Kolme toivomusta: Kunhan mikään ei muuttuisi

MESTIS / Artikkeli
TUTOn syyskausi on ollut mittapuusta riippumatta erittäin hyvä.
Kuva © Timo Savela
TUTO on esiintynyt koko syyskauden tasaisen vahvasti ja nihkeähkön alun jälkeen turkulaiset ovat kuuluneet koko ajan sarjan vahvimpiin joukkueisiin. Kevätkauteen turkulaisjoukkue lähtee mielessään sarjan piikkipaikka, joka on tällä hetkellä kuuden pisteen päässä. Saavuttaakseen tavoitteensa turkulaisjoukkueen tärkeimpänä tehtävänä on pitää korkea pelitasonsa.

Mestis-kauden ensimmäinen puolisko on ollut lähes yhtä juhlaa TUTOlle, ja joukkue löytyy sijalta kaksi sarjan hiljentyessä joulutauolle. Peliesitykset ovat olleet vain muutamaa ensimmäistä ottelua lukuun ottamatta erinomaisia. Tuloksellisestikin pisteitä on kertynyt joukkueen laariin tasaisesti – ainoastaan marraskuun tauon jälkeen Miika Elomon suojateilla on ollut vaikeampaa.

Ensimmäistä kokonaista kauttaan TUTOn puikkoja heiluttava Elomo on piiskannut joukkueensa sen kaltaiseen lentoon, ettei sitä viime kevään peliesitysten perusteella olisi osannut odottaa. TUTOsta on syksyn aikana muodostunut erittäin organisoitu ja kurinalainen ryhmä.

TUTOn pelistä on huomattavasti helpompi löytää vahvuuksia kuin heikkouksia, ja joukkueen toivomuslista keskittyykin lähinnä vahvuuksien ylläpitämisen ympärille.

1. Viisikkopuolustus

Vielä viime kaudella peli oli niin Ismo Lehkosen kuin vielä Elomonkin aikana ajoittain todella sekavaa, eritoten puolustuspäässä. Kesän aikana joukkue on selvästi hitsautunut myös pelitavallisesti yhteen, tuloksena vähiten päästettyjä maaleja yhdessä sarjakärki SaPKon kanssa.

Puolustuksen tiivistymisen ei voi lukea pelkästään yhden osa-alueen ansioksi. Kenties merkittävin tekijä on kuitenkin joukkueen korkea työmoraali. Jokainen pelaaja tekee töitä kentän molempiin suuntiin, ja näin paketti on pysynyt kasassa.

Kevään edetessä puolustuspelin tärkeys korostuu. Mitkään merkit eivät viittaa siihen, että osa-alueella olisi tapahtumassa dramaattisia muutoksia. Joka tapauksessa menestystä hamuavan turkulaisjoukkueen on onnistuttava pitämään korkea puolustuspelin taso myös keväällä.

TUTOlla on ollut jälleen onnistuneet maalivahtihankinnat.
TUTOlla on ollut jälleen onnistuneet maalivahtihankinnat.
Kuva © Timo Savela

2. Suoritustason ylläpitäminen myös tolppien välissä

Turkulaismaalinsuulla ollaan totuttu näkemään laatua. Edelliskaudella Kaapo Kähkönen jätti jäljen turkulaisyleisön sydämiin, ja viime kaudella Kristian Järvinen torjui varmasti läpi kauden.

Tälle kaudelle asetelmat näyttivät pysyvän samanlaisina. Järvisen piti hoitaa ykkösveskarin tontti, ja paperilla asioiden piti olla kunnossa. Turkulaislähtöisen Järvisen syyskausi alkoi kuitenkin hankalasti, ja TUTOlle näytti muodostuvan jo orastava maalivahtiongelma.

Ratkaisu löytyi kuitenkin läheltä. Kakkosveskariksi ja kirittäjäksi Turkuun siirtynyt nuori Karolus Kaarlehto hoiti Järvisen jättämän ruudun tyylikkäästi. Kun Järvinen teki paluun TUTO-maalille pienen tauon jälkeen, oli miehen otteet jälleen lähempänä totuttua tasoa.

Nyt TUTO onkin erinomaisessa tilanteessa. Joukkueesta löytyy kaksi maalivahtia, joihin kenttäpelaajat voivat luottaa. Keväällä tämä voi olla yllättäväkin vahvuus, joten TUTOn toiveissa varmasti on, että molemmat maalivahdit pystyvät pitämään yllä korkean suoritustasonsa.

3. Terävyyttä ja viileyttä viimeistelyyn

TUTOn ainoaa vakavaa ongelmaa ei pysty havaitsemaan pelkistä tilastoista. Vastustajan verkko on helähtänyt yhteensä 96 kertaa, ja ainoastaan sarjakärki SaPKo on mättänyt enemmän maaleja.

Maalinteko on kuitenkin asia, johon myös pääluotsi Elomo on kiinnittänyt usein huomiota. Turkulaisilla olisi mahdollisuuksia tappaa pelejä jo hyvissä ajoin, mutta tietynlainen mailanpuristaminen ja tehottomuus on vaivannut joukkuetta koko syksyn. Tyhjästäkin maalista pommitellaan liian usein pleksejä.

Varsinaista mörköä maalinteosta ei ole kuitenkaan syntynyt, eikä se tuskin tule olemaan ratkaiseva tekijä keväällä. Taitoa ja sitä kautta myös maalintekopotentiaalia joukkueesta löytyy runsaasti - Aki Keinäsen johdolla TUTO-hyökkäys on osoittanut kykenevänsä myös ratkaisuihin tiukoissakin paikoissa. Mikäli Elomo onnistuu löytämään lääkkeet tähän ajoittain vaivaavaan ongelmaan, taistelee turkulaisjoukkue runkosarjan voitosta tosissaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle