Kolme toivomusta: Tasaisuutta, tehokkuutta ja parempaa puolustuspelaamista

MESTIS / Artikkeli
Maaleja on mennyt liikaa JYP-Akatemian verkkoon.
Kuva © Antti Varonen
JYP-Akatemia pelasi odotetunlaisen alkukauden. Jyväskyläläisjoukkue kärsi kuitenkin epätasaisuudesta ja maalinteon tehokkuudesta. Nämä kaksi asiaa paremman puolustuspelaamisen kanssa ovat joukkueen toivelistalla.

JYP-Akatemia majailee sijalla kahdeksan joulutauolle mentäessä, eli juuri pudotuspeliviivan yläpuolella. Jyväskyläläisjoukkueen tavoite ennen kautta oli sijoittua kuuden sakkiin, joten joukkue on oikessa suunnassa. Ero kuudenteen sijaan on vaivaiset kaksi pistettä.

Akatemia majaili välillä ihan sarjan kärkipäässä, mutta epätasaiset otteet tiputtivat hurrikaaniryhmän nopeasti keskikastiin. Alkukauteen on myös mahtunut suurinumeroisia häviöitä. Tosin muutamat pelaajat ovat ottaneet hienosti tulosvastuuta.

Joukkueen pelaaminen on ollut alkukaudesta vauhdikasta, aggressiivista karvauspelaamista ja nopeaa kiekon siirtelyä. Välillä karvauspelaaminen on mennyt yli ja puolustusvalmius kärsinyt. Perussyötötkin ovat välillä menneet ohi lapojen, mikä on vaikeuttanut omaa avauspelaamista.

1. Tasaisuutta otteisiin

Akatemia aloitti kauden hienosti, kun syyskuussa joukkue hävisi vain kaksi ottelua. Lokakuu olikin sitten paljon synkempi, kun hurrikaaniryhmä voitti vain kaksi ottelua. Marras- ja joulukuu ovat olleet paljon tasaisempaa suorittamista. Suurinumeroisia häviöitäkään jyväskyläläisjoukkue ei kärsinyt.

Otteet ovat myös ailahdelleet otteluiden sisällä. Hyvää ensimmäistä erää on voinut seurata heikko toinen erä. Vastaavasti heikkoa ensimmäistä erää on seurannut vahva toinen erä. Tasaisuutta nuoren joukkueen olisi hyvä löytää otteisiinsa, jotta kauden tavoite täyttyisi.

Lokakuussa nähtyä tappioputkeakaan ei olisi hyvä tulla enää. Hyvä puoli on se, että joukkueen pelaaminen on kehittynyt kuitenkin koko ajan eteenpäin. Se auttaa tasaisuuden löytämisessä. Parempi keskittyminen koko ottelun ajan on haussa.

2. Tehokkuus maalipaikoissa

Akatemia on tehnyt sarjassa neljänneksi vähiten maaleja. Arttu Likola ja Riku Pitkänen johtavat joukkueen sisäistä maalipörssiä kymmenellä maalilla. Molemmat myös johtavat joukkueen sisäistä pistepörssiä.

Apuja maalintekemiseen kaivataan muilta. Seuraavaksi eniten maaleja joukkueessa on seitsemällä osumallaan Aleksi Luhtalampi. Jyväskyläläisjoukkue pystyy kuitenkin joka ottelussa luomaan tarvittavat maalipaikat ottelun voittamiseen. Hyökkäyspelaamiseen on tietysti vaikuttanut Liiga-avut, jotka ovat vähän sekoittaneet ketjukoostumuksia.

Terävämpi viimeistely maalipaikoissa ja ottelun tärkeillä hetkillä toisivat Akatemialle voittoja tiukoista, maalin otteluista.

3. Parempi puolustuspelaaminen

Hurrikaaniryhmä kuuluu kärkiviisikkoon päästetyissä maaleissa Mestiksessä. Joukkueen maaliero on 17 astetta pakkasen puolella. Alkukauden aikana joukkueen karvauspelaaminen meni välillä yli, kun hyökkääjät karvasivat liian syvältä ja puolustusvalmius kärsi. Vastustaja pääsi liian usein helposti kiekottelemalla karvauksen alta pois. Puolustusvalmiuden kärsiessä viisikko on rakoillut välillä pahasti.

Pahiten tämä näkyy Kai Lehtisen (-13) ja Luhtalammen (-10) tehotilastoissa. Molemmat lukemat ovat rumia. Nämä lukemat lähtevät parantumaan, kun viisikko pysyy tiiviinä ja Akatemia pyrkii puolustamaan paremmin keskialueen. Myös alivoimalla on ollut parantamisen varaa.

Viitteitä paremmasta on kuitenkin nähtävissä. Karvauspelaamisessa hyökkääjät eivät mene liian syvään ja pelin alla on aina vähintään kolme pelaajaa. Omaa maalinedustaansa jyväskyläläiset pyrkivät puolustamaan tiiviisti, ja siinä on ollut kehittymisen varaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle