Kolme toivomusta: Kylmäpäistä taistelua kannattajien hurratessa Espoossa

MESTIS / Artikkeli
Uusi joukkue tarvitsee aikaa ja kannattajien tukea rakentuakseen eheäksi.
Kuva © Petteri Äikäs
Espoo United lähti Mestis-kauteen täysin uutena seurana sekä joukkueena, johon kohdistui suuria odotuksia. Seuran ja joukkueen kasaamisesta käytiin paljon keskustelua puolin ja toisin, mutta yleinen mielipide oli, että kasaan saatu joukkue on Mestiksen ykköskastia. Tai piti olla.

Kauden alussa harjoituspelit menivät kohtalaisesti vastustajiin nähden ja ajateltiin, että joukkue tulee pelaamaan odotetulla tasollaan, kunhan pelejä tulee enemmän alle. Varsinaisen runkosarjan alettua ensin mentiin ailahdellen ja sitten alkoi alamäki, jonka vauhtia kiihdytti jatkuvat jäähyilyt. Joukkue oli täysin kuriton.

Alkuun kehitys oli hidasta, mutta välillä pelit kulki jo kiitettävästi ja sijoitus nousi keskijoukkoihin. Joukkue näytti hetken siltä, mitä siltä oli odotettu; taitava ja menestyvä. Nyt joulutauolle siirryttyä United majailee jälleen sarjataulukon hännillä hävittyään seitsemän ottelua perättäin.

Hetken huokaisu ja rauhoittuminen tuli varmasti joukkueelle oikeaan aikaan. Mitä voisi siis toivoa, jotta suunta muuttuisi ylöspäin ja joukkueen kevät olisi sille asetettujen odotusten mukainen?

1. Kylmäpäisyyttä

Kaikki pelaajat pelaavat paineen alla ja mitä korkeammalle mennään, sitä enemmän painetta on. Unitedin pelaajiin sekä valmennukseen kohdistuu kova paine tehdä tulosta, erityisesti espoolaiselta yleisöltä. Heidän on kyettävä osoittamaan, että niin joukkueella, kuin henkilöillä sen sisällä, on oikeus paikkaansa Mestiksessä.

Kylmäpäisyyttä tarvitaan pitämään paine kurissa, jotta peliin keskitytään oikein, ja jotta itse pelissä ei tehtäisi vääriä ratkaisuja vaan niitä ratkaisevia oikeita. Rauhallisuus ja paineensietokyky parantavat menestymisen mahdollisuuksia vähentäen virheitä pelin sisällä niin joukkueena kuin yksittäisenä pelaajana.

2. Taisteluhenkeä joukkueena

Kun tuntuu, että kaikki kaatuu niskaan eikä mikään suju, kaivetaan sisu esiin. Taisteleva joukkue on tunteita herättävä, ja usein voittava joukkue. Unitedilla riittää yksilötaitoa, joka on saatu vain osittain hyötykäyttöön. Yksilötaito on tarpeellinen, mutta se muuttuu myös nopeasti taakaksi, jos sitä ei saada käyttöön joukkueen hyväksi.

Espoolaisten pelissä on turhan usein näkynyt uhmakas minä itse -asenne, joka on valitettavan usein tie turmioon joukkuelajissa. Vastuunottaminen ratkaisevalla hetkellä ja omien yksilötaitojen käyttö joukkueen hyväksi on toivottavaa, ja se tuo myös tuloksia. Itsensä liikoon heittämistä ja taistelua joukkueena voiton eteen, niin United on pudotuspeleissä mukana.

Joukkueena pelaaminen vaati paljon koko tiimiltä, erityisesti pelin kulkiessa alamäkeen. Kuva Hermes-EU pelistä ennen joulutaukoa.
Joukkueena pelaaminen vaati paljon koko tiimiltä, erityisesti pelin kulkiessa alamäkeen. Kuva Hermes-EU pelistä ennen joulutaukoa.

3. Tukea kannattajilta

Kaikkia toiveita ei voi osoittaa joukkueelle, koska kokonaisuuden yksi osatekijä on yleisö. Espoolaisyleisö on ehkä Suomen vaativin, mutta he osaavat olla myös erittäin suurella sydämellä joukkuettaan tukevia, joka nähtiin erityisesti Bluesin viimeisten henkäysten aikana. Nyt espoolaisten kannattajien on noustava feeniksin lailla tuhkasta.

Täysin uusi seura ja joukkue, joka on lähes täydellisesti kasattu omista pojista, kaipaa omiensa kannatusta. Mikään ei tee jääkiekko-ottelusta hienompaa kuin äänekäs kannatus ja pelissä mukana elävä yleisö. Tuli sitten voitto tai häviö, joukkueen iso henkinen nostattaja on kannattajat.

Extratoive: Kapteenin paluu

Tätä ei voinut jättää toivelistasta pois, nimittäin kapteeni Kim Hirschovitsin toipuminen ja paluu joukkueen kokoonpanoon. Joukkue tarvitsee liiderin, vahvan hahmon näyttämään tietä miten kaikki yllä mainitut toiveet toteutetaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle