Kolme toivomusta: Vahvan kotipelaamisen ja ratkaisuvoiman avulla vastustajien elämä entistä tukalammaksi

MESTIS / Artikkeli
SaPKo on ollut kotonaan lähes pysäyttämätön.
Kuva © Antti Varonen
Vahvan syyskauden päätteeksi joulutauolle Mestiksen piikkipaikalla lähtenyt SaPKo on onnistunut toistaiseksi jokaisella joukkueen osa-alueella. Jotta sama jatkuisi myös kevättä kohti mentäessä, on pässipaidoilla kolme erityistä toivetta joululahjalistallaan.

Koko kauden ensimmäisen puoliskon Mestiksen kärkisijoilla keikkunut SaPKo lähti joulun viettoon kiistattomana sarjakärkenä. Piste-eroa toisena olevaan TUTOon on kuusi pistettä, mutta kolmanentana majailevaa K-Vantaaseen ero venyy jo 16 pisteeseen.

SaPKo on syyskauden aikana onnistunut niin pelaajiston, valmennusjohdon kuin huollonkin osalta. Pasi Räsänen on luonut joukkueeseen voittavan ja luottavaisen ilmapiirin, johon pelaajien on ollut helppo tukeutua vaikeimmillakin hetkillä.

Pässipaidat ovat pelanneet läpi kauden tasaisesti mutta tehokkaasti. Jatkuvuuden ylläpitäminen ja kehityskohteissa parantaminen ovat kuitenkin keskiössä, kun tie vie kohti kirkkainta.

1. Kotipelaaminen jatkuu yhtä vahvana

Pisteiden hakeminen Talvisalosta ei ole ollut vastustajilla syyskaudella helppoa. SaPKo on hävinnyt tähän asti pelaamistaan 15 kotiottelusta vain kaksi ja kerännyt 45 mahdollisesta pisteestä peräti 39.  

Lisäksi yhteensä 65 päästetystä maalista vain 34 prosenttia SaPKo on laskenut kotiluolassaan. Vastaavasti 106 tehdystä maalista peräti 62 prosenttia on syntynyt Talvisalossa. SaPKo on suorittanut kotonaan lähes poikkeuksetta korkealla tasolla sekä hyökkäys- että puolutuspelillisesti.

Vahva kotipelaaminen tarjoaa pässipaidoille kestävän henkireiän, mikäli vieraskaukalossa joukkue ei yllä yhtä komeaan lentoon. Toisaalta vieraspeleissä savonlinnalaiset ovat napsineet tähän asti neljänneksi eniten pisteistä. 

2. Tulivoimaa riittää myös keväällä

Jos ketju Janne Kumpulainen-Joonas Toivanen-Tomi Wilenius oli viime kaudella SaPKon hyökkäyspelaamisen terävin hammas, nyt pässipaidoilla on laittaa jäälle vielä astetta kovempaa ratkaisuvoimaa. 

Teemu Lepaus, Jonatan Tanus ja Joona Monto ovat tehneet yhteensä 92 tehopistettä ja 34 prosenttia joukkueen maaleista. SaPKon tulivoima ei kuitenkaan lopu siihen, vaan joukkueella on ratkaisukykyä myös muissa ketjuissa.

Kolmessa eri ketjussa pelaavat Rasmus Hämäläinen, Kalle Saramäki ja Niklas Salo ovatkin mättäneet maaleja kaksinumeroisten lukemien verran jo joulutauolle lähdettäessä. Viime keväänä iskeneet maalinteon vaikeudet on jo kaukana takanapäin, eikä SaPKo toivon mukaan löydä enää vastaavia ongelmia edestään.

3. Vastustajille entistä vähemmän tilaa ja aikaa

SaPKon kokonaisvaltainen pelaaminen on ottanut viime kaudesta askeleen tasapainoisempaan suuntaan. Joukkue pelaa koko kentän pituudella kiekolla maltillisesti, mutta mahdollisimman nopeatempoisesti. Ajoittaiset rytminvaihdoksetkin pelissä ovat saaneet vastustajat usein hämilleen.

Isoa roolia on myös näytellyt savonlinnalaisten kiekoton pelaaminen. Erityisesti hyökkäysalueella pässipaidat ovat voittaneet useasti pelivälineen itselleen aktiivisen kiekottoman pelaamisen seurauksena. Tilanteista osa on johtanut myös viime kautta enemmän maaleihin.

Oman alueen puolustuspelaamisessa parannettavaa piilee vielä. Vaikka Juhana Aho onkin pitkän kautta selvittänyt korkealla prosentilla ykkösektorista tulleet laukaukset, vastustajat ovat turhan usein päässeet SaPKo-maalin läheisyyteen kaksinkamppailuiden jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle