelussa kolme maalia, ja Jere Laine, joka iski elintärkeässä viime keskiviikon kotipelissä peräti kaksi maalia. Pulliaisen, Pärssisen ja Keinäsen lisäksi monissa sarjan maaleissa syöttöjä oli jakamassa kunnon kevätvireeseen päässyt Toni Jalo, joka napsi itselleen yhteensä viisi syöttöpinnaa. Onnistujia siis todellakin löytyy ja nyt kun saatiin vielä Iikka Kangasniemi takaisin kokoonpanoon, niin vauhdikkaita hyökkäyksiä kouvolalaismaalille on luvassa!

Siitä tulikin mieleeni... kai KooKoon maalivahtiosasto on kunnossa?

Manninen: KooKoon maalivahtivastuu on ollut pudotuspeleissä Mikko Rämöllä hänen pelattuaan seitsemästä pelistä kuusi. Ei Rämön virettä voi millään keinolla moittia kolmen nollapelin jälkeen, mutta näin maallikon silmään torjuntatyöskentely on ajoittain näyttänyt erittäin vaikealta. Kiekkoja tippuu eteen melko usein ja ns. "läheltä piti" -tilanteitakin on sattunut muutamia kappaleita.

Mutta kuten sanoin, tämä on vain maallikon näkemys asiasta. Ei kolme nollapeliä kuuteen peliin kuitenkaan ihan huonosti ole. Kanadalaisveskari Frederic Cloutierin hommaksi on jäänyt Rämön hyvien otteluiden myötä luukun avaaminen. Mies pääsi aloittamaan ottelusarjan kolmannen ottelun Kouvolassa. Tämän KooKoo hävisi, vaikkakaan Cloutierin piikkiin ei kumpaakaan maalia voinut laittaa. "Fredille" ei myöskään kirjattu ottelussa, kuin 13 torjuntaa.

Uskoisin, että tuleva TUTO-sarja mennään myös Rämön vartioidessa maalia, mutta eiköhän Cloutierillekin matsi tai pari suoda, ihan jo Rämön kovan ottelutaakan vuoksi. Ilmeisesti myös TUTOlla nuori Kaapo Kähkönen aloittanut yhtä lukuun ottamatta kaikki pelit? Onko väsymisen merkkejä ollut ilmassa?

Päävastuu KooKoon tolppien välissä on ollut Mikko Rämöllä.
Päävastuu KooKoon tolppien välissä on ollut Mikko Rämöllä.
Kuva © Timo Savela

Sundell: Kähkönen on aloittanut maalilla kaikissa otteluissa, mutta viikko sitten pelatussa vieraspelissä Lempäälässä nuorukainen passitettiin maalilta pois tilanteen ollessa LeKille 2-0 ensimmäisen erän jälkeen. Hartaasti luukkua tällä kaudella avannut Kimmo Meriläinen sai vuorostaan näytönpaikan, mutta siitäkään ei kehkeytynyt kovin kummoista menestystarinaa: LeKi voitti 5-2, jonka jälkeen TUTO todella oli ahtaalla.

Aivan kuten koko muukin joukkue, tsemppasi Kähkönenkin toden teolla TUTOn pakkovoittojen edessä. En väitä etteikö Kähkönen olisi jo aikaisemmin pelannut hyvin, mutta kyllä nuoren veskarin otteista pystyi havaitsemaan myös hermostuneisuutta. Ainakaan LeKi-sarjan perusteella en puhuisi vielä väsymisestä, sillä uskon, että tämä nuorukainen on jo kauden alusta asti ollut valmis näyttämään kevään tosipeleissä.

Vaikka hermostuneisuutta saattaakin olla ilmassa, uskon nuoren miehen innon vievän tätä veskaria eteenpäin näissä peleissä. Tosin täytyy muistaa, että Kaapo Kähkönenkin on loppujen lopuksi vain ihminen, joten väsymys ja uupumus saattavat iskeä salakavalastikin. Silloin olisi todella tarpeen kaksi tasaisen vahvaa maalivahtia...

Jo ilman sen suurempia pohdintoja tämä sarja kuulostaa äärimmäisen mielenkiintoiselta. Minkälaista lopputulosta odotat tämän sarjan osalta?

Manninen: Jos katsoo jo joukkueiden välisiä runkosarja kohtaamisia, niin ei voi kovin paljon väärässä olla, jos sanoo, että sarjasta tulee erittäinen tasainen. En ihmettelisi, vaikka otteluita tahkottaisiin 60 peliminuutin jälkeenkin moneen otteeseen. Molemmat joukkueet kohtaavat vielä samanlaisten sarjojen jälkeen, ehkä hieman väsyneinä toisensa, joten sarjassa voi tapahtua mitä vain. En ihmettelisi, jos sarjassa nähtäisiin legendaarinen seitsemäs kamppailu! Veikkaankin, että ainakin neljä kamppailuista menee yliajalle, ja lopulta kutkuttavaan seitsemänteen peliin. Game Seven voikin sitten ratketa ihan kumpaan suuntaan tahansa, annetaan kiekkojumalien ratkaista se!

Hieno sarja, vanhojen verivihollisten välillä, on jokatapauksessa tulossa! Toivottavasti on vielä häkit täynnä molemmissa kaupungeissa, tästä ei kiekkokevät parane!

Sundell: Tämä sarja on ollut kaiken kaikkiaan melko kinkkistä pohdittavaa, sillä vastassa ovat kaksi hyvin samanlaista ja tasaista joukkuetta. KooKoo haluaa varmasti finaaliin osoittaakseen, että se on Liiga-paikkansa arvoinen, kun taas TUTOlla on kova tahto osoittaa, että hekin voisivat olla tällä hetkellä KooKoon asemassa. Ja mikäpä olisikaan hauskempaa kuin passittaa tuleva Liiga-jengi pronssipeliin. TUTOlla kun on se pronssinen mitali jo kahdelta peräkkäiseltä kaudelta...

Sarjan tasaisuudesta olen kanssasi samaa mieltä: maagiseen seitsemänteen peliin mennään aivan varmasti! On myös hyvin mahdollista, ja se tässä vähän pelottaakin, että jatkoeriä on luvassa. Mahdollisesti jo ensimmäistä peliä Kouvolassa väännetään monta ylimääräistä minuuttia. Olet oikeassa myös siinä, että sarjan lopputulosta on todella vaikea ennustaa, mutta uskon, että yksittäiset ottelut tulevat päättymään 3-2- tai 2-1-tyyppisiin loppulukemiin. Mikään läpihuutojuttu tämä ei kummallekaan tule olemaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle